Slovenija

SDS zapušča tudi poslanec Dejan Kaloh

Ljubljana, 19. 10. 2024 09.02 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi poslanec Dejan Kaloh je danes sporočil, da zapušča SDS. Med razlogi za takšno odločitev je navedel ravnanje mariborskega lokalnega odbora SDS, ki je po njegovih besedah sodu izbilo dno. Njegovo odločitev pa je pospešil tudi nedavni pogovor z Anžetom Logarjem.

"Danes sem po 18 letih članstva izstopil iz SDS. V ponedeljek izstopam tudi iz poslanske skupine SDS," je zapisal Kaloh in s tem potrdil svoj izstop.

Kot je dodal, je njegov izstop zorel že dalj časa, a ni v neposredni povezavi z nobenim novim političnim podjemom. "Sta pa napoved stranke politične širine in torkov pogovor z dr. Anžetom Logarjem mojo odločitev pospešila," je razložil. Njegova bodoča poslanska prizadevanja, je dodal, bodo sicer še naprej usmerjena v "uspešno Slovenijo, ki jo bodo zaznamovali konkurenčno gospodarstvo, jasne perspektive za mlade, dostojno življenje za starejše in splošna blaginja celotnega prebivalstva".

A stranka politične širine bi po njegovem mnenju lahko bila tista politična sila, ki bo oblikovala naslednjo reformno vlado. "Pri tem je vredno sodelovati."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V pismu predsedniku SDS Janezu Janši pa je med razlogi za svoj izstop navedel ravnanje mariborskega lokalnega odbora, ki ga je nekoč vodil. Odbor je namreč na zadnji seji celo razpravljal, da bi ga morali izključiti iz stranke, je navedel. "To je sodu dokončno izbilo dno. Napadi s strani lokalnega odbora, potem ko nisem bil več predsednik, so bili do aktualnega poslanca in do dolgoletnega člana SDS nerazumni in zavržni ter so naredili nepopravljivo škodo," je poudaril v pismu.

Dejan Kaloh
Dejan Kaloh FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je še dodal, njegove lojalnosti do politične družine ni bilo nikoli treba preizpraševati. "A lojalnost mora seveda biti vedno vzajemna. Takšna lojalnost je ključ za moč in stabilnost vsake organizacije in družine. Brez tega so razhodi neizbežni," je še zapisal. Janši se je zahvalil za vse priložnosti in "politično šolo, ki je včasih bila težka, a ga je skalila v trdoživega politika".

Kalohov izstop iz SDS sledi izstopu poslanskih kolegov Anžeta Logarja in Eve Irgl. Odločitev je sprejel po torkovem pogovoru z Logarjem o tem, "komu in čemu bo ta nova stranka, ki je zdaj v ustanavljanju, alternativa". "Logarja cenim kot sposobnega poslanca, ga tudi v končni fazi vidim kot nekoga, ki bo v prihodnosti definitivno pomemben politični faktor na tem našem političnem zemljevidu," je  dejal v ponedeljek. Njegova odločitev pa prihaja tudi po tem, ko ga SDS v kandidacijskih postopkih, ki so jih nedavno odprli, ni evidentirala kot kandidata za poslanca na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Tako kot Logar in Irglova tudi Kaloh februarja ni podpisal izjave SDS, s katero se je preostalih 24 poslancev SDS zavezalo, da bodo do konca aktualnega sklica DZ delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine. Poslanska skupina SDS je nato vsem trem odvzela članstvo v delovnih telesih DZ in jih v parlamentarni dvorani presedla v zadnjo vrsto.

Logar je v petek potrdil, da je v DZ poslal tudi izstopno izjavo iz poslanske skupine SDS. Iz stranke je izstopil pred dobrim tednom, 9. oktobra, ob tem pa napovedal ustanovitev nove stranke do konca leta in posledično morda ustanovitev nove poslanske skupine. Do tedaj pa bo v DZ deloval kot nepovezani poslanec, je dodal.

Pričakovati je, da bo Logarju sledila tudi poslanka Irglova, ki je v ponedeljek po 20 letih tudi izstopila iz SDS.

Logar je po nastopu na predsedniških volitvah lani z več somišljeniki, med katerimi je tudi poslanka Irglova, ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot.

Novembra lani je odstopil z mesta predsednika sveta SDS. Predsednik SDS Janez Janša je Logarja in Irglovo že pozval k vrnitvi poslanskega mandata, Logar pa je to možnost zavrnil.

