Slovenija

SD s pobudo glede romske problematike: Ni več prostora za mehke ukrepe

Ljubljana, 01. 08. 2024 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanska skupina Socialnih demokratov je na vlado naslovila pobudo v zvezi z neustreznim upravljanjem romske problematike. Pravijo, da je nesprejemljivo, da pomanjkanje odločnosti ogroža varnost državljanov in da zaradi tega hkrati trpi ugled celotne romske skupnosti. "Ni več prostora za mehke ukrepe, v katere smo večkrat neuspešno vlagali napore," so poudarili. Njihovo pobudo so podprli tudi predstavniki romske skupnosti.

V poslanski skupini SD, s prvopodpisanim Predragom Bakovićem, so opozorili, da smo se v Sloveniji v zadnjem tednu ponovno srečali s posledicami neustreznega upravljanja romske problematike. "V romskem naselju Poganci je med opravljanjem dolžnosti zaradi napada s kamenjem bil poškodovan redar Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine," so zapisali in dodali, da se je napad zgodil, čeprav je v naselju bilo zaradi uradnih postopkov prisotnih več policistov in redarjev. 

"Več kot očitno je v takih primerih tudi legitimna avtoriteta Policije popolnoma brezpredmetna. Vsekakor je razumno, da določenim manjšinskim skupnostim država dogovorno poda dodatne pravice, ki upoštevajo njihove kulturne, jezikovne in druge značilnosti. Vendar dodelitev pravic nikogar ne postavlja nad zakone," poudarjajo. 

Spomnili so, da so 21. junija letos na vlado že naslovili pobudo, s katero so opozorili na pomanjkanje učinkovitih zakonodajnih predlogov v zvezi z upravljanjem romske problematike. "Izrazili smo zaskrbljenost, da v družbi prihaja do jeze, nezadovoljstva in razočaranja, ki lahko v primeru neukrepanja države in pristojnih organov privede do tveganj osebne varnosti državljank in državljanov," razlagajo. 

Slika romskega naselja pri Črnomlju je zgolj simbolična.
Slika romskega naselja pri Črnomlju je zgolj simbolična. FOTO: Aljoša Kravanja

Poudarili so, da je treba pripraviti ustrezno zakonodajo na področju predšolske in šolske vzgoje ter uvesti obvezen program predšolske vzgoje, ki bo (vse) otroke pripravil na osnovno šolo in zagotavljal varno okolje, brez medvrstniškega nasilja. Vzajemne integracije si brez celovitega vključevanja romske skupnosti v izobraževanje, ki jim ponudi perspektivo za pridobitev poklica ter redne zaposlitve, po njihovem mnenju težko obetamo.

"Prav tako pa v navezavi na dogodke v Pogancih znova poudarjamo tudi potrebo po zagotovitvi učinkovitega izvrševanja pravnomočno izrečenih kazni v primeru izvajanja prekrškov in kaznivih dejanj. Nasilje priča o dejstvu, da smo zelo daleč od izvrševanja, ki je učinkovito, če v okviru obstoječih ukrepov in pooblastil ni mogoče zagotoviti niti fizične varnosti uradnih oseb pri izvajanju postopkov," še pravijo. 

Pobuda Poslanske skupine SD:

Spoštovani, nesprejemljivo je, da pomanjkanje odločnosti in zatiskanje oči ogrožata varnost državljank in državljanov. Krivično je, da zaradi tega trpi ugled celotne slovenske romske skupnosti. Nepravično je, da se mladim Romom odreka pravico do celovite integracije. Nezaslišano je, da trenutno stanje ogroža varnost državljank in državljanov. Ni več prostora za mehke ukrepe, v katere smo večkrat neuspešno vlagali napore. Zato podarjamo, da:

