Slovenija

Šarčeva kriminalka in nedelja, dolga kot ponedeljek

Ljubljana, 10. 06. 2024 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
255

Sopara, ki je ves dan ležala nad Ljubljano, ni popustila niti, ko je sonce že začelo zahajati. Konferenčni prostor Edvard na Igriški ulici v središču prestolnice je bolj ali manj sameval, polnili so ga le pladnji s hrano, stativi televizijskih kamer pred panojem, na katerem je pisalo Svoboda, ter grozd novinarjev, ki je preigraval scenarije volilne kombinatorike. Ostali gostje so raje kramljali na prostem, čeprav težko nebo ni obetalo, da bodo tam lahko še dolgo ostali.

Za nami je bila namreč mega volilna nedelja, saj so volivci odločali, koga bodo poslali v Bruselj, hkrati pa so odgovarjali še na štiri referendumska vprašanja. Dve sta bili povezani s konopljo, eno z evtanazijo, eno pa s preferenčnim glasom. Vse naštete je predlagala koalicija, največja koalicijska stranka, Gibanje Svoboda, pa je rezultate torej nameravala pričakati na Igriški.

Volišča so se kot običajno zaprla ob 19. uri, na državnozborskih volitvah bi hkrati že objavili rezultate vzporednih volitev in začelo bi se bodisi nazdravljanje bodisi zmajevanje z glavo.

Tokrat pa se takrat ni zgodilo nič. Ker je šlo za evropske volitve, je bilo že vnaprej napovedano, da bodo izidi objavljeni po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU. Nekoliko prej so se obetali prvi neuradni izidi referendumskega odločanja, ti so se napovedovali po 21. uri.

Nekaj minut pred deveto je prišla aktualna evropska poslanka Irena Joveva, ki se je za nov mandat v Bruslju potegovala kot nosilka liste Svobode. Pridružila se je sokandidatoma Juretu Lebnu in Mateju Grahu, notranjemu ministru iz strankarskih vrst Boštjanu Poklukarju, poslancema Lenartu Žavbiju in Luciji Tacer ter vodji poslanske skupine Borutu Sajovicu in državni sekretarki Maši Kociper, ki sta bila prav tako na evropski listi.

Jure Leben, Maša Kociper, Boštjan Poklukar
Jure Leben, Maša Kociper, Boštjan Poklukar FOTO: Damjan Žibert

Kmalu so se v rokah znašli mobilni telefoni in v čakanju na prve preštete referendumske glasove se je začelo osveževanje spletne strani Državne volilne komisije (DVK).  

Telefoni so bili ves čas v rokah.
Telefoni so bili ves čas v rokah. FOTO: Damjan Žibert

Predsednika stranke in slovenske vlade še ni bilo na prizorišču, Robert Golob naj bi prišel ob 21.30. Ven so se nagnetli vsi fotografi in snemalci, ki so čakali na morda celo najbolj odmevno fotografijo večera. Poleg Golobovega političnega udejstvovanja javnost zanima tudi (ali pa morda še bolj), kako bo prišel v spremstvu svoje izbranke Tine Gaber in kaj bosta imela oblečeno. Čakali so nekaj časa, preden je malo pred 22. uro prišel Golob. Nosil je belo srajco, Gabrove pa ni bilo z njim. 

Robert Golob v belem.
Robert Golob v belem. FOTO: Damjan Žibert

Ni pa bilo videti, da sosede v bloku pretirano zanima hrup na ploščadi. Čeprav so v oknih gorele številne luči, radovednih glav na balkonih ni bilo.

Sosedov dogajanje spodaj ni pretirano zanimalo.
Sosedov dogajanje spodaj ni pretirano zanimalo. FOTO: Damjan Žibert

V prvi izjavi se je zahvalil volivcem za številčno udeležbo, prepričan je bil tudi, da bo na koncu pri vseh štirih vprašanjih prevladal odgovor "za". Po izjavi se je pomešal med strankarske podpornike, odstotek preštetih glasov pa se je navzgor plazil po polžje.

