Slovenija

S stražami proti odlagališču

Kranj, 02. 11. 2007 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kranjska komunala bo odpadke začasno vozila na deponijo Kovor. Krajani Mlake in Tenetiš zahtevajo zaprtje odlagališča.

Krajani opozarjajo, da emisije iz odlagališč vsak dan zastrupljajo.
Krajani opozarjajo, da emisije iz odlagališč vsak dan zastrupljajo. FOTO: Kanal A

Krajani Mlake in Tenetiš, ki živijo v bližini kranjske deponije, so danes na protestnem shodu zahtevali zaprtje odlagališča, ki mu je z 31. oktobrom poteklo obratovalno dovoljenje. Shod več kot 300 krajanov je potekal mirno, saj Komunala Kranj, ki čaka na podaljšanje dovoljenja za obratovanje deponije, ni dovažala odpadkov.

Podaljašnje obratovanja deponije?

Že desetletja si krajani Tenetiš in Mlake prizadevajo za zaprtje in sanacijo deponije. Pred dvema letoma so preprečili, da bi se deponija širila proti bivališčem, pred dvema dnevoma pa so dočakali zaprtje deponije. Agencija za okolje, ki podeljuje okoljevarstvena dovoljenja, namreč še ni odločila, ali bo deponiji Tenetiše na podlagi vloge, ki jo je občina vložila že maja, podaljšala obratovanje deponije do leta 2009. Čeprav so na občini pričakovali, da bo dovoljenje že izdano, pa sta postopek izdaje zaustavili dve pritožbi, ki sta na agencijo prispeli v torek. Tako imata na Gorenjskem dovoljenje za odlaganje odpadkov le deponiji Mala Mežakla na Jesenicah in Kovor v Tržiču.

Ker se krajani bojijo, da bo komunala v prihodnjih dneh brez obratovalnega dovoljenja vendarle poskušala dovažati smeti v Tenetiše, pa bodo najmanj do konca tedna vztrajali z dežurstvi pred deponijo. Tako bo tudi v primeru, da bi komunala vendarle dobila podaljšanje obratovalnega dovoljenja. Tedaj bodo s svojimi telesi preprečili dovažanje odpadkov.

Krajani opozarjajo na onesnaževanje

Krajani so sicer prepričani, da kranjska občina in komunala dovoljenja ne bosta dobili, saj po njihovem mnenju deponija na tem mestu ne more obratovati. Monitoringi namreč kažejo na preseganje različnih okoljevarstvenih standardov. Še posebej velik problem pa je onesnaženje voda in hud smrad, na katerega bližnji prebivalci še posebej opozarjajo v vročih poletnih dneh. "Sploh ne vem, kako bi lahko komunala lahko dobila dovoljenje, saj so meritve pokazale, da so v nekaterih kazalcih dovoljene vrednosti presežene za tisočkrat," je poudarila članica civilne iniciative krajanov Tenetiš in Mlake ter Društva za ohranitev Udin Boršta Marija Kavčič.

Protest proti kranjski deponiji
Protest proti kranjski deponiji FOTO: Kanal A

Kot je pojasnil Miran Hude iz Mlake, ki je tudi predsednik društva za ohranitev Udin Boršta, sedaj krajani zahtevajo, da se pripravi in začne izvajati program sanacije, saj jih emisije iz odlagališča vsak dan zastrupljajo. Poleg tega zahtevajo izredno sejo mestnega sveta, na kateri naj svetniki sprejmejo, da tu nikdar več ne bo deponije ali centra za ravnanje z odpadki. Želijo, da bi se občina in komunala zavezali, da se na tem zaščitenem območju v naravnem parku izvajajo samo aktivnosti, ki so v skladu z okoljem in usklajene z željami lokalnih prebivalcev.

Na negativne posledice odlagališča, ki ga želi kranjska občina preoblikovati v regijski center za ravnanje z odpadki, so danes krajani opozorili s številnimi transparenti z raznovrstnimi napisi. Med drugim so zapisali, "Dost nam je svinjarije!", "Smetišče - pokopališče", "Kje ste inšpektorji?", "35 let laži bo dovolj", "Kdo nas zastruplja?" in "Tudi mi si zaslužimo zdravo okolje".

"Veliko lokacij obstaja, ki bi z veseljem sprejele te smeti, ker pa se je občina tako pozno spomnila, da mora nekam drugam odvažati smeti, bo sklenila zelo drage pogodbe," je opozoril Hude in dodal, da se z občino ne da pogovarjati o sanaciji odlagališča. "Od občine nismo deležni nobenega spoštovanja ampak samo izigravanje že 35 let. Svoj davek smo občini in državi že plačali in sedaj hočemo zdravo življenjsko okolje," je dodala Kavčičeva.

