Slovenija

SDS: Osvežitev vladne ekipe

Ljubljana, 05. 09. 2007 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Janša za ministrico za zdravje predlaga Mazej Kukovičevo, za prometnega ministra pa Žerjava. SD ju ne bo podprl.

Zofija Mazej Kukovič
Zofija Mazej Kukovič FOTO: POP TV

Minuli četrtek so minister za zdravje Andrej Bručan, minister za promet Janez Božič in minister za visoko šolstvo Jure Zupan odstopili. Stranke so te dni iskale morebitne kandidate za ministrska mesta, danes pa je predsednik vlade Janez Janša predsedniku parlamenta Francetu Cukjatiju poslal predlog za imenovanji dveh ministrov.

Kandidatka za ministrico za zdravje je Zofija Mazej Kukovič, ki ima bogate izkušnje na področju managementa in upravljanja s človeškimi viri, kar je dokazala pri svojem dosedanjem delu. Premier ocenjuje, da bo z imenovanjem predlagane kandidatke, zaradi njenih bogatih izkušenj in znanja s področja vodenja in upravljanja, prehodno obdobje ob zamenjavi pri vodenju ministrstva lahko čim krajše. Pred ministrstvom za zdravje so namreč do konca mandata še pomembne in odgovorne naloge, pri katerih poglavitni izzivi niso utemeljeni s strokovnimi vprašanji zdravstva, temveč so povezani z ukrepi za izboljšanje organiziranosti, dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema in zdravstvenih storitev, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Janša je za ministra za promet predlagal mag. Radovana Žerjava, ki ima bogate izkušnje na področju vodenja razvojnih projektov, priprav strategij alternativnih razvojnih programov, predvsem pa potrebne vodstvene in organizacijske sposobnosti.

Premier tudi pri njemu ocenjuje, da bo z imenovanjem predlaganega kandidata, zaradi njegovih bogatih vodstvenih izkušenj, znanja in osebnostnih lastnosti, prehodno obdobje ob zamenjavi pri vodenju ministrstva lahko čim krajše.

Odzivi poslanskih skupin

Podporo predlaganima kandidatoma so napovedali v SDS in SLS. V NSi in DeSUS pa pravijo, da kandidatov ne poznajo in ju ne morejo ocenjevati. Da je premierjev izbor dober, menijo v opozicijski SNS. Medtem ko se v poslanskih skupinah NP in LDS še niso opredelili, v SD kandidatov ne bodo podprli.

SDS: Kandidata prinašata svežino v vladno ekipo

Poslanska skupina SDS pozdravlja odločitev, da bo vlada dobila vsaj še eno ministrico. Kandidatka za ministrico za zdravje ima bogato znanje in izkušnje s področja managementa, s čimer bo lahko izvedla ukrepe za izboljšanje organiziranosti, dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema in zdravstvenih storitev. V SDS podpirajo tako usmeritev vlade na področju politike zdravja. Tudi kandidat za ministra za promet prihaja iz gospodarstva, zato verjamejo, da bo uspešno nadaljeval s projekti na ministrstvu za promet. V poslanski skupini SDS so prepričani, da bosta kandidata, ki prihajata iz različnih slovenskih regij, še dodatno obogatilo vlado. Predloga za nova ministra sta prišla zelo hitro, zato bo vlada v celoti spet polno delovala v najkrajšem času, so prepričani v SDS.

SLS oba kandidata podpira

Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik je dejal, da je kandidat za ministra za promet Radovan Žerjav "iz njihovih krogov" in so prepričani, da bo "delo dobro opravljal". O kandidatki za ministrico za zdravje pa je menil, da je "zelo razvojno usmerjena, dovzetna za nove izzive". "Toliko jo že poznam, da sem prepričan, da bo tudi ta svoj izziv dobro opravila in korektno vodila ministrstvo za zdravje," je dejal Presečnik.

