Slovenija

'V primeru Šentvid gre za šlamparijo'

Ljubljana, 29. 08. 2008 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./STA/M.M./D.O.
Komentarji
93

Zidarjev SCT je vložil zasebno tožbo zoper prometnega ministra Žerjava zaradi obrekovanja. V nos jim je šla beseda 'šlamparija'. "Stojim za tistim, kar sem rekel," pravi Žerjav.

Družbi SCT in Primorje sta danes vložili ovadbe zoper štiri člane uprave Darsa in predsednika nadzornega sveta Darsa zaradi zlorabe položaja in sedem milijonov evrov "težko" odškodninsko tožbo zoper Dars zaradi predora Markovec.

Stanko Štrajn, Boštjan Penko in Aleksij Mužina
Stanko Štrajn, Boštjan Penko in Aleksij Mužina FOTO: Dare Čekeliš
Ovadili so predsednika uprave Darsa Tomislava Nemca in člane uprave Boštjana Riglerja, Aleša Hojsa in Žana Jana Oplotnika. Ovadili so tudi prvega nadzornika državnih avtocestarjev Francija Slaka.

Kot sta na današnji novinarski konferenci SCT v Ljubljani povedala pravna zastopnika SCT Boštjan Penko in Aleksij Mužina, so se za ovadbo zaradi zlorabe položaja ali pravic zoper večine članov uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) in predsednika nadzornega sveta družbe Francija Slaka odločili zaradi predora Markovec.

Kot je povedal Penko, so uprava Darsa in predsednik nadzornikov družbe vztrajali pri izbiri italijanskega Vidonija za izvajalca del pri izgradnji predora Markovec kljub temu, da sta strokovni komisiji ugotovili, da je ta pripravil nepravilno ponudbo. Zato v SCT in Primorju menijo, da so del uprave in prvi nadzornik družbe naklepno zlorabili položaj oz. pravice, da bi Vidoniju ustvarili 87 milijonov evrov dobička.

Zaradi izgube posla pri predoru Markovec zato SCT in Primorje s tožbo od Darsa zahtevata sedem milijonov evrov, je dejal Mužina.

SCT toži prometnega ministra

SCT pa v zasebni tožbi toži ministra za promet Žerjava, ker naj bi ta "v medijih z neresničnimi izjavami blatil SCT". Pri tem je Penko med drugim omenil ministrove besede, ko je govoril o "šlampariji SCT pri izvedbi del v šentviškem predoru".

Pravniki SCT
Pravniki SCT FOTO: Dare Čekeliš
Dars ni seznanjen z vložitijo ovadb zoper del uprave Darsa in predsednika nadzornega sveta družbe, zato jih ne more komentirati, so sporočili iz Darsa.

Na to se je odzval tudi izvršni direktor za pravno področje SCT Stanko Štrajn, ki je dejal, da v družbi "ne pristajajo na takšne izjave, saj SCT dela ni opravil šlampasto", ministrove besede pa družbi povzročajo škodo, saj ji krnijo ugled.

Štrajn je ob tem dejal, da je SCT dela v šentviškem predoru opravil dobro, "zanimivo pa se mu zdi, da je Dars zahteval protipožarno zaščito v predoru šele potem, ko se je pojavil ponudnik teh storitev, britanska družba Ceramicoat".

Na vprašanje, če je SCT s strani prometnega ministrstva, Darsa ali britanskega veleposlaništva občutil kakršenkoli pritisk za izbiro Ceramicoata, je Štrajn dejal, da ne.

Na vprašanje, če je SCT poiskal še kakšnega drugega izvajalca del za nameščanje protipožarne zaščite, pa je odgovoril, da "je Ceramicoat edini v Evropi, ki to izvaja, družbo pa so izbrali na podlagi njenih dosedanjih referenc".

