Slovenija

SCT odpravil večino napak na Onkologiji

Ljubljana, 21. 08. 2008 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napake na Onkološkem inštitutu so večinoma odpravljene, z izjemo klimatskih naprav, ugotavlja zdravstvena ministrica.

Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je z vodstvom Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) pregledala, ali je SCT odpravil napake na novi zgradbi OI, da bi se lahko stavba z vsemi garancijami končno predala. "Napake so po večini odpravljene, z izjemo klimatskih naprav," je ob današnjem pregledu dejala ministrica.

Napake so po večini odpravljene, z izjemo klimatskih naprav, je po ogledu onkologije dejala ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič.
Napake so po večini odpravljene, z izjemo klimatskih naprav, je po ogledu onkologije dejala ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič. FOTO: Dare Čekeliš


Klimatska naprava na onkologiji je po besedah ministrice "dandanes tehnološko vprašljiva", kljub temu pa bodo pri SCT poskušali narediti, kar se da. Tako bodo v ponedeljek na ministrstvu dobili v podpis končne akte o objektu in opravili končno primopredajo, je pojasnila ministrica.

Ministrica je opozorila, da je pomembnejše vprašanje od odprave napak vzdrževanje objekta: "Vzdrževanje bo zelo veliko stalo. Glede na to bomo morali znotraj zavarovalnice in celotnega sistema poiskati vire, kako to sploh obvladovati," meni Mazej Kukovičeva.

V.d. generalne direktorice OI Ana Žličar je po sestanku z ministrico in njeno ekipo izrazila zadovoljstvo, da "so izkazali interes za naše težave in za to, kako se te odpravljajo. Večina težav je odpravljenih, šele danes pa smo dobili poročilo SCT, ki ga morajo naši vzdrževalci še pregledati, da ugotovimo, v kakem obsegu to drži. Imamo zagotovilo ministrice, da bodo v primeru neodprave napak in večjih okvar uporabili bančne garancije in tako zagotovili, da se bodo odpravljale", je dejala Žličarjeva. Opozorila pa je, da se bodo okvare še dogajale. "Krog je zelo hitro sklenjen, nekaj popravimo in se nekaj drugega pokvari. S tem bomo imeli še zelo veliko dela, a bomo zmogli. Zdaj čakamo le še na končne rezultate meritev delovanja klime, kar je najbolj sporno," je še dodala Žličarjeva.

Direktor projekta OI na SCT Damir Mesarič je pojasnil, da so skupaj z uporabniki pregledali vse pripombe in odpravili vse upravičene reklamacije z izjemo prezračevalnega sistema. Ta bo po besedah Mesariča pripravljen in izmerjen do konca avgusta, v septembru pa bodo predali svoje končno poročilo s predlogi, kako bi ga bilo mogoče nadgraditi.

Novi Onkološki inštitut
Novi Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš



Zdaj so na vrsti še druge klinike

Ob tem je ministrica spomnila, da OI "ni edina taka klinika. Pred nami so še nevrološka klinika, pediatrična in nekatere druge. Te stavbe bodo v primerjavi stroškov obratovanja starih stavb mnogo bolj zahtevne". Kot pravi ministrica, je ravno v sredo ob obisku v bolnišnici v Trbovljah vodstvo "rotila, naj ne podirajo starih stavb. Te stene so nek naravni izolator, samo na novo jih je treba obdelati. Te steklene stavbe namreč niso najboljše za zdravje bolnikov", je pojasnila Mazej Kukovičeva.

"Tema, ki smo ji posvetili mnogo več časa, pa je obvladovanje raka na nacionalni ravni. Moj osnovni cilj je, da vsi skupaj preusmerimo našo pozornost z napak v tej hiši na to, kako široko znotraj nacionalnega programa skrbeti za obvladovanje raka," je pojasnila ministrica. To je namreč "ključno poslanstvo OI in tudi politike".

"Osnutek nacionalnega programa raka je v javni razpravi, ki jo bomo podaljšali še za tri mesece. Posebej sem pozvala vse predstojnike na OI, da res temeljito proučijo ta nacionalni program. Z njim bomo namreč definirali, kako bi enostavnejše posege pri raku opravljali v drugih bolnišnicah," je dodala ministrica.