SNS z izborom kandidatov zadovoljen

Državni zbor se bo z odstopnimi izjavami dosedanjih ministrov za promet Janeza Božiča, za zdravje Andreja Bručana in za visoko šolstvo Jureta Zupana seznanil na četrtkovi izredni seji. Nova ministra za zdravje in za promet pa naj bi državni zbor imenoval na seji prihodnji torek, še pred tem se morata kandidata predstaviti pristojnima matičnima odboroma DZ na t.i. hearingu. Na torkovi seji naj bi poslanci tudi odločali o sestavi komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Po mnenju vodje poslanske skupine SNS in predsednika stranke Zmaga Jelinčiča je izbor obeh kandidatov dober, čeprav sam sodi, da je dosedanji minister za promet Janez Božič dobro opravljal svoje delo. Jelinčič želi, da bo Žerjav dobro vodil prometni resor, ter ne bo odstopil od projektov, ki jih je začel Božič. Predlog o imenovanju Kukovičeve je Jelinčič označil kot izredno dobro potezo. "Kajti tu se prvič vidi, da je Janša spoznal, da minister za zdravje ne sme biti zdravnik," je pojasnil. Kukovičeva se je v svojem podjetju izredno dobro izkazala, tudi v mednarodnih povezavah, je ugotovil Jelinčič ter izrazil prepričanje, da bo enako nadaljevala tudi na ministrstvu za zdravje. Kot še eno dobro lastnost Kukovičeve pa je Jelinčič izpostavil dejstvo, da zna poslušati dobre ideje tudi z druge strani.

SD kandidatov ne bo podprl

V poslanski skupini SD so predlog komaj dobili, zato ga vsebinsko še ne želijo soditi. Podprli ju zagotovo ne bodo, je napovedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč ter opozoril, da je SD opozicijska stranka, ki ne želi, ne sme in ne more nositi odgovornosti za kakovost predlogov predsednika vlade. "Koalicija je tista, ki bo te ministre izvolila," je dodal. Predsednik SD Borut Pahor je na novinarski konferenci dejal, da je pričakoval izkušenejša politična imena, kljub temu pa ne trdi, da so strokovne reference teh dveh kandidatov slabe. Za oceno, ali je imel premier pri izbiri novih ministrov srečno roko, pa bo po Pahorjevem mnenju potrebno počakati na prve rezultate njihovega dela. Pahor je med drugim potrdil, da je bila Zofija Mazej Kukovič v drugi polovici 90. let članica SD. Kljub temu pa to po Pahorjevem mnenju ni vplivalo na premierjevo izbiro.

LDS se še ni opredelil

Odločitev Janše o kandidatih je po mnenju vodje poslanske skupine LDS Jožefa Školča zgolj lepotne narave. Kot je dejal na novinarski konferenci, se premierju z odločitvijo zelo mudi, saj želi čim prej zapreti razpravo o dogajanju v koaliciji in vladi. Po besedah Školča gre za hitra in za poznavalce nenavadna predloga. "Moji sodelavci, ki delujejo na teh dveh področjih, so nad izborom presenečeni, nobeden od kandidatov doslej namreč na teh dveh področjih ni bil dejaven," je dejal Školč. Ob tem je dodal, da se bodo v LDS o kandidatih za omenjena resorja dokončno izrekli po njuni predstavitvi v državnem zboru. Školč je ponovil stališče LDS, da ni dovolj, če se na omenjenih dveh področjih zamenja ministra, kajti spremeniti se mora politika.

NSi, DeSUS in NP bodo počakali na predstavitev kandidatov

Poslanec NSi Alojz Sok je dejal, da bodo ime kandidata za ministra za visoko šolstvo znanost in tehnologijo sporočili najkasneje do ponedeljka, o njem pa naj bi odločali na torkovi izredni seji državnega zbora. Trenutno pogovori potekajo z več kandidati, Sok pa je potrdil, da bo kandidat najverjetneje nekdo iz stranke.

Premierjev predlog ministrskih kandidatov poslanec NSi Alojz Sok ni želel komentirati, ker kandidatov ne pozna. "Oba sta bila izbrana po postopku, stvar posamezne stranke pa je, koga predlaga. Teh odločitev pri NSi ne želimo ocenjevati in enako pričakujemo od drugih," je pojasnil.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je povedal, da njihova stranka ne bi rada komentirala predloga novih ministrov, ker predlaganih ljudi v stranki ne poznajo. O predlaganih ministrskih kandidatih se bodo v stranki odločali po zaslišanju obeh kandidatov na pristojnih odborih v državnem zboru.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev (NP) se glede primernosti imenovanja Žerjava in Kukovičeve še niso opredelili. To bodo storili potem, ko se bosta predstavila pred pristojnima parlamentarnima odboroma, je povedal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik. Ob tem je opozoril, da Kukovičeva doslej ni delovala v zdravstvenem resorju.