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izRODEk
19. 10. 2024 10.21
+1
Sposojeno iz MMC: Seveda ni naključje, da odhajajo eden po eden. To počnejo, da vsak posebej pritegne čim več medijske pozornosti. Prav vidi se usklajeno, načrtno delovanje. Vidi se tudi točno določena ciljna usmeritev - targetirali bodo sredinske omahljivce, ki vsakokrat kolebajo med neoliberalnimi strankami in SDS-om. Takimi, ki bi lastno mater prodali za pet kovačev. In ta bazen volilcev pogosto odloča o tem, kakšna bo naslednja vlada. In boste videli: tipi bodo tole sfurali in dobili. Naslednja vlada bo zopet Janševa, zraven NSI in Logar. In vse skupaj vnaprej jasno, bo v resnici zgolj Janša. Ne SDS: zgolj in samo Janša. Tip je ugrabil državo in jo bo držal v svojih krempljih, dokler ga ne bo izdalo zdravje. In še za čas po njegovi smrti bo poskrbel, da bo kult osebnosti živel naprej. In na koncu si mislim: prav. Če je to Slovenija, če je to večinski del Slovenije, potem to pač tako je. Mene osebno neki SDS ali NSI nikoli v življenju ne bi prepričal. Poznam vso to zlobo, ki jo sejejo med ljudmi. Poznam primarno delitev 2 milijonov ljudi na Slovence in slovenske državljane. To pove vse. Dejan Kaloh je eden najbolj zvestih vojščakov Janeza Janše. Ta tip bi najbrž, če bi bilo to potrebno, tudi ubijal zanj ali celo zanj bil pripravljen umreti. Tisti, ki tega ne razume si zasluži, da ga naplahtajo.
Diabloss
19. 10. 2024 10.21
zdaj bomo imeli sds 1 in sds 2
dron
19. 10. 2024 10.20
Bivši komunisti izstopajo iz sekte, a glavni pevci na koru v cerkvi ostanejo do nadaljnjega....
OvcjiPastir
19. 10. 2024 10.18
+0
SDS je potapljajoča barka, kapitan Janez se bo sam potopil z njo.
Letnik 1964
19. 10. 2024 10.21
pozabi, vse to so politične ,,igre brez meja,,
Neža001
19. 10. 2024 10.14
+5
Logar pa tudi spominja na polža slinarja.
Mean Cat
19. 10. 2024 10.13
+5
Vse je dobro premisljen nacrt......delajo se norca iz naroda
Ivan Kostanjšek
19. 10. 2024 10.17
+1
…tako kot na levi že 15 let. Vedno nov obraz, v ozadju isti ljudje. Vi pa veselo nasedate, vedno znova in znova in znova…
Mean Cat
19. 10. 2024 10.21
Veselo nasedajo.....jst nic... Je pa to ocitno preverjen recept kako prides na oblast.
Neža001
19. 10. 2024 10.13
+4
Janša bi moral malo iti sam vase - ne bi smelo biti težko, če si bolj plitek....
deltoro80
19. 10. 2024 10.13
+1
SDS se razpada
afna
19. 10. 2024 10.11
+8
Dan ko bo Janez odšel iz SDS in politike, bo nov “dan državnosti”.
Ivan Kostanjšek
19. 10. 2024 10.12
+2
Belabreza
19. 10. 2024 10.11
+5
Kot kaže, bodo vsi SĐS-ovci, ki ne bodo uvrščeni na seznam za naslednje volitve izstopali in ustanovili novo sekto. Vodja je krut tudi do svojih vernikov. 🤣🤣🤣
Marcus Aureliuss
19. 10. 2024 10.09
+1
Boj za preživetje pripolitičnem koritu. Značilno za politične .......
Ivan Kostanjšek
19. 10. 2024 10.08
-2
…najbolj neumno pa je, da sedaj od Logarja vsi zahtevajo, da se opredeli. Jaz upam, da se ne bo in da se ne bo ukvarjal s preteklostjo in trenutno politiko, ampak da bo presekal in šel svojo pot. Če bo popustil pod pritiski in se spustil na ta nivo, bo to le nadaljevanje obremenjujoče politike in dnevnega obračunavanja, kar je nepriduktivno in mojega glasu ne bo dobil. Jaz bom šel spet na volitve, ko bom videl politika, ki se ne bo ukvarjal s trenutnim peskovnikom, ampak bo vse skupaj presekal in ignoriral vse napade. Pomemben je načrt, program in politika sprave, brez delitev. Dovolj je bilo tega sranja.
mamma mia
19. 10. 2024 10.07
+4
Kaj ni vseeno,da si pri Janeshu in z njim sodeluješ ali nisi pri Janeshu pa prav tako sodeluješ?Aja,piše se ne o njih vsak dan.Greznica je pa ista ostala.
JOKS klub
19. 10. 2024 10.05
+2
So se končno naveličali diktatorja, princa teme ?
jezenslovenec
19. 10. 2024 10.04
+9
To je vse v dogovoru z janšo. Tako se pripravljajo na volitve.
Dragica Cegler
19. 10. 2024 10.02
+2
A je že kdo od teh dripcev povedal njihov program in kaj nameravajo.Do sedaj je Logar povedal sami to,da se bo povezoval z levimi.Ce je za Slovence pomembno samo to,si oa res ne zaslužite več.Kaj ste dobili s kul om?Eno samo laganje in krajo.Tudi prav,kar imejte.
Ivan Kostanjšek
19. 10. 2024 10.11
+0
…saj niso volitve jutri, stranka še sploh ne obstaja. A pri vaši Svobodi vas pa ni motilo, da ni imela programa oz ga še kar nima? A zdaj je pa program kar naenkrat pomemben?
lizing
19. 10. 2024 10.01
+6
Logar bo ob prvih volitvah mogoče prišel v parlament ampak to bo tudi to čez pet let ga nikjer več ne bo. Glej pa še rima se.
M_teoretik
19. 10. 2024 09.59
+3
Lahko se preimenujejo Socialdemokratsko stranko, da oživijo tisto kar je Janrz Pučniku ukradel!?
bohinj je zakon
19. 10. 2024 09.59
+4
Razsulo. Volilci bodo zmedeni.