Slovenija

Sapard: Kdo je dobil koliko

Ljubljana, 08. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz programa Sapard, namenjenega kmetijskim naložbam, so nekateri kmetje prejeli tudi po 75 milijonov tolarjev nepovratnih sredstev.

Kmetovalec ob traktorju
Kmetovalec ob traktorju FOTO: POP TV

Medtem ko na kmetijskem ministrstvu rekonstruirajo uničene evidence o tem, koliko proračunskega denarja so prejeli kmetje v zadnjih dvajsetih letih, pa so na Agenciji za kmetijske trge nekateri seznami upravičencev dostopni javnosti.

Žena poslanca Slovenske ljudske stranke Janeza Krambergerja, Tea Kramberger je za ureditev hleva in objekta za predelavo mesa dobila 23, 5 milijonov tolarjev nepovratnih sredstev. "Odločno zavračam kot neresnična vsa namigovanja in izjave, da je naša kmetija dobila sredstva Sapard zato, ker sem član slovenskega parlamenta in SLS," se je na objavo odzval Kramberger. "Naša kmetija je ustrezala vsem razpisnim pogojem in je zato uspela."

Prav Kramberger, ki je bil v prejšnjem mandatu predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, je na nedavni nujni seji o uničeni dokumentaciji agencije kritiziral novinarje, ker so opozorili javnost na uničene evidence o več kot 100 milijardah podeljenih nepovratnih sredstev.

Predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Peter Vrisk
Predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Peter Vrisk FOTO: POP TV

Predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Peter Vrisk, ki je hkrati še predsednik upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, je dobil slabih 9 milijonov tolarjev. Vrisk v tem, da je zaprosil za sredstva Sapard in jih tudi dobil, ne vidi nič spornega.

"Sem kmet in obdelujem 20 hektarjev kmetijskih zemljišč," je za 24ur povedal Vrisk. "Moja kmetija je, kot vsaka druga, potrebna investicij zaradi zastarele kmetijske
mehanizacije." Vrisk pravi, da je le eden od 550 prejemnikov teh sredstev in da tudi drugod v Evropi predsedniki kmetijskih zbornic kandidirajo za finančna sredstva.

Predsednik sindikata kmetov Slovenije Marjan Gorenc je iz ribniškega sklada za regionalni razvoj leta 1989 za sanacijo kmetije dobil 3 milijone nepovratnega denarja in še dva milijona ugodnega posojila.

Med prejemniki sapardovih sredstev pa izstopa Novomeščan Anton Vidmar, ki je med posamezniki prejel največ denarja - 75 milijonov tolarjev za nov hlev, gnojno jamo, senik in traktor. Sledi mu Danilo Meolic iz Murske Sobote, ki je dobil 57 milijonov tolarjev iz programa sapard in še dva milijona nepovratnih sredstev iz ribniškega sklada za regionalni razvoj.

Štefan Ciguet iz Moravskih toplic je prejel skoraj 60 milijonov za nove senike, ureditev okolice in dovoznih poti do senikov.

Država in Bruselj pa sta bila radodarna tudi do velikih mesno-predelovalnih obratov in mlekarn, ki so skupaj prejela kar dobre štiri miljarde sredstev iz skupne evropske blagajne.

SORODNI ČLANKI