Vesela priložnosti

Zofija Mazej Kukovič pravi, da ji je premier s povabilom za vodenje zdravstvenega resorja izkazal veliko čast in spoštovanje do njenega znanja. "Upam, da bom to znanje zelo koristno uporabila, če bom dobila priložnost na tem položaju," je dejala. O prioritetah pred zaslišanjem v DZ in potrditvijo mandata ne želi govoriti.

Kandidatka za ministrico ocenjuje, da se je marsičesa naučila, ko je mnogim ljudem z omejenimi zmožnostmi pripomogla k posameznim drobnim rešitvam. Poudarila je, da je sodelovala v humanitarnih organizacijah in se tudi s te plati soočila s sistemom zdravstva. Pri opravljanju te funkcije pa ji bo koristilo tudi to, da zna kot uporabnica zdravstvenih storitev opazovati.

Kdo je Zofija Mazej Kukovič?

V SDS so povedali, da Zofija Mazej Kukovič ni članica njihove stranke.

Zofija Mazej Kukovič, rojena 14.5.1955, je leta 1980 je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela – smer informatika, leta 1989 pa še iz elektrotehnike – elektronike. V letu 1995 pa je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zaključila leto pozneje. Leta 2002 se je na Univerzi v Teksasu izobraževala na temo kriznega managementa.

Leta 1974 se je zaposlila kot konstruktorka v Razvojnem sektorju Premogovnika Velenje, od leta 1977 do 1989 je bila projektantka krmiljenj in regulacij tehnoloških sistemov tako doma, kot za tujino v podjetju ESO. Ko je podjetje zašlo v krizo, je prevzela del prodaje in inženiringa. Leta 1992 se je podjetje ESO razdelilo na dva dela, Mazej Kukovičeva pa je prevzela vodenje podjetja ESO Montaža, ki je bilo namenjeno za stečaj.

Skozi študij in dodatna izobraževanja je pripravila strateški prehod takratnega podjetja ESO Montaža v današnji Esotech d.d., iz podjetja v likvidnostnih in kadrovskih težavah v današnje podjetje za obvladovanje visokih tehnologij.

V zadnjih letih se je poleg dela posebej posvečala civilnim združenjem in predavala na slovenskih in mednarodnih konferencah s področja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja, poslovne odličnosti, inovativnosti in prenosov znanj z inštitutov v prakso. Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim leta 2002 nagrado za dosežke prenosa znanja iz inštitutov v prakso iz strani Inštituta Jožef Štefan, leta 2006 je bila izbrana za Delovo osebnost leta za področje gospodarstva, letos pa je prejela priznanje Združenja za projektni management za razvoj projektnega managementa v Sloveniji. Je članica številnih strokovnih združenj, med drugimi je direktorica gospodarskega interesnega združenja Slovenski Ekološki Grozd, članica Upravnega odbora Združenje Manager, članica Upravnega odbora Europa Donna za boj proti raku na dojki, članica Upravnega odbora GZS za regijo SAŠA.

Kdo je Radovan Žerjav?

Radovan Žerjav, rojen 2.12.1968, je leta 1993 diplomiral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru, leta 2003 pa zaključil podiplomski študij in postal magister znanosti s področja kemijske tehnologije. Takoj po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Nafta Lendava (1993), kjer je kmalu postal vodja oddelka tehnološke operativne priprave proizvodnje, nato pa vodja razvoja za celotno podjetje. Leta 2002 je prevzel dela in naloge tehničnega direktorja Nafte Petrochem, marca 2007 pa direktorja družbe Nafta Biodizel, d.o.o.

