Slovenija

Zaradi neplačevanja prispevkov bodo tožili državo

Ljubljana/Rogaška Slatina, 29. 04. 2010 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekdanji delavci Steklarske nove bodo tožili državo, saj kljub opozorilom, da vodstvo družbe slabo posluje, ne nadzorni svet družbe ne lastnik družbe nista ukrepala, kar je privedlo do stečaja družbe.

Vlada in Kad sta bila lastnika Steklarske nove. Delavci že mesece poudarjajo, da jim država pet let ni plačevala prispevkov.

Nekdanji delavci Steklarske nove so angažirali odvetnico Ines Najvirt iz odvetniške pisarne Čeferin, ki bo v njihovem imenu vložila tožbo zoper državo in Kapitalsko družbo (Kad). Najvirtova je za 24ur.com sporočila, da delavce, ki so ostali brez plačila za opravljeno delo za zadnje mesece pred pričetkom stečajnega postopka, zastopajo brezplačno. Steklarska nova jim je od leta 2005 namreč izplačevala samo neto plače, prispevkov za pokojninsko, invalidsko ter zdravstveno zavarovanje pa ne, čeprav je bilo na plačilnih listih to sicer prikazano.

''Iz dokumentacije, s katero razpolagamo, je razvidno, da so delavci tako nadzorni svet družbe kot tudi lastnika družbe, tj. Kad, že dlje časa opozarjali na slabo poslovanje vodstva družbe in na škodljive poslovne odločitve, prav tako na dejstvo, da družba več let zapored ni poravnala davkov in prispevkov za zaposlene. Ne glede na to ne vodstvo družbe ne njen lastnik, tj. Kas, ki pa je v 100 odstotni lasti Republike Slovenije, ni ukrepalo, kar je v končni posledici privedlo do stečaja družbe. Takšno nespoštovanje določb veljavne zakonodaje je vsekakor nedopustno,'' je zapisala Najvirtova.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Dodala je še, da so bile terjatve delavcev iz naslova prejemkov iz delovnega razmerja s strani tečajnega upravitelja v celoti priznane in štejejo kot prednostne terjatve. Delavci bodo po vnovčenju stečajne mase stečajnega dolžnika tako poplačani v ustreznem deležu. Odstotek poplačila zaenkrat še ni znan, bodo pa delavci, takoj ko bodo pridobili vse potrebne podatke, zoper lastnika stečajnega dolžnika že zdaj vložili ustrezen odškodninski zahtevek. Koliko bodo delavci prejeli iz strečajne mase, pa bo odločalo sodišče.

Se jim bodo pridružili tudi drugi?

Pogovorili smo se s predsednikom odbora za zaščito pravic delavcev Steklarske nove Stjepanom Miklaužićem, ki je za 24ur.com dejal, da bo jutri ob 13. uri zbor delavcev pred podjetjem. Prisoten bo tudi odvetnik, skupaj pa bodo izpolnili obrazce za oprostitev sodnih taks. "To bomo storili zato, ker nam tega stroška ne želi pokriti nekdanji sindikat, sami pa tega denarja nimamo. Po prvomajskih praznikih pa bomo vložili tožbe," nam je zaupal Miklaužić. Gre za 230 nekdanjih zaposlenih v Steklarski novi. "Terjatve zaposlenih znašajo okoli 2,5 milijona evrov," je dejal in dodal, da imajo danes sestanek s predstavniki Mure in IUV.

"Želimo doreči nekatere stvari in nato javno pozvati tiste, ki so odgovorni, da delavci že 12 mesecev nimajo tistega, kar naj bi imeli. Država ni nič uredila v tem obdobju. Ni bila izplačana bruto plača, tako da je bila kršena pogodba o zaposlitvi. Kršitve so bile tudi na drugih področjih, za to pa je odgovoren sindikat, ki naj bi jih zaščitil, očitno pa do zdaj niso nič naredili," je kritičen Miklaužić. Dodaja, da bodo jutri pozvali omenjene sindikaliste, naj se za delavske pravice zavzamejo javno. "Naredijo namreč zelo malo, da bi se delavske pravice uresničile," pravi in dodaja, da gre za njegovo osebno mnenje.

Bitka družin in posameznikov za preživetje – iz meseca v mesec

Miklaužić je dejal, da se je pogovarjal s številnimi predstavniki oblasti. "Njim je vseeno. Pravijo, tožite nas. Pomembno jim je, da njim ni treba plačati. Na sodišču se bo primer vlekel nekaj let, na koncu pa niti ne bodo vedeli, kdo je bil takrat minister in kdo je odgovoren za te ljudi. Pomembno jim je, da oni danes ne plačajo, kdo pa bo, jih ne zanima," je bil oster.

Med 80 in 100 nekdanjih zaposlenih je že našlo nove službe. "Ostali so še na zavodu za zaposlovanje in jim v tem trenutku prenehajo pravice do nadomestila. Opozarjam pa na 75 dnevnih migrantov, gre za hrvaške državljane, ki so delali v Steklarski novi več kot 20 let, saj so v najslabšem položaju. Njih so res maksimalno oškodovali. Nimajo niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja, hrvaška država pa se do njih tudi mačehovsko obnaša," je razložil.