Strokovni direktor OI Janez Žgajnar je po sestanku dejal, da je zadovoljen. "Imeli smo končno priložnost se pogovoriti tudi vsebini, o vprašanjih onkologije širše v Sloveniji. Predstavili smo tako težave kot tudi naše dosežke in nekatere rešitve ter našo vizijo," je dejal Žgajnar.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 08. 2008 07.14
Obama kaj sanjaš? če bi ti delal-ali jest-potem bi nas privili ker pa to delajo komunistični nedotakljivci--je preprosto vse prav,ker bi morali biti mi tiho-kot smo bili aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaampak--aaaaaaaaaaaaaaaaa... naši jeziki so tud dobili zagon.pa poguma imamo vedno več,zato so te ranjene živalce tako hude.branijo svoje mladiče pred nami ki stegujemo svojo voljo,ki imamo svoje zahteve,hja hja to ni bilo v navadi
Tonček Balonček
22. 08. 2008 23.42
Pa saj ne gre za SCT, če skinejo njega, vzamejo druhgega, SCT pač dela s vojimi ljudmi in meganizacijo kot podizvajalec. Tako je bio npr. na Trojanah, kjer jenposel dobil grasetti, vrtali so rudarji iz Trbovelj, ostalo pa delali od SCT-ja ljudje in mašine, smetano ej pobral Grasetti, ko je pa drselo, je bil kriv SCT, ravo obratno, kot v galeriji v šentvidu, včasih ej kriv izvajalec, drugič pa podizvajalec, odvisno od politične odločitve, vsi so pa povezani, da je joj, delajo ap itak stalno isti ljudje, ne glede na anslov "izvajalca". Ljudje tu pač ne vedo, kako te zadeve potekajo, zato križajo Zidarja in povzdigujejo Žerjava, realnost je nekaj povsem drugega!!!
Naglas
22. 08. 2008 12.47
Ma ta SCT bi mogli skinit iz vseh državnih projektov in prepovedat tudi, da sodelujejo kot podizvajaci... in se seveda zaščitit tudi proti raznim SCT+ pa SCT2.... Dokazali so, da niso kos kakovostnim gradnjam po sodobnih standardih. Drugače pa res... da se ministri grejo nadzornike!!!!????
BigSlavnih
22. 08. 2008 03.08
obama ja tebe stane no dj mali oladi
Tonček Balonček
21. 08. 2008 20.05
Še to: Ta njen pregled ali kaj je bilo to poziranje in kazanje pred mediji na OI je trajal petnajst minut!! Zakaj je potrebna tako otročja samopromocija?!
Tonček Balonček
21. 08. 2008 19.23
"Odpravili so večino napak, razen klimatskih naprav". Pa a mi ministrico plačujemo zato, da pregleduje OI in išče napake? Za to ministrstvo plačuje druge ljudi, ne ministra? A bo Erjavec pregledal vse patrie, če dobro delajo bremze in bombometi, na koncu pa povedal, da je večina napak odstranjenih, le en top nese postrani, v dveh oklepnikih pa slabo dela klima, na enem pa žmigavc ne utripa? To je več kot otročje!! Kar s evtzdrževanja tiče bo pa tako seveda tudi na nevrologiji, pediatriji in urgentnem bloku, tako da ne bo denarja niti za leukoplast ali razsvetljavo!! Zakaj si uzmišljajo tako megalomanske stavbe, je jasno le tistim, ki vedo, jhkje se največ zasluži in poskrijejo milioni EUR!!
med0
21. 08. 2008 18.34
obama, se čisto strinjam s tebovj !!! Sam dnar jemlejo tale podjetja nardijo pa za en k***c
Mali_Piko
21. 08. 2008 18.22
Odpravili so večino napak, pa ja ne?! Vsak nov projekt, ki je dokoncan bi moral biti brez napak, se posebej pa tisti, ki nas stanejo vec, kot premoremo.