Slovenija

Fajonova podpisala sklep o priznanju Palestine: 'Zapisali smo meje iz leta 67'

Ljubljana, 28. 05. 2024 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicijski stranki SD in Levica sta pozdravili napoved, da bo vlada na četrtkovi seji državnemu zboru predlagala priznanje Palestine. SD meni, da Slovenija z nadaljevanjem postopka priznanja podpira rešitev dveh držav in poziva k premirju v Gazi. Podobno je sporočila tudi Levica, ki je dodala, da priznanje ne pomeni podpore terorizmu. Predsednica države Nataša Pirc Musar je ocenila, da je skrajni čas, da Slovenija prizna palestinsko državo. Ob tem je izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da bo to tudi storila. Zunanja ministrica Tanja Fajon je po napovedi, da bo vlada DZ predlagala priznanje Palestine, izrazila pričakovanje, da bo DZ o tem odločil čim prej.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Priznanje pred volitvami
    02:48
    Iz 24UR: Priznanje pred volitvami
  • Iz 24UR: Priznanje Palestine
    03:37
    Iz 24UR: Priznanje Palestine

Zunanja ministrica je na Mladiki podpisala sklep o priznanju Palestine, o katerem bo v četrtek najprej odločala vlada. "Priznanje Palestine s strani Slovenije je dolgotrajen in premišljen politični proces," je dejal premier Robert Golob.

Gre za gradivo, ki ga je šefinja diplomacije že tedne nosila na Gregorčičevo, a zaradi tihega koalicijskega spora o istem cilju, toda različnem tempu priznanja, nikakor ni prišlo na dnevni red. Sinoči je premier Golob presekal blokado odločanja in naznanil podobno kot Španija, Irska in Norveška prejšnji teden. "V sklepih vlade smo zapisali meje iz leta 67. To pomeni tudi resolucije generalne skupščine ZN, torej Gaza, Zahodni Breg, Vzhodni Jeruzalem. Oziroma, če bo drugačen dogovor vpletenih strani," je dodala Fajonova. Pri čemer drugega vala priznanj, ki si ga je po skupni potezi Španije, Irske in Norveške želela Slovenija, ni. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon podpisala sklep o priznanju Palestine
Zunanja ministrica Tanja Fajon podpisala sklep o priznanju Palestine FOTO: 24UR

A je naša država del osmih evropskih in karibskih držav, ki so že oziroma bodo v kratkem sprožile postopke priznanja Palestine. Da bi koalicijske stranke namerno izbrale trenutek in projekt priznanja izpeljale tik pred volilno nedeljo pa v vladnih vrstah zanikajo. "Kar se tiče Levice je popolnoma vseeno kdaj. Mi bi morali priznati Palestino kot samostojno in neodvisno državo že zdavnaj. Vesela sem in ponosna, da smo v Levici tokrat del slovenske vlade, ki je zbrala pogum," je dejala koordinatorka Levice Asta Vrečko.

Pri čemer pa predsednik vlade poudarja, da je proces priznanja le prvi korak. Potem, ko je iskanje rešitve za mir na Bližnjiem vzhodu dolgotrajen proces, ki bo trajal še leta. Slovenija pa bo v tem aktivno sodelovala. Tudi s pozivanjem arabskih držav k priznanju Izraela.

SD in Levica podprle napoved

"Pozdravljamo napoved, da bo vlada na četrtkovi seji nadaljevala postopek priznanja Palestine in predlagala državnemu zboru, da priznamo samostojno in neodvisno državo Palestino," je sporočil SD in dodal, da Slovenija skupaj z drugimi podobno mislečimi državami vodi zgodovinski proces priznanja in s tem poziva k premirju ter daje jasno podporo rešitvi dveh držav.

Protest v podporo Palestini pred Mini teatrom
Protest v podporo Palestini pred Mini teatrom FOTO: Luka Kotnik

Vrečkova je prepričan, da je priznanje Palestine politični poziv Slovenije za končanje vojne in genocida v Palestini ter vzpostavitev trajnega miru. Ob tem je še dodala, da bi Slovenija morala Palestino priznati že zdavnaj. V luči tega je spomnila, da je Levica v zadnjih desetih letih dala več pobud za priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države. Prav tako je poudarila, da palestinsko ljudstvo že več desetletij živi v apartheidu in okupaciji.

V odzivu na izjave enega od sorodnikov izraelskih talcev med današnjim sprejemom v DZ, da bi priznanje Palestine v tem trenutku pomenilo "nagrado za terorizem", pa je Vrečkova zatrdila, da priznanje ne pomeni nikakršne podpore terorizmu.

