Slovenija

Sanader: Pogajanja ne bodo zastala

Izola/Ljubljana, 04. 01. 2008 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.K./N.Š.K./P.M./M.K./I.P./STA
Komentarji
141

Zaradi ERC bi se lahko upočasnila pogajanja Hrvaške za vstop v EU, opozarja Janša. Sanader mu ne verjame.

Hrvaška z uveljavitvijo ERC znova ni spoštovala danih zavez, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril premier Janez Janša. Slovenija po njegovih besedah upošteva trenutno stanje na Hrvaškem in pričakuje, da bo nova hrvaška vlada vprašanje ERC rešila po zaprisegi. Edina rešitev je, da Hrvaška drži besedo in spoštuje dogovor z Italijo, Slovenijo in EU iz leta 2004, razen če se bodo vsi strinjali s predlogom kakšne druge rešitve, je poudaril Janša.

Predsednik Hrvaške kmečke stranke Josip Friščić je prepričan, da novih preložitev uvaljavljanja ERC ne bo, tudi potem ko se bo oblikovala nova hrvaška vlada. Friščić od slovenskega premierja sicer pričakuje, da se bo v skladu z dogovorom iz leta 2004 usedel za mizo s hrvaškimi pogajalci in se pogovarjal o pogodbi o ribištvu. Če bi bila ta pogodba sklenjena, ne bi obstajal noben dvom glede ribarjenja dveh slovenskih kočaric znotraj hrvaške ERC, je poudaril.

Za Slovenijo je rešitev iz leta 2004 "dobra in sprejemljiva in jo bomo upoštevali še naprej", je zatrdil slovenski premier in od 1. januarja tudi predsedujoči EU Janša. Morebitnega predloga druge rešitve Slovenija sicer še ni prejela. Ob tem je premier znova opozoril, da rešitve v nedogled ne bo moč prelagati in da je na potezi Hrvaška, ne pa Slovenija ali Evropska komisija.

Rok je enak

Rok za slovensko vlado je enak kot za Evropsko komisijo, torej mora Hrvaška problem rešiti takoj, ko bo oblikovana nova vlada in bo sabor lahko sprejemal takšne odločitve, je poudaril premier. "Slovenija nikoli ne bo pristala, da jo položaj predsedujoče odmakne od tega, da bi branila svoje legitimne nacionalne interese. Če je kdo računal na to, se je zmotil," je bil odločen Janša.

Janša pričakuje, da bo nova hrvaška vlada vprašanje ERC rešila po zaprisegi
Janša pričakuje, da bo nova hrvaška vlada vprašanje ERC rešila po zaprisegi FOTO: POP TV

Če Hrvaška ne bo spoštovala zavez, ki jih je glede uveljavitve ERC dala članicam Evropske unije, po besedah premiera obstaja tudi možnost blokade pristopnih pogajanj. Janša je poudaril, da bi bila to bolj kot poteza Slovenije ali EU prostovoljna odločitev Hrvaške, ki je pristala na pogoje, zdaj pa jih ne izpolnjuje.

Na Janševe besede se je že odzval mandatar za sestavo hrvaške vlade Ivo Sanader, ki ne verjame, da bo uveljavitev ERC upočasnila hrvaška pogajanja z EU. Na novinarsko vprašanje, kako bo nova vlada ukrepala glede ERC, je Sanader pojasnil, da so s partnerji ostali pri istem stališču: da je treba nujno zaščititi pravico Hrvaške do uveljavitve ERC, vendar pa tudi njen vstop v EU. Sanader je še napovedal nadaljevanje dialoga glede ERC z Evropsko komisijo, Italijo in Slovenijo.

V stranki SMS ocenjujejo hrvaško potezo kot slabo in nesmotrno ter dolgoročno škodljivo predvsem za Hrvaško. Verjamejo tudi, da bo slovenska vlada odločno ukrepala in Hrvaški pokazala, da bo zaščitila svoje interese. Neukrepanje s strani Slovenije bi bilo nesprejemljivo, saj gre za dejanja, ki so v nasprotju z mednarodnimi dogovori, predvsem pa ne odsevajo duha sodobne evropske politike ampak spominjajo na trde in okorne zunanjepolitične poteze nekih drugih, starih časov in zastarelih principov, so še poudarili.

