Slovenija

Se nam obeta grški scenarij?

Ljubljana, 29. 08. 2010 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nam septembra grozi stavka, kakršne pri nas še ni bilo? Končna odločitev bo padla v ponedeljek. Če sindikati ne bodo pristali na podpis dogovora o zamrznitvi plač in napredovanj v javnem sektorju, kot ga predlaga vlada, bo stavka neizogibna.

Nam septembra grozi stavka, kakršne pri nas še ni bilo? Končna odločitev bo padla v ponedeljek. Če sindikati ne bodo pristali na podpis dogovora o zamrznitvi plač in napredovanj v javnem sektorju, kot ga predlaga vlada, bo stavka neizogibna.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Mihi? 1
31. 08. 2010 08.19
V tisku berem:"Primerjave z drugimi državami EU tudi kažejo, da je Slovenija v tem pogledu nekakšno čudo. Po analizi vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) iz julija letos Slovenijo po razmerju med plačami v javnem sektorju in plačami v zasebnem sektorju prehitevajo le Ciper in nekaj manjših nekdanjih komunističnih držav. V državah razvite Evrope, kakršne so Nemčija, Norveška ali Velika Britanija, pa so povprečne plače javnega sektorja le za malenkost višje od plač v zasebnem sektorju ali pa celo nižje od njih. O tem, da so službe javnih uslužbencev neprimerno varnejše od zaposlitev v zasebnem sektorju, je bilo že dovolj povedano. Delo sindikalistov je postalo v zadnjih nekaj letih še bolj pomembno, kot kažejo podatki, pa tudi eno najbolje plačanih. Boljše povprečne plače kot sindikalisti imajo samo še v zračnem prometu, farmaciji in delodajalci." Podobnost z Grčijo je zgolj slučajna?
dodoman23
30. 08. 2010 21.49
tako v javnem kot zasebnm sektorju imate 2 vrsti ljudi...tiste ki res pridno delajo in tiste ki poležujejo in kradejo denar... tako da nehajte stemi: javni sektor ma višje plače itd. Javni sektor so tudi medicinske sestre pa niso preplačane.. po drugi strani pa so zdravniki ravno tako javni sektor in so nekateri preplačani. V zasebnm sektorju maš ravno tako delavca ki gara za 500 evrov in tajnico, ki občasno skuha kofe. Ni tukaj, v višini plač, tolko razlike med javnim in zasebnim sektorjem kot povečini mislite, ampak je bolj razlika med posameznimi delovnimi mesti.
dodoman23
30. 08. 2010 21.42
Gasilec150..žal tudi menjava vlade nebo kj dosti pomagala...v vsakm primeru bo potrebno odplačati orjaške kredite, ki pa vodijo v precej nižje plače vseh nas.. to je neizbežno neglede na to, kdo je v vladi takrat.. zahvališ pa se lahko tepcem, ki so reševali krizo preko bank namesto direktno podjetij. Ideja reševanja krize je bila kopirana od Nemčije, ki je sicer svojo kizo uspešno zajezila tako, da je denar pravilno namenila podjetjem, VENDAR so naši geniji dali denar raje preko posrednikov- bank, te pa so poskrbele raje zase in denar sploh ni prispel do cilja. Skratka..stran vrženo ogromno denarja, ki je bil raje porabljen za tajkunske luknje v blagajni, kot pa reševanje iz krize.
njofra47
30. 08. 2010 14.23
Če so med delavci v javni upravi sami lenuhi in prekladalci papirjev, potem nič strahu. Stavke še opazili ne boste.
alojzrijavec@gmail.com
30. 08. 2010 13.24
GRŠKI SCENARIJ SE ZGODI DRŽAVAM KI SO KO RUCIJSKE IN NE ZNAJO ŠTETI DO TRI.UPAM DA NISMO ŠLI TAKO DALEČ.PUSTIMO ČASU ČAS.
Gasilec150
30. 08. 2010 13.13
Sodobni komunajzarji, nas vlečejo navzdol. Levica bo še 2 leti na oblasti, upajmo, da takrat ne bomo čisto na dnu ;)
Marija Krebs
30. 08. 2010 12.28
Ne vem: Morda Virantova kolektivna pogodba ni vsebovala zneska-mase za vse plače - če je ni, je treba popraviti le to. Izplačevati le do gornje meje te mase, kar pomeni, da je, če ne nateče dovolj denarja iz realnega sektorja, mogoče izplačati tudi nižje plače. Potem bo pa JS že znal znotraj svojih vrst ugotoviti, kdo ne dela, koga sploh ne rabimo
jurjur
30. 08. 2010 11.18
volek: "V medijih moramo spremljati kaj se dogaja v parlamentu in vladi." Če ste spremljali, kaj se dogaja v parlamentu in vladi, ste videli, da gre predvsem za stvari in način dela, ki nima nobenega pravega efekta. To dokazuje trenutno stanje. Dosedanje vlade in njihovi priskledniki delajo predvsem na tem, da sami lepo živijo (falcon in falkonske zadeve, veleposlaništva, tajkunstvo, izjemno drage ceste,...). Če pogledate nazaj, ali je tisti, ki ste ga izvolili (ne glede kdo je to), kaj naredil za Vas?