"Tudi v prihodnje si bo Levica znotraj vlade prizadevala, da bo Slovenija tista država, ki si bo prizadevala za končanje konflikta, za mir in za to da se zadeve v Palestini uredijo," je še dodala.

Fajonova pričakuje odločitev kmalu

Zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo, da vlada nadaljuje in zaključuje postopek priznanja. Hkrati pa je tudi izrazila upanje, da bo DZ odločal čim prej, po njenih neuradnih informacijah bi se to lahko zgodilo že prihodnji torek.

"Zadovoljna sem, da bo vlada zaključila proces in poslala sklep o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države v državni zbor. Pričakujem, da bo državni zbor v naslednjih dneh opravil zasedanje in tudi sprejel to pomembno odločitev," je na novinarski konferenci dejala Fajonova in poudarila, da je bila sprožitev postopkov za priznanje Palestine zgodovinska odločitev Slovenije.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

Spomnila je, da Slovenija pri tem ni sama, saj je nedavno po skoraj desetih letih osem držav sprožilo notranje postopke za priznanje Palestine. "Marsikatera vlada danes razmišlja podobno," je nadaljevala in pozvala preostale države po svetu, naj sledijo osmerici pri priznanju Palestine.

Priznanje je po besedah ministrice pomembno tudi pri podpori palestinski oblasti v Ramali. Ta je dandanes zaradi naraščajočega nasilja na zasedenem Zahodnem bregu, gradenj nezakonitih izraelskih naselbin in zamrznjenjih finančnih sredstev, tik pred kolapsom, je opozorila.

Prav tako je posvarila, da bi padcu oblasti v Ramali lahko sledila eskalacija napetosti na Bližnjem vzhodu. Ob tem je poudarila, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za dosego trajnega premirja v Gazi, izpustitev zajetih talcev in dobavo dodatne humanitarne pomoči v enklavo. Prav tako je Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas pozvala k nadaljevanju pogajanj za premirje in izpustitev talcev.

Ponovila je tudi, da v Gazi vidi znake genocida in kršitev mednarodnega prava s poboji civilistov, prisilnim razseljevanjem in z izkoriščanjem lakote v vojne namene. Kot je še dodala v odgovoru na novinarsko vprašanje, nedavno sprožitev postopka za priznanja Palestine ni del politične kampanje strank pred prihajajočimi evropskimi volitvami.

Kmalu po napovedi Goloba je medtem minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec poudaril, da genocid, okupacija in apartheid na jugu Gaze kažejo, da mora tako Slovenija kot celotna EU nemudoma uvesti gospodarske in diplomatske sankcije proti Izraelu.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je priznanje Palestine označil za diplomatko dejanje, ki bi lahko vodilo k miru v Palestini, in dodal, da gre tudi za izpolnitev dolgoletne zaveze mednarodne skupnosti do palestinskega ljudstva.

Premier Golob je danes pojasnil, da se je vlada tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu območja Gaze odločila, da s priznanjem Palestine ne bo čakala na novo skupino držav. "Na ta način želimo dati jasno sporočilo celemu svetu, da moramo narediti vse, da na Bližnjem vzhodu najdemo trajno rešitev za mir," je dejal za TV Slovenija.

Pirc Musarjeva pozdravila odločitev o priznanju

"Jaz sem od prvega dne, ko se je začel ta zadnji konflikt v Gazi, govorila o tem, da je Palestino potrebno priznati," je danes ob obisku v Ribnici ocenila Pirc Musarjeva. "Slovenija znotraj Varnostnega sveta ZN govori o rešitvi dveh držav. Kako lahko Slovenija zagovarja rešitev dveh držav, če Izrael priznavamo, Palestine pa ne? To se mi zdi en najbolj pomemben vidik tega," je še menila predsednica.

Dodala je, da priznanje palestinske države pomeni gesto, da si države, ki jo priznavajo zdaj, želijo rešitve konflikta v Gazi. "To, kar se danes dogaja v Gazi, je seveda nedopustno," je dodala Pirc Musarjeva in ob tem izrazila željo, da bi "spoštovali vsaj humanitarno pravo". Dejala je še, da je vesela in zadovoljna, da bo Slovenija priznala Palestino.

