Slovenija

Še danes čas za maturitetno prijavo

Ljubljana, 27. 03. 2007 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kandidati, ki nameravajo v spomladi opravljati splošno ali poklicno maturo, imajo le še danes čas za prijavo.

Splošna matura se bo začela 7. maja z esejem iz maternega jezika
Splošna matura se bo začela 7. maja z esejem iz maternega jezika FOTO: POP TV

Kandidati, ki nameravajo v spomladanskem roku opravljati splošno ali poklicno maturo, se v skladu z maturitetnim koledarjem lahko prijavijo le še danes. Splošna matura se bo začela 7. maja z esejem iz maternega jezika ter nadaljevala 26. maja s pisnim izpitom iz angleščine.

Tega dne, 26. maja, se bo začel tudi spomladanski rok poklicne mature, prav tako s pisnim izpitom iz angleškega jezika, določa maturitetni koledar, objavljen na spletni strani Državnega izpitnega centra.

Splošno maturo kandidati opravljajo iz petih predmetov, ki so razdeljeni v skupni oziroma obvezni ter izbirni del. Skupni del obsega materni jezik (slovenščino ali italijanščino oziroma madžarščino na narodno mešanih območjih), matematiko in tuji jezik. Izbirni del pa obsega predmete, ki se poučujejo v gimnaziji in so podlaga za visokošolski študij na več znanstvenih, umetniških ali strokovnih študijskih področjih.

Poklicno maturo kandidati opravljajo iz štirih predmetov, prav tako razdeljenih v skupni in izbirni del. V skupnem delu preizkušajo znanje iz maternega jezika in temeljnega strokovno-teoretičnega predmeta. Izbirni del pa obsega izpit iz matematike ali tujega jezika ter seminarsko nalogo ali izdelek oziroma storitev in zagovor v skladu z izobraževalnim programom, v katerem opravljajo poklicno maturo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.