- pristojna ministrstva naj takoj pripravijo ustrezno zakonodajo na področju predšolske in šolske vzgoje. Uvesti je potrebno obvezen program predšolske vzgoje, ki bo (vse) otroke pripravil na osnovno šolo;
- vzpostaviti je potrebno učinkovit sistem, ki bo odgovorne, torej starše oziroma skrbnike, v primeru neizpolnjevanja tako predšolskih kot osnovnošolskih obveznosti njihovih otrok, pripravil do tega, da bodo te obveznosti dosledno izpolnjevali;
- prav tako je potrebno vzpostaviti učinkovit sistem, ki bo v največji možni meri preprečeval medvrstniško nasilje v šolah;
- potrebno je zagotoviti učinkovito izvrševanje pravnomočno izrečenih kazni v primeru izvajanja prekrškov in kaznivih dejanj. Obstoječa zakonodaja namreč ne dopušča izterjave denarnih kazni oziroma glob ljudem, ki prejemajo socialne transferje. Postopki ugotavljanja izterljivosti denarnih kazni od teh oseb, morebitne izvršbe in postopki v probaciji očitno nimajo učinka. Da je temu tako, pritrjujejo vse bolj pogosti in vse bolj odmevni primeri nasilja ter nestrpnosti, ki jih zaznavamo v medijih;
- uradnim osebam je pri izvajanju postopkov zlasti v romskih naseljih potrebno zagotoviti ustrezno fizično in osebno varnost.

Obžalujemo, da se soočamo s primeri, kjer del slovenske romske skupnosti meče črno luč na preostanek. Ravno zato pa so našo pobudo podprli tudi njeni predstavniki. Pričakujemo, da jo boste tudi vi.

NSi je predlog zakona že poslala v parlamentarni postopek

Nova Slovenija (NSi) je sicer že prejšnji teden v parlamentarni postopek poslala prenovljen zakon o osnovni šoli, ki med drugim prinaša tudi možnost izključitve učenca iz šole. To je njihov odgovor tudi na nasilje, ki se je zgodilo v Osnovni šoli Velika Dolina, ki je odmevalo po vsej Sloveniji, saj so bile poškodbe, ki jih je sovrstniku povzročil romski učenec, videti res hude. 

Kot pravijo v NSi, želijo še enkrat razpravljati tudi o paketu zakonov, ki so ga pripravili župani jugovzhodne regije in naslavlja težave, povezane z integracijo romske skupnosti. Paket so s 35.000 podpisi podprli tudi volivci, a so ga poslanci vladajoče garniture zavrnili.