"Glede na to, da mi osebno največ pomeni svoboda medijev, mislim, da je to temelj demokracije, moram priznati, da je bil referendum o RTV-ju najbolj napet. Takrat smo vsi čakali na to, da so ljudje prepoznali, kako pomembni so mediji in njihova neodvisnost," je dejala podpredsednica stranke Sara Žibrat

Podpredsednica Gibanja Svoboda Sara Žibrat (desno)
Podpredsednica Gibanja Svoboda Sara Žibrat (desno) FOTO: Damjan Žibert

"Seveda pa je napeto tudi danes. Namen referendumov je, da preverimo voljo ljudi, vprašanja na nek način preverjajo odprtost naše družbe, ali smo za svobodno odločitev o našem telesu, o tem, katerega poslanca bomo poslali v državni zbor," je naštela za 24ur.com. Dejala je, da je pri vseh štirih referendumskih vprašanjih obkrožila "za", osebno pa se ji je najpomembnejše zdelo vprašanje o prostovoljnem končanju življenja. "Menim, da se premalo pogovarjamo o smrti nasploh v slovenski družbi, da je čas, da presežemo tudi to stigmo. Da damo na nek način tudi zdravstveni stroki vedeti, da gre včasih za družbena vprašanja, ne toliko za strokovna," je dejala, da je med kampanjo slišala veliko zgodb, ki so se je dotaknile.

"Mislim, da bi morali vsi živeti v nekem prepričanju, da bomo na koncu lahko odločali o svojem življenju. Že samo, da imamo to možnost, je dovolj, da lahko živimo pomirjeni," meni Žibratova.

Na Igriško je prišel še podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič, nato tudi kandidat za evropskega poslanca Vojko Volk. Šele okoli pol enajstih smo zagledali aktualnega obrambnega ministra Marjana Šarca, ki se je prav tako znašel na listi potencialnih potnikov v Bruselj – evropski stolček je sicer naskakoval šele s šestega mesta. Zakaj je prišel tako pozno, nas je zanimalo, je morda pakiral za v Bruselj? "Ne, gledal sem kriminalko," je prostodušno priznal. "McDonald in Dodds," je pojasnil, da se je odločil za britansko kriminalno serijo. "Uporabil sem ogled za nazaj. Saj ne bi bilo nič drugače, če bi prišel prej," je skomignil z rameni.  

Marjan Šarec je najprej doma gledal kriminalko.
Marjan Šarec je najprej doma gledal kriminalko. FOTO: Damjan Žibert

Pladnji s prigrizki so se praznili in dokončno izpraznili, z neba so padle miniaturne dežne kaplje, ki pa niso ohladile segretega ljubljanskega asfalta, nove pa se jim tudi niso pridružile.

Čakanje na bolj oprijemljive rezultate se je vleklo še naprej. "Raje hodim, kot stojim," se je pridušal poslanec Tomaž Lah, velik ljubitelj slovenskih hribov, kot je dejal, ko je sedel na rob cvetličnega korita. Volilno nedeljo je opisal kot "polčas", saj je spomnil, da so ravno na sredini štiriletnega mandata, ki so jim ga volivci na državnozborskih volitvah podelili aprila 2022. Referendume je videl kot dodatno potrditev, da pravilno razmišljajo, če bodo ti uspeli. "Bistvo referendumov je, da ljudje povedo svojo voljo, potem pa ti pišeš zakone," je dejal. 

Glede evropskih volitev pa je spomnil, da so "podedovali" dva evroposlanca. Joveva in Klemen Grošelj sta bila pred petimi leti izvoljena na listi LMŠ, po združitvi strank pa sta prešla pod okrilje Svobode. "Mislim, da bomo to več kot potrdili," je dejal glede pričakovanega števila evropskih mandatov.

Irena Joveva ostaja v Bruslju, so odločili volivci.
Irena Joveva ostaja v Bruslju, so odločili volivci. FOTO: Damjan Žibert

Petnajst minut čez enajsto so prešteli polovico glasovnic, stranki SDS so po aktualnih izračunih pripadli štirje evropski mandati, Svobodi pa dva. Preferenčni glasovi so v bruseljski mandat podaljšali Jovevi, tja pa očitno poslali tudi Šarca. "Počakajmo," je vztrajno odklanjal prošnje za izjavo.  