Kaj storiti?

Miklaužić meni, da si nekako morajo izboriti svoje pravice, tudi s stavko. Znova je opozoril na nedelovanje sindikatov, zato se bodo morali sami organizirati. Če ne bo šlo drugače, bodo šli tudi na evropsko sodišče. Meni, da je treba obvestiti evropsko javnost, kaj se dogaja v Sloveniji, saj naša država krši tudi evropska povelja o delu.

Tisti, ki naj bi se upokojili, pa čakajo doma. Ne morejo se upokojiti, sami pa ne morejo verjeti, da se jim lahko kaj takega dogaja. "Pristojnim smo dali natančne podatke teh ljudi, toda nihče se ne odziva," poudarja Miklaužić.

Kritično o sindikatih: Miklaužićevo osebno mnenje

"V Sloveniji je okoli 160.000 delavcev, ki nimajo plačanih prispevkov. Prispevek pa je pravica delavcev. Kdo pa je odgovoren za zaščito pravice delavcev? Jaz pravim, da sindikat. Če sindikalisti ne bi bili politiki, ampak bi bili sindikalisti in bi se borili za delavske pravice, bi 160.000 ljudi odpeljali na ulice. Takrat bi predsednik vlade, vlada, ministri in tisti, ki delajo zakone, poskrbeli, da bi bili zakoni takšni, kot morajo biti. Ne na škodo delavcev, ne na škodo človeka, ampak v prid in pomoč temu človeku. Dokler imamo sindikaliste, ki niso sindikalisti, temveč politiki, in se dogovarjajo z različnimi političnimi opcijami, nam je pač tako, kot nam je. Zato se zastavlja vprašanje o potrebi biti član sindikata, ker nam nič ne prinese. Dejansko se kaže, da je sindikat parazit na delavski plači. Dokler mu delavec plačuje članarino, je za njih še v redu, ko pa jo preneha plačevati, ga nihče več ne pogleda," je bil oster Miklaužić, ob tem pa še enkrat poudaril, da gre za njegovo osebno mnenje.

Delavci bijejo svoj boj

KNSS Neodvisnost je na problematiko neplačevanja prispevkov opozarjal med drugim pri družbi Steklarska nova. Sindikat je zaradi neplačevanja prispevkov na celjsko tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper odgovorne v tej družbi, vendar je tožilstvo ovadbo zavrglo, ker da bi do protipravne posledice prišlo šele, ko bi se posamezen delavec, za katerega delodajalec ni plačal prispevkov, želel upokojiti. Do konca marca je šest delavcev Steklarske nove, ki je v stečaju od maja lani, izpolnilo pogoje za upokojitev, zato je sindikat napovedal vložitev individualnih tožb.

Sindikat Neodvisnost je pred dnevi na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti več zakonov v delih, ki se nanašajo na pravice delavcev, ki izhajajo iz plačila prispevkov. Meni, da sistem prispevkov ne omogoča učinkovitega obveščanja zavarovancev, izterjave dolga in socialnih korektivov v primerih, ko prispevki niso plačani.

Od ustavnega sodišča pričakujejo, da bo ugotovilo neustavnost sedanje ureditve, ki ne zagotavlja učinkovitega obveščanja zavarovancev o tem, ali so njihovi delodajalci plačali prispevke, ne omogoča učinkovite izterjave neplačanih prispevkov in ne zagotavlja socialnih korektivov za delavce, ki bo zaradi neplačila prispevkov prikrajšani določenih pravic, je povedal odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške pisarne Čeferin, ki je v imenu sindikata vložila zahtevo.

Zahtevajo ustavno presojo delov zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ter še nekaterih drugih, ki urejajo pravice delavcev iz plačila prispevkov.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

V sindikatu menijo, da je ureditev, v kateri delavec, kateremu delodajalec ni plačeval prispevkov, ostane brez pravic oz. jih lahko uživa v manjši meri, v neskladju z ustavo, pravi Bošnjak. Poleg tega delavci za to izvedo šele, ko želijo določeno pravico uveljaviti, kar pa je pogosto tudi prepozno za izterjavo.

