Slovenija

'Ruplov način smešen'

Zagreb/Ljubljana, 30. 01. 2008 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Hrvaška je jeseni predlagala sestanek, a ni dobila termina," trdi Sanader. MZZ: "Bilo je ravno obratno."

Rupel je prestopil mejo, ki je običajna v diplomatskih odnosih med dvema državama. Hrvaški premier Ivo Sanader

Izjava slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da je Hrvaška "praktično prekinila odnose s Slovenijo in da na ravni zunanjih ministrov ni nobenih stikov že pet, šest mesecev," še naprej močno odmeva. Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da je Rupel v Evropskem parlamentu "povedal neresnico". "Hrvaška ni prekinila diplomatskih odnosov, če pa je kdo to poskušal, je bil to Rupel," je dejal. Po njegovih besedah je Rupel s svojimi trditvami "prešel mero, ki je običajna v diplomatskih odnosih med dvema državama".

Po njegovih besedah je Ruplov način "nenavaden in smešen", sam pa se je nasmejal njegovim izjavam, ampak "ne iz srca". Obenem je Rupla pozval, naj se vzdrži tovrstnih izjav ter naj se čim prej sestane s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem.

Ivo Sanader, Dimitrij Rupel in Janez Janša
Ivo Sanader, Dimitrij Rupel in Janez Janša FOTO: POP TV
Sanader je zavrnil špekulacije, da se zaščitna ekološko-ribolovna cona (ERC) ne izvaja. "Težava je edino v tem, da nimamo dovolj instrumentov za njegovo kontrolo. Vse tuje ladje, ki zaidejo na območje ERC, so prvič opozorjene, če jih zalotimo še enkrat pa proti njim sprožimo ustrezne postopke," Sanadarjeva pojasnila povzema Jutarnji list.

Dejstvo je, da je glavni hrvaški pogajalec z EU Vladimir Drobnjak minulo jesen od Ljubljane zahteval sestanek, a ni dobil termina na slovenskem zunanjem ministrstvu, je še zatrdil predsednik hrvaške vlade. "Pozivam Rupla, naj se obnaša v skladu s proklamirano politiko Slovenije in Hrvaške, ki sta sosednji in prijateljski državi, ki, resnici na ljubo, imata odprta vprašanja, ki jih skušata reševati v evropskem duhu," je dejal.

MZZ: Slovenija predlagala datume, ki jih je Hrvaška zavrnila

V razpravi na zasedanju odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je minister Rupel izjavil, da so diplomatski odnosi med Slovenijo in Hrvaško na ravni zunanjih ministrov praktično pretrgani. Pojasnil je, ''da ni urejenih odnosov, kot bi jih morali imeti, ampak ne po krivdi Slovenije; mi smo dajali veliko pobud in jih dajemo še naprej in jih dajem tudi tule zdaj'', so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

''Dejstvo je, da je bilo v letu 2007 samo eno neformalno srečanje, in sicer 17. februarja v Kastvu. Na srečanju sta se minister Rupel in takratna hrvaška ministrica Kolinda Grabar Kitarović dogovorila, da bo naslednje srečanje gostila Slovenija. V drugi polovici leta 2007 je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve hrvaški strani predlagalo več datumov za bilateralno srečanje, vendar je hrvaško zunanje ministrstvo vse predloge zavrnilo, ne da bi predlagalo svoje datume,'' trdijo na MZZ.

Cinični Vjesnik

Naš glavni pogajalec Vladimir Drobnjak je že večkrat pisno zaprosil za sestanek z odgovornimi v Sloveniji, vendar do tega, žal, ni prišlo. Obžalujem, ker gospod Rupla daje takšne izjave. Hrvaški predsednik Stipe Mesić

Ruplove izjave odmevajo tudi v hrvaških časopisih. “Z veliko pozornostjo spremljamo komentarje Avstrije o slovenskem predsedovanju EU. Sloveniji želimo, da bo njeno predsedovanje najboljše doslej,“ navaja nekoliko cinično izjavo hrvaškega premierja zagrebški Vjesnik.

Slovenci ribarili v hrvaških vodah?

Hrvaški radio je ob vsem tem poročal, da sta dve slovenski ribiški ladji, Riba 1 in Riba 2, dopoldne prešli "sredinsko črto" v Piranskem zalivu in nadaljevali ribolov v "hrvaškem teritorialnem morju".

Ali sta slovenski ribiški ladji ribarili v hrvaškem morju?
Ali sta slovenski ribiški ladji ribarili v hrvaškem morju? FOTO: POP TV
Odkar so 1. januarja začeli izvajati ERC tudi za države članice Evropske unije, so na Hrvaškem zabeležili 17 italijanskih ribiških ladij, današnji obisk slovenskih ladij pa je po podatkih policijske uprave prva kršitev hrvaških teritorijalnih mej na morju iz Slovenije.

Hrvaški radio je povzel izjavo podpredsednika istrskega ceha ribičev Danila Latina, ki je opazoval slovenski ladji. Povedal je, da sta danes dopoldan omenjeni ladji "kršili suverenost ozemlja Republike Hrvaške na ta način, da sta lovili ribe v hrvaških teritorialnih vodah". Po njegovih navedbah sta ladji dvigovali mrežo "celo manj kot navtično miljo pred pristaniščem Savudrija".