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
02. 08. 2024 14.38
+2
Za začetek moramo postati vsi enaki ne glede na to kaj si. Za vse morajo veljati isti zakoni. Ko dosežemo to se bo začelo hitro odvijati v pravo smer
Pišonjaižuga
01. 08. 2024 21.48
-3
Romi v Sloveniji niso le pošteni volivci, temveč tudi aktivni soustvarjalci politike stranke SDS. Njihova angažiranost in prispevek k oblikovanju političnih smernic stranke zagotavljata, da so njihove potrebe in interesi ustrezno zastopani. To sodelovanje je ključnega pomena za uspeh SDS-a in prispeva k bolj vključujoči in pravični družbi. Romi s svojo poštenostjo, delavnostjo in politično angažiranostjo igrajo pomembno vlogo v slovenski politiki, kar je vredno priznanja in spoštovanja.
Pišonjaižuga
01. 08. 2024 21.45
-5
Narodna skupnost Romov v Sloveniji je pravi zaklad, ki ga moramo ceniti in spoštovati. Njihova pridnost, delavnost in poštenost so lastnosti, ki bi si jih moral prizadevati vsak posameznik. Romi so neprecenljivi člani naše družbe, ki s svojim trudom, srčnostjo in nesebičnostjo prispevajo k boljšemu in bolj povezanemu svetu. Njihova prisotnost nas bogati in navdihuje, zato si zaslužijo naše največje spoštovanje in priznanje.
Smuuki
02. 08. 2024 09.05
+6
Kako tenkočutno napisano. Obrišeš si solzo sreče ko prebereš tak zapis. 😀😀😀🙂. Nekaj kratic je sicer pomešanih ampak globina vsebine zapusana kot prefinjen zvok violine. 😀😀😀😀
Luigi Taveri II.
01. 08. 2024 21.36
+5
To bi rad videl , ko se tatovi spravijo na tatove. Klin se s klinom zbija
tornadotex
01. 08. 2024 20.16
+15
Pobirajte socialne transferje, že ob najmanše, prekršku...sploh pa če ne hodijo v šolo, takoj jim vzeti socialko za eno leto...
Smuuki
02. 08. 2024 08.46
+5
Social transferje v tej obliku in obsegu teh znedkov črtat TAKOJ. denar se zasluži z delom ne s čakanjem v vrsti. Ta delitev sugega denarja brez obveznosti je smrtonosna za obstoj družbe. Nikomr več se ne izplača delat. Ta koncept omogoča nastajanje vedno novih avtonomnih con khe je zbirališče brezdelnežev
kiropraktik
01. 08. 2024 19.54
+9
SD , vprašajte Jevška, kje je nabiral glasove kot župan M.S.? Na Pušči!
SDS_je_poden
01. 08. 2024 19.03
+21
Uzakonit, da v primeru, da romski otrok neupravičeno izostaja od pouka, da se takoj ukine socialna in otroški, pa boste videli da bodo še bolane otroke vozili v šolo.
Jimi1
01. 08. 2024 18.57
+18
Še uradnih oseb niso v stanju zaščititi po tem se vprasajmo kako je z civilisti... SD kot tudi država je padla na tem vprašanju in se še vedno sprenevedajo kao da zadeve nadzorujejo in obvladujejo... Dejansko pa vlada popolna anarhija , ki je v Ljubljani sploh ne dojemajo...
Antena
01. 08. 2024 18.57
+22
Romom TAKOJ UKINITI socialno in plačevanje ( elektrike, vodo, zemljišče itd ). TAKOJ prisilno delo po 12 ur dnevno
Teofil
01. 08. 2024 18.29
+31
Problematika omenjene manjšine je bila nekoč že rešena in je funkcionirala,nekateri pač za spametovanje potrebujejo ukinitev finančnih virov in pa gorenjsko žganje po hrbtu
Najpametnejši
01. 08. 2024 18.49
+8
tali?ni tom
01. 08. 2024 18.28
+24
meni se zdi apsurdno da se jim ne izterja kazi zaradi kao socialna podpora pa ne!pismo,denarno nadomestilo tudi ni namenjeno za nakup avta,telefona,elektroskiroja,mamil in ostale krame ampak za osnovno preživetje in plačilo položnic komunale in elektrike! kako je na centru za sočialno delo sploh kdo prijavljen s stalnim prebivališčem,pa kaj je tem oblastnikom!? se lahko jaz prijavim tja? ne,nimam te ugodnosti! plače ,imam generalno gledano manj kot jo ima en rom s podporo,pa kazen moram plačat,avto registrirat,se obnašat na cesti kot večina,ne smem krast,izisljevat,nagajat ljudem! ker sem kaznovan! in za povrhu,jim je politika še šenkala,kar je preverjeno,vozniške izpite,pa folk niti brati ne zna! je to normalno???
Verus
01. 08. 2024 18.44
+11
Točno tako! In tako bi morala CSD delovat. Najemodajalci prijavit svoje stanovalce, da oseba v stiski lahko prosi za pomoč, ki jo prejme tako, da CSD nakaže najemnino, poravna položnico itd. Osebi pa nameni kakšnih 250 EUR gotovine.