Po eni strani je neplačnikov veliko, po drugi pa ni mehanizmov, ki bi delavcem zagotovili nekatere socialne korektive v primerih, ko ti prispevki ne bi bili plačani oz. izterjani, dodaja odvetnik. Ustavnemu sodišču so predlagali, da bi zahtevo obravnavalo prednostno.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 06. 2010 21.33
A ti že pod prejšnjo vlado niso dobili vplačanih prispevkov?
Buena Vita
29. 04. 2010 23.33
Buena Vita
29. 04. 2010 23.33
KONČNO SE BRIHTAJO LJUDJE,KONČNO
kawboy
29. 04. 2010 19.53
Ker država ne omogoča upniku tudi po sodni poti od delodajalca, da bi kakorkoli in čim prej prišel do neizplačanih plač in ostalih dodatkov, bom tudi jaz primoran tožiti državo zaradi neurejenega pravnega in sodnega sistema ter neučinkovite zakonodaje, saj je slednji zaščiten bolj kot kočevski medved.
12345s
29. 04. 2010 18.48
Naj donirajo zaprosijo za status izbrisanih, pa bodo prej dobili odškodnine.
kawboy
29. 04. 2010 18.26
Uradni list RS KZ št 55/ 2008 z dne 4.6.2008
kawboy
29. 04. 2010 18.23
Saj pri neizplačanih plačah je pa isto, ker je sistem tak, da oškodovani delavci nikakor ne moremo priti z nobeno izvršbo zoper delodajalca do tega denarja, ker so postopki predolgi in še pri tem ima država prednost, delavec pa ostane praznih rok. Tudi v kazenskem zakoniku ni nikjer zapisano v osemindvajsetem poglavju kazniva dejanja zoper pravosodje, če ti delodajalec kljub pravnomočni in izvršljivi zamudni sodbi v imenu ljudstva še vedno ne izplača dolgovanega denarja, oziroma plače in ostalih dodatkov, ter regresa za letni dopust, ker je to kaznivo dejanje zoper delovno razmerje in socialno varnost po 196. členu, 197. člen, KZ, šestnajsto poglavje kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine 131. člen, 132. člen, štiriindvajseto poglavje, kaznivo dejanje zoper gospodarstvo 227. člen, 228. člen, 240.člen, 245. člen, 249.člen. Nobeden takšnih delodajalcev ne preganja po uradni dolžnosti, jaz ga pa tudi ne morem in ne smem, čeprav sem oškodovan in sem šel po pravni in sodni poti. Se pravi, da bo moral nekdo odgovarjati, ker je sprejel takšno zakonodajo in neučinkovit pravni sistem, ker bolj ščiti dolžnika kot pa upnika? Dolžnikom pa za nameček zakonodaja omogoča nadaljne izogibanje popačilu dolgovanega denarja delavcem, saj ta lahko nemoteno zaposluje in odpira druge družbe in tako dela škodo še drugim delavcem in v nedogled.
utvara
29. 04. 2010 17.45
Plačati bomo morali itak mi, ampak takoj je treba na odgovornost pozvati vse ljudi, ki so takrat vladali in so odgovorni za nastalo situacijo. Matr, pa ne da se je to dogajalo pod izjemno uspešno bivšo vlado, ki je generirala tako gospodarsko rast?
manco-capac
29. 04. 2010 17.32
Gospod T. Toplak, tedanji šef KADa, ni imel časa, da bi se ukvarjal s tako nepomembnimi zadevami. Treba je bilo prodajati deleže KADa, saj je potekal umik države iz gospodarstva.
Marija Krebs
29. 04. 2010 16.05
DURS od vsakega zaposlenega takoj zarubi, ne razumem pa, da tu ni ukrepal. Naj to poravna Bajuk!?
dzons
29. 04. 2010 14.27
tako, prou je! samo odškodnine, bi mogle iz osebnih računov tistih ki so zrihtali, da jim ne plačujejo, potem bi bilo pravično...samo v naši "pravni državi" se to ne more zgodit...
bondxyz
29. 04. 2010 14.26
Jaz pa upam, da bodo kaj dosegli, če bodo šli na evropsko sodišče in upam, da bodo šli do konca. Podpiram jih in na to ne gledam tako, da bo šel denar iz naših žepov, ker to morajo rešit in če že država plačuje za ostale svoje grehe, naj pa še za to. Upam, da bo enkrat rezultat teh prizadevanj predvsem to, da določeni ljudje izgubijo svoje privilegije.
Klampfman
29. 04. 2010 14.14
Ne, tožijo tiste nesposobneže, ki frčkajo naš davkoplačevalski denar.
proofreader
29. 04. 2010 13.58
Tožijo državo - torej tožijo nas, davkoplačevalce?
bushman
29. 04. 2010 13.37
Zakaj bi država socializirala izgubo zasebenag podjetja?
bog-je
29. 04. 2010 13.33
tožbe bodo izgubili, saj je takih postopkov že bilo na tisoče
Covidus
29. 04. 2010 13.11
čisto prav, ma kaka pravna država, prej sužnjelastniška država.
azajsek
29. 04. 2010 12.57
Pa naj še gdo reče, da živimo v pravni državi! le kako, če država po uradni dolžnosti ne preganja kaznivih dejanj temveč celo z njeno privolitvijo nekateri ne plačujejo prispevkov to pa je kaznivo dejanje.
MERDE-AVE-MERDE
29. 04. 2010 12.43
S tožbami nad državo - EDINO PRAVILNO Kako lahko država sploh dopušča takšme zadeve? sramota
ivo55
29. 04. 2010 12.36
...z drugimi besedami... namesto odgovornih z imenom in priimkom bo plačal narod... To je tudi odgovor na to, zakaj vlada ne razmišlja o zniževanju dajatev, saj hoče obdržati neusahljiv vir denarja nič krivih davkoplačevalcev za pokrivanje šlamastike preurejenih zakonov na škodo družbe. In novi predlogi sprememb zakonov, brez vgrajene nadzorne in kazenske odgovornosti so novi predlogi za nove šlamastike - nesporno. Za crknit.