Žerjav ima bogate izkušnje na področju vodenja razvojnih projektov, priprav strategij alternativnih razvojnih programov, predvsem pa potrebne vodstvene in organizacijske sposobnosti, so v sporočilu za javnost zapisali v kabinetu premierja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topovsek@hotmail.co.uk
07. 09. 2007 18.40
Po prispevkih se vidi, da se gre tukaj samo za politicno strankarstvo; nikakor se ne gre za to, da bi bila oseba strokovno sposobna za ministra za zdravje. MINISTER ZA ZDRAVJE MORA BITI ZDRAVNIK, najbolje da nekdo iz Zdravniske zbornice, ki se spozna na zakonodajo po WHO in nas ne bo vodil v tako sramoto in tezave, kot to delajo sedaj na ministrstvu g. Remskar in g. Marusic, ki sta prej dajala svoje predlove v slep podpis Brucanu, sedaj pa naj bi bilo pravtako - osebi ki nima pojma o medicini. Sramota za Slovenijo. V Ameriki ze opozarjajo svoje drzavljane, da je smrtnonevarno potovati v Slovenijo in ce bi slucajno kdo tu zbolel, naj se ne zdravi v Sloveniji ampak naj gre na zdravljenje v sosednje drzave. Nimam besed.
exim@t-2.net
06. 09. 2007 08.11
tomi.passion: tako je, se popolnoma strinjam! Zanimive so reakcije na tvoj prispevek. Hecno, za počit. In žalostno, da imaš še vedno ljudi, ki zagovarjajo laži, krivice, nestrpnost, ...Vendar se jim ne bo izšlo, kljub vsemu trudu in gnojnici. Naslednji mandat je naš, brez naprezanja! Rezultati tako zahtevajo! Vsem, ki ne marate napredka in naše Slovenije svetujem: Kuba je čedalje bližje. In raj za vas tudi!!
lyinx01@volja.net
05. 09. 2007 23.21
Variatio delectat ja res je bila Yuga zadolžena ja in to za celih 20 miliard dolarjev(20 milionov ljudi) in ja naj bi tudi zato razpadla samo...dragi moj Slovenija pa ima 30 miliard eurov dolga !!! (36 miliard dollar) zdaj pa računaj !!!
Prvo Bore
05. 09. 2007 22.50
kvisko75 ne se Ti bat za mojo lepoto, ampak se boj za življenje slovenskega delavskega naroda. Škoda ki ne vem kaj si.
Prvo Bore
05. 09. 2007 22.40
Ma ta Zofija tako izgleda, da se bojim, da ne bodo bolniki takšni kot ona.
Prvo Bore
05. 09. 2007 22.28
some1 in tomi Vidva sta prva soma, ki pa nista za pojest, ampak za polovit in vreči v greznico.
Eastman
05. 09. 2007 22.20
Samo upam, da se Zofija ne bo pustila nateg*niti za kakšno svetovanje za polaganje kablov!
Ciril Jazbec
05. 09. 2007 22.12
tomi se strinjam. ;)
tomi.passion@gmail.com
05. 09. 2007 21.47
V SD-ju morajo preklopiti v leto 2007 in se premakniti iz nazadnjaškega socializma in klačeplazenja. Sicer pa, klinc jih gleda. Njihovo popularnost umetno pumpa POP TV. Vse to pa se bo razblinilo v mesecu ali dveh, podobno kot je bilo z LDS, ki jim je POP TV napovedoval zmago. Stranka, ki zagovarja nazadnajške vrednote in ima predsednika, ki večino dneva preživi pred ogledalom razmišljajoč, kakšno vlažilno kremo bi uporabil, nima perspektive. No, morda na Kubi.
?ri?ek
05. 09. 2007 21.29
Halo, Zofi za zdravstvo še slišala ni???
Variatio delectat
05. 09. 2007 19.30
Gen.T, seveda je drugače, bodi realen. Je pa res, da so vsepovsod strahotne posledice norosti, ki se je imenovala socializem. Deformirano je gospodarstvo, ki se počasi normalizira, najhuje pa je, da so tista desetletja dosti negativno vplivala na vse nas, seveda v različni meri. Tu ti lahko navedem misel človeka, ki ga ne maraš. Približno takole gre: Ko se se nekdo zave, da gre v napačno smer, modro ravna, če se obrne in se vrne, ne pa da nadaljuje v napačno smer.
Variatio delectat
05. 09. 2007 19.20
Ja, Tonček, za direktorja pa imaš najbrž nekoga, ki je za dodano vrednost slišal kakega leta 1993 ali pa še tedaj ne. Rekel sem, da je dobro poizkusiti zadevati malo nižje. Sicer pa dobro preberi, ni bila samo organizacija - študirala je tudi elektroniko, tu so bojda bolj v igri male sive celice.
DarthRevan
05. 09. 2007 19.14