'Tožilo se nas bo zato, ker se brigamo za svoj denar'

Minister za promet Radovan Žerjav
Minister za promet Radovan Žerjav FOTO: POP TV

Minister Žerjav je vse tožbe označil za neracionalne poteze. "Gre za neko vrsto ustrahovanj s pozicije moči. Ustrahovanje vseh nas, ki smo tukaj vpleteni, posredno tudi države,“ je povedal Žerjav. "Gre za poteze, ki ne vodijo k reševanju problemov, temveč se bo še bolj zapletlo. Ne razumem, da se bo nas, torej mene, Dars, nadzorni svet Darsa, posredno državo, državljanke in državljane, kot največjega kupca tega izvajalca, tožilo zato, ker preprosto nismo zadovoljni z opravljenim delom v predoru Šentvid. Tega v poslovnem svetu ne poznam. Ne poznam, da bi izvajalec ali dobavitelj tožil svojega največjega kupca zato, ker ta preprosto ni zadovoljen z opravljenim delom,“ je kritično dejal minister.

Žerjav je tudi dejal, da imajo vsi legitimno pravico, da izrazijo svoje nazadovoljstvo. "Marsikaj so v SCT tudi naredili dobro, toda v primeru Šentvid temu ni bilo tako," je odločen Žerjav. "Tožilo se nas bo zato, ker se brigamo za svoj denar. Sprašujem pa se, kaj bi se moralo zgoditi, da bi ta izvajalec priznal svojo krivdo ali odgovornost brez ugovorov ali pa pritiskov," je povedal prometni minister.

Žerjav je pozval, naj se vpleteni, v tem primeru Dars in SCT kot izvajalec, vsedejo in začnejo reševati problematiko.

O tožbi zoper njega je povedal, da je prepričan, da je prav, da so začeli naglas govoriti o dogajanjih pri izgradnji avtocestnega križa. "Stojim za tistim, kar sem rekel. V tem primeru gre za šlamparijo, za slabo izvedena dela pri polaganju ometa. Pošteno bi bilo do vseh nas, državljank in državljanov, da bi izvajalec to tudi priznal in bi sanacijo čim prej realiziral. S podizvajalcem pa naj izvajalec nato rešuje njuno medsebojno relacijo," je komentiral minister.

'Črna lista je politični ukrep'

Mužina se je dotaknil tudi sklepa vlade, s katerim je ta po njegovem mnenju SCT in Primorje uvrstila na t.i. črno listo glede sodelovanja na javnih razpisih. Kot je dejal, zakonodaja o javnih naročilih ne omogoča uvrstitve podjetij na t.i. črno listo, zato je tak ukrep "lahko le zastraševanje" in je politični ukrep, ki nima podlage.