Janša: Škodo bomo ribičem povrnili

Janša je napovedal, da bo Slovenija v vmesnem času povrnila morebitno škodo, ki bi jo zaradi uveljavitve ERC tudi za članice unije utrpeli slovenski ribiči. V tej luči je premierju Janši pisal poslanec Aurelio Juri, ki je zapisal, naj vlada podjetju Riba d. o. o., katere ladji plujeta in ribarita na območju mednarodnih voda, pisno zagotovi, da ji bo povrnila morebitno škodo.


Kot je zapisal Juri, je ministrstvo za zunanje zadeve podjetju sicer zagotovilo, da na morju še vedno veljajo enake razmere kot pred 1. januarjem, zato naj s svojima ladjama opravljajo delo kot do sedaj. "V kolikor pa bi, iz naslova izvajanja ZERC, naletelo na težave, naj ga ribiči obvestijo," je MZZ po navedbah Jurija še sporočilo podjetju Riba d. o. o. To zagotovilo je po Jurijevih besedah omenjeno podjetje ocenilo kot nezadostno, ker ni govora o zavezi države h kritju stroškov, ki bi jih ob morebitnemu zasegu ladji in ulova s strani hrvaških oblasti podjetje utrpelo, zato Juri vlado tudi poziva k pisnemu zagotovilu povrnitve škode.

Ribiči podjetja Riba d. o. o. tudi danes niso izpluli na morje.
Ribiči podjetja Riba d. o. o. tudi danes niso izpluli na morje. FOTO: Dare Čekeliš

Tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obljublja pomoč v primeru škode ribičev. Kot so sporočili z ministrstva, so slovenskim ribičem večkrat dali zagotovilo o pomoči ob morebitnih negativnih posledicah hrvaške Zaščitne ekološko ribolovne cone za ribiški sektor. "Ministrstvo bo v skladu s svojimi pristojnostmi poskušalo na vse možne legalne načine pomagati slovenskim ribičem zaradi ekonomsko slabših razmer v ribiškem sektorju," so zatrdili.

Direktor podjetja Riba Loredano Glavič je pojasnil, da imajo na dan 2-5 tisoč evrov dohodkov, na mesec pa to znese 50-70 tisoč evrov.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je prva najbolj ažurna pomoč ob morebitnem izpadu dohodka mogoča v okviru sredstev državne pomoči za ribištvo. "Vendar bo ta zadostovala le za prvih nekaj mesecev, saj je izplačilo v skladu s pravili državnih pomoči v ribištvu omejeno. Nadaljnja pomoč pa bo možna tudi iz evropskih sredstev v okviru Operativnega programa za razvoj slovenskega ribištva za obdobje 2007-2013, ki ga je Slovenija že posredovala v potrditev na Evropsko komisijo v Bruselj," so pojasnili na ministrstvu, kjer poudarjajo, da je minister Iztok Jarc ribičem pomoč obljubil nazadnje ob obisku evropskega komisarja za ribištvo in pomorsko politiko Joea Borga konec novembra lani.

Iz Bruslja so poslali skopo sporočilo, da je rešitev za ERC nujna takoj, ko bo oblikovana nova hrvaška vlada, je poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Christiane Hohmann.

Stanje se ni spremenilo

Stanje v Jadranskem morju se s 1. januarjem, ko je Hrvaška uveljavila ERC, za slovensko vlado ni v ničemer spremenilo in v ničemer ne posega v suverene pravice Slovenije v Jadranskem morju in v nobeni točki ne more prejudicirati kakršnekoli rešitve o meji na morju med Slovenijo in Hrvaško, je zatrdil Janša. Slovenija zato ribičem ali policiji ni dala novih navodil za ravnanje v slovenskem morju, saj bi po besedah Janše to pomenilo, da sprejema vsiljeno stanje.

Glede morebitnih ukrepov, ki bi jih Slovenija lahko sprejela proti Hrvaški, kot sta zaprtje meje ali odpoklic veleposlanikov, pa je premier dejal, da takšni ukrepi ne bi rešili ničesar.

Janša je zaplet z ERC označil za "zgodbo o verodostojnosti". Ob tem je spomnil, da to ni prvi tovrsten dogodek in povzel "zgodovino" podobnih zapletov, v katerih Hrvaška ni držala besede - t.i. sporazum Drnovšek-Račan, odločitev, da bo o vprašanju nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke v Zagrebu odločal Mednarodni denarni sklad in brionsko izjavo o izogibanju incidentom. Razlika med prejšnjimi dogodki in vprašanjem ERC pa je v tem, da so bili omenjeni trije zapleti v dvostranskih odnosih, tokrat pa gre za problem med Hrvaško in EU, je poudaril Janša.