E.Nigma
01. 08. 2024 19.18
+5
Ne lahko se. Morajo te, če nimaš osnovnih pogojev za življenje. Se pravi dva meseca se po šumi potikaj, greš na CSD, preverijo če si res v tam. In ker si je tvoj stalni naslov CSD. Simpl ko pasulj.
odpisani zasedli vlado
01. 08. 2024 18.17
+20
Edino kar se mora narediti je,da se jih stira na polja kmetom na pospravljanje pridelkov,ker za drugo niso sposobni.Kdor ne gre na delo mu odvzeti socialno podporo katero imajo najmanj enkrat večjo od upokojenca kar je višek sramote za to današnjo vlado.Tako je nameravala narediti vlada Janše a so seveda iz tega razloga vsi opečeni volili goloba kateri jim daje povrh vsega še zaščito pred policijo.
Bombardirc1
01. 08. 2024 18.45
-7
Jajotova vlada je 2007 napisala zakon o Romih, s katerim jim je dala vse te pravice tako da ne sanjaj preveč...
schrodingerScat
01. 08. 2024 18.16
+9
SD krade glasove na desni? Neprecenljivo..
ZIPPO
01. 08. 2024 18.08
+21
SD se oglaša po dvajsetih letih???? Prej bi morali to urejati SD-jevci, aja niste imeli časa, ker ste ves čas ropali državni proračun.
poper00
01. 08. 2024 18.16
-14
Plešavi pa je veliko naredil za to problematiko.A ja on je to rešil tako ,da nas je vse zaprl.
jazpamislimtako
01. 08. 2024 18.04
+18
Vemo, da je socialna podaljšana roka socialne demokracije in vemo tudi, da je to mafija. Sedaj, ko grejo stvari čez skrajnost, pa se sprašujejo.
Pišonjaižuga
01. 08. 2024 18.02
+1
Poštenost je še ena pomembna vrlina, ki jo mnogi Romi v Sloveniji izkazujejo v svojem vsakdanjem življenju. Pri poslovanju in interakcijah z drugimi so znani po tem, da se držijo dogovorov in spoštujejo pravila. Njihova zvestoba in integriteta sta pogosto cenjeni v lokalnih skupnostih, kjer živijo in delajo.
odpisani zasedli vlado
01. 08. 2024 18.13
+6
Pišonjaižuga:Opečeni ne nakladaj ti bo nazadnje še kateri golobov pristaš verjel.
schrodingerScat
01. 08. 2024 18.15
+10
poper00
01. 08. 2024 18.18
+3
Pa kje ti živiš?Takega nakladanja pa še ne.
Jimi1
01. 08. 2024 19.02
+6
Ha... Pri njih o poštenosti? Samo lape odprejo in že lažejo. Pa vse kar ni pošteno prakticno počnejo. Sodišča jih pa kot kredibilne priče upoštevajo.
jazpamislimtako
01. 08. 2024 18.01
+20
Prosim slikajte tudi njihove vile, ne samo barake. Domačini zelo dobro vemo, da se Romi ukvarjajo tudi z drogami in orožjem.
KrofKrof
01. 08. 2024 18.17
+16
Vile imajo, oni pa še kar naš denar kradejo? A nihče ne preverja teh socialnih "upravičencov"?
Enohp
01. 08. 2024 17.59
+16
včeraj gledal dokumentarec Hotel Paradise na HBO. So jim dali zastonj stanovanja v zelji po integraciji. Po par letih pritlicja ni bilo vec. Toliko smeti...
zvoneti
01. 08. 2024 17.57
+23
Kakšni mehki prijemi? Točno taki kot jih imamo vsi državljani in nič drugačni. Pika.
odpisani zasedli vlado
01. 08. 2024 17.55
+16
Navadna laž SD.Zakaj so jim pa torej enkratno dvignili socialne podpore?Da se teden dni nažirajo in delajo kriminalna dejanja?Nekateri skupno dobivajo po dva ali še več eurov mesečno,ker gor pokajo samo otroke kateri so potem umazani lačni itd.Denar zapravljajo v kasinih ne uredijo si življenskih pogojev ne prebivališč država z to perjadsko vlado pa to podpira.Vem in videl na lastne oči vse preverjeno.Socialne službe apsolutno odpovedale zaradi nesposobnosti in nekontrole nad temi,da ne bom pisal kaj so. Vse nagnati na delo k kmetom pobiranje pridelkov itd. ker se iz dolgočasja samo pretepajo. Tudi policija ne sme uporabiti nobene sile ne palic,ker ima prepoved od perjaste vlade tako,da je ob intervencijah nemočna in ti to dobro vedo ter izkoriščajo. Tukaj naj lažnivi SD kateri laže sam sebi spreminja zakone saj so državljani življensko ogroženi pred to dr..ljo.Pošten občan se pred temi sploh ne sme svobodno braniti ne,da pozneje še ne bi bil kaznovan za samoobrambo.
odpisani zasedli vlado
01. 08. 2024 17.56
+8
Pišonjaižuga
01. 08. 2024 18.44
+9
Glede pobiranja pridelkov pri kmetih - saj to že zdaj počnejo.