Slovenija

S februarjem višje pokojnine

Ljubljana, 16. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Upravni odbor pokojninskega zavoda je sklenil, da bodo pokojnine za večino upokojencev višje za 0,7 odstotka.

upokojenka
upokojenka FOTO: Dare Čekeliš

Upravni odbor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je na današnji seji preučil možnost za februarsko uskladitev pokojnin in sklenil, da se te za večino upokojencev povišajo za 0,7 odstotka.

Večina pokojnin, ki se usklajujejo tako glede na gibanje plač kot zaradi vzpostavitve enakopravnega položaja med "starimi" in "novimi" upokojenci, se bo povečala za 0,7 odstotka. Medtem ko se bodo pokojnine za tiste, ki so se upokojili po 1. januarju 2004, in tudi za del "starih" upokojencev, kjer je ta enakopravnost že vzpostavljena, povišale za 1,3 odstotka, so po seji pojasnili na ZPIZ.

Pogoji za povišanje pokojnin so bili namreč izpolnjeni, saj je nastala pozitivna razlika med stopnjo rasti povprečnih mesečnih plač na zaposlenega, izplačanih za obdobje od januarja do decembra lani, v primerjavi s povprečjem teh plač, izplačanih za enako obdobje eno leto pred tem, in stopnjo rasti pokojnin, izplačanih za isti obdobji.

Povprečna mesečna najnižja pokojninska osnova, veljavna v obdobju od januarja do decembra lani, je znašala 98.436 tolarjev, kar je 4,9 odstotka več kot v letu 2003, ko je znašala 93.838 tolarjev.