lukazlblane
30. 08. 2010 11.12
@ porka.malorka Se strinjam. Definitivno je treba zmanjšati število uradnikov. Pravtako ne bi škodil Pruski zakon, ki uradniku ne dovoljuje službovanja v domačih krajih, kar zmanjšuje korupcijo in nepotizem ter povečuje efektivnost. Nekatere naše občine namreč delujejo kot družinske firme. -____-
CtrlDelete
30. 08. 2010 11.02
yeyo.ta bejli a si prepričan v to kar si napisal?
CtrlDelete
30. 08. 2010 11.00
.35730.08.2010, 08:50 1 "Nam septembra grozi stavka, kakršne pri nas še ni bilo? " Torej ce stavkajo delavci, tisti ki nekaj proizvedejo, je to zanemarljiva stavka. Ce pa stavkajo lenuhi, tisti ki papir nosijo, pa je to res grozna stavka. ...reci besedo lenuh človeku ki ti bo gasil hišo, pa policistu ko ga boš nujno rabil, pa rtv-jevcu ki skrbi, da tvoj otrok še ne govori mehiško oz. špansko, pa sestriv bolnici ki ti bo prala tvojo usrano rit ko se boš poškodoval, pa delavki v domu za starejše ko ti bo menjala posrane pleničke, pa delavki v vrtcu ki bo brisala posrano rit tvojega otroka...pa...pa..pa. Zaradi takih kot si ti, ta država sigurno nima prihodnosti!
lukazlblane
30. 08. 2010 10.59
Splonkane diplome s FDV al pa Socialnega dela itd., stalna rast plač, neodgovorno delo, nekaznovanost za namerne in nenamerne napake, dodatni zaslužek od podkupnin... Pomojem je našim aparatčikom celo bolje kot grškim. Se jim ni treba prav nič pritoževat.
frako
30. 08. 2010 10.09
nej mau jauni sektor stauka bodo mogoče končno pogruntal da se je kej več naredl v času ko jih ni blo v službo kot pa takrat ko pridejo.
porka.malorka
30. 08. 2010 09.55
Problem je v tem da se naša država obnaša kot da bi blo 20miljonov slovencev. Ne pa 2miljona. Nas ni niti za eno velko mesto. In ko se bo naša politika začela obnašat kot ena vas bomo imeli dosti denarja. Ukinit večino ambasad,zmanjšat vojsko na minimum,zmanjšat državni aparat,ukinit večino občin.... Ne moremo živet s takim sistemom ne da bi bli lačni to ni realno
darcs
30. 08. 2010 09.32
denarja ni nikjer kljub zadovžitvi, ki je v dveh letih večja kot pa zadovžitev prejšnjih vlad v zadnjih osmih letih, TO PA JE GOSPODARSTVO OZIROMA RACIONALNO GOSPODARJENJE, HAHA
dule100
30. 08. 2010 09.24
Ni se za bati. Vemo iz katerega gnezda so sindikalni vodje. So se že vse domenili. Stavka bi bila že zdavnaj, če bi bila na oblasti prejšnja vlada !
Pikaa1234
30. 08. 2010 08.59
denar je ja sam ga bomo raje grkom dali... sramota
.357
30. 08. 2010 08.50
"Nam septembra grozi stavka, kakršne pri nas še ni bilo? " Torej ce stavkajo delavci, tisti ki nekaj proizvedejo, je to zanemarljiva stavka. Ce pa stavkajo lenuhi, tisti ki papir nosijo, pa je to res grozna stavka.
volek
30. 08. 2010 08.46
Vse lepo in prav kar pišemo in kritiziramo. Kar je bilo je bilo, za nazaj se ne da nič popraviti. Vse vlade od osamosvojitve naprej so bile več ali manj slabe, čeprav menim, da nam je največ škode povzročilo prav Drnovškovo vladanje. Če bi on z ostrimi rezi in zakoni ustavil krajo družbenega premoženja in druge deviantnosti, bi bilo stanje v državi mnogo boljše. Moramo gledati naprej, voliti moramo poštene ljudi. Prepričan sem, da je bolje imeti v parlamentu in vladi poštenjake in manj izobražene kot pa pokvarjene izobražence. V majhni Sloveniji mora biti čimmanj ljudi, ki jih politika ne zanima. V medijih moramo spremljati kaj se dogaja v parlamentu in vladi. To delitev naroda na naše in vaše, na rdeče in črne moramo preseči. Politike deliti samo na poštene in nepoštene. Ko se politik enkrat zlaže, pa naj bo levi ali desni, mora svoj stolček prepustitit drugim. Slovenijo moramo očistiti levih in desnih prevarantov drugače prihodnosti nimamo.
baigor
30. 08. 2010 08.23
Sindikati so izgubili kompas in nas peljejo v situacijo ki jo imajo Grki, samo s tem ,da nam EU ne bo tako pomagala.Zdravniki se borijo samo za denar,ljudje so jim zadnja briga.