Slovenija

Samohranilke plačujejo več kot obrtniki

Ljubljana, 14. 06. 2006 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mati samohranilka s povprečno plačo je lani za vrtec plačala za en plačilni razred več kot družine, ki imajo dve plači.

S spremembami pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih gre za popravljanje nepravilnosti iz preteklosti, je na današnji novinarski konferenci dejala podpredsednica Skupnosti občin Slovenije (SOS) Cveta Zalokar Oražem. Članica SOS Zlatka Šmarčan pa je pojasnila, da je mati samohranilka s povprečno plačo lani plačevala za en plačilni razred več kot družine, ki imajo dve plači (z eno plačo samostojnega podjetnika ali obrtnika).

Plačilo za vrtec je odvisno od dohodkov na družinskega člana in od materialnega premoženja družine
Plačilo za vrtec je odvisno od dohodkov na družinskega člana in od materialnega premoženja družine FOTO: POP TV

Glede na kmeta, ki razpolaga s približno 192.000 tolarjev katastrskega dohodka, pa je ta ista mati samohranilka plačevala za kar dva razreda več, je še pojasnila Šmarčanova. Po podatkih, ki jih je predstavila, se materam samohranilkam s spremembo pravilnika v letu 2005 položaj ni prav nič izboljšal, saj kmetje, samostojni podjetniki in obrtniki še vedno plačujejo manj, kot bi glede na premoženje lahko plačevali.

Zalokar Oražmova je med drugim pojasnila, da 3. člen pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih določa, da starši plačujejo največ 80 odstotkov celotne cene, pri čemer ti lahko zaprosijo lokalno skupnost za subvencijo. Razliko med plačili staršev in ceno programa (najmanj 20 odstotkov) v celoti pokrije občina. Dodala je tudi, da pravilnik predvideva osem razredov, s tem da prvi razred plača 10 odstotkov, tisti v najvišjem (osmem razredu) pa 80 odstotkov cene programa.

Družine obrtnikov socialno najbolj ogrožene?

Plačilo je odvisno od dohodkov na družinskega člana in od materialnega premoženja družine, je še dejala Zalokar Oražmova. Povprečno v Sloveniji starši plačujejo nekaj manj kot 30 odstotkov cene. Na letni ravni tako občine za vsakega otroka prispevajo okoli 600.000 tolarjev, kar je najvišji posamični prejemek, ki ga družina prejme s strani države. Gre za neke vrste socialno varstveni dodatek, opozarja Zalokar Oražmova.

Sprememba pravilnika naj bi odpravila nepravilnosti preteklosti
Sprememba pravilnika naj bi odpravila nepravilnosti preteklosti FOTO: Reuters

Občine kritično opozarjajo na pomanjkljivosti, ko nastajajo velike razlike med posameznimi plačniki. Tu odstopajo predvsem samostojni podjetniki oz. obrtniki in kmetje. Kot pojasnjuje, so bili obrtniki v letu 2005 uvrščeni povprečno v 2,7 razred, oz. je bilo več kot dve tretjini vseh uvrščenih v 1. 2. ali 3. plačni razred, in so tako za vrtce plačevali od 7000 do 28.000 tolarjev mesečno. "To ni odražalo resničnega položaja teh družin," opozarja Zalokar Oražmova in dodaja, da obstajajo prav pri teh dveh skupinah velike specifičnosti pri prikazovanju dohodkov in materialnega položaja.

Vsi ostali iz rednih delovnih razmerij prikazujejo skozi dohodninske odločbe vse vire svojih dohodkov, večina obrtnikov pa si sama določi osnovo, kar na letni ravni pomeni okoli 870.000 tolarjev dohodka, pojasnjuje Zalokar Oražmova. Po teh podatkih so to najbolj socialno ogrožene družine. Zato se je 4.a člen pravilnika spremenil, in so pri kmetih naredili drugačno lestvico, pri obrtnikih pa je lestvica sedaj narejena tudi na osnovi letnih prihodkov posameznega obrtnika, še dodaja. Ti so sedaj na podlagi tega za kakšen razred uvrščeni višje, torej z 2,7 na povprečno 3,4 plačnega razreda in na letni ravni plačajo okoli 7000 tolarjev mesečno več.

Generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar je poudarila, da občine ne želijo pocenitve predšolske vzgoje na račun kvalitete. Kot je dodala, se v višjih razredih znajdejo le tisti, ki so v rednih delovnih razmerjih in jim obstoječi sistem ne omogoča prikrivanja dohodkov in ustvarjenega premoženja.

Pravilnik o plačilih za vrtce na ustavno sodišče

Državni svet bo na ustavno sodišče naslovil zahtevo za presojo ustavnosti pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih. Tako so na današnji seji na pobudo Marjana Maučeca z 29 glasovi za in nobenim proti sklenili državni svetniki, ki menijo, da je pravilnik diskriminatoren do kmetov, ki imajo otroke v vrtcih.

Maučec meni, da pravilnik neenakopravno z ostalimi zaposlenimi razvršča starše, ki se jim ugotavlja dohodek na osnovi višine katastrskega dohodka, v višje plačilne razrede ne glede na dejansko višino mesečnega dohodka.
Maučec meni, da pravilnik neenakopravno z ostalimi zaposlenimi razvršča starše, ki se jim ugotavlja dohodek na osnovi višine katastrskega dohodka, v višje plačilne razrede ne glede na dejansko višino mesečnega dohodka. FOTO: Reuters

Potem ko je državni zbor na majskem zasedanju zavrnil predlog državnega sveta za avtentično razlago 33. člena zakona o vrtcih, je državnim svetom ostala le še ustavna presoja pravilnika, je pojasnil Maučec. Meni, da pravilnik v prvem odstavku 4.a člena neenakopravno z ostalimi zaposlenimi razvršča starše, ki se jim ugotavlja dohodek na osnovi višine katastrskega dohodka, v višje plačilne razrede ne glede na dejansko višino mesečnega dohodka na družinskega člana. Takšno ugotavljanje dohodka je neutemeljeno in krši načelo enakosti pred zakonom. Pravica do enakega obravnavanja kmetov bi se lahko omejila samo zaradi pravic drugih staršev, ki v tem primeru niso prizadete.

Pristojnemu ministru zakon o vrtcih ni dal pooblastila za drugačno obravnavo kmetov pri ugotavljanju oz. višanju plačilnih razredov mimo upoštevanega dohodka na družinskega člana ter upoštevanja preživnine otroka, ki je namenjena izključno otroku, v lasten dohodek družine vseh staršev. Slednje je ugotovilo tudi ustavno sodišče v zvezi s socialnovarstvenimi pravicami iz zakona o socialnem varstvu.

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih je začel veljati 29. aprila. Tega je 20. aprila sprejelo ministrstvo za šolstvo in šport, potem ko sta Kmetijsko gozdarska zbornica in Sindikat kmetov Slovenije nanj naslovila očitke, da so s spremembami pravilnika starše kmete obremenili s previsokimi plačili za vrtec.

Sindikat kmetov Slovenije je po uveljavitvi pravilnika ocenil, da ministrstvo ni upoštevalo strokovnih podlag in argumentov sindikata, zaradi česar je napovedal, da bo prisiljen v nadaljnje ukrepanje.


KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fortuna@planet.si
15. 06. 2006 11.56
dp123 BRAVO!!!
lenchi@klepetulja.com
15. 06. 2006 09.45
gregor, lepo si to napisal... vendar... zvišanje vseh davkov sigurno ne bo zagotovilo brezplačne predšolske vzgoje. Če se bodo vsi davki povečali, bodo revni še bolj udarjeni po žepu, tistim s polnimi denarnicami pa se bo poznalo zgolj minimalno. To je dejstvo! Kar se pa tiče tistih obrtnikov ki se ločujejo zgolj zaradi znižanja plačila vrtca in podobnih olajšav pa mislim, da bi morali občinski organi malo bolje preverjati naslov prebivališča obeh zakoncev. Če živita na istem naslovu (čeprav je kao drugo gospodinjstvo) naj se jima upošteva skupni dohodek! (mislim da tisti ki se loči zaradi tega ker s partnerjem ne more več živeti, sigurno ne bo ostal na istem naslovu kot partner) Naj ne podpirajo toliko lenuhov in barab! V Sloveniji je splošno znano načelo : večja kot si baraba, bolje skozi prideš....
dp123
15. 06. 2006 09.43
PopTV, verjamem da delate cele dneve, ce nimate olajsav pa ste eden redkih, ki jih ne znate izkoristiti ali pa ste eden se bolj redkih, ki ste posten ("ala vam vera"). Ampak danes marsikdo tudi v d.o.o.-ju ali d.d.-ju dela povprecno toliko casa!!! Lahko pa se tudi vprasamo, kaj tistim, ki posteno delamo v podjetjih, kjer ne moremo nic prikriti, vsak mesec itak odbijajo od place za razne davke - visja je placa, vec damo drzavi - potem pa vdari po njih se pri vrtcih, šoli, ..., da so nam (bodo) povprecna stanovanja, ki jih imamo na 10-20 -letne kredite (ker jih drugace ne bi mogli imeti) dodaten strosek oz. obdavcitev, ... "Privatniki", ki placujejo vrtec po 7.000 ali 14.000 SIT (pa se tega nekateri ne placujejo) pa pridejo po otroka v novem sluzbenem avtomobilu za 10 milijonov, ki seveda ni njegova osebna last....
gregor@rozman.net
15. 06. 2006 08.26
dragi moji, kakršenkoli pravni akt bomo sprejeli, se mu bodo razni sindikalni zastopniki lenuhov, računovodje obrtnikov in odvetniki bogatašev spet prilagodili in nadaljevali s korupcijo. pri svojem delu se srečujem s problematiko znižanega plačila vrtca. potrebno je vedeti, da sta v tej državi kmečki in obrtniški lobi zelo močna. dejstvo je, da bi vsi čim bolj želeli opetnajsteriti občinski proračun, ki krije razliko do polne cene (80%) vrtca (v povprečju, se mi zdi, da v sloveniji občine pokrivajo krepki dve tretjini), še posebej po tem slovijo samostojni podjetniki posamezniki. morda bi najbolje naredili, da bi nekoliko dvignili vse davke in zagotovili brezplačno predšolsko vzgojo. s tem bi poskrbeli tudi za rast družin. in še nekaj. kar se enostarševskih družin tiče, se moramo zavedati, da se po novem vedno več s.p. družin odloča za ločeno življenje, kar prinese nižje plačilo vrtca (preživnina se namreč ne more kosati s prihodki in dobičkom obrtnika). seveda občinski organi tega brez sodbe sodišča, ne upoštevajo, ta pa lahko traja. mi je pa zelo všeč diskrecijska pravica občinskega organa, ki določa, da se lahko vlagatelja uvrsti v višji/nižji plačilni razred, le prve se občine nekoliko bolj poredko poslužujejo. če bi sam imel besedo, bi vsakemu vlagatelju, ki 'smrdi', zvišal plačilo za najmanj en plačilni razred, pa naj toži na upravno sodišče, če se mu ljubi!
targetmm@email.si
15. 06. 2006 07.15
