Slovenija

SDS manipulirala z arhivskim gradivom?

Ljubljana, 19. 02. 2011 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dokumenti, s katerimi je SDS dokazovala obveščenost predsednika Danila Türka o incidentu v Velikovcu, naj bi bili ponarejeni. Dokumenta o odzivih avstrijskih medijev na napad v Velikovcu naj ne bi prejel Türk, ampak Jože Hartman.

Dokument o reakcijah avstrijskih medijev na napad v Velikovcu naj bi prejel Türkov predhodnik na čelu Komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja Jože Hartman.
Dokument o reakcijah avstrijskih medijev na napad v Velikovcu naj bi prejel Türkov predhodnik na čelu Komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja Jože Hartman. FOTO: Sani Karič

SDS je 9. februarja na svoji spletni strani v članku Velika lahkotnost predsednikovega laganja objavila več dokumentov, ki naj bi potrjevali, da je bil Danilo Türk sredi leta 1980 obveščen o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu. SDS je slovenskega predsednika, ko je ta vztrajal, da je za zadevo izvedel iz medijev, obtožila laganja.

Posebej naj bi sedanjega predsednika republike Slovenije Danila Türka obremenjeval peti dokazni dokument, ki ima naslov Turk obveščan o ozadjih bombnega napada v Velikovcu . Gre za zbirko več različno datiranih dokumentov, ki jih uvaja spisek prejemnikov informacij o sodnem procesu proti izvajalcema bombnega napada v Domovinskem muzeju v Velikovcu, Vidmarju in Blajevi. Dopis takratnega Republiškega komiteja za mednarodno sodelovanje je bil poslan 1. julija 1980, med drugimi tudi Türku, takratnemu predsedniku Komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja pri takratni Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL).

Janez Janša trdi, da je bil Danilo Türk neposredno obveščen o napadu v Velikovcu, in da predsednik laže, ko pravi, da je za napad izvedel iz medijev.
Janez Janša trdi, da je bil Danilo Türk neposredno obveščen o napadu v Velikovcu, in da predsednik laže, ko pravi, da je za napad izvedel iz medijev. FOTO: Blaž Garbajs

Osrednji del dokumenta, ki po prepričanju SDS dokazuje, da je bil Türk neposredno obveščen o ozadjih bombnega napada, je bil poslan iz dunajske ambasade SFRJ 25. septembra 1979, govori pa o odzivih avstrijskih medijev na eksplozijo v domovinskem muzeju. Vendar pa ta dokument po poročanju Sobotne priloge Dela med naslovniki nima navedenega Danila Türka, temveč njegovega predhodnika na čelu Komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja, Jožeta Hartmana.

Novinar Dela SDS oziroma njenemu predsedniku Janezu Janši očita, da so iz ''dveh avtentičnih dokumentov sestavili novega, ki pa je ponaredek''. Osrednji dokument (iz 25. septembra 1979), ki naj bi dokazoval ''Türkovo neposredno informiranost o velikovških dogodkih'', tako ''sploh ne sodi k dopisu'' (iz 1. julija 1980).

Na pisanje Delovega novinarja Janeza Markeša so se že odzvali v SDS. Pravijo, da so njegove navedbe ''manipulativne, saj so bili dokumenti, objavljeni na www.sds.si, pridobljeni v skladu z zakonodajo o Arhivu RS, o njihovi verodostojnosti pa se lahko vsak trenutek vsakdo prepriča''.

