Slovenija

Šarec: Slovenija se drži svojih zavez glede porabe za obrambo

Washington, 09. 07. 2024 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za obrambo Marjan Šarec je pred začetkom vrha zveze Nato v Washingtonu zavrnil namige, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez glede porabe za obrambo, in je slovenskim dopisnikom zagotovil, da se poraba za obrambo povečuje, cilj dveh odstotkov BDP na leto pa bo dosežen do leta 2030. Glede vojne v Ukrajini je minister dejal, da je treba Rusijo ustaviti.

"Naša vlada je resno pristopila k tej temi in spremenili smo strateške dokumente," je dejal obrambni minister Marjan Šarec in razložil, da bi po prejšnjih načrtih dva odstotka porabe dosegli šele do leta 2035, sedaj pa so to premaknili v leto 2030. Zagotovil je, da izdatki za obrambo naraščajo.

"Zveza Nato to pozna, poznajo naša prizadevanja, vedo, da obstaja politična volja in če se bo proračun v prihodnjih letih še naprej višal kot se sedaj, potem bomo ta cilj tudi dosegli," je zagotovil.

Marjan Šarec
Marjan Šarec FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je sicer pri repu med 32 članicami zveze Nato glede obrambnih izdatkov in ne dosega dveh odstotkov. Nekatere države, med njimi Poljska, pa predlagajo, da bi se višino obrambnih izdatkov povečalo na tri odstotke. "Poljska dosega že štiri odstotke, baltske (države) tri in pol. Zagotovo imajo podlago za to tako v svoji zgodovini kot v sedanjem položaju. So na meji spopada in zadeve vidijo drugače kot mi v Sloveniji," je dejal Šarec.

"Sam ves čas opozarjam, da je treba zaveze spoštovati. Ta vlada je pokazala voljo, resolucija je bila sprejeta v državnem zboru, potem tudi srednjeročni program o opremljanju," je povedal in dodal, da je vojska sedaj v fazi posodobitve.

Pri tem je spomnil, da je bilo leta 2016 na voljo za investicije tri milijone evrov, danes pa 250 milijonov evrov. "Vojska je tako močna, kolikor vanjo vlagaš. Slovenska vojska je izjemno močna na misijah. Mi namenjamo pet odstotkov naših vojakov misijam. Drugače pa se vojska pospešeno modernizira," je dejal Šarec in omenil nakup protizračnega sistema obrambe, vlaganje v raziskave in razvoj, nakupe helikopterjev in dodatnega transportnega letala.

'Rusijo je treba ustaviti'

Glede vojne v Ukrajini je minister dejal, da je Rusijo treba ustaviti, kar potrjujejo zadnji napadi na civilne cilje.

"Slovenija pomaga že ves čas tako z vojaško kot tudi humanitarno pomočjo. Zagotovo bo prišel tudi čas, ko se bo treba začeti pogovarjati tudi o miru. Vendar se moramo pogovarjati o pravičnem miru," je dejal in izrazil razumevanje za Ukrajince, ki ne morejo kar sprejeti izgube dela ozemlja. "Navsezadnje se ve, kdo je agresor," je dodal minister.

Ukrajina ima po njegovih besedah odprta vrata za članstvo v zvezi Nato, vendar pa ne, dokler je v vojni.

Minister Šarec je pred pogovorom s slovenskimi dopisniki obiskal vojaško pokopališče Arlington, pozneje pa se je udeležil poslovnega foruma zveze Nato na vrhu ob 75. obletnici zavezništva, ki se ga udeležujejo tudi premier Robert Golob, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in nekdanji obrambni minister Matej Tonin v okvirju parlamentarne skupščine zveze Nato.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
10. 07. 2024 11.56
+1
Da skrajšamo. A je vsaj ena napoved, vsaj en dogovor v Sloveniji realiziran kot dogovorjen? Pod to vlado je odgovor jasen. Ne. Samo nastopaštvo, potovanje,blebetsnje, plenjenje. Slabše kot otroci v vrtcu. Nekateri temu celo rečejo vlada. Sama partizanščina, improvizacija. Rezultat? Drsimo na rep držav v eu po vseh pokazateljih. S to vlado res lahko vsak dan rečemo dobro jutro revščina
SlobodaNE
10. 07. 2024 10.46
+1
Saj ni najslabši ampak iz Kamnika bi morali imeti vize za vstop v LJ
Smuuki
10. 07. 2024 11.58
+1
Na kolpi pa napus curik maširen. Tak stvor kot ti res ni neka pridobitev
SlobodaNE
10. 07. 2024 10.46
+1
Kje so tebe našli o bog
Smuuki
10. 07. 2024 16.55
+0
Si se vprašal zase? Priplezal preko kupe pa bi že delal red. Med kamnikom in lj potni list? Ti res nisi gladek oprosti. Imaš posla v izvorni domovini pa drekaj če ti bodo pustili?
Julijann
10. 07. 2024 08.43
+3
Ko si drugi opozarjali da bo treba več namenit za vojsko, se je pa zgražal. Danes pa obrača ploščo. In res ne vem kaj počne Levica v vladi, kako lahko podpira vse to. Bi razumel, če bi uresničevali svoje cilje, a teh ni in ni.
zmago56
09. 07. 2024 21.08
+5
A ni toti šarec puško v koruzo vrgel, češ, da Slovenija orožja ne potrebuje?
zibertmi
10. 07. 2024 08.34
+4
od tega dejanja je odvisno marsikaj ,tudi zdrava pamet in poštenje do državljanov.šarca so zapustili vsi takrat od šabedra ,počivalška,do aleksandre s tako koalicijo pri 30 poslancih lahko vlada edino janez janša.ki podkupuje glasove,ker se mu izplača-vsi so pod janšo potem nekaj za lojalnost dobili.šabeder delo na telekumu,simončič je legaliziral zemljišče pa še kaj na primorske,aleksandrica in počivalšek pa tudi nista pristala na beraški palici.janez je pa služil preko fermacije do onemoglosti in nas posiljeval s cepivom in maskami
St. Gallen
09. 07. 2024 20.55
+12
kako, ce pa si bil proti nakupom
zmago56
09. 07. 2024 21.12
+8
Proti nakupom je bil dokler so drugi provizije pobirali.
Verus
09. 07. 2024 19.56
+15
Ta prav zgleda že "poseben".
frenk707
09. 07. 2024 20.05
-12
Smuuki
10. 07. 2024 12.02
+1
Pravi pacient kot pravi frenk. Tokrat se z njim v celoti strinjam. Zdaj komaj razumem kaj ves čas ponavlja pacienta. Če um ne deluje si bolan. Namesto v bolnici kot pacient smo jim dali državo v roke. Hvala ti frenk za tolmočanje tvoje besede pacient