MZZ: Ukrepala bo celotna Unija

Z uveljavitvijo ekološke-ribolovne cone Hrvaška pridobi pravico do raziskovanja in izkoriščanja bogastva Jadranskega morja. Območje cone je vse od zunanje meje hrvaških ozemeljskih voda do sredinske črte v Jadranskem morju. Hrvaška z ekološko-ribolovno cono pridobi tudi izključno pravico do ribolova v coni. Prav tako bo imela pravico pregnati ladje, ki bodo kršile njihove predpise. Tu so vključene tudi vojne ladje tujih držav. Območje ekološke-ribolovne cone je do zdaj imelo status odprtega morja.

Ministrstvo za zunanje zadeve se je danes odzvalo na obtožbe nekaterih slovenskih politokov, da so preveč zadržani do vprašanja ekološko-ribolovne cone na Jadranu in da to kaže na popustljivost v načelnih vprašanjih in omahovanje zunanje politike.

Ob tem so izpostavili očitka Gregorja Golobiča, da stališča ministra Rupla kažejo na "popustljivost v načelnih vprašanjih", in Katarine Kresal, ki glede na zaščito slovenskih nacionalnih interesov govori o "omahovanju naše zunanje politike", ki ju zavračajo kot neutemeljena. "Resnica je namreč prav nasprotna: z odločno politiko Slovenije znotraj Evropske unije je vprašanje ekološko-ribolovne cone sedaj vprašanje odnosov med Hrvaško in Evropsko unijo, kar pomeni, da je Slovenija dosegla, da sedaj vseh 27 članic EU solidarno ščiti interese, ki dejansko zadevajo predvsem Slovenijo in Italijo," so zapisali na spletnih straneh MZZ.

Kot so še zapisali, od Evropske unije ni mogoče pričakovati, da bi se pogajala z državo, ki bi ne spoštovala že sprejetih dogovorov.

Slovenski ribiči ostali na kopnem

Slovenski ribiči tudi danes niso izpluli na odprto morje. Iz družbe Riba, so sporočili, da njihove ladje ostajajo v pristanišču. Do kdaj bo tako, še ne vedo, čakajo pa na potrditev zunanjega ministrstva, da jih ne bo doletelo podobno, kot se je v četrtek zgodilo njihovim italijanskim kolegom.

Kazen za italijanske ribiče

Slovenski ribiči tudi danes ostajajo na kopnem
Slovenski ribiči tudi danes ostajajo na kopnem FOTO: Dare Čekeliš