KOMENTARJI (453)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
03. 06. 2024 18.42
To njeno žebranje o človekovih pravicah in svobodi tiska nas bo drago stalo. Ko bomo najemali nove kredite, bodo obresti precej višje zaradi priznanja Palestine in kritike Izraela. Že samo reševanje Slovenije Alenke Bratušek nas je drago stalo. Najela je kredite na prostem trgu z visokimi obrestmi namesto evropskih z minimalno obrestno mero. Vendar pri evropskih kreditih je treba preložiti račun za vsak porabljen evro, kar pa levakom ne diši.
Kranjec Petka
29. 05. 2024 12.53
+4
Ljudem bo počasi, počasi naš rdeči režim jasen in bo konec.
Kranjec Petka
29. 05. 2024 12.51
-1
Judeja je preimenovana v Zahodni breg samo zaradi 20 let Jordanijske okupacije. Oni so nehali, pol Slavi pol Nemci spečani z balkanci še ne!
Kranjec Petka
29. 05. 2024 12.47
+3
Tanjini poseljeni volilci z davkoplačevalskim denarjem za nadalhevanje politike so že v drugi radikalizaciji. Prva je bila med zadnjo balkansko vojno. Pridejo sanje o kalifatu pred vaš prag.
Kranjec Petka
29. 05. 2024 12.43
+3
Mi bomo pa meje pred 1918. Pejte domov.
RevenKapitalist
29. 05. 2024 12.25
+1
Na druzbenih omrezjih zgledajo Palestinke veliko srecnejse zdaj kot pod vladavino Hamasa, ki so se poskril in so zdaj kar vsi naenkrat novinarji, zdravstveni delavci, otroci, se v zenske so se preobrazili kot tapravi levicarji. 🤣
Smuuki
29. 05. 2024 11.32
+4
Tanji se vidi da ima diplomo brez znanja. Današnja palestina se je včasih imenovala judeja. Poraženi judje so se razselili po celem svetu ko so izgubili svojo domovino. Med tem časom so postali premožni, oboroženi, izurjeni. Vračati so se začeli v Izrael in se že desetletja spopadajo s palestinci. Tokrat je vojaška sreča na strani izraela in zdaj jočejo palestinci. Iz tega zornega kota se borijo na nekdaj svoji zemlji ki so jo po vojaškem porazu izgubili. Judje vračajo zgodovinski dolg. Ko so ozemlje izgubljali judje nas seveda še ni bilo. Je pa res, da mnogo premalo poznamo to zgodbo, da bi mi lahko tam delali red. Neznanje je lahko zelo škodljivo. Mi kot Slovenija bomo napako Tanje zeeelo drago plačali. Vse kredite imajo v svojih rokah judje pa vam prav ali ne. Ne pozabljajo dobrega in ne pozabljajo slabega. Nevarno igro se gremo. Norveška poseduje prihranke za tri generacije in je na tem področju varna nedotakljiva. Mi posedujemo veeelike kredite in nič ne kaže da ne bomo potrebovali novih. Kaj pa zdaj?
Kranjec Petka
29. 05. 2024 12.45
+3
Edino kdo koga napada si razčisti in kaj je Palestinec. Večinoma ekonomski in politični Imigrant na ozemlja kjer so kontinuirano Judje živeli in iz močvirja in puščav ustvarili rodovitno zemljo, mesta in vasi.
RevenKapitalist
29. 05. 2024 10.44
+3
S priznanjem drzave pridejo tudi ambasade. Me zanima koliko drzav bo od 140 ali koliko odprlo tam ambasado. Verjetno nobena, je pa lepo iz varne razdalje pametovat. Fajonovo takoj v Gazo poslat da vidimo koliko casa bo minilo da bo na pomoc klicala Izraelce. Hinavka pokvarjena.
Rast112
29. 05. 2024 08.55
-3
Ko reče politik neke države ups zmotili smo se in požgali smo civiliste, potem veste kaj ima ta človek namesto srca. Človeška življenja jim pomenijo nič, da so jih tako kruto pobili. Kaj ima človek v glavi, da te napade podpira. Se je tako težko poistovetit z ljudmi,ker ampetije do soljudi skoraj več ni. Ne gre se za kristjane ali muslimane, gre se, da napadajo civiliste, ženske in otroke. Kdor to podpira itak ni normalen. Če bo konec morij tam dol podpiram priznanje Palestine.
marker1
03. 06. 2024 18.37
V vsaki vojni je velikokrat prišlo do prijateljskega ognja. Tako da....
Jimi1
29. 05. 2024 08.37
+8
