Slovenija

Šarec ne želi druge Švice, raje kot prazne obljube ima kakšen glas manj, Kučan in Janša pa ga ne zanimata

Medvode, 14. 04. 2018 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
455

"Raje dobimo kakšen glas manj, kot pa da bi ljudem lagali in trosili lažne obljube," je v nagovoru na zboru članov stranke LMŠ poudaril novi stari predsednik Marjan Šarec. Med ključnimi programskimi cilji programa Liste Marjana Šarca so med drugim sicer reforma političnega in volilnega sistema, skrb za varnost in boj proti kriminalu.

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v nagovoru na zboru članov stranke poudaril, da si "ne želijo druge Švice, ampak prvo Slovenijo". "Ne obljubljamo ne druge Švice, ne Skandinavije, ne pokojnin v višini 1000 evrov. Vemo, da rezultat pride samo s trdim delom in ne čez noč," je poudaril Šarec in se zavezal k uresničitvi predstavljenega načrta.

Po nagovoru Šarca se je javnosti predstavilo še okoli 80 kandidatov za letošnje parlamentarne volitve. Pred tem so predstavili in potrdili programska izhodišča, ki so jih zajeli v dokumentu Čas je za novo generacijo in temeljijo na snovanju "solidarne, gospodarsko razvite, mednarodno kredibilne in do vseh poštene države".

Soglasno potrjeni stari novi predsednik stranke je v svojem govoru orisal svoj in strankin pogled na izzive države. Dotaknil se je le nekaterih področij danes potrjenega programa, med drugim potrebe po vzpostavitvi zaupanja v sodno vejo oblasti in po izboljšanju organizacije v javnem sektorju, pa tudi po večji učinkovitosti slovenske diplomacije in EU.

V splošnem pa je poudaril, da se zaveda, da delo ne bo lahko, saj imajo ljudje dovolj neuresničenih predvolilnih obljub. "Raje dobimo kakšen glas manj, kot pa da bi ljudem lagali in trosili lažne obljube," je poudaril Šarec.

Kot je dejal, jih v stranki ni strah, saj se zavedajo, da "nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše". Ob tem je spomnil, da bi veliko sprememb, ki jih zagovarjajo, terjalo dvotretjinsko večino v DZ, in dodal, da lahko le sistemske rešitve pripeljejo do rešitev.

Šarec: kritizirajo in ocenjujejo največkrat tisti, ki ne morejo pokazati nobenih rezultatov

"Najlažje je ugotavljati, kaj vse je narobe, težje pa se je izpostaviti, zastaviti svoje ime in se podati na negotovo pot, polno podtikanj in kritik," je ugotavljal Šarec in dodal, da jih kritizirajo in ocenjujejo največkrat tisti, ki ne morejo pokazati nobenih rezultatov. "Bili so na mnogih funkcijah, imeli so priložnost, a naredili niso ničesar ali pa zelo malo," je ocenil.

"Tem kritizerjem pravimo, da je njihov čas minil. V času aktivnega opravljanja funkcije se dela, ne pa pametuje po twitterjih in drugih kanalih," je ponazoril Šarec. Papir po njegovih besedah prenese vse, a rezultata sam po sebi ne da.

Problem po mnenju Šarca ni samo, da je nekdo star politični obraz, ampak tudi to, da niso uspeli rešiti osnovnih vprašanj. "Raje so si metali polena pod noge, da ja ne bi kdo drug kaj dosegel," je povedal. "Povzročali so bančne luknje, gradili drage projekte, omogočali kredite na lepe oči, pisali zakonodajo, ki omogoča izigravanje na vseh področjih, spravili so državo skoraj na kolena," je navedel.

"Potrebno bo trdo delo, realen pogled, predvsem pa volja delati za človeka, za skupnost, za državo," je naštel. Da bi to uresničili, pa bo treba lastne interese potisniti na stran v korist skupnosti.

"Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost," pravi Marjan Šarec.
"Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost," pravi Marjan Šarec. FOTO: Miro Majcen

Šarec se je ob tem zavezal, da bo uresničil čim več iz predstavljenega načrta. Zaveda se, da bo vlada koalicijska in da ne bo vse odvisno od njih. "Želimo zmagati na realnih temeljih, z zavedanjem, da je pred nami ogromno dela, ki se ga ne bojimo," je poudaril.

"Ne sprašujte nas, ali Kučan ali Janša. To je za nas preteklost," je dodal Šarec. Po njegovem prepričanju bo tisti, ki ostaja pri starih vzorcih, vedno ostal ujetnik zastarelega razmišljanja.

Program za 'novo generacijo'

Kamniškega župana Šarca so člani LMŠ tudi soglasno potrdili za predsednika stranke.
Kamniškega župana Šarca so člani LMŠ tudi soglasno potrdili za predsednika stranke. FOTO: Aljoša Kravanja

Pred tem so na zboru za predsednika Kamniškega župana Šarca člani LMŠ tudi soglasno potrdili. Predstavili in potrdili so tudi programska izhodišča, ki so jih zajeli v dokumentu Čas je za novo generacijo in temeljijo na snovanju "solidarne, gospodarsko razvite, mednarodno kredibilne in do vseh poštene države". Slogan stranke ostaja Človek, skupnost, država.

Med ključnimi programskimi cilji programa Liste Marjana Šarca (LMŠ) so reforma političnega in volilnega sistema, skrb za varnost, ugled Slovenije v mednarodnem okolju, boj proti kriminalu in korupciji in ohranjanje naravnih bogastev. Politiki in uradniki morajo biti v službi ljudi in ne obratno. Slovenija mora postati evropski center informacijske in digitalne industrije, je navedeno v načrtu stranke.

V LMŠ zagovarjajo spremembo volilnega sistema z ukinitvijo okrajev in uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. Državni svet bi ukinili. Predsedniku republike bi podelili pristojnost, da imenuje ustavne sodnike, prav tako bi predsednik republike lahko podal odložilni veto na zakon.

Zavzemajo se za ohranitev stabilnosti javnih financ. Ustanovili bi finančno policijo, zagotovili transparentnost javnega naročanja in davčno razbremenili regres ter 13. in 14. plačo. Med ukrepi v javni upravi so navedli povečanje osebne odgovornosti predstojnikov in uradnikov, med ukrepi v sodstvu pa omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve.

Prenovili bi javni zdravstveni sistem, ki bi zagotavljal stabilno financiranje zdravstvene oskrbe, se zavzeli za skrajševanje čakalnih vrst ter uvedli nacionalna in mednarodna skupna javna naročila v zdravstvu. V gospodarski politiki države bi večjo vlogo dali turizmu in v tem pogledu Sloveniji kot zeleni, butični destinaciji, kot "ekološkem biseru v srcu Evrope". Posodobili bi železniško infrastrukturo in pospešili razvoj javnega potniškega prometa.

Med cilji programa so ustvarjanje znanju, znanosti in inovacijam prijaznega okolja, posodobitev dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, krepitev nacionalne identitete skozi šport in povečanje sredstev za vrhunski šport. Prizadevali bi si za učinkovite ukrepe za osamosvojitev mladih, na drugi strani pa povišali najnižje pokojnine in vzpostavili povezan sistem dolgotrajne oskrbe za starejše.

V LMŠ zagovarjajo popolno medijsko svobodo in krepitev vloge kulture kot družbenega inovacijskega polja. Prizadevali bi si za postopen dvig obrambnega proračuna proti 1,5 odstotka BDP. Stebra zunanje politike pa bi ostala EU in transatlantsko partnerstvo.