Naj spomnimo. Na tromeji med otoki Sušac, Palagruža in Lastovo je hrvaška mornarica v četrtek v hrvaških teritorialnih vodah prestregla italijansko ribiško ladjo. Kršitelje so pripeljali pred kazensko sodišče, kjer jim je sodnica odredila plačilo kazni v višini 7.750 evrov in enoletni izgon iz Hrvaške. Na Hrvaško ozemlje prav tako eno leto ne smeta stopiti dva člana posadke, ki morata plačati tudi vsak po 410 evrov. Kršiteljem so odvzeli tudi ribiške mreže s katerimi so želeli loviti ribe v hrvaškem morju.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
05. 01. 2008 13.11
VSAKA ČAST HRVAŠKI! Tako se bori za svoje nacionalne interese, ne pa ti naši vozeki. Sicer pa gre v tem primeru za Ekološko-ribolovno cono. Kar pomeni, da hočejo Hrvatje zaščititi svoj del Jadrana in preprečiti, da bi ga predvsem Italijani z svojim brezobzirnim in prevelikim lovom totalno izropali. Hrvatje imajo na svoji strani turizem, Italijani so svoje morje že itak totalno zasvinjali in izropali, mi pa tudi. Teh par naših barčic, ki lovi v njihovih vodah pa tudi ni taki problem, da bi se morali sedaj iti skoraj vojno z njimi. Če je cilj te cone ekološka zaščita Jadrana in preprečitev prevelikega ulova jih 100% podpiram. Sicer pa, tudi mi smo uveljavili ERC, zakaj ga potem ne bi smeli še oni?? Mediji pa delajo iz tega tako sceno, kot da bomo sedaj vsi Slovenci izumrli, folk pa spet naseda, kao "sedaj je treba Hrvatom pokazati"!! Politiki pa seveda vedo, da ne morejo narediti nič, saj imamo v vsakem njihovem mestu naše trgovske centre, vse firme izvažajo na Hrvaško itd. Zato bodo rajši plačali izgubo ribičem, saj imamo od Hrvatov v končni fazi še vedno ogromne koristi. Malo pa po medijih pač morajo groziti, da so neumni volilci potešeni.
doki007@email.si
05. 01. 2008 12.23
ja ja ,..upam da bodo besede predsednika Türka veljale kar je povedal ,....da so si hrvaška goveda utežila vstop v evopske integracije ,...!!! ---ne vem kaj je mislu s tem da je vlada delovala modro,....????
vinadap
05. 01. 2008 11.50
Ozemlje RS je v skladu z 4.členom ustave RS,2.razdelkom temeljne ustavne listine o samostojni in neodvisnosti RS in 3. točko mnenja št.3 arbitražne komisije mirovne konference o Jugoslaviji,tisto ozemlje,ki ga je po načelu " uti possidetis "RS posedovala na dan osamosvojitve dne 25.06.1991.Ozemlje katasterske občine Sečovlje,morski akvatorij Piranskega zaliva s statusom notranjih morskih voda in teritorjalni dostop do odprtih voda Jadranskega morja,so tisti del enotne in nedeljive države,nad katerim mora RS tudi v bodoče ohraniti polno državno suverenost. Ozemlje katasterske občine Sečovlje in del Piranskega zaliva je RH,kljub diplomatskim notam in protestom RS,samovoljno zasedla s tem,ko je neupravičeno in nezakonito zgradila kontrolno točko,odpravila Slovensko telefonsko omrežje,spremenila režim v ribolovnem rezervatu,ter neupravičeno vzpostavila vojaško,policijsko upravno in sodno oblast. V skladu z 4. točko mnenja t.i. Badinterjeve komisije,ter na podlagi veljavnih načel mednarodnega prava,ta zasedba ne more imeti pravnih učinkov. Mejna črta RS na morju ni bila nikdar določena v okviru pravnega reda nekdanje SFRJ,zato je treba mejno črto na morju šele določiti.Pri določitvi meje na morju vztraja RS na stališču,da je potrebno upoštevati zgodovinsko dejstvo zadnje mednarodno priznanje meje Svobodnega tržaškega ozemlja - cone B,upoštevati načelo pravičnosti,kar pomeni teritorialni dostop RS do odprtega morja v Jadranu in upoštevati novo nastale razmere po razspadu bivše skupne države SFRJ. vir DZ - RS - 10.07.2006.
polo19sdi
05. 01. 2008 11.40
Tako kot je g. Jelinčič rekel boga Slovenija.
lucasa
05. 01. 2008 11.13
Brezpogojni VETO za pogajanja! Slovenska politika (prejšnja in sedanja vlada) sta bili preveč popustljivi in sramežljivi. Sicer pa je znanji minister vedno isti: BIG RUPSI, ki veliko govori........ seje neumnosti in nič ne naredi..... PS Tu ima Janša priložnost, da UDARIIIII PO MIZI!!! Italijani samo čakajo na signal, da zašijejo Hrvate ( naše tri ribiške ladje so v primerjavi z njihovimi flotami kapljica v morjuuu).