Štrajn pa je ocenil, da je ukrep vlade "vnaprejšnje izločanje edinih slovenskih družb, ki sta sposobni prevzeti velika javna naročila na področju gradbeništva v konkurenci s tujimi podjetji".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
01. 09. 2008 11.29
Tonči: no, le kar zagovarjaj debile. Tebi ni pomoči. Kaj vse bi naredil, da bi očrnil to vlado. Tudi luknjo v kolen bi si dal zvrtat, nagec!
Tonček Balonček
31. 08. 2008 14.39
Gre seveda za šlamparijo, vladnih in paravladnih služb, da ne bo pomote, njihov šef je po nekem čudežu najboljši minister v zgodovi, zaradi česa, ne ve nihče! Si predstavlajte, da bi vodil podjetje kdo, bi bil neprestano šokiran, presenečen in začuden? Še dobro, da ni deležen pritiskov, zaradi takšnih razlogov, čeprav sta bial po Janševih besedah odlična, sta bila odstopljena npr. Bručan ter Drobnič!
starasablja
30. 08. 2008 19.46
Penko kaže pravi obraz, po krokodiljih solzah. Vsi trije znajo odlično zagovarjati "denar", mislim na Gospodo z polno malho denarja. V državnih službah pa ni treba nevemkoliko delati, saj denar bo, tako ali tako.
m12
30. 08. 2008 18.14
hja, žerjav očitno ne razume vsega najbolje. dejstvoje, da je SCT odgovoren darsu za napako-odpadanje ometa. vendar pa zaradi tega še ne more reči, da gre za šlamparijo, ker je to dokaj huda obtožba, ki podjetje lahko stane kar nekaj ugleda (sct namreč pogodbe, ki jih sklene z zasebiki dosledno tudi spoštuje). ugled pa je tudi denar. enako, kot če bi oseba A tožila osebo B zaradi razžalitve in obrekovanja. v tem primeru pa sta stranki pač gosp.družba in žerjav.
Uros321
30. 08. 2008 18.03
No, a bo kdo kej komentiral, al se boste zatekal samo k neumesnim, neumnim enovrstičnicam? Pa sej noben od vas sploh ne ve, kaj je problem. In če se toži, bo že nek razlog in mora sodišče ugotovit ali je tožba utemeljen ali ne. Ne pa neuki in neizobraženi ljudlje, ki poslušajo le manipulacije. In ne vem, kaj je hotu ta Žerjav povedat, da tožijo neposredno državljane. Dragi Žerjav, če bo kdo kriv, da bo sodišče ugodilo tožbi s strani SCT-ja ne bo kriv SCT, ampak ti in vlada, ki naj bi predstavljala ljudstvo. In drugo... Cel problem je nastal ne na predoru, ki je korektno narejen in je SCT svoje pogodbene obveznosti opravil, ampak se gre za problem stare, dotrajane galerije. Za katere obnovo je pa Dars izbral Angleški Ceramicoat in je le ta odgovoren za napake na tem delu predora. Medtem, ko Dars misli tožit izključno SCT... Predvolilna poteza? In kar noben noče omenit je pa to, da so slovenske DRŽAVNE institucije bile odgovorne za nadzor del in tudi za kakovostno analizo. Torej, kdo bo tožil Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG)? Noben, zakaj ne? Ker Janševci vidijo izjemno predvolilno potezo v iskanju tako imenovanih "tajkunov" in slepljenja naroda. Gremo Slovenija, gremo vse velike firme, ki so nam bile včasih v ponos spravit na kant. Lahko samo zaploskam Janši. Še George Bush bi se lahko kaj naučil od njega, pa čeprav je ža stari maček manipuliranja. Kje je HIT? Kje je Paloma? Kaj se je zgodil z Mercatorjem? Hočjo še Laško pospravt. Skratka vse dobre firme, ki niso na naši strani je treba al prodat al pa uničit njihovo ime. Foušarija slovenska. Kar se pa tiče denarno preplačanega objekta. Pa kaj si vi mislite, da je to Zidar kr nakonc mal več zaračunal, kot je podpisal na pogodbi ali aneksu? ZA VSAK EVRO JE NEKDO IZ VLADE PODPISAL, DA GA BO DAL. Pa noben ne gre Žerjavu očitat, zakaj je pol take pogodbe podpisoval. Ne vem če veste, ampak za vsako pogodbo sta potrebna 2 podpisa.
mihec.zupopihec@email.si
30. 08. 2008 13.49
SCT šlampasti ste, a boste zdaj tudi mene tožli!!!??? kr dajte me!!! za nič niste, na cestah ne delate cest in drugih objektov, ampak neskončne gužve in jezo voznikov!!! za nič niste, vse kar je zgrajeno naredijo podizvajalci, SCT pa je nesposoben za vse, še kakšno makadamskjo cesto ne bi znali zaflikati!!! no zdaj me pa tožite, ker resnica boli in ko mački stopiš na rep zamjavka, tako kot je Žerjav vam!!!!!!!