Zunanjepolitični program temelji tudi na kritiki Karla Erjavca

Stebra zunanje politike pa bi ostala EU in transatlantsko partnerstvo. Zunanjepolitični program stranke je, kot je priznal Šarčev zunanjepolitični svetovalec, dolgoletni diplomat Roman Kirn, tudi kritika sedanjega zunanjega ministra Karla Erjavca. "Naša zunanja politika je zašla. Menim, da se mora vrniti na svoj pulz, o katerem je narod že odločil. Vedeti moramo, kaj je bistvo naše pripadnosti," je dejal.

Kritičen je bil do ravnanj v primeru arbitraže in dejal, da sama po sebi tožba ne bo prinesla rešitve. Glede nočnega napada ZDA, Francije in Velike Britanije na Sirijo pa je spomnil, da bi morali z delom začeti inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) in po njegovem mnenju bi jim tudi morali zaupati in pustiti opraviti svoje delo. Tako pa bo vprašanje, ali Sirija razpolaga s kemičnim orožjem, ostalo v zraku, meni Kirn, ki je sicer zanikal, da je ravno on "hipotetični zunanji minister".

Člani stranke so sicer izvolili tudi širše vodstvo stranke, poleg predsednika Šarca tudi dva podpredsednika - kamniškega podžupana Igorja Žavbija in Jerco Korče.

Predstavili pa so tudi kandidate na letošnjih državnozborskih volitvah. Med prepoznavnimi imeni sta nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Brane Golubović in nekdanji predsednik uprave Leka Vojmir Urlep, ki je tudi svetovalec stranke pri gospodarskem programu. Kot je dejal v izjavi po koncu zbora, pogreša več projektov z visoko dodano vrednostjo. Za razvoj gospodarstva pa je po njegovem nujno spodbudno poslovno okolje, ki bo predvidljivo, odprto in mednarodno konkurenčno.

Med kandidati je tudi Miha Skvarč, svetovalec LMŠ za zdravstvo. Recept za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu vidi v tem, da bi omogočili tistim, ki delajo dobro, da bodo to lahko počeli še naprej.

Med poslanskimi kandidati je tudi nekdanji košarkar Dušan Hauptman, ki je v svojem žargonu stranki napovedal uspeh: "Mislim, da mečemo na pravi koš in da zadevamo veliko trojk." Kot je dejal, v visoki politiki pogreša sodelovanje. Glede nagrad košarkarskim reprezentantom za lansko zmago na evropskem prvenstvu pa je ocenil, da je pogovarjanje preko medijev neprimerno. "Je pa 50.000 evrov za tak uspeh premalo. To je treba spremeniti," je prepričan.

Na listi kandidatom LMŠ so še inšpektor na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in nekdanji član SDS Alen Kofol ter kamniški občinski svetniki Urban Bergant, Igor Žavbi in Karla Urh.

Šarec je v izjavi za medije po zboru članov sicer povedal, da lista še ni dokončna, saj jo bo potrjeval izvršni odbor.