Dokument, ki naj bi dokazoval, da je bil predsednik Türk obveščen o ozadjih (dokument ni v celoti v slovenskem jeziku)
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
21. 02. 2011 20.46
Samo še tega se manjka, da bo Janša začel kazati dokumente iz arhivom mariborske škofije in Vatikana ter začel nakladati, da Benedikt XVI. laže!
pupa_od_anbot
21. 02. 2011 14.46
spomin rdeče ribice: ta vlada je kriva za vse p e, ki so odkrite, kdo je naročil ladjo?, kdo je naročil patrije?, kdo je bil užaljen ker je bil izvoljen Turk in ne Peterle? Ja Pahor, a ne!
Musti
21. 02. 2011 13.34
ja bo treba spisat kazensko ovadbo zaradi ponarejanja uradnih listin, laganje, zavajanje in nelegalna diskreditacija, janez si je sam to jamo skopal :) kekec On nima več prihodnosti, ljudje se ga bodo odpovedal razen najbolj gorečih vernikov seveda, ki pa tako ali tako niso pomembni. 20 let ima že popolno isto taktiko, ampak so k sreči ljudje spregledali in mu več ne nasedajo, razen seveda spet njegovi ruralni marginalci. SDS pa če se ga ne bo rešil bo tudi sama stranka razpadla oz. izginila s političnega prizorišča. Janez se bo seveda oklepal funkcije predsednika, kerv svoji glavi je on še zmeri veliki vodja. In ta njegova narcisoidnost bo pokopala njega in stranko ki jo vodi. Upam da se tožilstvo potrudi in dokaze ponarejanje uradnih listin in se spiše ovadba za kaznivo dejanje Janeza Janše. Enkrat v 20ih letih bi pa lahko odgovarjal za laži, ki jih trosi.
Tonček Balonček
21. 02. 2011 10.58
dule100, pa od kod tebi poved, d aje Janša v Evropi spoštovan? Kje si to prebral, na straneh SDS-ja? Veliko s epiše in govori tudi o bBerlusconiju, a gre samo za to, da se o nekom veliko in govori, to s edogaja tudi Tovšakovi, Zidarju, veliko s epiše o bulmastifih, bravo! In zakaj bi tega človeka sploh kdo "krvavo potreboval"? Kar tako, ker se tako nekje govori? Vse stvarji v gospodarstvu in javnih financah niso iz dneva v dan, gre za časovne zamike, če bi po prejšnjih volitvah ostali brez vlade ali bi jo vodil recimo Janša ali kdorkoli, bi računi od prej pač prihajali in nekdo jih mora plačati, naj bo črn ali rdeč ali ne vem kakšen! Pa saj ni nova vlada ukinila gospodarstva in pobiranja davkov! Kaj ti 19. mesto Janša. Tega tipa so se ljudje pač naveličali! Podobnika, Čebelar, Rupel, Rop, Cvikel itd. so že spokali, ta pa še kar naprej nekaj teži! Naj začne pisati spomine in čaka na sojenja, nas pa pusti pri miru s svojim kverulantstvom in hujskanjem!
basko71
21. 02. 2011 10.15
Preberite Kunstljev special blog, pa se učite, kako to dela mojster diskreditacije in manipulacije.
M-teorija
21. 02. 2011 09.55
~ksenak220.02.2011, 16:55~ Vsaj pri eni stvari, ki jo je izjavil za njo stoji. Boga ni in vse je dovoljeno. To mu pa je za priznat, da je dosleden!
miha040
21. 02. 2011 09.30
sds manipulira hahahhaa..poglejte kako ta vlada manipulira s patrio se nic dokazanega pa ze prekinjajo pogodbo, naj turk o tem kaj rece in zopte bo zacel doktorsko >spostovani jaz sem za dialoge in pet minut govorjenja v nic...ce imajo cisto vest bi dokumenti prisli na plano in pika...
dule100
21. 02. 2011 09.29
