Slovenija

Še 7 dni za oddajo dohodnine

Ljubljana, 25. 03. 2006 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za oddajo dohodnine je še teden dni časa. Po novem jo lahko oddate tudi na krajevnih uradih po celi državi.

Doslej so na DURSu prejeli skoraj pol milijona napovedi dohodnine
Doslej so na DURSu prejeli skoraj pol milijona napovedi dohodnine FOTO: POP TV

V petek, 31. marca, se izteče rok, do katerega morajo zavezanci za dohodnino vložiti napovedi za odmero dohodnine za leto 2005. Izpolnjene obrazce je mogoče oddati osebno na pristojnih davčnih uradih in izpostavah ter po novem tudi na krajevnih uradih, prav tako pa jih je mogoče poslati tudi priporočeno po pošti ali po elektronski poti.

Ker večina zavezancev običajno oddaja napovedi šele v zadnjem trenutku, na Davčni upravi RS (DURS) ta teden pričakujejo še približno 800.000 napovedi.

Do minulega tedna so na DURS prejeli 485.000 napovedi za odmero dohodnine za leto 2005, je v petek povedal v.d. generalnega direktorja DURS Ivan Simič. Od teh je bilo zgolj 14.063 oziroma manj kot tri odstotke oddanih po elektronski poti, je dodal ter napovedal, da bo treba ta odstotek povečati. Na ta način je mogoče napoved letos oddati tretje leto zapored, potrebno pa je digitalno potrdilo in ustrezna računalniška oprema.

Dežurstva na uradih in izpostavah

Velika večina zavezancev ponavadi odda napoved za odmero dohodnine osebno na pristojnih davčnih uradih in izpostavah, takšnih je kar 85 odstotkov. Na DURS so se zato odločili, da bodo ves prihodnji teden sprejemali dohodninske napovedi vsak dan med 8. in 18. uro, za tiste, ki bodo zamudili, pa bodo na 47 uradih in izpostavah po vsej Sloveniji organizirali dežurstva vse do izteka roka za oddajo vloge, to je do 24. ure.

Da bi oddajo napovedi za odmero dohodnine čim bolj približali prebivalcem na lokalni ravni, so z minulim petkom uvedli tudi možnost oddaje napovedi na 203 krajevnih uradih po vsej Sloveniji. Napovedi bodo sprejemali v času svojih uradnih ur.

Seveda je mogoče napoved oddati tudi priporočeno po pošti (s pripisom "napoved za odmero dohodnine"). V ta namen so na Pošti Slovenije v petek do polnoči organizirali dežurstva v devetih poštnih poslovalnicah po državi, ob čemer opozarjajo, da bo na sprejetih pošiljkah in potrdilih o oddaji pošiljk odtis strojnega žiga, pri katerem se datum in ura spreminjata samodejno. To pomeni, da se bo po 24. uri datum spremenil in kazal naslednji delovni dan.

Da bi se izognili dolgim vrstam, lahko dohodnino oddate tudi elektronsko ali pošljete priporočeno po pošti
Da bi se izognili dolgim vrstam, lahko dohodnino oddate tudi elektronsko ali pošljete priporočeno po pošti FOTO: POP TV

Obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2005 so letos vsi zavezanci prejeli brezplačno na dom po pošti, na voljo pa je tudi na spletni strani DURS (www.gov.si/durs) v rubriki Davčni obrazci in programi/Dohodnina. V omenjeni rubriki je objavljen tudi obrazec napovedi za odmero dohodnine za leto 2005 za neregistrirane uporabnike sistema eDavki, ki se lahko uporabi tudi za informativni izračun dohodnine. Zavezanci lahko obrazec izpolnijo in natisnejo, oddati pa ga morajo osebno ali po pošti.

Obračunavanje po novem zakonu

Napoved za odmero dohodnine morajo sicer oddati rezidenti Slovenije, ki so v letu 2005 ustvarili najmanj 564.400 tolarjev bruto prihodkov. Napovedi pa ni treba izpolnjevati upokojencem, katerih edini vir dohodka je pokojnina, vendar pod pogojem, da od pokojnine ni bila odtegnjena akontacija dohodnine in zavezanec pri tem ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Na DURS bodo dohodnino tokrat prvič obračunali po novem sistemskem zakonu o dohodnini, ki se je začel uporabljati s 1. januarjem 2005, pri tem pa se bodo upoštevale tudi že nekatere oprostitve in olajšave iz novele zakona, uveljavljene z začetkom tega leta. Novi sistemski zakon o dohodnini širi tako krog zavezancev za dohodnino kot tudi davčno osnovo, posledično se je spremenil tudi obrazec, ki je precej bolj obsežen kot prejšnja leta.

Množični klici za pomoč pri izpolnjevanju

Zaradi precejšnjih sprememb davčne zakonodaje so na DURS doslej prejeli že več kot 100.000 vprašanj, povezanih z izpolnjevanjem napovedi za odmero dohodnine. "Vsak dan še vedno prejmemo neizmerno število vprašanj zavezancev," je konec minulega tedna povedal Simič. Kot glavni vzrok je navedel zakonodajo ter izrazil upanje, da bodo spremembe davčne zakonodaje, ki jih vnovič napoveduje vlada, nejasnosti odpravile.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.