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
17. 04. 2018 09.02
Kak morjo bit eni tolk pokvarjen, da že v startu stranke po sebi imenujejo, kar pomeni, da se bodo bolj kot za Slovenijo le zase in svoje zavzemali, kar zgodovino poglejte (Lenka, Miro, idr. ), naiven narod pa še vedno samovšečim novim obrazom in njihovim obljubam naseda, zato ne bom nikoli volil stranke, ki se po imenu vodje imenuje in upam, da bodo to tudi ostali volilci storili.
ivan.z Doba
16. 04. 2018 20.03
-1
Socialistična partija Slovenije je zakon!
puspan
16. 04. 2018 20.42
-1
Ivan bi ti rad verjel, ampak bo treba priti bolj detaljno na plan s to tvojo trditvijo. Če mi to dokažeš s kakšno državo, ki je v tem trenutku za vzgled, bi ti mogoče celo prisluhnil, verjel pa nikoli, ker smo takšnih primerov v zgodovini imeli kar nekaj. Hvala lepa tej ponudbi.
ONniON
16. 04. 2018 19.17
+2
ne želim šarca, želim si SDS !!!!
ivan.z Doba
16. 04. 2018 20.01
-4
ivan.z Doba
16. 04. 2018 19.11
-4
Sektaši še vedno onanirate tu?! S šarcem bi lahko že zdavnaj rešili probleme.
ivan.z Doba
16. 04. 2018 19.13
-2
Kaj vam dela Šarec!! I Pa še SD je pred sekto! Po volitvah bodo sektaši zborovsko zapeli Golico! Se že učijo besedilo. Skupaj z ivanom.
Izkos
16. 04. 2018 18.22
+5
kdaj je pa še kdo njemu podobni želel drugo Švico, ja toliko hrepenijo po socializmu
Izkos
16. 04. 2018 17.59
+1
nateguje narod na suho pa še v parlamentu ni, kaj šele bo....prvo Slovenijo..pa kdo temu verjame
ONniON
16. 04. 2018 16.37
-3
ne želim si klovna šarca, želim si SDS !
nikhrast
16. 04. 2018 16.47
-1
ONniON
16. 04. 2018 19.18
nikhrast
16. 04. 2018 20.35
+2
Janša ima poln kufer..., naveličali smo se ga. Nobena vodilna stranka nima leaderja 30 let. Desnica potrebuje nove obraze, samo tako bi zaživela tudi v Sloveniji. Ne moreš pa samo sloneti na ksenofobiji, islamofobiji...
puspan
16. 04. 2018 20.44
Se popolnoma strinjam s tem, kar si napisal nikhrast.
sinhron
16. 04. 2018 13.42
+3
Tokrat bomo imeli rekordno število strank na izbiro , za izbrati pa le dve tri !
0523
16. 04. 2018 12.04
+10
Klovn ostane klovn !!!
sinhron
16. 04. 2018 13.23
+4
Koruptivnež in preprodajalec orožja pa ostaja kriminalec !
olimpija35
16. 04. 2018 15.44
+3
res je..murgle so pokradle orožje,slovence in še kaj
sinhron
16. 04. 2018 17.55
-2
GlasRazuma36
16. 04. 2018 11.56
+0
Zakaj se ostalih strank, recimo Piratov, sploh ne omeni? Se jih kdo boji??
olimpija35
16. 04. 2018 13.11
+1
pa kaksni pirati hahah daj se vrn v realnost
nikhrast
16. 04. 2018 16.53
-1
Kaj pa Stranka Nosorog (SN), pa Stranka Pivcev Piva (SPP)...
Thinc25
16. 04. 2018 11.02
+9
Šarec je blefer in mu ni vsega verjeti.
puspan
16. 04. 2018 08.46
+2
Ne verjamem nikomur, še najmanj pa Jovanu. Če bom sploh šel na volitve, bom volil Cerarja.
olimpija35
16. 04. 2018 10.35
+2
največjo lutko spet hahah ti kar voli..mi ostali bomo direkt sds :D
Šimemornar
15. 04. 2018 20.57
+5
Kje ste tega Poklukarja vzel?! Že eno leto razlaga, da bo on novi minister za obrambo. Potem je pa res konec s SV!!!
johanca123
15. 04. 2018 20.41
+7
Če temu tipu narod nasede - potem so pa v Sloveniji res same ofce
johanca123
15. 04. 2018 21.29
+2
ONniON
15. 04. 2018 19.51
-11
ne želim si novega obraza šarca, želim si SDS !
olimpija35
15. 04. 2018 20.03
-1
mario7
16. 04. 2018 09.24
+2
ivan.z Doba