"Ljudje ga poznajo, nekoč je bil tudi predsednik vlade. Minister je bil v času požarov in poplav, takrat je bil ves čas na terenu, to si ljudje zapomnijo, tudi meni je to ostalo v spominu," je razmišljal poslanec Lah, ko smo opazovali Šarca. Ta se je držal ob robu dogajanja, umikal se je v senco s telefonom v roki. Je tudi on osveževal spletno stran DVK-ja ali je že dobival prve čestitke, smo ga vprašali. "Vsega po malo," je odgovoril. "Ampak v takih trenutkih vedno potrebujem malo samote," je priznal.  

Šarec v osami
Šarec v osami FOTO: 24ur.com

Nazadnje se je le vdal in stopil pred kamere. Zatrdil je, da izvolitev zanj pomeni uspeh, tudi on ga je tako kot Lah pripisal temu, da so volivci očitno prepoznali njegovo delo pri spopadanju s požarom na Krasu in z lanskimi poplavami.

Ali si je intimno res želel iti v Evropski parlament, pa bo medtem zadržal zase. Z odhodom v Bruselj se bo poslovil od stolčka obrambnega ministra: "Volivci so mi namenili svoje glasove, bilo bi nepošteno, če bi zdaj dejal, da sem se samo malo šalil in da gremo naprej po starem," je dejal v prvi izjavi. Očitno pa bo lahko nadaljeval svoje politične dvoboje z Matejem Toninom, saj so tudi Tonina volivci v Bruselj poslali z liste NSi. Šarec je v svojem značilnem hudomušnem slogu dejal, da gre zdaj že res za 14-letno politično razmerje in da je slutil, da se lahko tudi to zgodi. "Bova zmogla," se je pošalil v izjavi.

Ob enih zjutraj je Golob potegnil črto pod volilni in referendumski dan. Izpostavil je, da so v Svobodi dosegli zastavljene cilje, kot sta visoka udeležba in referendumski štirikrat "za", zadovoljen je tudi z odstotkom. Gibanje Svoboda je na volitvah glede na delne neuradne izide dobilo skoraj 22 odstotkov glasov, kar je po Golobovih besedah več od vseh projekcij, nekoliko pa tudi nad lastnimi pričakovanji. Razporeditev mandatov pa je označil za "manjšo smolo".

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je stranka SDS, ki je glede na delne in neuradne rezultate dobila štiri od devetih sedežev v evropskem parlamentu. Svoboda je dobila dva mandata, po enega pa Vesna, SD in NSi, kažejo še nepopolni podatki DVK.

Po navedbah direktorja DVK Igorja Zorčiča je preštevanje glasovnic potekalo počasneje, kot so predvidevali, saj so morale volilne komisije vnašati izide za štiri referendumska vprašanja in evropske volitve.

Zmagovalca večera.
Zmagovalca večera. FOTO: Damjan Žibert

Preden je odšel, Šarca povprašamo, ali glede na dramatični razplet večera obžaluje, da si je pred prihodom na Igriško ogledal še kriminalko. "Ne, je čisto v redu, da je bilo tako, te stvari me sproščajo," je zatrdil. Danes pa mu bo nekaj časa za zbiranje vtisov kupila še ministrska pot v Švico, ki je bila načrtovana, še preden je vedel, da se bodo slovenski volivci odločili zanj.  

Volilne nedelje kar ni hotelo biti konec.
Volilne nedelje kar ni hotelo biti konec. FOTO: Damjan Žibert