brankasrbijanka
30. 08. 2008 12.15
Mislim, da je BRUKA!! to, ker za ŠLAMPASTO opravljen projekt tožiš naročnika zaradi upravičene kritike. Edino, kar Zidar lahko še dobi od davkoplačevalskega denarja, je zdravljenje odvisnosti od alkohola....
brankasrbijanka
30. 08. 2008 12.10
Ja in kaj drugega je to kot ŠLAMPARIJA? CP "Štrajn pa je ocenil, da je ukrep vlade "vnaprejšnje izločanje edinih slovenskih družb, ki sta sposobni prevzeti velika javna naročila na področju gradbeništva v konkurenci s tujimi podjetji"." Iz koga se norčujejo!! Oholost in samozadostnost je edino kar jih odlikuje. Zidar je bolj papežki od Papeža, in delo opravljeno bolj balkansko od balkancev. Uglavnem BRUKA!!!
savic.stane@gmail.com
30. 08. 2008 12.02
Če slučajno tožba SCT-ja (Zidarja) uspe,kar je velika verjetnost,da bo !!!,bomo spet najbolj naj... mi davkoplačevalci saj bo denar v primeru uspešne tožbe šel iz naših žepov !!! ŽAL JE VEDNO TAKO!
Adolph
30. 08. 2008 11.36
Zidarju se vidi da je bil v stari Jugi konjski mesetar
Tonček Balonček
30. 08. 2008 10.48
Žalostno je, da je formalna oblast v rokah koalicije, tu pa nam dirigira Kučanov klan, hvalimo Žerjava, ki je nastavljen s strani SLS-ja, ki bo čez dva meseca v "levi" koaliciji, skratka gre za popolno dezorientacijo exima, passiona in drugih apologetov SDS-ja, popolna zmeda, te SLS in Kučanove kadre bi morali zdaj razgaljati,ne pa, da jih ščitijo! Naj zaprosijo za nadaljna navodilla, v stilu, da čez Bavčarja ne smejo govoriti, čez Žerjava, Kukovičevo in Kuclerjevo pa lahko, najmočnejše orožje pa naj uporabljajo za Šrota, Kučana in podobne! Saj bo šlo, korajžno!
exim@t-2.net
30. 08. 2008 10.27
In to pove sam Penko. Toliko o Kučanovih kadrih! Ni potrebno izgubljati besed, krti se odkrivajo kot po tekočem traku.
Jezdec
30. 08. 2008 08.26
Šentvid je prvi tunel, ki se ni sesul v času gradnje. Sklep: čez približno 100 let bomo morda katerga (tunel) celo zgradili brez večjih napak..............in karavana gre dalje
BATISTA1
30. 08. 2008 08.16
Vse naj zaprejo oz. še bolje --- dajo naj jih na javni linč... vzamem cel dopust da jih garbam :)
Darko32
30. 08. 2008 06.48
Pa to je neverjetno. Jaz trdim, da SCT dela namerno napake, da lahko izsiljuje naprej za denar. Sam sem se pogovarjal z veliko podizvajalci na različnih koncih in pravijo, da SCT dela tako slabo potem pa morajo podizvajalci šminkati njihove napake. Poglejte ta predor poglejte bolnico, kjer so celo naredili tako široka vrata, da bolnika ne morejo peljati z posteljo. Če bi SCT delal tako kot treba ne bi bilo tega. Jaz ne bi dal delat SCT-ju hiše, ker niso zanesljivi. To tudi velja za Hidrotehnik in za določena podjetja. Če bi naročnik naredil naepravilno je dolžan opozoriti izvajalec del. Z aneksi pa svoje napake popravlja. Takšna podjetja je potrebno javno označiti in uvesti črne liste. To pa zaradi tega, da bodo vsi drugi naročniki vedeli, da niso zanesljivi in so prevaranti. Po logiki SCT-ja so samo gradbeniki in ne kontrolirajo svojega izdelka. Pravico za svojo šlamparijo pa potem iščejo na sodišču.
Gogibyte
30. 08. 2008 01.26
žerjav je car
strelc12
30. 08. 2008 00.25
Jah pa da jih ni sram!!! Niti en nima jajc pa bi reku evo mogoče smo pa zafukal, zdj se bodo pa pol leta al pa več pogajal kdo je kriv. Zidarja naj na Dob peljejo pa naj se ga za rešetkami naprej zapija, se ga vsaj z našim denarjem ne bo.....hmm.... a je slučajno zapor gradil sct? ...
pravicnez@gmail.com
29. 08. 2008 22.23
Žerjav, mi smo s tabo!
pravicnez@gmail.com
29. 08. 2008 22.22
Slovenski Cestni Troublemaker in gospod, ki se še guncat ne zna več, naj bi zdaj tožil državo, ki ga je hranila od začetka in kateri je pokradel milijone za svoje šlampasto narejene spomenike ... halo? Država, pa dajte že najdet kak argument za absolutista, da preživi zadnje dneve v kaki celici. Imamo pravno državo?
mc_burek@email.si
29. 08. 2008 22.08
žerjav je car, zidarja bi mogl pa že 20 let nazaj zaprt