Današnji javni shod je varovala tudi policija, pa čeprav dogodek ni bil prijavljen. Kot je povedal policijski inšpektor Boštjan Omrzel, bodo zoper organizatorje napisali kazni, saj gre za kršitev zakona o javnem zbiranju. Sicer pa so policisti ocenili, da gre za miren shod in da drugih kršitev ni bilo.

Odpadki na deponijo Kovor


Komunala Kranj, ki skrbi za odvoz odpadkov občin Kranj, Cerklje, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko, je sklenila pogodbo za odvoz v Kovor. Vendar pa je odlaganje odpadkov na tržiško deponijo štirikrat dražje, kot je bilo deponiranje v Tenetišah, je na današnji novinarski konferenci opozoril direktor Komunale Kranj Ivan Hočevar, ki pričakuje, da bo dovoljenje Tenetišam kmalu podaljšano.

Protest proti kranjski deponiji
Protest proti kranjski deponiji FOTO: Kanal A

Podžupan mestne občine Kranj Stane Štravs je pojasnil, da Komunala Kranj danes ni odvažala smeti na deponijo Tenetiše, ker ne želi nobenih konfliktov z lokalnim prebivalstvom. Zato je Komunala Kranj z deponijo Kovor sklenila pogodbo, po kateri bo v tržiško občino odvažala smeti, dokler ne bo podaljšano okoljevarstveno dovoljenje deponiji Tenetiše.

Na deponijo v Kovorju bo kranjska komunala odvažala le del odpadkov, pet do šest kamionov od 30 kamionov dnevno, je za 24ur.com pojasnil tržiški župan Borut Sajovic. "V bistvu gre za pomoč naše občine občini Kranj," je še dodal Sajovic.

Kranjski podžupan Štravs pričakuje, da bo dovoljenje deponiji Tenetiše izdano v kratkem, predvidoma že danes, ko je Komunala Kranj prejela odločbo, s katero je bila zavrnjena še ena zahteva enega izmed krajanov, da postane stranka v postopku za izdajo dovoljenja.

V primeru, da deponija Tenetiše ne bo dobila podaljšanja obratovalnega dovoljenja, bo morala komunala še naprej voziti smeti v Kovor, kjer pa so stroški za odlaganje štirikrat višji kot v Tenetišah. "Trenutno je strošek tedenskega odvoza za štiričlansko družino s 120-litrsko posodo za odpadke osem evrov, za odvoz na Kovor pa bi bilo 31 evrov," je povedal Štravs. Hočevar je pojasnil, da bodo v tem primeru pripravili analizo stroškov in predlagali povišanje cen občanom za odvoz odpadkov.

Prihodnjo nedeljo, 11. novembra, bodo občani mestne občine Kranj odločali o umestitvi regijskega centra za ravnanje z odpadki na območje obstoječe deponije Tenetiše. Tudi upravno sodišče je namreč zavrglo tožbo o tem, da naj bi bil sklican referendum v neskladju z ustavo, je dejal direktor občinske uprave Aleš Sladojevič.

