Slovenija

Ruski gardisti v Ljubljani

Ljubljana/Kranjska Gora, 29. 07. 2006 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Ljubljani in Kranjski Gori so potekale prireditve ob 90. obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem.

Parada ruskih gardistov je bila v Ljubljani deležn avelike pozornosti
Parada ruskih gardistov je bila v Ljubljani deležn avelike pozornosti FOTO: POP TV

Dopoldne so se Slovencem v Ljubljani, na Prešernovem trgu, predstavili ruski gardisti, ki so se popoldne predstavili tudi v Kranjski Gori, kjer je potekala ekumenska maša, zvečer pa je tam nastopila še skupina Kubanskih kozakov.

Mašo v Kranjski Gori je ob prisotnosti drugih katoliških in pravoslavnih duhovnikov vodil češki kardinal kardinal Tomaš Špidlik. Na njej je sodeloval tudi visoki predstavnik ruske pravoslavne cerkve, stalni član sinode Filaret, ki vodi delegacijo ruske pravoslavne cerkve na obisku v Sloveniji. Rusko delegacijo je sprejel tudi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Ruski gardisti so se na Prešernovem trgu postrojili
Ruski gardisti so se na Prešernovem trgu postrojili FOTO: POP TV

V Kranjski Gori so nastopili še Kubanski kozaki, ki so s petkovim nastopom v ljubljanskih Križankah začeli prireditve ob okrogli obletnici Ruske kapelice.

Poziranje za fotografe - ruski in slovenski gardisti
Poziranje za fotografe - ruski in slovenski gardisti FOTO: POP TV

Slovesnosti ob 90. obletnici ruske kapelice tradicionalno vsako leto organizirajo rusko veleposlaništvo v Sloveniji, občina kranjska Gora in društvo Slovenija-Rusija. S slovesnostjo ob kapelici, predvsem pa s spremljevalnimi prireditvami, naj bi po besedah kranjskogorskega župana Jureta Žerjava med drugim povečali prepoznavnost Slovenije in Kranjske Gore v svetu, predvsem pa v Rusiji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.