Slovenija

SD kritičen do politike rodnosti

Ljubljana, 02. 08. 2006 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni demokrati vladi očitajo neaktivnost glede povečevanja rodnosti v Sloveniji.

Lukšič je prepričan, da bo le z vladnimi ukrepi družina postala vrednota.
Lukšič je prepričan, da bo le z vladnimi ukrepi družina postala vrednota. FOTO: POP TV

Kot je dejal podpredsednik SD Igor Lukšič, je po njihovem mnenju vlada nerodna s politiko rodnosti, saj po skoraj dveh letih še ni začela z razpoznavnimi ukrepi, prav tako pa tudi še ni ustvarila klime za obetajočo prihodnost.

Ukrepov, ki so na razpolago, je dovolj, vlada pa se odziva predvsem na lobije in organizirane skupine. Starši niso posebna organizirana politična skupina, tisto, kar počnejo, pa je v interesu vseh nas. Kajti brez otrok ni pokojnine. Igor Lukšič
V SD so tudi prepričani, da se lahko položaj družine v družbi spremeni le z vladnimi ukrepi, saj bo le tako družina postala vrednota.

Lukšič je še dejal, da bi morala vlada za družine poskrbeti z ustrezno stanovanjsko politiko, zagotavljanjem zaposlitve, fleksibilnostjo dela z možnostjo razporejanja delovnega časa in davčnimi olajšavami za večje družine.

Ministrstvo očike zavrača

Očitke SD je že zavrnilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer so zapisali, da so letos začele veljati spremembe zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvajajo nove pravice in zvišujejo dodatek za velike družine.
Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pripravljajo strategijo za večjo rodnost.
Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pripravljajo strategijo za večjo rodnost. FOTO: POP TV

Izpostavili so tudi strategijo za večjo rodnost, ki jo pripravljajo na ministrstvu, in novelo zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Ta predvideva povračilo prispevkov delodajalcem, ki zaposlijo mlade, iskalce prve zaposlitve in povračilo za zaposlitev nadomestne delavke ali delavca za čas koriščenja porodniškega dopusta.

Minister Janez Drobnič je spomladi imenoval desetčlansko delovno skupino, ki je že pripravila osnutek strategije s konkretnimi ukrepi za dvig rodnosti in promocijo starševstva, Inštitut za ekonomska raziskovanja pa pripravlja finančne izračune ukrepov po področjih. Strategija bo pripravljena jeseni, poudarek pa bo na socialnih, ekonomskih, pedagoških, zdravstvenih, fiskalnih in drugih ukrepih, ki posredno in neposredno vplivajo na zagotavljanje kakovostnih življenjskih pogojev družin in njenih članov, so še zapisali na ministrstvu.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Modri ogenj
29. 09. 2006 10.05
Hmm, Ja ministrstvo.... Po mojem si Drobnič niti ne zna zračunat dohodnine V družinski pobudi, ki združuje tisoče staršev so ravnokar zračunali, da predlagane spremembe dohodnine poslabšujejo položaj marsikatere družine. Kako nam boste to razložili?
vatre
03. 08. 2006 12.03
Zanimivo, do politike rodnosti so kar naenkrat zaskrbljeni prav tist oz. nasledniki tistik, ki bi ke tej politiki lahko v zadnji 60 letih njveč prispevali. Pravilno, sicer malo pozno, a res bolje sedaj kot nikoli. Sicer so pa dejstva jasna. V slovemskem prostoru bo moralo delati cca 700 000 ljudi, da si bomo lahko zagotavljali ta življenski standard, ki ga imamo in seveda ga predvsem izboljševali. Če delavcev ne bo dovolj doma jih bo potrebno uvozi in to je najmanjši problem. Inters mnogih, da se preselijo je velik že pri delavcih iz vzhodne Evrope, še večji pa iz JV Azije. Npr. samo Indija ima 40% prebivalstva mlajšega od 20 let kar pomeni cca 450 miljonov. Večina delavcev od tam je pripravljena delati za 200 usd/mesec tudi do 15 ur dnevno. Torej s tega vidika je probmem nizke rodnosti je enostavno rešljiv ni pa rešljiv z vidika bioleškega preživetja naroda. Res bo potrebno nekaj spremeniti, čas se izteka.
xes
03. 08. 2006 11.58
Dokler morajo mlade druzine placevati oderuske najemnine (seveda neprijavljene in neobdavcene malim veleposestniom - predvsem v Ljubljani), delati od jutra do noci in se obenem se bati ali bodo jutri se sploh imeli sluzbo, streho nad glavo ali denar za hrano, dragi moji politiki ne pricakujte druzin s tremi ali vec otroki... se tisti eden ki ga imajo je verjetno bolj ponesreci kot pa nacrtovan!
trava@pinkponk.com
03. 08. 2006 11.34
Se opravičujem za slovnične napake.Se zgodi.Hvala za razumevanje.
trava@pinkponk.com
03. 08. 2006 11.32
G.Drobnič ne me basat.Vi bi radi imeli rodnost v Sloveniji,zato pa ne naredite nič.Mladi se ne bodo odločali za družino ker ni pogojev za to.A vam jih malo naštejem.1.mladi težko dobijo službo s svojo izobrazbo.2.Mladi težko dobijo stanovanja in jih tudi težko plačijejo.3.Če pa že imajo službo so pa delovni časi nemogoči.4.Kako bodo imeli otroke in družine če pa delajo od zjutraj 8.00 pa do 18 zvečer.Saj še zase nima časa .5.Spremenite delovni čas tako kot je bil pred veliko časom od 6 zjutraj pa do 14 in od 14 do 22.Pa boste videli spremembe.6.Plače naj bodo solidne za preživetje pa bo začelo rodnost naraščat.KER STAKIM I POGOJI KOT JIH ŽIVIMO SEDAJ JE NEMOGOČE USTVARITI DRUŽINO IN IMETI OTROKE.7.Če drugače ne gre ostane eden od staršev doma in skrbi za družino in otroke.Eden od staršev pa naj zasluži dovolj za preživetje sebe in svoje družine.Upam da bo to g. Drobnič prebrav in se malo zamislil.
targetmm@email.si
03. 08. 2006 10.11
Dokler nekateri dobivaj zneske preko 100.000 podpore istočasno pa se vozijo v vozilih vrednih preko 10 MIO ni za pričakovati rodnosti. Pravice pa tako ni. Kdor je zaposlen ima nikakršen dodatek, privatniki in sp-ji pa dobivajo lepe zneske, ker so odvisno od tega koliko prijavijo. pesek v oči je vse skupaj!!!!!!!!!!!
pomi@auspuh.com
03. 08. 2006 09.58
istospolnem partnerstvu
albertinum@excite.com
03. 08. 2006 09.47
SD je kritičen? Se ta gledališka predstava odvija pred tem ali po tem, ko se je Pahor objemal z Janšo in sta se skupaj slikala na partnerstvu za ... kaj že?
ivo55
03. 08. 2006 08.11
Država naj poenoti otroške dodatke. Otroški dodatek je namenjen otroku ne pa prerazporejanju dohodkov, katero sicer stane več kot se prihrani da eni ne dobe nič. Brezvezno je tudi vlaganje zahtevkov, saj se podatki dosledno ne kontrolirajo. Dodatek za velikooo družino ne rešuje natalitete .