Slovenija

Sanolabor v tožbo

Ljubljana, 27. 07. 2006 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Sanolabor bo zagotovo vložilo odškodninsko tožbo, medtem ko bo Medicoengineering počakal.

Podjetje Sanolabor bo zagotovo vložilo odškodninsko tožbo, je danes zatrdil direktor Marko Bokal. Po njegovih navedbah ga bodo vložili zaradi prejšnjega razpisa, na katerem so že bili izbrani za dobavo operacijskih miz, a je Državna revizijska komisija odločitev ministrstva za zdravje razveljavila.

Vlada je dala soglasje k nujni nabavi operacijskih miz.
Vlada je dala soglasje k nujni nabavi operacijskih miz. FOTO: POP TV

"Mi smo izpolnili razpisno dokumentacijo v celoti in na način, kot je od nas ponudnikov zahteval naročnik. Če je naročnik storil napako v tem, kakšno dokumentacijo je sestavil, kar je nesporno, ne moremo imeti škode zaradi tega," je odločitev za tožbo pojasnil Bokal.

Tanja Frantar iz Medicoengineeringa pa je povedala, da bodo nadaljevali postopek pred revizijsko komisijo in počakali na njen sklep, preden se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

Ministrstvo je danes oba vlagatelja, Medicoengineering in Sanolabor, obvestilo, da njuna zahtevka za revizijo nista utemeljena. Na ministrstvu namreč menijo, da izbrani ponudnik izpolnjuje vse pogoje in njegova oprema ustreza sprecifikaciji. Sanolabor in Medicoengineering imata tri dni časa, da podata svoj interes za nadaljevanje revizijskega postopka na Državno revizijsko komisijo.


Soglasje o nujni nabavi operacijskih miz

Ministrstvo za zdravje bo v petek Državni revizijski komisiji predlagalo, da se postopek oddaje javnega naročila dobave in montaže 18 operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic nadaljuje kljub vloženima zahtevkoma za revizijo, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Andrej Bručan.

Ministrstvo ugotavlja, da zahtevka Medicoengineeringa in Sanolaboraja za revizijo nista utemeljena.
Ministrstvo ugotavlja, da zahtevka Medicoengineeringa in Sanolaboraja za revizijo nista utemeljena. FOTO: POP TV

Ministrstvo bo predlog za odpravo ustavitve postopka revizijski komisiji predlagalo na podlagi noveliranega zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki določa, da se lahko postopek javnega naročanja v izjemnih primerih, ko bi zahtevek za revizijo in ustavitev postopka lahko povzročila ogrožanje življenj ali zdravja ljudi, nadaljuje. Državna revizijska komisija mora o predlogu odločiti v roku treh delovnih dni, torej do prihodnje srede. Če bo komisija predlogu ministrstva ugodila, bo to podpisalo pogodbo z izbranim ponudnikom Soča opremo. Rok za dobavo in montažo miz je tri mesece, po zagotovilih ponudnika pa bi bilo mogoče to storiti že prej, po Bručanovih besedah v roku meseca in pol do dveh mesecev.

V poslanski skupini LDS pozdravljajo odločitev vlade, da v skladu z novo zakonodajo na področju revizije postopkov javnega naročanja poda soglasje k nujni nabavi in montaži operacijskih miz. Obenem pa izrekajo kritiko "na račun nerazumljivega odlašanja ministra za zdravje z nabavo operacijskih miz, saj je njegova dosedanja neaktivnost oziroma neprimerno ravnanje že pričelo ogrožati zdravje in življenja pacientov".

Kot je znano, je Državna revizijska komisija maja razveljavila odločitev ministrstva za zdravje, ki je kot najugodnejšo ponudbo za nakup 18 operacijskih miz za pet bolnišnic izbralo ponudbo podjetja Sanolabor. Ministrstvo se je zaradi ekonomičnosti in hitrosti postopka odločilo, da bo postopek za nabavo operacijskih miz nadaljevalo s pogajanji. Po pogajanjih je izbralo podjetje Soča Oprema kot najugodnejšega ponudnika za dobavo operacijskih miz, nato pa sta ponudnika Medicoengineering in Sanolabor vložila zahtevka za revizijo.



SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.