Slovenija

S sateliti v boju proti podnebnim spremembam

Ljubljana, 31. 05. 2010 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sateliti lahko pomagajo v boju proti podnebnim spremembam. Prav sateliti zagotavljajo dober prostorski pregled nad razsežnostjo vremenskih ujm, je poudaril okoljski minister Žarnić.

Brez satelitov si prilagajanja na podnebne spremembe ne moremo več predstavljati, pravi Žarnić.
Brez satelitov si prilagajanja na podnebne spremembe ne moremo več predstavljati, pravi Žarnić. FOTO: POP TV

Satelitska tehnologija in študije na njihovi osnovi lahko bistveno pripomorejo k pravim ukrepom v boju proti podnebnim spremembam in njihovemu prilagajanju, je ob odprtju konference lokalnih in regionalnih oblasti za ublažitev in prilagajanje podnebnim spremembam s pomočjo satelitskih storitev poudaril okoljski minister Roko Žarnić.

Sateliti so nedvomno dosežek, brez katerega si učinkovitega spremljanja, predvsem pa prilagajanja na podnebne spremembe ne moremo več zamisliti, je poudaril minister za okolje in prostor Žarnić. Dodal je, da se s sateliti spremlja vsebnost toplogrednih plinov v ozračju, spremembe naravnega okolja, predvideva razvoj vremenskih in podnebnih procesov, spremlja dvig morske gladine in spremembe obalne črte.

Minister je še pojasnil, da prav sateliti zagotavljajo dober prostorski pregled nad razsežnostjo vremenskih ujm in onesnaženja, z njimi pa se spremlja tudi krčenje ledenikov, razsežnost snežnega in ledenega pokrova, širjenje požarov v naravnem okolju, krčenje gozdov in širjenje urbaniziranih območji.

Globalno segrevanje
Globalno segrevanje FOTO: Reuters

Sateliti vplivajo na življenje posameznika

Predsednik mednarodne organizacije Eurisy Colin Hicks je izpostavil, da sateliti vplivajo na življenje posameznika na številnih področjih. "Poskušamo osveščati o tem, kako zelo smo odvisni od satelitov in da bodo v prihodnosti postali še bolj pomembni pri sprejemanju političnih odločitev. Podatki, ki jih zbiramo preko satelitov, so in bodo podlaga za racionalne in premišljene rešitve in ukrepe," je poudaril.

Na odprtju konference je preko videonagovora evropski komisar Janez Potočnik povedal, da bodo prav sateliti s podatki, ki jih zberejo, pomagali k sprejetju pravih odločitev pri blaženju posledic podnebnih sprememb.

Brez satelitov ne bi vedeli, kako hitro se podnebje spreminja, je pojasnila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Poudarila je, da morajo biti ukrepi za blaženje podnebnih sprememb v naslednjih desetih letih koreniti. Pri blaženju je omenila možnosti upočasnjevanja globalne rasti prebivalstva, manjšo rast BDP, povečevanje energijske učinkovitosti, nadomeščanje nafte in premoga z zemeljskim plinom ter nadomestiti fosilna goriva z obnovljivimi viri energije oz. z nuklearno energijo.

Brez drastičnih ukrepov v naslednjih letih, tako meni Kajfež Bogatajeva, se bo globalna temperatura zvišala za več kot tri stopinje Celzija, kar pomeni, da se bo gladina morja do 2100 dvignila za en meter.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
31. 05. 2010 14.23
Prejšnji teden sonce....... ta teden dež....... Le kako bo Lučka Kajfež Bogataj dosegla, da se podnebje ne bo spreminjalo ???? . Pa saj niti sama ne ve.... samo da "pokasira" milione od novo uvedenih davkov... ostalo jo pa ne briga !!!!
ninja.subversion
31. 05. 2010 12.55
naj mi avtor tega članka prosim razloži kako da se je lahko zemljino podnebje ravno tako spreminjallo pred stoletji, pa vendarle ni bilo tehnologije ter onesnaženja? povejte stričku Ronaldu da prazne slame ne bomo več dolgo mlatili