15. 04. 2018 19.30
+3
Šarec bo razturil slovenske politične krape. T.i.leve in t.i.desne! Ne strinjam se pa z višanjem pooblastil ptedsednika države , vsaj dokler ne dobimo resnega in razumnega predsednika.
ivan.z Doba
15. 04. 2018 19.35
+5
olimpija35
15. 04. 2018 20.05
+1
ti ki si volil jankoviča,bratuškovo,cerarja in sedaj boš tega ratatujija hahah tokrat vam nebo uspelo...slovenci na podeželju so se prebudili..prav tako tisti v ljubljani in velenju ob spoznanju kaj ste naredili iz njihovih mest...tak,da ostane ti borčevska penzija in odskodnina kot "izbrisanemu" :D pa pa levaki..še malo
murglpal?ek
15. 04. 2018 19.02
-3
še pomnite tovariši, kako se je dajala v najem zgradba NPU-A....kakšen epilog je na koncu zgodba dobila.....razen napolnjenih žepov levakov zahojenih prav nobenega, pa je v dobrem letu najemnina znašala za nakup vile.......o tem se pa na levem trobilu ne sme pisati, kajne
ivan.z Doba
15. 04. 2018 19.28
+7
Obstoja zanimiva trilogija o orožju. Dokumentirano čtivo. Seveda ni primerno za mlajše od 6 let in sektaše. Prve to ne zanima, sektaši pa tako niste sposobni tega razumeti.
sinhron
15. 04. 2018 18.52
+8
Ne druge Švice , Slovenijo pripeljati tako daleč , da bodo kriminalci obsojeni in kaznovani za svoja dela , da se odpravi korupcija in nepotizem , da bodo mladi imeli dobro šolstvo in dobro in pošteno plačano delo , da jim ne bo treba s trebuhom za kruhom v tujino , da bodo lahko razvili svoje sposobnosti doma in Slovenija bo zacvetela , ker imamo močan potencial v znanju samo omogočiti mu je potrebno , da deluje in to je naloga politike , da omogoča pogoje za gospodarsko , moralno in kulturno in ne da vse to politika uniči !
johanca123
15. 04. 2018 20.40
-2
Za to pa rabiš človeka in ne komedijanta
SDS_je_poden
15. 04. 2018 18.02
+15
Vsem ostalim, ki pa iščete odrešitelja v politiku, pa povem, da ste............naivni. Programi so črke na papirju, besede so prazne, pogledi lažni...... od takih pričakovati rešitev je naivnost na kvadrat.
johanca123
15. 04. 2018 20.40
-3
SDS_je_poden
16. 04. 2018 09.33
+3
SDS_je_poden
15. 04. 2018 17.56
+10
Prvi politik, ki ne obljublja druge Švice, ker se zaveda, da je v tem narodu precej balkanske krvi..... Poštenje, etika, morala..... tega je čedalje manj, cveti pa kriminal, korupcija, nepotizem,....... Pameten je tale Šarec.
johanca123
15. 04. 2018 18.03
-8
Pošteni ljudje so tisti ki so v življenju nekaj dosegli in imajo neke konkretne šole in ne razni glumači in FSPnjevci
SDS_je_poden
15. 04. 2018 18.08
+10
johanca123: Res je, meni je FDV kader v SDS-u smotan kot noč, sploh tisti z obramboslovja. V ranki Jugi je bila ta smer rezervirana za elito od komunistov, si moral bit fejst veren v sistem, da si lahko šel na to smer.
Krainerland
15. 04. 2018 18.12
-5
Proti SDSu haha pa ne tistemu SDSu , ki bi TAKOJ prodali NLB, privatizirali državna podjetja, uredili zdravstvu ( gledam objektivno ), nenazdanje tudi pokopali mrtve ( 70 let od konca vojne ! ), civilizacijska dolžnost! A bo Šarac naredil vse to, sam vprašam :))
ivan.z Doba
15. 04. 2018 19.32
+4
Ćelavi je diplomant FSPNja. Verjetno imaš prav Đouzi.
Karantanija
15. 04. 2018 19.44
+2
Ali misliš, da na Akademijo za film, gledališče ... pa kar vsak pride, ali kako?! In kaj je "konkretna šola"? Ekonomija, da znaš postem dobro krasti?