Slovenija

SD in LDS vložili dopolnila

Ljubljana, 20. 10. 2005 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicijski stranki SD in LDS sta vložili vrsto dopolnil na predlog proračuna za leti 2006 in 2007.

Poslanca SD Samo Bevk in Aurelio Juri v amandmajih predlagata povečanje sredstev za Ministrstvo za zunanje zadeve za 170 milijonov tolarjev. To je glede na celoten proračun MZZ, ki naj bi bil težak okoli 15 milijard tolarjev, za nekaj več kot odstotek višji znesek, je pojasnil Bevk. 

V prvem amandmaju sta predlagala povišanje sredstev za, kot sta ga naslovila, ureditev državne meje, v čemer naj bi bilo zajeto financiranje morebitne arbitraže glede meje s Hrvaško in stvari, ki so povezane s tem. Za to sta predvidela dodatnih 50 milijonov iz proračuna, je povedal Bevk. 

Bevk je omenjene amandmaje k predlogu proračuna napovedal na seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP), kjer so predlog proračunskih postavk za MZZ v letih 2006 in 2007 potrdili brez dopolnil. V predlogu je za delo MZZ predvideno 15,51 milijarde tolarjev v letu 2006 in 14,19 milijarde tolarjev v letu 2007.

V drugem amandmaju sta predlagala povišanje sredstev za "zunanjo kulturno politiko" oziroma za kulturno sodelovanje med državami in za skrb za slovenski jezik v tujini – dodatnih 20 milijonov tolarjev. 

V tretjem predlogu pa sta predlagala 100 milijonov tolarjev za delovanje diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije, kjer so po njunem mnenju nujno potrebne kadrovske okrepitve. Te okrepitve so še zlasti potrebne zaradi aktivnega sodelovanja Slovenije v procesih odločanja v EU, tudi v luči predsedovanja povezavi in vstopanju države v schengenski prostor.

Predloga proračunov ne sledita Strategiji razvoja Slovenije

Po Horvatovih besedah v predlogu proračunov ni videti pomembnejših prizadevanj za varčevanje države. Povečanje odhodkov na ministrstvih za notranje zadeve, obrambo in javno upravo je znatno višje od skupnega zvišanja odhodkov, v nasprotju s tem pa je predlagano povečanje odhodkov na ministrstvu za gospodarstvo minimalno, je pojasnil Horvat.

V SD še opozarjajo, da sta predloga proračunov za leti 2006 in 2007 polna velikih neznank, negotovosti in celo protislovij. Predloga v številkah ne sledita napovedim predsednika vlade, Strategiji razvoja Slovenije in predlaganemu programu reform, je ocenil poslanec SD Feri Horvat

"To kaže, da vlada nima konsistentne razvojne in ekonomske politike, prav tako pa s proračunoma vladna koalicija ne izpolnjuje koalicijske pogodbe in predvolilnih obljub," je dodal Horvat.

Parlamentarni odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj se je seznanil s predlogoma državnih proračunov za leti 2006 in 2007 v delu, ki se nanaša na področje lokalne samouprave in regionalne politike. Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar je dejal, da predlog v tem delu načrtuje precejšnje povečanje sredstev, kar pomeni, da je vlada namenila posebno pozornost tudi regionalnemu razvoju.

"Če je proračun za leto 2006 v zraku, kot je nedavno zapisal eden izmed dnevnikov, pa je proračun 2007 v vesolju," je dejal Horvat. Že dejstvo, da razprava o tem, kakšna različica davčne reforme bo sprejeta, poteka šele zdaj, kaže, da vlada nima konsistentne politike, je dodal Horvat.

LDS vložila dopolnila 

Poslanski klub LDS je sicer na "izrazito slab proračun" danes vložil več dopolnil, s katerimi bodo skušali spremeniti tisti del proračuna, kjer je vlada ravnala bolj politično kot strokovno. V stranki so napovedali, da bo dopolnil med 50 in 70, a natančnega števila niso objavili. 

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah poslanca LDS Milana Petka je predlog proračuna v znamenju prihajajočih lokalnih volitev v letu 2006, kar je najbolj vidno na področju prometa - tu vlada premešča sredstva od avtocest na področje državnih cest - in na področju lokalne samouprave, ki se mu namenja izrazito več sredstev. 

Kot je povedal Matej Lahovnik, so v LDS razočarani nad posameznimi postavkami proračuna. Izpostavil je sredstva za gospodarstvo, ki bodo nižja za več kot devet odstotkov, sredstva za tehnološki razvoj pa se bodo z lanskih štirih milijard tolarjev leta 2007 skrčila na 700 milijonov tolarjev, kar je v izrazitem nasprotju s Strategijo razvoja Slovenije in s predlogi vladnega odbora za reforme.

OZP podprl proračun

Zunanji minister Dimitrij Rupel priznava, da ga je predsedovanje OVSE stalo več, kot ima na voljo proračunskega denarja
Zunanji minister Dimitrij Rupel priznava, da ga je predsedovanje OVSE stalo več, kot ima na voljo proračunskega denarja FOTO: POP TV

Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko se je seznanil s predlaganimi proračunskimi postavkami za ministrstvo za zunanje zadeve v letih 2006 in 2007 in se z devetimi glasovi za in nobenim (proračun 2006) oziroma enim (proračun 2007) proti strinjal s predlogoma proračunov za leti 2006 in 2007. Odbor ni oblikoval nobenih dopolnil.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je ob predstavitvi predloga proračuna dejal, da je bilo MZZ v letu 2005 namenjenih 15,35 milijarde tolarjev, predloga proračuna za leti 2006 in 2007 pa za ministrstvo predvidevata zmanjševanje sredstev na 15,51 milijarde tolarjev v letu 2006 in 14,19 milijarde tolarjev v letu 2007. Zmanjševanje je po Ruplovih besedah razumljivo, saj bo Slovenija letos zaključila predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovaje v Evropi, vendar pa opozoril, da se obseg sredstev zmanjšuje bolj, kot so znašali stroški predsedovanja OVSE.

Odbor za zunanjo politiko: Najbolj jih je zanimalo, ali je dovolj denarja za predsedovanje Evropski uniji v letu 2008
Odbor za zunanjo politiko: Najbolj jih je zanimalo, ali je dovolj denarja za predsedovanje Evropski uniji v letu 2008 FOTO: POP TV

Ministrstvo za finance je, tako minister Rupel, zagotovilo, da bo med letom spremljalo položaj ministrstva za zunanje zadeve, slednje pa bo z racionalizacijo poslovanja in koordinacijo dela zagotovilo ustrezno raven delovanja. Kot je še opozoril minister, predlogi proračuna ne predvidevajo nobenih dodatnih sredstev za nova diplomatska konzularna predstavništva.