Slovenija

Samomorilec na Krasu grozi z razstrelitvijo

Štanjel, 22. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pod železniškim mostom na cesti Štanjel - Branik 55-letni domačin že od dopoldanskih ur grozi, da se bo razstrelil.

Ob njem je številna ekipa policijskih specialcev in psiholog, ki se z njim pogovarjajo že več ur, kljub temu pa zahteve 55-letnega Štanjelca Jožeta Metlikovec niso povsem jasne.

Sosed Bojan Furlan
Sosed Bojan Furlan FOTO: POP TV

Območje v krogu 2,5 kilometra od mostu je policija zavarovala in zaprla, cesta Štanjel-Branik in železniška proga Sežana-Gorica pa je do nadaljnjega zaprta.

Po neuradnih virih naj bi imel moški ob sebi med 10 in 20 kilogramov razstreliva, kar zadostuje za razstrelitev železniškega mostu. Policisti so omenjenega moškega že obravnavali, in sicer zaradi kršitev javnega redu in miru.

Težave zaradi njegove nekdanje zaposlitve?

Metlikovec naj bi zahteval odškodnino, ki naj bi bila povezana z njegovo prejšnjo službo. Zaposlen je bil namreč pri podjetju Kraški vodovodi in naj bi kot inovator zmanjšal porabo električne energije. Za njegov dosežek pa mu v podjetju niso bili pripravljeni izplačati nagrade, zaradi česar naj bi prišel navzkriž z vodstvom podjetja.

Nekateri domačini Metlikovca poznajo kot čudaka. "Kot domačinu mu rečeš dober dan, in če je dober zanj, bo že kaj rekel," je za 24ur o njemu povedal sosed Bojan Furlan. Zaradi nevzdržnih družinskih razmer se je žena, skupaj z dvema otrokoma, pred leti morala celo odseliti. "Ničesar ji ni dovolil. Ni smela pogledati nobenega moškega, z nobenim govoriti. To je bilo obupno," je o sosedovi ljubosumnosti povedal Furlan. Soseda Marica Zega pa je dejala, da o njem ne more povedati nič slabega. "Pa ne gre za to, da bi ga zdaj zagovarjala. Nam ni naredil nič slabega." Zegova je prepričana, da sosed s svojim dejanjem skuša samo strašiti.

Zaradi Jožetove grožnje sta tako cestni kot železniški promet med Branikom in Štanjelom popolnoma ohromela. Slovenske železnice zadržujejo promet v Prvačini in Štanjelu, medtem ko so za potniški promet uredili prevoze z avtobusi.