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pantherina@gmail.com
09. 11. 2007 14.12
Zadnja sveža novica - sušlja se, da se bo sežigalnica in če bo prostor tudi regijski center (ki nima vplivov na okolje, ker se vse dogaja v zaprtih prostorih....) zgradila tam, kjer bo največ volivcev na referendumu obkrožilo da so ZA regijski center. Tako se bodo odpadki iz neprimerne lokacije Tenetiš, lahko sanirali v tem regijskem centru na drugi, primerni lokaciji. No, pa smo problem rešili. p.s. Gregson, lepo da imaš svoje mnenje, ampak vidi se pa, da ne poznaš situacije, kar ti seveda ne zamerim - več kot 70% odstotkov tistih, ki jih bo glasovalo ZA, ne bodo vedeli, za kaj se gre.
gregson3@gmail.com
08. 11. 2007 15.52
Ko malo berem tele vaše prispevke pa se mi zdi, da je vse brez pomena. Milslim, da bo odlagališče ostalo kar na starem mestu, kajti kdo pa bo plačeval trikratno ceno odvoza smeti. Krajani Mlake in Tenetiš bodo proti ostali pa mislim, da bodo za to, da smetišče ostane na tem mestu. Zanima pa me kako je bilo glede teh parcel okoli smetišča. So imele kaj manjšo vrednost. Je pa napaka to, ker so krajani že takoj na začetku odločno proti temu. Mislim, da bi se morali malo drugače pogajati, da se smetišče uredi in da bi pač ostalo na mestu kjer je. Seveda pa bi se jim lahko dodelilo kakšne subvencije ali kaj podobnega. Takšno je moje mnenje...............................................
Meki
05. 11. 2007 13.11
albertinum: vprašal si me kdaj je bil smrad nazadnje problem. Lahko ti odgovorim: včeraj zvečer. Sicer ni nevem kako zelo smrdelo ampak je. Sploh pa sedaj ko je mraz ne smrdi toliko kot poleti, tako da najlažje je pozimi to gledat in rečt saj čisto malo smrdi. Ko pa pride poletje pa ne moreš dihat. Včeraj je bil pri meni tudi prijatelj , ki je pravtako takoj opazil smrad.
jns@email.si
04. 11. 2007 23.54
Smetišče črna gradnja? Tako kot ta novo (občinsko) drsališče na Zlatem polju? :-) (kolikor vem so mu razveljavili gradbeno dovoljenje, ker ni v skladu z zazidalnim načrtom za tisto območje) Gradbeno dovoljenje za mojo hišo se je tudi glasilo na občino (kupljeno skupaj s parcelo). Morda je ravno zato črna gradnja? Kdo bi vedel.
pantherina@gmail.com
04. 11. 2007 23.35
sam res nimate druzga več kot nabijat, da smo okoliški prebivalci črnograditelji.....edina stvar k je na črno v Tenetišah je smetiše..... Perne ni psihiater, ampak psiho...............
pulmo
04. 11. 2007 22.55
Takih neumnosti kot jih piše albertinum pa že dolgo nisem zasledil nikjer. Saj ga razumem. Je pač član občinsko - komunalne tolpe in po službeni dolžnosti zagovarja njena stališča na tem forumu. Poglejmo samo nekaj cvetk. 1. Smrad, ah to sploh ni problem... 2. Voda, ah saj nič ne sme pronicati v podtalnico, zato ni problema, pa kanalizacijo imate (ne ga srat) tako, da če že teče potem teče tja. No če pa tudi s tem niste zadovoljni vas pa potolažim, da vode tam okoli tako ali tako niso namenjene pitju... 3. To je taka nova tehnologija, ki iz gore smrdljivih smeti naredi briket, ki nima nobenega vpliva na okolje, pri predelavi pa ni nobenih emisij (vaaauuuu)... 4. Regijski center in visoko tehnološka predelava smeti sta cenejša kot stresanje smeti s tovornjaka na kup.... Albertinum ti verjetno nisi veliko v šolo hodil?
jns@email.si
04. 11. 2007 16.20
Pa da ne bo kdo "ugotovil" da tisti potoki sploh niso vodotoki, lahko tudi tu malo "pomagam": Zakon o vodah (ZV-1) Ur.l. 67/2002 vse potoke brezpogojno šteje za vodotoke. Celo če bi imeli vodo le občasno (česar se v Udin borštu ni bati).
pantherina@gmail.com
04. 11. 2007 11.25
"jns" saj vidiš da nas imajo vsi vse za budale... albertinum, nisem vedel da po novem kanalizacija teče v hrib navzgor...... na letaku piše da ni na vodnatem območju, ti pa si sam napisal, da je. ne smrdi nam iz kanalizacije, ampak pride po zraku. verjetno, pa boš ti bolje vedel koliko in kdaj smrdi, kot pa mi ki tu živimo.
nask
04. 11. 2007 11.20
zakaj pa to deponijo ne prestavijo na Zaplano, in naj smrdi drnovšku, ne samo navadnim smrtnikom
