Slovenija

Schengenske rešitve še ne bo

Bruselj, 15. 09. 2006 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razlogi za schengensko zamudo so izključno tehnični, trdi Bruselj in zavrača očitke, da gre za politična vprašanja.

Faull je zavrnil namige, da bi bili razlogi za zamudo politične narave.
Faull je zavrnil namige, da bi bili razlogi za zamudo politične narave. FOTO: Reuters

Razlogi za zamudo pri širitvi schengenskega območja brez notranjih meja z novimi članicami EU, tudi Slovenijo, ki je bila načrtovana za oktober 2007, so izključno tehnični, je danes v Bruslju zatrdil generalni direktor direktorata Evropske komisije za pravosodje, svobodo in varnost Jonathan Faull in ter zavrnil namige, da naj bi bila v ozadju politična vprašanja. Odločitev o novi časovnici za schengensko širitev pa naj bi bila po pričakovanjih Evropske komisije sprejeta oktobra.

Kot je poudaril Faull, razlogi za zamudo niso vezani le na vzpostavljanje schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II), ki je nujni pogoj za širitev schengenskega območja. Svet EU in Evropski parlament namreč še vedno nista dosegla dogovora o pravnem okviru za schengensko širitev, prav tako "še vedno ni jasno, koliko časa za to še potrebujeta".

Vstop novink šele leta 2009?

Če naj bi do širitve schengenskega območja z osmimi novinkami in Švico, kot je bilo sprva načrtovano, prišlo oktobra 2007, bi moral biti SIS II operativen do aprila prihodnje leto. Vendar pa je Evropska komisija v ponedeljek napovedala, da zaradi zamud pri SIS II pripravlja novo časovnico, pri tem pa ni nakazala, koliko se bo zato širitev območja odmaknila v prihodnost. Po navedbah diplomatskih virov vstopa novink v območje brez notranjih meja pred letom 2009 ne bo.

V zvezi z razlogi za zamude komisije pri SIS II oziroma pri vzpostavljanju centralnega računalniškega sistema v Strasbourgu je Faull danes dejal, da gre za "velikanski računalniški sistem", ki zadeva sodelovanje tako članic kot komisije. Tudi ko bo SIS II vzpostavljen, pa zgodba še ne bo končana, je opozoril.

Potrebna bo namreč še schengenska evalvacija o pripravljenosti članic na delovanje v SIS II, čemur bo sledila dokončna odločitev o ukinitvi notranjih meja. "Kdaj se bo to zgodilo, ne ve nihče, vendar tako hitro, kot bo mogoče. Storili bomo vse, da bomo dali naš košček sestavljanke čimprej na svoje mesto," je zagotovil.

Kaj se bo zgodilo s schengensko evalvacijo in kakšno odločitev bo sprejel Evropski svet, pa je "zunaj našega vpliva", je dejal. "Vsi smo polno zavezani k temu, da bi do tega prišlo zelo kmalu," je zatrdil in dodal: "Nihče ne dvomi, da je cilj ukinitev notranjih meja tudi z novimi državami članicami takoj, ko bo to mogoče."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.