Slovenija

Zahtevajo popravke

Ljubljana, 14. 08. 2007 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SD od vlade pred obravnavo v državnem zboru pričakuje popravke zaključnega računa proračuna 2006.

Finančni minister Andrej Bajuk in poslanec SD Milan Cvikl
Finančni minister Andrej Bajuk in poslanec SD Milan Cvikl FOTO: POP TV
Računsko sodišče RS je tako splošnemu delu predloga zaključnega računa proračuna RS za leto 2006 kot pravilnosti izvršitve proračuna kot celote izdalo mnenje s pridržkom. Po ministrstvih so letos podrobneje preverjali izplačevanje plač, odhodkov in transferjev.

Opozicijska poslanska skupina SD od vlade pričakuje, da bo na podlagi revizijskega poročila računskega sodišča ustrezno popravila predlog zaključnega računa proračuna RS za leto 2006. Računsko sodišče v poročilu ugotavlja za približno 30 milijonov evrov potrebnih popravkov, v SD pa vladi predlagajo, da zaključni račun popravi, preden ga bo posredovala v obravnavo v DZ, je povedal poslanec SD Milan Cvikl.

Računsko sodišče je v reviziji predloga zaključnega računa proračuna RS za leto 2006 ugotovilo manj napak kot v prejšnjih letih, a še vedno je veliko ponavljajočih se napak, nekaj pa je tudi novih, je opozoril Cvikl. "Podobno kot v preteklih letih so problematična sklepanja pogodb v nasprotju z zakonodajo o javnih naročilih, nova težava pa je oddajanje del pred sklenitvijo pogodbe (na primer steklena palača predsednika vlade)."

Cvikl za več pozitivnih mnenj

Kot pozitivno je Cvikl izpostavil dejstvo, da računsko sodišče nobenemu ministrstvu ni izstavilo negativnega mnenja. A pozitivno mnenje je prejelo le ministrstvo za šolstvo in šport, ostala pa so jo "odnesla" z mnenjem s pridržkom. "Delati bi bilo treba na tem, da bi večina ministrstev imela pozitivno mnenje," je dejal Cvikl.

Ob tem je opozoril, da je bilo v zaključnem računu proračuna RS za leto 2005 ugotovljenih za 200 milijonov evrov potrebnih popravkov. "V DZ smo sprejeli ponarejen zaključni račun, brez teh dejanskih odhodkov. Upam, da bo vlada letos delovala drugače," je dejal in dodal, da če vlada ugotovljenih nepravilnosti ne bo popravila, zaključnega računa ne bodo podprli.

Tudi o SOD, dokapitalizaciji in javni upravi

Vlada mora nujno popraviti izkaze prenosa premoženja RS na Slovensko odškodninsko družbo (SOD), na primer pri prenosu premoženja RS v Splošni plovbi Portorož, podobno pa velja tudi za dokapitalizacijo republiškega stanovanjskega sklada, je dejal Cvikl.

Opozoril je tudi na gibanje stroškov dela v javni upravi. Čeprav si je vlada zastavila cilj omejevati zaposlovanje, so se stroški dela lani v primerjavi z 2005 povečali za osem odstotkov, je poudaril. "Če bi upoštevali še poseben sklad, v katerega se že nekaj let vplačuje sredstva za izravnavo plač, ki bodo porabljena nekje v letih 2008 in 2009, bi stroški dela bili višji za več kot 10 odstotkov," je še opozoril Cvikl.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
15. 08. 2007 13.40
Prva ovca, kako ti veš, če nimaš ne nobene diplome, pameti pa tudi ne. Svetovalec direktorja je bil, v Parizu pa predstavnik Medameriške razvojne banke za celo Evropo. To ni ravno čuvaj. No, ti ne vidiš razlike. Saj se nam smiliš, no, tako kot vsi brezposelni.
Prvo Bore
15. 08. 2007 01.09
V Ameriki je bil za čuvaja, potem pa so ga ulovili, ko je kradel iz trezorjev. Ja potem smo ga mi dobili. Diploma se da kupit, pameti pa ne.
victoriosus
15. 08. 2007 00.40
Seveda, saj je 1000x bolje podkovan kot Cvikl. Doktorat ima iz tega, zasedal je pomembne položaje v Washingtonu..... seveda nas je!
Prvo Bore
14. 08. 2007 16.21
doki007 kaj je tebe prepričal Bajuk, kar se tiče financ ????
doki007@email.si
14. 08. 2007 15.27
zdej pa povejte kdo ma več znanja iz financ ,......sigurn cvikl ,....!!!!!!