Res je svinjarija. Dejstvo je da večina privatnikov in SP-jev zelo lepo uživa in molze državo. Navadni delavci, ki so zaposleni pa tako ne morejo nič prikriti. Kako lahko nekdo ki se vozi s avtomobili za več kot 12 MIO dobiva otroške doklade, ker ne presega določenega zneska. Ni vse samo v tem kaj si kupiš. Zasebnik je nor če si kupi avto, saj tudi na osnovi tega plačuje vrtec. Bolje da ima avto na leasing, pa tudi pri vrtcu privarčuje, pa še stroške ima.
caroll
14. 06. 2006 22.22
Ja,sem doživela tako zgodbo,ko je od privatnika žena stala pred mano v vrsti,ko sva oddajali liste za odobritev republiške štipendije...mož in jaz sva presegla za 5000sit bruto-hči ni dobila štipendije,njena pa je...a je pravica na tem svetu...je ni..če mene vprašate...no,niso vsi privatniki za v isti koš...nekateri so pošteni in pravilno odvajajo in davek in vse ostale prispevke...
borut.mesko@guest.arnes.si
14. 06. 2006 21.48
Tale mnenja znova žalostno razkrivajo socialni kanibalizem, značilen za slovensko rajo. So vam politiki znova vrgli kost za glodat, kaj? Medtem ko oni kupujejo tanke za težke milijarde in pobirajo podkupnine, se vi med seboj žrete
Nakije
14. 06. 2006 21.00
Strinjam se z tabo KGB. A mi lohka nekdo pove koliko stane vrtec v slo.ce si v peti placilni razred?LP
sodelujem@email.si
14. 06. 2006 20.33
poptv@soncek.si
14. 06. 2006 20.00
Kot obrtnik delam za svojo plačo vsak dan od 8 - 24, nimam nobene olajšave in če posel ne gre se nimam kam pritožit. Nihče me ne ščiti, ni sindikata, .... Poskusite, ni vse tako enostavno
Vera Varsnik
14. 06. 2006 17.51
No na to sem oa ob pravem trenutku naletela. Namreč v začetku tedna, sem prejela negativen odgovor na prošnjo o znižanju plačilnega razreda, saj od kar sem postala samohranilka sem takoj poskočila v peti plačilni razred. Četrtega sem presegla za celega tisočaka. Res ne vem kaj naj si mislim o vseh naših krasnih zakonih in njihovem izvajanju. Zakoni morajo biti, vendar naj se dosledno izvajajo. Vedno pa zmagajo tisti, ki ga imajo saj denar dela denar. Samohranilke pa naj se znajdemo in še dodatno delamo, da bomo lahko plačale račune, za hrano pa (dodatno delo), če bomo zmogle. Sicer smo pa same krive imele bi može, bile pridne in nebi imele takih problemov. Ja iz več koncev smo udarjene. Veliko iznajdljivosti želim vsem samohranilkam.
lenchi@klepetulja.com
14. 06. 2006 17.11
Sramota v kaki državi živimo... Še en dokaz več... Pa kje na svetu plačujejo samohranilke za vrtec več kot obrtniki??? To je očitno možno samo pri nas... Več ko maš keša, bolj so ti zakoni pisani na roko... Obrtniki imajo itak pravico da si prvo leto ko odprejo s.p. plačujejo minimalno osnovo (tudi če več zaslužijo), pol pa še večino dohodka ne prikažejo, ker delajo na črno in se delajo največje reveže... Okrog se vozijo z dragimi avtomobili, hodijo ven na nedeljska kosila, za vrtec pa plačajo minimalno. Ena samohranilka, ki pa dela za golo preživetje, pa s svojim garanjem podpira tudi "iznajdljive" obrtnike... Sram jih bodi, naše poslance, ki mislijo samo na svoje riti in riti svojih bogatuških prijateljev!
kgb@akcija.net
14. 06. 2006 14.30
saj je znano da so privatniki največji reveži pri nas, saj tud večino štipendij dobijo
lila2140@yahoo.co.uk
14. 06. 2006 13.52
No, saj, takoj ko pa želiš z imenom in priimkom takega obrtnika/podjetnika prijavit, saj ga vsak dan srečuješ, ko z največjim terencem direktno iz fitnesa pride po otroke, pa naletiš na zakon o varstvu podatkov. In si tiho, ker če te toži ( ker ima denar za dobrega odvetnika ), si tudi pravico po njegovi meri lahko kupi. In zopet samohranilka lepo plača še za obrtnikovega otroka.