Slovenija

SDS skeptična, Dars ni presenečen

Ljubljana, 04. 05. 2009 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Darsu so prepričani, da po njihovih besedah sicer deloma pričakovana uvedba enomesečnih vinjet ne bo vplivala na finančno vzdržnost družbe. Izkušnje iz Avstrije namreč kažejo, da takšne vinjete niso najbolj prodajane.

Promet
Promet FOTO: DARS
Vlada je objavila predlog novele zakona o javnih cestah, ki predvideva uvedbo tedenskih in enomesečnih vinjet ter ukinitev polletnih vinjet. Skladno z predlogom zakonske novele bo treba za letno vinjeto odšteti 95 evrov, za enomesečno 35 evrov in za tedensko 15 evrov. Še vedno pa bodo v prodaji polletne vinjete za motorna kolesa.

Dars nad omenjenim načrtom uvedbe enomesečnih in tedenskih vinjet ni preveč presenečen. Sporočili so, da so uvedbo enomesečnih vinjet deloma pričakovali, vendar pa po njihovem ta ne bo imela posebnega vpliva na finančno vzdržnost družbe. Izkušnje iz Avstrije namreč kažejo, da se prav veliko uporabnikov avtocest za kratkotrajnejše vinjete ne odloča, so še prepričani.

Zaradi predvidenega manjšega izplena od prodaje vinjet je posebna medresorska delovna skupina za pripravo predloga za financiranje avtocestnih in cestnih programov ter cestninjenje, katere član je bil tudi predstavnik Darsa, napovedala nekaj ukrepov za sanacijo tega stanja.

Od konca lanskega leta do zdaj so na Darsu prodali 800.000 letnih vinjet in 340.000 polletnih vinjet za leto 2009. Neto prihodek iz naslova prodaje vinjet do sedaj znaša nekaj čez 40 milijonov evrov.

Eden od napovedanih ukrepov posebne medresorske skupine je že v teku, in sicer prenos dela dobička Darsa za leto 2008 neposredno v odplačilo kreditov, najetih za uresničevanje nacionalnega avtocestnega programa izgradnje avtocest. Drugi ukrep pa je pričakovana podražitev cestnine za tovorna vozila s 1. julijem letos.

V Darsu predvidevajo, da bodo s tema ukrepoma uravnotežili letošnji finančni primanjkljaj. Sicer pa si v družbi želijo, da se v Sloveniji čimprej uvede celovit cestninski sistem, ki bo temeljil na elektronskem cestninjenju v prostem prometnem toku. Kot pričakujejo, bi se na ta način cestninski prihodki povečali vsaj za 40 odstotkov, kar pa bi že pomenilo dolgoročno sanacijo programa.

SDS: Nič novega

Mislim, da bo na koncu tedenska vinjeta pristala na Tajanijevih petih evrih. (Evropski komisar za promet Antonio Tajani je v začetku januarja ocenil, da bi lahko bila rešitev za slovenski sistem vinjet tedenska vinjeta za pet evrov, op.a.) Peter Verlič

V poslanski skupini SDS medtem opozarjajo, da ni razloga za spremembo sedanjega sistema cestninjenja. Po ocenah poslanca Petra Verliča ''nov predlog ne prinaša nič novega, nobene dodane vrednosti. Izplen od prodaje vinjet po novem modelu bo še vedno manjši. Nov predlog za tiste, ki pogosto uporabljamo avtoceste, pomeni podražitev letne vinjete za 73 odstotkov. Največje breme bomo tako odplačevali domači uporabniki. Tujcem pa nov sistem prav tako ne prinaša nič novega, temveč samo skrajšuje obdobje, ko bodo lahko uporabljali avtocesto".

Od vlade sicer še vedno pričakujejo uradni dokument Evropske komisije, s katerim je Sloveniji zamrznila črpanje evropskih sredstev za izgradnjo avtocestnih odsekov. "Če je vlada ta dokument že prejela, mi ga namreč nismo videli, potem se sprašujemo, zakaj vlada za zaščito slovenskih interesov proti Evropski komisiji ni sprožila tožbe," je še povedal.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko30
04. 05. 2009 20.29
jst sm zato da gre DARS u stečaj!!! A je to možno?!?!? Nesposobneži in brezdelneži, kdo vas bo financiral??!? Od mene in moje familije ne dobite niti centa!!!! Vinjete ne kupim, pa če se mam za po makadamu vozit! SDS pa šuti, ker niste nič boljši, ker ste sami uvedli ta najbolj nepravičen sistem cestninjenja, kar jih je možno!!!
odbogaposlan
04. 05. 2009 17.19
Fizik, dars nima dobička, ma ga pa maltar & Co.
odbogaposlan
04. 05. 2009 17.19
Fizik, dars nima dobička, ma ga pa maltar & Co.
odbogaposlan
04. 05. 2009 17.18
Ježek dobr so te razkurl, car med hruškami si,
odbogaposlan
04. 05. 2009 17.18
za tiste ki se vsaki dan vozijo po avtocesti je še prepocen.
fizik
04. 05. 2009 17.09
"...in sicer prenos dela dobička Darsa za leto 2008 neposredno v odplačilo kreditov..." A dars ma dobiček? Kaj so pa prejšnja leta delali z njim, če je to zdej sprememba!
jezek_pije_pije
04. 05. 2009 17.01
J.J.-ja na oblast(J.J.-Joško Ježek)
jezek_pije_pije
04. 05. 2009 17.00