Slovenija

S streli umoril dekleti

Murska Sobota, 31. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./D.P./D.L.
Komentarji
0

V Prekmurju je prišlo do družinske tragedije, ko je mlajši moški ubil dve dekleti, stari 18 in 19 let, ranil pa še dva družinska člana. Policisti so storilca po anonimni prijavi našli in ga prepričali v predajo.

Robert je najprej razgrajal pred hišo Maroševih
Robert je najprej razgrajal pred hišo Maroševih FOTO: POP TV

V družinskem prepiru, ki se je začel okrog pol tretje ure zjutraj Ižakovcih v bližini Murske Sobote, je 26-letni Robert Rovtar ubil svojo nekdanjo življenjsko sopotnico 18-letno Katjo Maroša in njeno prijateljico 19-letno Adriano. Storilec je streljal tudi na očeta in mater svoje nekdanje izvenzakonske partnerice, oba so ranjena odpeljali v bolnišnico v Murski Soboti. Mladeničev motiv naj bi bilo ljubosumje.

Druga Robertova žrtev je bila 19-letna Adriana
Druga Robertova žrtev je bila 19-letna Adriana FOTO: POP TV

Tragedija se je začela nekaj po 1h zjutraj, ko sta na policijski operativno-komunikacijski center v Murski Soboti poklicali mati in hči, ki sta policijo prosili za pomoč. Storilec je namreč že takrat skušal nasilno vdreti v stanovanje. Katjin oče nasilnega Roberta ni spustil v hišo, saj je vedel, da je do Katje, s katero ima tudi otroka, že bil grob. Policijska patrulja, ki je prišla na kraj te kršitve, je pomirila storilca, niso pa imeli zakonske podlage, da bi mu odvzeli prostost. Ko so policisti odšli, pa se je ta vrnil in s puško razstrelil vhodna vrata. Najprej je ustrelil Katjinega očeta in mamo, nato pa še njo.

Bi lahko tragedijo preprečili?

Adrianin oče
Adrianin oče FOTO: POP TV

Aleksander Jevšek, direktor soboške policijske uprave, je povedal, da Robert ob prvi intervenciji ni kazal znakov pijanosti, zato ga policisti niso mogli pridržati. Ob pogovoru z možmi postave se je pomiril, policisti so ga tudi legitimirali. Po končanem postopku so se policisti odpeljali, Robert pa se je vrnil s puško. Najprej je razgrajal pred hišo nato pa razstrelil ključavnico in vstopil v hišo. Streljal je na Katjo in njena starša po tem dejanju pa se je s še ne dveletnim otrokom odpravil v Mursko Soboto, kjer je z istim orožjem ustrelil še 19-letno Adriano, ki jo je krivil, da je Katjo speljala na kriva pota.

Ob prihodu reševalcev je Katja še kazala znake življenja, med prevozom v bolnišnico pa je ranam podlegla. Njena starša ležita v bolnišnici v Murski Soboti, oba s prestrelnimi ranami in izven življenjske nevarnosti.

Na vprašanje, zakaj policija ni storilca priprla po prvem streljanju, je načelnik urada kriminalistične policije v Murski Soboti Drago Ribaš razložil, da "takrat, ko je streljal prvič, je storilec odšel s kraja." Storilec je bil po besedah Ribaša "delno identificiran" šele po streljanju na Katjo in njene starše.

Katjina starša s prestrelnimi ranami ležita v bolnišnici
Katjina starša s prestrelnimi ranami ležita v bolnišnici FOTO: POP TV

Takoj zatem je operativno-komunikacijski štab opozoril policijske patrulje, da je osumljenec pobegnil. Aktivirana je bila tudi posebna policijska enota, je povedal Ribaš, vendar storilca, ki se je na morilski pohod odpravil v Mursko Soboto, ni izsledila. Okoli 3:30 so policisti dobili anonimno obvestilo o tem, kje se Robert nahaja. S pomočjo njegovih sorodnikov in policijskega pogajalca so ga prepričali, da se je predal.

Storilec je bil po neuradnih podatkih na začasnem delu v Avstriji, odraščal pa je brez staršev. Kriminalisti in policisti so ga že prijeli in ga predali preiskovalnemu sodniku v Murski Soboti. Policisti skupaj z okrožnim državnim tožilcem in preiskovalnim sodnikom opravljajo oglede krajev kaznivih dejanj.