Slovenija

Za SCT zadeva Markovec še ni končana

Ljubljana, 25. 08. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državna revizijska komisija je glede predora Markovec ugotovila, da Dars do ponudnikov del ni bil diskriminatoren. V SCT in Primorju so prepričani, da so bili z odločitvijo oškodovani.

V SCT-ju in Primorju odločitev komisije označujejo za pravno napačno. Vztrajajo, da je bila odločitev Darsa o razveljavitvi razpisa diskriminatorna in nezakonita in da sta bili družbi kot poslovna subjekta oškodovana, zato tudi že razmišljajo o nadaljnjih pravnih ukrepih. Prepričani so, da za razveljavitev razpisa niso obstajali objektivno preverljivi in utemeljeni razlogi.

V Vidoniju pa sklep državne revizijske komisije še preučujejo, zato "je o nadaljnjih postopkih v tem trenutku preuranjeno govoriti".

Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevek družb SCT in Primorje za revizijo postopka oddaje javnega naročila za gradnjo predora Markovec. Komisija je zavrnila tudi zahtevo za povrnitev stroškov, nastalih z revizijo. Vlagatelj, v tem primeru SCT in Primorje, pa mora za postopek revizije plačati še 10.000 evrov stroškov.

Dars lahko zavrne vse ponudbe

Kot v danes posredovanem sklepu ugotavlja komisija, ima naročnik, v tem primeru Dars, vsekakor možnost sprejeti odločitev, da zavrne vse ponudbe in javnega naročila ne odda. Je pa v primeru, da ne odda naročila edinemu ustreznemu ponudniku, dolžan opraviti nekatera formalna ravnanja.
Tako mora svojo odločitev o zavrnitvi ponudb pisno utemeljiti, še posebej natančno mora navesti razloge za zavrnitev, hkrati pa zagotoviti, da s sprejemom takšne odločitve ne ustvarja okoliščin, ki bi pomenile neupravičeno diskriminacijo oz. neenakopravno obravnavo ponudnikov, navaja komisija v odločbi.

SCT in Primorje vztrajata, da sta bila oškodovana.
SCT in Primorje vztrajata, da sta bila oškodovana. FOTO: Kanal A

Razloge za odločitev o zavrnitvi vseh ponudb in začetku novega postopka oddaje javnega naročila je Dars po ocenah Državne revizijske komisije navedel v predpisanem obsegu, ki ga predvideva v času objave javnega naročila — torej leta 2006 — veljaven zakon o javnih naročilih. Dars se v utemeljitvi razlogov sklicuje na to, da nadzorni svet ni dal soglasja k izboru ponudnika, obenem pa izpostavlja uveljavitev novega zakona o javnih naročilih ter posledično potrebno uskladitev razpisne dokumentacije.

Sprememba razpisne dokumentacije

Ob tem je Dars izpostavil, da želi spremeniti razpisno dokumentacijo tako, da bi povečal možnost pridobitve ponudb in med njimi zbral tisto, ki bo zaradi konkurenčnih prednosti ugodnejša. "Takšno naročnikovo ravnanje lahko kvečjemu širi konkurenco, ne pa jo oži, zato tudi domnevno favoriziranega ponudnika (konzorcij z Vidonijem na čelu, op. p.) še ne postavlja nujno v prednost, ampak ga spravi v položaj, ko se mora braniti nove konkurence," ugotavlja komisija.

Sklep Državne revizijske komisije v zadevi je dokončen. Dars bo v skladu z odločitvijo nadzornega sveta predvidoma že septembra objavil nov razpis za gradnjo 2,1-kilometrskega predora Markovec.

Glede očitkov SCT in Primorja o pomanjkljivem obveščanju Državna revizijska komisija ugotavlja, da iz 77. člena zakona o javnih naročilih ne izhaja dolžnost pojasnjevanja časovnice formalnih ravnanj pri obveščanju.

Komisija: Ponudnik ni ravnal neenakopravno

Državna revizijska komisija še ugotavlja, da naročnik do ponudnikov ni ravnal neenakopravno ali diskriminatorno. Nesporno je, tako komisija, da je v postopku oddaje javnega naročila prejel le eno pravilno ponudbo. Vendar "zavzeti stališče, da bi bil naročnik zavezan oddati javno naročilo v primeru pridobitve edine pravilne ponudbe, bi po mnenju Državne revizijske komisije pomenilo izjemno grob poseg v (poslovno) avtonomijo naročnika".

Ozadje postopka revizije

SCT in Primorje sta z zahtevo za revizijo oporekala odločitvi Darsa o razveljavitvi razpisa za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper — Izola. Kot je znano, je Dars v začetku marca med tremi prispelimi ponudbami na razpis izbral skupino italijanskih podjetij v skupnem nastopu (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello). Poleg Italijanov sta se za gradnjo potegovala tudi konzorcij, ki ga sestavljata SCT in Primorje, ter avstrijski Strabag.

Na Darsovo odločitev sta se z zahtevo po reviziji pritožila SCT in Primorje, nakar je odločitev o oddaji javnega naročila Državna revizijska komisija razveljavila. Ugotovila je namreč, da italijanski ponudniki niso izkazali potrebnih referenc. Uprava Darsa je nato nadzornemu svetu Darsa predlagala novo izbiro, vendar so se nadzorniki po proučitvi dokumentacije odločili za nov razpis, ki naj bi bil pripravljen v skladu z noveliranim zakonom o javnih naročilih. Nadzorni svet Darsa se je tudi sredi julija odločil, da bo razpis ponovil. Predvidoma naj bi razpis objavili v mesecu septembru.