Imam res slab občutek da bo to priznanje samo zagon v novo vojno na BV... Palestinci žal samo še vojno vidijo kot resitev in ob tem se na vse druge dejavnosti pozablja... Enklava ne ustvarja skoraj nič z izjemo nasilja ki se kaže v svetovnem terorizmu...
Java
29. 05. 2024 08.28
+13
Res ne razumem, kaj je narobe s temi ljudmi da za svoj ščit uporabljajo ženske in otroke. In takšnim dati državo… ne vem no. Vsak dan poslušamo koliko žensk in otrok je bilo pobitih. Kje so vsi moški, kje?? In če ta podpis pomeni, da se vojna nemudoma konča, sem za. V nasprotnem pa se dela še večje zlo ki ga bomo občutili tudi v Evropi.
Smuuki
29. 05. 2024 11.08
+3
Res je malo čudno da za boj sposobni moški hrabro pobegnejo kot begunci doma pa žene in otroci nezaščiteni uporabljeni za živi ščit. Tega res ne zmore vsak. Očitno so zelo posebni za naše razmere nerazumljivi
brabusednet
29. 05. 2024 08.19
+13
Po priznanju pa lahko golobarji in vi podporniki začnete zbirat pomoč iz lastnega žepa za pomoč in obnovo.Da vas vidim radodarneže,koliko boste darovali.Ne pa denarja iz proračuna pa jamrat,da mladi nimajo stanovanj in zdravstvo se sesuva.
zoran pušenjak
29. 05. 2024 08.18
+13
Jedrne države te vlade, ki ni vlada
Grdoba
29. 05. 2024 08.16
+17
Nesposobna Fajonka...daj se ti raje brigaj za slovenske ribiče.
Boris Kavčič
29. 05. 2024 08.37
+3
Julijann
29. 05. 2024 08.16
+16
Za nacionalne interese ti pa dol visi Tanja. In zato ne podpiram tvijega podpisa. Tudi ene ostre kritike čez teroriste. Sicer pa, ja, je res čas žalovanja, a ne.
zmerni pesimist
29. 05. 2024 08.15
-6
In popularnost vladi bo zopet zrasla
branko-r
29. 05. 2024 08.12
+15
stem smo si zabili še zadnji žebelj v krsto oziroma fajonka ga je zabila
brabusednet
29. 05. 2024 08.12
+12
Imeli bomo eno več priznano državo,ki to še sploh ni in enega sovražnika več.Pa kaj bomo imeli mi državljani od tega.Nobene trgovine in vlaganj ne bo.Edino bomo dobili par tisoč migrantov z sumljivimi nameni,ko se malo stvari umirijo.A res ti golobarji verjamejo da bo čez en teden mir v Gazi.Spet golobarji delajo račun brez krčmarja,kot ves čas vladanja.Rezultat vsi jim stavkajo in vse se razpada.
kiropraktik
29. 05. 2024 08.09
+16
Zdaj se bo pa Izrael umaknil in se opravičil! Res si neumna!
Peni Stojanović
29. 05. 2024 08.04
-7
palestina je bla tam pred vsemi
Grdoba
29. 05. 2024 08.18
+13
Res? Ker židovska vera je 3000 let starejša od muslimanske. In izvor te vere je Jeruzalem. Ko so tam vladali Izraelci muslimani se obstajali niso.
Smuuki
29. 05. 2024 11.14
+3
Po tbojem znanju zgodovine je tako. Pred palestino se je temu kraju reklo judeja. Judje so bili vojaško premagani in pregnani. Zavojevalci današnji palestinci so judejo preimenovali v palestino. Kaj pa zdaj? Ko premakneš datum spremljanja dogodkov dobiš povsem novo sliko. Problem je ker so danes judje vojaško močnejši in se je tok dogodkov obrnil. Takrat so palestinci slavili zaspali na lovorikah judje pa izdelovali orožje, se dobro udposobili in postali nepremagljivi. Jok se je preselil na drugo stran
Smuuki
29. 05. 2024 12.38
+2
Jutri boš napisal da ste bili srbi pred slovenci na tem ozemlju. Nisi prav izobražen ko tako prijaviš. Malo si preberi zgodovino potem pa piši. Preveri kdaj in kje je bila Judeja.že ime ti pove čigava je bila. Če bi hodil k verouku bi to vedel. Na partijskih sestankih ste drug drugega ovajali in se o zgodovini niste nikoli pogovarjali.
Smuuki
29. 05. 2024 12.41
+2
Muslimani so se od katoliške vere odcepili 745 let kasneje. Svetovno štetje let hoteli ali ne izhaja iz krščanstva. Rojstvo Jezusa je leto nič. Od takrat je minilo 2024 let in še kar traja. Koliko pa je star komunizem?