"Lahko jim namignete, kako je bila videti socialistična ekonomija, ki je kljub milijardnim kreditom iz tujine sproducirala katastrofalno inflacijo." A je danes kaj drugače, Variatio delectat?
Tonček Balonček
05. 09. 2007 19.12
Variatio delectat: Gotovo je, da če obvlada krizni menagement in stečajne postopke, pri tem pa še govori angleško, da je prava!!! Mogoče izredno študira še teologijo in hodi k maši! Potem je odlična!!!
Variatio delectat
05. 09. 2007 18.58
Živijo, frendi, ki vse veste. Socialistični študij je v nekaterih strokah dajal precej izrojeno znanje. Mislim predvsem na ekonomijo in še nekatere druge stroke, ki so tozdarijo vlekle še precej v poosamosvojitveni čas. Častno pa je, če so tisti, ki so se zavedeli teh pomanjkljivosti dopolnili svojo izobrazbo na primer s študijem v tujini. Bodoča ministrica je to storila in verificirala svoj strokovni razvoj. Dodana vrednost tega pa je aktivno znanje angleščine, ki je za marsikoga huda težava. Zato apeliram na vas, da se bolj aktivirate v svojih podjetjih, kjer je vsepolno "menedžerjev", ki so diplomirali oec še v samoupravljanju, in jim daste vedeti, da so danes tudi tu drugačni principi. Lahko jim namignete, kako je bila videti socialistična ekonomija, ki je kljub milijardnim kreditom iz tujine sproducirala katastrofalno inflacijo. To bo "politika malih korakov", ki bo pomagala nam vsem skupaj: "levim" in "desnim".
doki007@email.si
05. 09. 2007 18.20
a se splača za slabo leto privolt v tak resor ,....???? če ne za druzga pa za plačo,....ane ..ane ?????
Enzo
05. 09. 2007 18.08
Bilo je pred leti, ko so pisci komentarjev na tej strani že nehali sesati mamino mleko, ko se je pojavil človek in je razvil idejo, da minister za obrambo naj ne bo general. Minister je politik, general pa vojak. Takrat smo vrli Slovenci z veseljem ponavljali to idejo in vpili tja proti Beogradu, da naj bo tako. Zdelo se nam je samoumevno, da dober vojskovodja ni nujno, da je dober organizator. Pri zdravnikih in ministrih pa je enako. Vodenje resorja ni nujno povezano s stroko, ali celo drugače, bolje je da neorganizirano skupino nadljudi vodi človek, ki poleg stetoskopa pozna še kaj drugega. Razmere v zdravstvu namreč zahtevajo prav to. Spoštovani komentatorji tako je.
lyinx01@volja.net
05. 09. 2007 17.45
Hej JJ pa ne spet nastavljat ljudi starejših od 30 let, ker so študirali v komunizmu in te bodo spet zaj... Za reference pa ne skrbet saj ni bistveno samo da je član SDS LOL
hinko.murovec@siol.net
05. 09. 2007 17.34
No pa smo tam. Je imel moj stari oče prav, ko je dejal: če smo preživeli vojno bomo nekako tudi svobodo.OK, toda Gospa je v vseh drugih strokah samo ne v zdravstveni resnično podkovana. Ali se JJ nič ne boji saj je organizacijo dela študirala v gnilem komunizmu , pa ja ne , da se mu je posvetilo, da ga lahko rešujejo samo ljudje z znanjem iz osovraženih časov. Vsaka ji čast, klobuk dol, toda kaj hudiča si bo pomagala v zdravstvu izkušnja z reševanjem montažnih podjetji. Da jo ni zavedla sličnost v tistem delu, ko je govora o montiranih zadevah v zdravstvu. Vrag si ga vedi. Pa tudi kemik se mi zdi, da je kljub ravno tako spoštovanja vrdenem znanju najbrž z prometom seznanjen edino v delu , osebnega prevoza v službo. Kako naj ljudje kljub znanju brez podlage - strokovne - prevzamejo v kriznem obdobju zavožen resor in naredijo čudež. Janša očitno zbira med tistimi, ki so še dovolj zagrizeno lojalni , kot med stroko. Ob taki nadalnji politiki vodenja si uspeh lahko zamisli samo največji optimist ali pa do kraja obupan človek, ki ve, da ga ne more rešit nobena stvar. Tudi to poznamo v zgodovini. LP
doki007@email.si
05. 09. 2007 17.13
minister za zdravje pa mora bit iz stroke- medicine ,.....kaj se pa grejo tile pomladniki a res nimajo kej več zbirat,....