Družbi SCT in Primorje — ki ju je po neuradnih informacijah uprava Darsa izbrala kot izvajalca, nato pa se je nadzorni svet Darsa odločil razpis ponoviti — menita, da je razveljavitev razpisa "napačna in nezakonita odločitev".

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
26. 08. 2008 07.15
Kriss714 ti si tak desničarski cepec da mu ni para.... Po kakšni logiki so oškodovani? Javni razpis blalalala... Že za sam dvig dokumentacije je treba plačati..... Izbor poteka po pravilu ..... Izberejo najugodnejšega ..... Primorje in SCT dokažeta da nima referenc...... posel bi moral dobiti drugi najugodnejši ponudnik.... Taka so pravila ...... Idiotizem? Ja ali pa ne! Takle javni razpis se ne da ispeljat v pol ure podaljšan končni rok odtvoritve za najmanj pol leta .... To pa nič ne stane a nede najbolj pametni kriss714?
manjakranjc@hotmail.com
25. 08. 2008 20.58
Čer,no dej clarionec mislm da nas je kr neki,ki bi radi čez predor pršli s celimi glavami.M.K
kriss714@amis.net
25. 08. 2008 19.59
Le po kakšni logiki so oni oškodovani, če niso dobili posla? To je tak idiotizem, ko če bi jaz vplačal loto listek in če ne bi zadel sedmice, sem pa oškodovan. Halo?
Nauders
25. 08. 2008 18.46
ZIDAR TI SI CAR !
ak74
25. 08. 2008 16.35
Jasno, povsod kjer SCT s svojo kompanijo ne dobi posla, so posredi "mutna posla". Za nastalo škodo pa nikoli ni in ne bo odgovarjal!
Jethro
25. 08. 2008 16.02
Vidim, da nekateri obvladate določene nastavitve Firefoxa :) A mi znate pomagati, zakaj mi video posnetkov ne na 24ur ne na RTV ne predvaja? Kaj moram nastaviti, glede na to, da mi je sprva delalo, zdaj pa...lep črn okvir in nič drugega :S
Ro-Zy-YoZi
25. 08. 2008 13.29
EUREKAAAAAAAAAAA morda je DARS sšrevidel kaj je njegova primarna funkcija!
Prvo Borec
25. 08. 2008 13.23
sladoledcebula pojdi na možnosti in izbriši coolies in se ponovno prijavi.
sladoledcebula
25. 08. 2008 13.17
gabijo se mi vsi po vrtsi. le kdo bo zmagovalec le kdo? ponovno. lahko uredite zadeve glede prijavljenja uporanikov mozile firefox? al ste nespsoobni?
politik70
25. 08. 2008 13.06
Le naj Italajni zidajo... Kot da trojane nebi bila dosti draga šola za Slovenske podizvajalce. Smo že pozabili na neplačane račune Graseta? Kolk prevoznikov je šlo na štrik?Seveda se boste oglasili saj tudi Primorje in Sct ne plačujeta... In kdo bo plačal škodo ki jo bosta Sct in Primorje iztožila? Janša sigurno ne še manj Žerjav... Ja mi bomo plačal kriv bo pa Kučan
g12345@email.si
25. 08. 2008 12.44
to je maslo JJ. pahorja na oblast, da bodo končno zidarji in njemu podobni spet lahko zadihali neobremenjeno in s polnimi pljuči, brez kakršnih koli skrbi, da bi jih kdo v naslednjih štirih letih preganjal.
Sash_x
25. 08. 2008 12.42
pravicnez 25.08.2008, 11:22 Naj pridejo tiste, firme, ki hitro in kakovostno delajo hrvaške avtoceste. Saj je :) Primroje je gradilo Zadar I in Zadar II tako, da ni treba, da kdo hodi sem ....
pahor?ek
25. 08. 2008 12.34
To je dobra novica! Končno so temu gradbenemu lobiju prirezali peruti.
svetilnik
25. 08. 2008 12.34
...ja, ko bo prišel pa Pahor z SDjem, bo pa hodil po hišah in vam talal denar, penzije in lenoritis... Pa kaj ste res tako naivni??? Čez dve leti boste pa kritizirali novo vlado. Komunjare so pa res pravi poštenjaki.
nerynerka
25. 08. 2008 12.28
ce ne mores nadzirat svojega domacega gradbenega izvajalca....ne vem kako jim bo ratal nadzirat tujega izvajalca....to je maslo JJ
pravicnez@gmail.com
25. 08. 2008 12.24
Naj raje vodja afne gunca pred Pediatrično kliniko, ne pa da nam smeti Slovenijo z gradbeniškimi jajci in potnikom krade tisoče ur, preživetih v avtih - zaradi njegovega egocentričnega ega. Čas je za nezasluženo penzijo - spet na naš račun :(
svetilnik
25. 08. 2008 12.24
Predor se itak gradi za žabarje!
dJerry
25. 08. 2008 12.23
dodatek: Najbol da SDS zvolimo še za en mandat, mogoče pa bomo uvedl celo javno ubešanje homoseksualcev kot v Iranu ... ... ... ...
dJerry
25. 08. 2008 12.22
SDS propaganda... dejte usi vrjet :D
mafia89
25. 08. 2008 12.18
sei prov da sta zgubila..:D spet bi samo sramoto nardila tko k na šentvidskem predoru ..:D dobr so se odločil..:D