Zanimiva ta država Slovenija. Politik, ki po anketah kotira na 19 mestu, vodi stranko, ki jo podpira največ državljanov. Je najbolj prepoznaven politik, tako v državi kot v Evropi. Politik, ki je bil na oblasti samo en mandat, pa ima kljub temu boljše rezultate, kot leva vlada v svojem 16 letnem vladanju. Torej politik, o katerem se največ govori in piše, politik z najboljšimi referencami, politik z največjo publiciteto, tako doma kot v tujini. In ne nazadnje je tudi med evropskimi politiki veliko bolj priljubljen in spoštovan, kot celotna garnitura te vlade ! In to boli in ne da spati levičarjem. Enostavno jim še ni kapnilo, da v Evropi in v svetu, levih strank, ustanovljenih na pogorišču komunizma, tako imenovanih reformkomunistov, ne marajo in jih nikoli ne bodo marali ! Vem, peklenski je občutek priznati, da bi takega človeka, kot je Janša, ta vlada krvavo potrebovala. Vsaki dan vladanja te vlade, je pravi balzam za desnico. Boljše volilne kampanje si ne more želeti desnica. Lahko samo vsak dan odpirajo šampanjec in nazdravljajo, da bi trajalo vsaj še do konca mandata. Je pa žalostno, da ta kampanja ni brezplačna za državo in njene državljane. Opustošenje, ki ga bodo zapustili, bomo čutili še desetletja !
miha040
21. 02. 2011 09.24
to da je jansa na zadnjem mestu je zaigrana anketa narocnika, ko slisim besedo ninamedia mi je pa itak vse jasno kam pes taco moli,
King_of_Gonzo
21. 02. 2011 09.13
Tonček Balonček ta vox popoli je tak vas in dvomim,da naste teh 17%..pomoje bistveno mal...vecji obseg vprasanih bi bil..nizje bi kotiral...
saintjozef
21. 02. 2011 09.08
Tonček, Če se zgodi, da bi šel Janša sedet, bodo šli vsi z njim....
Tonček Balonček
21. 02. 2011 08.35
Glede na to, da je SDS na prvem mestu, Janša na na predzadnjem bi članom SDS kazalo razmisliti o zamenjavi predsednika! Predsednik stranke, ki sam kotira tako nizko, pač ne more biti verodostojen!
prepri43
21. 02. 2011 08.29
A se vi ukvarjate z vsebino obtožbe ali večno z Janezom Janšo?Največ boste naredili če Janšo demantirate z pristnimi dokazi namesto nasprotnih domnev.
flamengo
21. 02. 2011 07.52
haha, se bojijo razkriti svojo svinjarijo. Se sploh ne čudim, glede na to kar so počeli!
john gotti
21. 02. 2011 07.50
kaj se bo đanez ukvarjal z bando,če pa je sam največji bandit vseh časov v podalpski deželi...kar dajt mu še en mandat pa boste vidl,kaj res pomeni revščina...res si ne zelim da bi državo vodili marinič,jerovšek,gorenak,vizjak,črnač in podobni
29350
21. 02. 2011 05.55
Jansa nehajte se ukvarjati z preteklosjo. Ljudi zanima sedanjost in nasa prihodnost. Mislim, da bi se morali vi in vsa opozicija ukvarjati z dansasnjo bando kajti ce bo slo tako naprej ne vem kaj bo se ostalo od Slovenije.
Levji
20. 02. 2011 20.04
Janši laž in podikanja niso uspela, zato se je šel jokat v Tajvan.
Miroslav Kokot
20. 02. 2011 19.51
Vi ste ga volili zato je vaš predsednik on je predsednik samo leve opcije.Za njega je vse vredu z današnjo vlado,vse štima prejšnjem mandatu se je udeležil protestom proti vladi zdaj ga ne briga za reveže bresposelne sploh ,da ne govorimo vsaka čast prejšnjim predsednikom.
Miroslav Kokot
20. 02. 2011 19.41
Bog ne daj da bi se Janša umaknil iz politike.Potem bi se pridružili Neuvrščenim S. Koreji,Cubi,Libiji in ostalim komunističnih državam.Zato Janša reši nas vsega hudega komunisti raus.
King_of_Gonzo
20. 02. 2011 19.01
11xwer112 20.02.2011, 16:08 3 Tomy_the_great20.02.2011, 14:336 prerekajte se kok vam pase..dejstvo je,da JJ prihaja :) ..na Dob ?? TO SO TVOJE SANJE..JST TI O REALNOSTI GOVORIM :)