jns@email.si
04. 11. 2007 01.20
Uradni list RS 32/2006 z dne 28. 3. 2006 ter dopolnitve in spremembe Uradni list RS 98/2007 z dne 26. 10. 2007
timbentic@yahoo.com
04. 11. 2007 00.13
Uredba o odlaganju odpadkov: (1) Pri načrtovanju odlagališča je treba zagotoviti, da je odlagališče najmanj 300 m oddaljeno od območij, namenjenih poselitvi in rekreaciji, javnih parkov, zdravilišč in okrevališč, kmetijskih površin, namenjenih poljedelstvu, ter vodotokov in drugih vodnih teles.
albertinum@excite.com
03. 11. 2007 23.08
Timbentic, Zakon o vodah ne velja od leta 1982. Mi prosim poveš, za kateri zakon in kateri člen gre? Voda tam okoli je, a to ni težava, ker iz deponije itak ne sme nič odtekati v okolje, za kar mora biti več varnostnih mehanizmov. Kar se tiče črnih odlagališč tam okoli, jih je po poročilih res pono, a nimajo veze z deponijo, pač pa z ljudmi, ki svinjajo. Glede smradu ga na 600 m ne bi smelo biti, vedno pa se mu ni mogoče izogniti pri obstoječi tehnologiji, ker se odlagajo biološki odpadki. V novem centru je to drugače.
timbentic@yahoo.com
03. 11. 2007 22.31
V zakonu o zaščiti voda lepo piše, da mora biti potok (pa še kaj drugega )300m oddaljen od odlagališča. Hujskate narod in da glasuje za vaše nezakonite plane. Trošite nap davkoplačevalski denar za kršenje zakonov.
jns@email.si
03. 11. 2007 22.29
V Udin borštu skoraj kjerkoli obrneš kamen, priteče ven voda. Na drugi strani v Cegelnici sem slišal, da pri vsakem izkopu za hišo naletijo na vodne žile. Domačini povedo, da je tu pri mojem sosedu včasih ob najmanjšem dežju iz gozda tekel potok. Zdaj teče v jašek meteorne kanalizacije, ki se izliva v potok na drugi strani naselja. Pred tedni, ko je bila poplava v Železnikih, je bil Udin boršt skoraj jezero. Pri meni takoj pod hišo so se začele velike mlake globoke do pol metra. Potok se še zdaj ni povsem vrnil v svojo strugo. Vode je res ogromno. Zelo znano je tudi področje na enem potoku, kjer ljubitelji postavljajo ogromno malih mlinčkov. Tja vodijo celo otroke iz šol in vrtcev na ekskurzije. Na zapuščeni cesti Kokrica-Naklo je ponavadi polno avtomobilov rekreativcev in sprehajalcev iz mesta zato tudi ne drži, da to ni rekreativno območje. V sak dan ob katerikoli uri na polurnem sprehodu po goszu srečaš vsaj 5 ljudi, ki trimčakajo. Ker je gozd poln vrtač in jam, povsod ni prehoden in tako sem jaz na eni od takih rekreacij zašel in prišel iz gozda na drugi strani smetišča (tako je blizu). Prej sem hotel po severni strani (na strani gozda) prečkati področje, pa sem zašel v eno močvirje polno odpadkov. Grozno in nagnusno! > Te lahko vprašam, kdaj je bil smrad nazadnje problematičen? Sem šel ravnokar preveriti, smrdi zdaj! Sicer ne tako hudi kot ob poletnih večerih (in jutrih), tako da definiraj besedo "problematičen". Nekoč zjutraj je bilo tako grozno, da se mi je dvigalo na bruhanje. Na srečo je bilo to do zdaj le 2x.
albertinum@excite.com
03. 11. 2007 22.10
Hm, kar poglejte tole pantherino, ta je sigurno ena od civilne iniciative al pa ena, ki si hoče zvišat vrednost svoje parcele. Odgovor za nejeverno pantherino: VSE LAHKO VPLIVA NA OKOLJE! KAM PA PREDLAGAŠ, DA DAMO TUDI TVOJE ODPADKE, KI NASTAJAJO VSAK DAN? Drugič: Ko kričiš, da smetišča blizu ljudi ne sme biti, potem si vsaj priznaj, da so prav zato smetišča sredi gozda. Tretjič: 20% od 200.000 je manj od zdajšnjih 100% od 80.000, pa še tistih 20% bo šlo nekaj v Tržič in Jesenice. Četrtič: Tam res ni virov pitne vode, ker se od tam ne zajema voda za vodovod. Petič: Potoki in voda je res tam. Če je deponija primerno urejena, to ni noben problem. Center bi lahko bil tudi tik ob reki ali jezeru. Glede kanalizacije. Res je vse priključeno na kanalizacijo - zato pa kričite, da smrdi iz jaškov. V novem regijskem centru pa bo tam tudi čistilna naprava, ki bo pred izpustom v kanalizacijo vse očistila. Smeti se bodo res podražile, ker imate Krančani eno najnižjih cen smeti. Če ne bo tam regijskega centra, pa bodo še veliko dražje. Ko boste kupovali časopise, ne pozabite še na tiste, ki so jih podkupili črnograditelji. Sicer pa, Podobnik ne odloča o regijskem centru. Na žalost SLS-ovega podkupljenega lobija.
