Slovenija

Se je Virk ustrašil Slivnika?

Ljubljana, 07. 10. 2005 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jani Virk ne bo odgovorni urednik časopisa Delo. Slivnik upa, da to ni povezano z Delovim nakupom Maga.

Imenovanje Janija Virka je 30. septembra potrdil nadzorni svet Dela
Imenovanje Janija Virka je 30. septembra potrdil nadzorni svet Dela FOTO: POP TV
Stavba Dela, ki je znana tudi kot 'Črna vdova'
Stavba Dela, ki je znana tudi kot 'Črna vdova' FOTO: POP TV

Jani Virk, ki ga je uprava predlagala za odgovornega urednika časopisa Delo, je potrdil svoj odstop od te funkcije. Z odločitvijo je danes seznanil predsednika uprave Tomaža Peroviča ter aktiv novinarjev Dela in predsednika nadzornega sveta Roberta Šego, je potrdila predsednica Delovega aktiva Ženja Leiler.

Virk je v pojasnilo zapisal, da so prvotni pogoji, s katerimi je nameraval z vso profesionalno odgovornostjo začeti s svojim delovanjem, spremenjeni do te mere, ko ocenjuje, da ne bi mogel več zagotoviti svojega uspešnega "delovanja na Delu v interesu vaše družbe."

Kot so sporočili z Dela, bo funkcijo odgovornega urednika Dela do nadaljnjega opravljal Darijan Košir. Tako bo, so zapisali, uredniško delo še naprej potekalo nemoteno.

Slivnik prihaja

Odgovorni urednik Maga Danilo Slivnik, ki naj bi postal član Delove uprave za tehnične zadeve, upa, da nakup Maga ni razlog, zaradi katerega je Virk odstopil od funkcije. "Jaz ne vem, o kakšnih novih elementih vse gre. Slišal pa sem, da mu je uprava ponudila v podpis pogodbo s precej nižjo plačo, kot pa je bila predvidena. Očitno je tudi to eden od razlogov. Kaj je pravi, pa ne vem," meni Slivnik, ki dodaja, da upa, da to "ni kakor koli povezano z nakupom Maga, ker je to čisto druga poslovna odločitev. Tudi ne more biti povezano z nobenimi drugimi kadrovskimi zadevami. Ker recimo, mene osebno, nikakor ne zanima odgovorni urednik na Delu, ampak nas zanima tisto, kar se že eno leto pogovarjamo."

Novinarji Dela proti

Člani izvršilnega odbora aktiva novinarjev in izvršilnega odbora sindikata novinarjev Dela nasprotujejo imenovanju Slivnika za člana Delove uprave za tehnične zadeve in tudi nakupu revije Mag. Po njihovem mnenju poskus Slivnikovega imenovanja navaja na sklep, da gre za dejanje s političnim ozadjem. O nakupu Maga pa menijo, da bi bila ta naložba poslovno škodljiva za lastnike Dela ter na dolgi rok tudi za podjetje in zaposlene.

Člani odborov dodajajo, da za omenjeno imenovanje in nakup ni nobenih poslovnih razlogov, zato v teh dejanjih vidijo poskus političnega prevzema časnika. Ob tem dodajajo, da Slivnik za mesto člana Delove uprave za tehnične zadeve nima potrebnih kvalifikacij, saj gre za vodenje pomembnega dela podjetja, tovrstno imenovanje pa lahko že zato ogrozi delovanje podjetja v celoti, so v pismu, ki so ga poslali upravi, nadzornemu svetu, svetu delavcev in sindikatu Pergam na Delu.

SORODNI ČLANKI