Slovenija

Se lahko izid še spremeni?

Ljubljana, 26. 09. 2005 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.M./STA/M.P./P.M.
Komentarji
0

Izid glasovanja je najtesnejši v zgodovini slovenskih referendumov. Do petka bodo prispeli tudi glasovi iz tujine.

Na uradne izide bo treba počakati do 14. oktobra, po preteku pritožbenega roka in preštetju glasovnic volivcev iz tujine.

Neuradni izid referenduma o zakonu o RTVS je zelo tesen. Da bi zakon začel veljati, je glasovalo le dobrih tisoč ljudi več od tistih, ki mu nasprotujejo. Vendar pa ga - teoretično je sicer mogoče - po predvidevanjih članov Republiške volilne komisije (RVK) do petka prispeli glasovi iz tujine ne bodo bistveno spremenili. To pomeni, da bo zakon lahko začel veljati že konec oktobra.

Tesno je bilo

Postojnčani se na referendumu niso odločali le o zakonu o RTVS, pač pa so se izrekli tudi proti izgradnji centra za ravnanje z odpadki v Orehovških brdih. Z gradnjo se je strinjalo 31,8 odstotka tistih, ki so prišli na volišča, proti pa 66,9 odstotka.

Po preštetju glasovnic, ki so jih okrajne volilne komisije prejele po pošti iz Slovenije, neuradni podatki RVK kažejo, da se je za uveljavitev zakona o RTVS izreklo 50,23 odstotka tistih, ki so glasovali. Proti je bilo 48,99 odstotka volivcev. Neveljavnih glasovnic je bilo 0,78 odstotka. Po še neuradnih podatkih je bila volilna udeležba 30,62-odstotna.

Največ ZA in največ PROTI...

Največ glasov ZA je dobil novi zakon v tradicionalno desnosredinsko usmerjenih volilnih okrajih. Izstopajo ribniški in grosupeljski volivci, s 67 oziroma 66-odstotno podporo novemu zakonu. Ti volivci so tudi na državnozborskih volitvah nadpovprečno naklonjeni SDS, tudi premier Janša je oddal svoj glas v Grosuplju, na državnozborskih volitvah pa ga tukaj vedno podpre približno polovica volivcev. Tudi Ajdovci, kjer je močno volilno telo NSi, so bili z dobrimi 64 odstotki odločno za novi zakon.

Najmanj navdušeni nad novim zakonom so predvsem primorski volivci. V Kopru je dobrih 71 odstotkov volivcev obkrožilo PROTI. Ravno tukaj so lani na državnozborskih volitvah SD dobili skoraj 10 odstotkov več kot na ravni celotne Slovenije. Tudi Izolčani, ki so bili SD in LDS na zadnjih volitvah še bolj naklonjeni kot Koprčani, z dobrimi 71 odstotki odločno nasprotujejo novemu zakonu. Tretji najbolj odločen NE novemu zakonu pa so izrekli Pirančani z dobrimi 68 odstotki. Na zadnjih volitvah so največ glasov namenili LDS.

Janša: Na potezi je vlada

Predreferendumska kampanja je zelo spolitizirala celotno vsebino, opozicija pa je s predlogom za referendum reševala tudi svoje notranje težave, meni Janša.

Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša, mora zdaj vlada zagotoviti vse potrebno, da se zakon o RTVS uveljavi. Po vladi pa je na potezi Državni zbor, da izpelje postopke, s katerimi bo vsem državljanom omogočeno, da kandidirajo v organe RTVS. Janša je prepričan, da bo zakon dal rezultate, kot jih dajejo podobne zakonske ureditve v primerljivih evropskih državah. "Skrajni čas je bil, da Slovenija tudi tukaj stopi v evropski prostor," je dejal premier.

Izid referenduma je bil tesen
Izid referenduma je bil tesen FOTO: Dare Čekeliš

Zakon določa postopke imenovanja v programski in nadzorni svet RTVS in preprečuje zlorabe, kakršne so se dogajale po starem zakonu, pod krinko civilne družbe, je dejal premier. Hkrati določa zelo stroge kriterije, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za člane organov upravljanja RTVS, je še opozoril Janša.

Drnovšek za kakovostno televizijo

Predsednik republike Janez Drnovšek je v komentarju izida referenduma o RTV Slovenija ocenil, da imajo "sedaj zagovorniki novega zakona priložnost pokazati, da so bile bojazni nasprotnikov tega zakona odvečne". Po mnenju predsednika bodo lahko tudi pokazali, ali bo javna televizija tudi naprej delovala samostojno, neodvisno in čimbolj kakovostno, je dejal.

Predsednik države upa, da bo javna televizija tudi "čim bolj konstruktivna in da bo dajala pozitivna sporočila, ki bodo Slovence povezovala, ne razdvajala". Izrazil je še upanje, da se bo "hrup okrog referenduma" umiril in da bo javni zavod deloval čimbolj mirno in kakovostno.

Cukjati: Možnosti za ureditev razmer

Cukjati je prepričan, da so nastopile možnosti za ureditev razmer na javni RTVS
Cukjati je prepričan, da so nastopile možnosti za ureditev razmer na javni RTVS FOTO: POP TV

Predsednik Državnega zbora France Cukjati je vesel, da je zakon o RTV Slovenija končno potrjen s strani javnosti, "čeprav le z enim košem razlike". S tem je po njegovih besedah potrjena verodostojnost odločanja Državnega zbora v tem mandatu in so končno nastopile možnosti za ureditev razmer na javni RTVS.

Vesel je tudi zato, ker se bodo skeptiki lahko prepričali, da so bile grožnje s tako imenovanim podržavljanjem RTVS neutemeljene. Izrazil upanje, da bo v bodoče vsaj nacionalna RTV sposobna bolj korektnega poročanja, da se ne bo kar naprej dogajalo to, kar se je na primer v soboto, ko je imel predsednik DZ ob stoletnici Turistične zveze Slovenije v Portorožu slavnostni govor, pa ni bil ne omenjen, ne pokazan, kaj šele da bi nacionalna RTV povzela kak njegov stavek, čeprav je o sami prireditvi kar nekajkrat poročala.