Slovenija

'Sami si plačajte zdravila'

Ljubljana, 14. 09. 2006 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarne so pozvale zdravstveno zavarovalnico Vzajemna, da naj plača obveznosti za svoje zavarovance.

Zavarovanci so s tem, ko so plačali premije Vzajemni, dolg za svoja zdravila že vnaprej poravnali.

Slovenske lekarne opozarjajo, da je dolg zdravstvene zavarovalnice Vzajemna presegel 500 milijonov tolarjev, kar lekarne same ne zmorejo več financirati. Slovenske lekarne zavarovance Vzajemne opozarjajo, da bodo v primeru nadaljevanja kršitev pogodbe s strani Vzajemne primorani sami plačati doplačila za zdravila v lekarni, strošek pa jim bodo povrnili neposredno na izpostavah Vzajemne, če v danem obdobju ne bi dosegla dogovora z lekarnami.

Skupni dolg Vzajemne znaša 500 milijonov tolarjev
Skupni dolg Vzajemne znaša 500 milijonov tolarjev FOTO: POP TV

Vzajemna slovenskim lekarnam od 1. marca letos naprej samodejno in enostransko znižuje plačilo izstavljenih zahtevkov in tako ne zagotovi plačila vseh izdanih zdravil in s tem povezanih lekarniških storitev, ki so jih lekarne opravile za njene zavarovance, opozarjajo v lekarniški zbornici.

Poleg tega omenjena zavarovalnica lekarnam še ni plačala pogodbeno dogovorjenega pavšala kot nadomestilo za opravljeno delo in tudi ne pogodbeno dogovorjenega avansa za vzdrževanje zalog. Skupni dolg Vzajemne lekarnam je tako na današnji dan presegel 500 milijonov tolarjev. Lekarne zato pozivajo predstavnike Vzajemne, da ta v roku izpolni obveznosti do svojih zavarovancev, in da bremena ponovnega plačila ne prenaša nanje.

Vzajemna: Plačujemo vse, kar ni sporno

V zdravstveni zavarovalnici Vzajemna na današnji poziv lekarniške zbornice odgovarjajo, da v roku plačujejo vse stroške, ki niso sporni. "Žal pa ne moremo v celoti poravnati računov tistih lekarn, ki ob računih ne pošiljajo ustreznih specifikacij po zavarovancih in storitvah (v primeru lekarn so to zdravila), kot to določa zakonodaja," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Vzajemna na lekarniške zbornice odgovarjajo, da v roku plačujejo vse stroške, ki niso sporni. Zadržali naj bi le tiste račune, pri katerih ne morejo preveriti, kaj plačujejo in za koga
V Vzajemna na lekarniške zbornice odgovarjajo, da v roku plačujejo vse stroške, ki niso sporni. Zadržali naj bi le tiste račune, pri katerih ne morejo preveriti, kaj plačujejo in za koga FOTO: POP TV

To pomeni, da so bili zadržani le tisti računi, pri katerih Vzajemna ne more preveriti, kaj plačuje in za koga, ter preverjati pravilnosti in upravičenosti računov, pojasnjujejo v sporočilu za javnost. Če bi račune lekarnam poravnavali brez priloženih ustreznih specifikacij, bi namreč to pomenilo, da negospodarno ravna z denarjem zavarovancev, pojasnjujejo.

"Sicer pa so pogovori s posameznimi lekarnami v teku in pričakovati je pozitiven razplet, saj je lekarnam v interesu, da spoštujejo zakon in nedavni odločitvi dveh sodišč, ki sta pritrdili Vzajemni," so še zapisali v omenjeni zdravstveni zavarovalnici, kjer pričakujejo, da "bo dogovor z lekarnami kmalu dosežen, kar pomeni, da zavarovanci v zvezi s tem ne bodo občutili nobenih posledic".

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
15. 09. 2006 12.53
Vzajemna je pijavka,kot vse ostale tovrstne zavarovalnice.Cela ekipa se redi na naš račun. Potrbna bi bila spremenba zdravstvenega sistema in ukinitev parazitov,kot je vzajemna in podobni. Še večji pa je nesmisel dodatno zavarovanje,saj od tega ni nobene pametne koristi.Zavarovanje je zavarovanje in nebi smelo biti nič več od tega.
theykilledKenny
15. 09. 2006 07.48
Vzajemna je star, odmirajoč organizem. Zanimivo pa je, da se na vse kriplje prizadeva obstati na trgu. Uzalut...