Slovenija

S plačami niso zadovoljni vsi

Ljubljana, 25. 05. 2006 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikati in vlada bodo podpisali izjavo o usklajenosti novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Plače zaposlenim v javnem sektorju se bodo dvignile 1. julija
Plače zaposlenim v javnem sektorju se bodo dvignile 1. julija FOTO: POP TV

Po večmesečnih pogajanjih bosta pogajalski skupini sindikatov in vlade podpisali izjavo o usklajenosti novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Po večmesečnih pogajanjih so namreč pogajalci v torek parafirali dogovor, da se plače dvignejo 1. julija. Z dogovorom se sicer ne strinja pet sindikatov, združenih v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

"Med drugim smo se uspeli uskladiti glede višine indeksacije plač, skupaj za 2,35 odstotka," je pojasnil in dodal, da je vlada pred nekaj meseci predlagala dva odstotka. Od skupne indeksacije bo po besedah vodje pogajalske skupine Draga Ščernjaviča 1,3 odstotka namenjenih za indeksacijo plač in 1,05 odstotka za zbiranje sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij. Ščernjavič je še poudaril, da je dogovor parafiralo 18 od 23 sindikatov. 

Tako se bo npr. medicinski sestri, policistu ali administratorju s srednjo izobrazbo plača zvišala za manj kot 1500 tolarjev neto. Branimir Štrukelj, KSJS

Po mnenju predstavnikov Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) usklajena višina dviga plač (1,3 odstotka) ne zagotavlja realnega povečanja plač kljub ugodni rasti produktivnosti v državi. "Tako se bo npr. medicinski sestri, policistu ali administratorju s srednjo izobrazbo plača zvišala za manj kot 1500 tolarjev neto," je povedal predsednik KSJS Branimir Štrukelj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.