Ugasnile so še zadnje luči in nedelja, dolga kot ponedeljek, se je končno končala. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (255)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
11. 06. 2024 12.14
To, da je bil izvoljen nič ne pove o njem. Veliko pa pove o njegovih volivcih.
prinašalec2
11. 06. 2024 10.40
+1
Levičarjem pa včasih res hudo spodrsne. Recimo, da je to že kar sramota kdo jih bo "zastopal" v organih EU.
joco99
11. 06. 2024 10.32
+2
serpentinšek vsaka čast- še vedno nateguješ celo Slovenijo
son?ek11
11. 06. 2024 08.52
-1
Šarec je diplomirani igralec, ostali politikanti so je glumači!!!
bronco60
11. 06. 2024 08.08
+5
Ne morem verjet, kdo glasuje za človeka, ki niti v parlament ni prišel. Res si druzga ne zaslužmo, ko te pajace.
Jon Bacek
10. 06. 2024 21.48
+5
Šarec je pred leti v intervjuju povedal, da mu je profesor dejal, da je g...p, kot ku....c!
Jon Bacek
10. 06. 2024 21.47
+6
Šarec na volitvah ni prišel v parlament, zdaj izvoljen za EU poslanca. Razumi, če moreš. V naslednjem mandatu sledi direktiva o puljenju cipres.
son?ek11
10. 06. 2024 19.57
-5
Branko je dokaz, da ti nobena diploma ne more kupiti pameti!!!
Kaskader
10. 06. 2024 18.22
+4
Spet se je žrlo in pilo za naš denar. In predno bodo šli srat, bodo na volilce pozabili, do naslednjih volitev.
spermi?
10. 06. 2024 18.13
+4
Serpetišek v Bruslju ne potrebujejo norčkov .
son?ek11
11. 06. 2024 08.49
+1
Seveda v Bruslju ne potrebujejo novih dvornih norcev, prihaja branko!!!
12apostol
10. 06. 2024 18.08
-3
Bomo že kako.🤣
LuxVeritas
10. 06. 2024 18.01
+5
cestitke sarcu, in upam da v bruslu najdes pusko, ker jo tukaj nisi. matr delec si jo vrgu. haha
sektor1
10. 06. 2024 17.55
-3
Lepše vam volilci nismo mogli povedat! Siti smo levih in desnih nabuloz
son?ek11
10. 06. 2024 17.50
+1
To, da je branko šel v Bruselj, pomeni, da tam ni bo nič resnega, sama propaganda in preseravanje, kdo ima bolj primitiven besedni zaklad
Castrum
10. 06. 2024 17.40
+3
Baje da hrabri Marjan že pripravlja performans v Bruslju, s katerim naj bi navdušil vse EU poslanke. Naslov naj bi bil "baba je žaba, žaba pa ni člouk"....
Tomy1
10. 06. 2024 17.37
+4
Sedaj bom otroka podučil : Če se boš še naprej tako slabo učil in trapast obnašal boš pa pač EU poslanc .😏 To je velja samo pri nas !🤡=🇪🇺
Mamuth
10. 06. 2024 17.21
+6
Šarec je živi dokaz da za uspeh ne rabiš diplom in pameti. Seveda pa to verjetno velja samo v Sloveniji.
prašek
10. 06. 2024 17.24
-5
Šarec ima diplomo in pamet !!!!!!!!!!!!!!!!!
Smalcat
10. 06. 2024 17.31
+0
@mamut: Saj to da je univerzitetni diplomiran igralec veš ne?
prašek
10. 06. 2024 17.32
-1
son?ek11
10. 06. 2024 19.55
+0
Branko je dokaz, da ti nobena diploma ne more kupiti pameti!!!
prašek
10. 06. 2024 17.20
-6
Škoda ker nisem mogel volit dveh . Šarec bi bil moja druga izbira !!!!
prašek
10. 06. 2024 17.14
-9
Spoštovani tovariši, en lep pozdrav !!!! Prav vesel sem , da je moja izbira prevladala na levi strani !!!!! Irena Joveva , srečno !!!!!
slovenka62
10. 06. 2024 17.28
+5
O prašek si pa že kar napore.Ene in iste fore.
prašek
10. 06. 2024 17.30
-5
Me veseli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
10. 06. 2024 17.32
-3
Mareli se zdim naporen. A je lahko kaj lepšega ???😆😆😆
Tomy1
10. 06. 2024 17.07
+8
Komedijant si je spet našel novo vlogo na EU odru. Se mi pa zdi, da bo tle bol svaljkal stol, če bo pa že kaj zinil pa naj se le potrudi in preseže domet Bratuškove! Banda turistov …
Smalcat
10. 06. 2024 17.32
-2
A tebi bi se možgani zataknili če ne bi moral vse skozi enga sovražit. Jaz vsem devetim čestitam.