doki007@email.si
05. 01. 2008 11.07
ja ja ,.....janša ma ogromn masla na glavi ,.....ve da ga bodo hrvati držali ,.....in so prepričani da ne bo ukrepal na moč ,....!Q!! -----to pomeni da bomo spet zgubil bitko s hrvaškimi govedi ,....oni očitno delajo kar hočejo ....!!!!
matej.klanjscek@siol.net
05. 01. 2008 10.31
Upam da bo Jelinčič dal predlog za referendum proti hrvaški. Ne vem zakaj si slovenci zatiskamo oči. Še sam Sanader je reku da pogajanja za vstop hrvaške v EU ne bodo zaostala. Jaz mu verjamem ker oni so specialisti za uveljavljanje svojih pravic. Mi bomo pa nekej stokali in čakali da se sestavi hrvaška vlada. Pol bomo čakali Veliko noč, potem 1.november in leto bo šlo okoli. Ta naša super sposobna politika pa nima jajc (sej desni, levi, sredinski,.. nobeden ni rešil tega problema) in samo gobec vrtijo, ne znajo pa nič ukrenit. Že vnaprej lahko vemo da naša politika ne bo dosegla nič in hrvatje bodo dosegli vse svoje zastavljene cilje. Samo za norca nas imajo. Dragi politki dejte že enkrat resno delat ne pa samo sedeže v parlamentu guncat. Lenuhi.
xzamiel@hotmail.com
05. 01. 2008 10.14
Upam, da se ljudje zavedajo pomembnost uveljavitve oz neuveljavitve ERC-ja. Nekateri se, kar me veseli, samo ne vem kaj naši politiki delajo. Že to je smešno, da je predstavnica zun. min. ves čas eno in isto ponavljala. V celi oddaji se je samo ENKRAT jasno izrazila pa še to je povedala, da če bo hrvaška začela resno izvajat ERC, da bo cela EU reagirala. Vse lepo in prav, ampak mislim, da se ne zaveda, da je problem ERC najprej lokalna zadeva SLO in ITA, potem šele EU. Je čist fino, da imamo EU za pomoč, s tem ni nič narobe, problem je samo, ko se nekateri politiki nonstop naslanjajo na te pomoči. Če bo referendum glede vstopa hrva v EU, bomo saj tu SLO več ali manj enotni, da naj še kar počaka in dobi malo na spoštovanju, ker ga očitno nima.
lucasa
05. 01. 2008 10.08
HRVATE JE POTREBNO ZAUSTAVITI, NE PA DA BO VLADA POVRNILA ŠKODO. IZ PRORAČUNA, KI GA VSI POLNIMO???? PS Maja.krajnc pa lepo pustite na miru. Čeprav se včasih ščipama in zbadava, je komuniciranje z njo zanimivo in produkitvno. Za dobro debato morata vedno obstajati dve plati. Ne vem o čem bi debatirali, če bi bili na forumu samo desni iz teme in zagrenjenosti Tomi.paradjz, temačni..) Maja, sonček naš, kje si?
jpmontoya
05. 01. 2008 10.00
Mogoče je izven iz konteksta, ampak rad bi vsem tukaj pokazal, da Hrvati (in njihovi strokovnjaki) že v osnovi nimajo razčiščenih nekaterih osnovnih pravnih vprašanj. Citiram 140. člen Hrvaške ustave: "Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.". Ta člen je zelo podoben 8. členu naše Ustave. Gre pa za to, da so mednarodne pogodbe po pravni moči nad zakoni in podzakonskimi predpisi (to je uredbami, pravilniki ipd.), z drugimi besedami: hrvaški zakoni in uredbe morajo biti v skladu z veljavnimi mednarodnimi pogodbami. In ne more mi en Hrvaški politik govorit, da morajo izvrševat "odluke Sabora", če pa so te odluke protipravne in neveljavne. Toliko samo, da vidite, za kakšna sprenevedanja s strani Hrvatov gre. LP
Emil Kvar
05. 01. 2008 09.54
SPRAŠUJEM SE, KAJ BO NAŠA DRŽAVA DOSEGLA TUDI S TEM, DA IZKOPAVA TRUPLA HRVATOV IN OBDOLŽUJE SLOVENCE, DA SO JIH POBILI. NAZADNJE ŠE BODO HRAVTI HOTELI DA JIM PLAČAMO ODŠKODNINO, KER JE BILO PO VOJNI PRI NAS POBITIH NEKAJ TISOČ USTAŠEV. SEDAJ JE TUDI ČAS OSTRIH BESED IN SE TUDI NAJ VSE AFERE KONČAJO.
Uporabnik113189
05. 01. 2008 09.42
Višek sprenevedanja pa je ta gospodin iz seljačke stranke. Za njega dve koče nista noben problem. Gre za žalitev, ki jo še kako dobro razumemo..Situacija je podobna, kot če bi nekomu čez glavo nataknili vrv za obešanje, potem bi se pa gospodin izjasnil, da se je neumno razburjati zaradi pokvarjene frizure.
Brezi6
05. 01. 2008 09.30
Razn pobijanja mu dam prav -Hrvatje se nam smejijo kot še nikoli.Če je bil kdaj čas da se kaj naredi je to sedaj......
doki007@email.si
05. 01. 2008 09.07