pantherina@gmail.com
03. 11. 2007 21.22
hm, kar poglejte tega albertinuma, ta je sigurno eden od občinarjev al pa eden k bo na račun drugih in smeti dobr zaslužu. vprašanje za vseveda albertinuma: KATERI ODPADKI SO TOLIKO PREDELANI, DA NE MOREJO VEČ VPLIVATI NA OKOLJE? JIH NI! drugič: kako je umeščeno trenutno smetišče, glede na lego udin boršta? (predstavljajte si jajce na oko - beljak je krajinski park, rumenjak pa smetišče. ker jim je tako ustrezalo, so samo izvzeli del kjer je smetišče in napisali da tam ni krajinski park. tretjič: NA LETAKU PIŠE, DA SE KUPI ODPADKOV NE BODO VEČALI? KAJ PA TISTIH 20%? IN TO 20% OD 200.000 LJUDI? To ni kopičenje, to verjetno izpuhti? četrtič:na letaku tudi piše, da na območju ni zaledja virov pitne vode petič: da ni vodotokov in drugih vodnih teles? Ljudje božji, zavijte vendar eno sončno nedeljo s ceste proti smetišču in se malo razglejte okrog, prva stvar ki jo boste opazili je koliko je povsod okrog po gozdu manjših ali večjih potokov. in zadnja največja laž: izcedne vode so priključene na kanalizacijo(?), ki se stekajo na centralno čistilno napravo Kranj? Moraš bit pa res neumen, da ne veš da tam ni NOBENE kanalizacije...razen če smo vsi krajani tok neumni, da ni nihče priključen nanjo.... ljudje, vi kar verjemite, da se bodo smeti podražile, to je najboljši način s katerim vas lažnjivi politiki lahko dobijo na svojo stran in prepričajo. kupite si različne časopise in ne berite samo enega, pa boste že tu videli katere novinarje je občinarjem uspelo podkupiti.... sicer pa, lahko tule blogirate kar želite, minister Podobnik je svoje o regijskem centru že povedal...in to javno. izid informativnega (!) referenduma, kjer večina odloči o usodi manjšine je takoalitako popolnoma nepomemben... pa lep pozdrav
albertinum@excite.com
03. 11. 2007 19.17
Meki, odlaganje nepredelanih odpadkov je v Sloveniji možno le še 2 leti, po tem se bodo odlagali le še predelani odpadki brez vplivov na okolje. Takšne odpadke bo v zaprtih halah proizvajal tudi center za ravnanje z odpadki. Takšen center bo tudi skrbel za problematično polje A, od koder verjetno (poleg kmetijstva) izvirajo težave v podtalnici. Kar se tiče trenutno aktivnega polja, se tam po meni dostopnih podatkih izvajajo dodatni ukrepi glede smradu in dodatno ločevanje organskih odpadkov, ki smrad povzročajo. Te lahko vprašam, kdaj je bil smrad nazadnje problematičen? V trenutno aktivnem polju sicer ni nobenih izpustov izcednih vod v podtalnico. Po mojem je rešitev v tem, da se podpre regijski center, ki bo tako lahko tudi hitro zgrajen in operativen, s tem pa bo tudi težav konec.
Meki
03. 11. 2007 18.48
albertinum: jaz verjamem, da zaradi samega centra ne bo smradu, ampak povej to ljudem, ki jim že 30 let lažejo in jih prenašajo naokrog. Jasno je da imajo dovolj in ne zaupajo več takim trditvam. Te bom pa jaz nekaj vprašal, ker očitno zelo poznaš zadeve in to. Kaj bi bila po tvoje rešitev za normalno življenje ljudi, ki živimo v bližini, tako da bom poleti zvečer lahko odprl okno in prezračil prostor ne pa imel celo hišo zaprto?
timbentic@yahoo.com
03. 11. 2007 17.10
Vsem bi lepo priporočal, da si ogledate zadnji izvod revije Gea, tam je zelo lep članek o Udin Borštu. Na sliki so celo kraške jame. MOK je očitno brez ekološke vesti. Dajmo uničiti vse naše naravne bisere ljudi pa prepričati , da glasujejo proti sebi, samo zato da se bo podjetniška manjšina okoristila. Tako ekološke, kot finančne posledice bodo pogubne za občino Kranj. Ne pozabite, vsaj tri lokacije so bile bolje ocenjene kot Tenetiše. Spomladi je Tenetiše dobilo 3x slabšo oceno od najbolje ocenjene lokacije, vendar je MOK s podjetniško inicijativo obrnil vse na glavo. Pri tem se ne ozirajo na naravni park in nadaljnje zastrupljanje naroda.
albertinum@excite.com
03. 11. 2007 13.57
Jaz sem videl letak civilne iniciative in tam laži kar mrgoli.