tu je nekaj zelo sumljivo ,....sanader je prepričan da slovenija ne bo bremzala hrvaške na poi v EU ,...kajti mogoče ve kar ne bi smel,....????! ----a zdaj nam bodo hrvaška goveda postavljala pogoje ,...????
SEJ BO
05. 01. 2008 09.04
dragi jez marjan hrvati so nas že nadmudrili in to brez odpora!!!!
Torpedo
05. 01. 2008 09.01
Kje ste moderatorji!????? na formu se govori o ubijanju, vi pa nic..cosmosa bi recimo bilo potrebno bannat za vedno..katastrofa
makaronar
05. 01. 2008 08.49
Neverjetno je kako dolgo se že Slovenija dogovarja s Hrvaško o njunih mejah. O tej temi je bilo preko medijev izrečenih že toliko besed, srečevali so se politiki na najvišji ravni in si obljubljali da bo problem rešen takoj po volitvah. Pa so bile te volitve na obeh straneh že nekajkrat, in je bil dosežen sporazum Drnovšek-Račan. Vendar iz vseh teh obetajočih pogovorov, dogovorov in sporazumov ni bilo nič. Hrvatje očitno na dano besedo ne dajo nič. To je pač tak narod. Hrvaška, kot je znano iz medijev vodi politiko izvršenih dejstev, na Slovenski strani pa si politiki ves čas izmišljujejo nove neverjetne izgovore s katerimi opravičujejo ravnanje Hrvaške. Ko sem gledal četrtkova Trenja in je neka predstavnica Zunanjega ministrstva zamenjevala ministra Rupla, sem dobil občutek, da ona dela za Hrvate in ne za Slovenijo. Mogoče bi jo v prejšnjih časih enostavno nekam poslali tolč kamenje. Dobil sem vtis kot da gre za veleizdajo Slovenske države in to ne prvič. Sedaj bom mogoče celo nekoliko žaljiv, kar sicer ni v moji navadi, vendar bom uporabil mnenje pokojnega dr. Trstenjaka, ki je opisoval karakterne lastnosti Slovencev kot priden narod, za južnjake (ni izpostavil posebej hrvatov), pa je zapisal, da so to ljudje, ki v odnosih vedno poizkušajo koga »nadmudriti« in hočejo doseči rezultate po liniji najmanjšega odpora, najmanj pa z poštenim delom. Prijatelj, ki je včasih veliko potoval po bivši Jugoslaviji je Hrvate ponazoril z besedo. »Sto Hrvata sto tata«. To mi je rekel že pred 20 leti, vendar je očitno imel prav.
ivo55
05. 01. 2008 08.42
Od vsega me najbolj moti stavek " povrnili bomo škodo". Mar res ta vlada ne zna drugega kot obremenjevati aktivno populacijo - izkazali so se že kot avtorji denacionalizacije, ki je vračala lastnikom tudi premoženje brez upoštevanja vpisov hipotek, se pravi več kot je bilo potrebno. Zakoni, sprejeti za odpravo posledic nekega ravnanja nekoga v preteklosti brez upoštevanja verodostojnosti, morale in obče pravičnosti ter namena regulacije v bodoče in videnja vzrokov za zakonski poseg v dobrobit ljudstva so lahko samo povod za slabšo kvaliteto življenja ljudi ter nespoštovanja zapovedanega . Živ primer je stanje v prometu - ko zapove oblast vožnjo s prižganimi lučmi, ker je nekdo z močjo oblasti ocenil in dosegel zapoved v prepričanju , da bo tako manj žrtev. Žal statistika kaže drugače, za 3% večjo porabo energije in izpuste pa je istim uzakonjevalcem malo mar - saj bomo davkoplačevalci tisti, ki bodo plačali kazenske točke za toplogredne izpuste - ne bo jih bo plačal povzročitelj niti noče sprejeti odgovornosti ( Avsrtrija ukinja to potrato) in zakaj, le zato da lahko mimogrede nekaj varneje vozijo vozijo avtomobile tudi tisti ki imajo slab vid. ect,ect . ... v prazno...!?
fmunih@email.si
05. 01. 2008 08.36
HRVATE JE POTREBNO USTAVITI, KER NISO EDINI, KI IMAJO MORJE IN S TEM PRIVILEGIJE. SLOVENCI BI SE MORALI HRVAŠKEMU MORJU ZA POČITNICE ODPOVEDATI. ZA ISTI DENAR, OB DOBREM NAČRTOVANJU, JE MOGOČE LETOVATI NA VSEH OSTALIH MORJIH.
Uporabnik113189
05. 01. 2008 08.35
bnam2707, z vsem kar si napisal se v celoti strinjam. Zato tudi trdim, da je edino kar je možno pameten dogovor na osnovi dosežkov NOB. Današnji dogodki se pišejo v zgodovino in Slovenija mora v bodočih odločitvah, ko bodo naslednje krize na mejah računati z današnjim obnašanjem "bratske" sosednje države. Kar pomeni, ko bo naslednja zgodovinska priložnost, stisniti te ustaše skupaj z njihovimi sovražniki na metrov ali na goli otok. Pa naj tam kradejo drug drugemu.