Istrska policijska uprava je sporočila, da sta okoli 12.30 ure dve slovenski ribiški barki vpluli v hrvaške teritorialne vode. ''Savudrijski ribiči so sporočili, da so slovenski ribiči na ladjah Riba 1 in Riba 2 mejno črto prekoračili za 0,8 navtičnih milj. Ko je na kraj prišel policijski patruljni čoln, so bili Slovenci že 1,3 navtične milje v hrvaških vodah,'' so zapisali v sporočilu za javnost. Slovenski ribiči so hrvaško morje zapustili okoli 13. ure, so dodali.

Piranski ribič Zlatko Novogradec pa je povedal, da je sam za novico izvedel iz medijev in konkretno o tem ne ve ničesar. "Če oni štejejo polovico zaliva za Hrvaško, potem je možno, da so naši šli v hrvaške vode," je dejal. Novogradec meni, da je šlo verjetno za ladji Riba 1 in Riba 2 družbe Riba. Ribiči, ki so bili na plovilih, vplutje v hrvaške vode odločno zanikajo. Trdijo, da že od razglasitve ERC niso pluli v mednarodnih vodah.

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slonpodgrmom@gmail.com
01. 02. 2008 17.43
Marka Miliča za zunanjega ministra bo vsaj koga po gobcu usekal.
bizarnost@email.si
01. 02. 2008 12.29
Včeraj je Avstrijska tiskovna agencija objavila novico o slovenski diplomatski blamaži, ko je v javnosti eden izmed neimenovanih diplomatov objavil depešo med slovenskim Ministrstvom za zunanje zadeve in ZDA. Javnost v drugih državah običajno nima vpogleda v tovrstne diplomatske zadeve, zato je omenjeni dogodek milo rečeno diplomatski incident. Vzrok za to bi bil lahko močna prisotnost levičarjev v slovenski diplomaciji - dejanje namreč nosi podpis rdečega lamenata FDV, saj nihče drug v državi ni tako skrajen, da bi pa iz povsem običajne diplomatske depeše ZDA delal nekakšen domnevni "imperialni škandal"? To agencijsko novico so včeraj povzele vse večje slovenske medijske hiše. Pri tem pa so seveda pozabile javnost obvestiti, da je novica prišla iz Ljubljane. Od slovenske leve aktivistične novinarke Nine Razboršek, ljubljanske dopisnice Avstrijske tiskovne agencije, ki je že prej aktivistično poročala o peticiji Zgage in Šurca. Namesto tega so se razpisali o "poročanju avstrijskih medijev" (ki so le povzeli agencijsko novico, ki jo je napisala leva aktivistična novinarka iz Ljubljane).
xzamiel@hotmail.com
01. 02. 2008 12.28
Cikular: Ja, popisi. Preveri zadnji popis npr za okolico Savudrije in dejansko stanje. Se precej razlikuje. Hmm.
Profet
31. 01. 2008 22.57
bnam 2707 | 31.01.2008 | 01:27"Dejstvo je,da Istra nikoli in to prav nikoli ni bila hrvaška" To drži vendar nikoli in to prav nikoli ni bila slovenska niti ni bila sedanja slovenska Istra ni bila slovenska in Slovenija nikdar ni imela države pred 1991 innikdar ni imela morja pred 1954.Toliko..
Profet
31. 01. 2008 22.51
inexslo | Seveda to n res-Karantanija je bila prva SLOvanska tvorba očitno nimaš niti srednješolske izobtrazbe da tega ne veš. Seveda Jelinčič je tvoj idol ki ti bo povedal še marsikašno bedasto.
Profet
31. 01. 2008 22.47
xzamiel | 30.01.2008 | 19:05 Po popisu iz 1910 AO je bilo 45%hrvatov 38%italijanov in samo 13%slovencev v Istri. Markgrafschaft Istrien mislim da se ti motiš malo poggoglaj
xzamiel@hotmail.com
31. 01. 2008 20.28
Problemov je več, če smo natančni. Prvi problem je ta, da je hrvaška očitno nezmožna se držati dogovora. Drugi problem so italijani glede morja, kar si omenila. Tretji problem pa so naši politiki, ki skušajo ne vem kaj prikazati. Če se HRV boji za svoje morje, naj se to sporoči in deluje v to smer. Enoglasne rešitve niso nikoli dobre. Italijani so že nekaj časa tiho glede tega, kar je "hecno". Zdaj pa imajo itak še probleme z vlado, kar ni nič novega. Mi pa imamo Rupla in Janšo. Glede tega, da nismo kos nalogi. Verjetno res ne. Imamo pa še čas, da se dokažemo
orchid21
31. 01. 2008 19.49
Tle je jasno samo to, da se tako obnašanje, kot ga kaže Rupel v diplomaciji ne obnese. Izpadli bomo kot kekci pred vso EU. Kako mu lahko pade na pamet taka izjava, s tem je samo poslabšal vse skupaj. Če je želel izpasti pameten, žal temu ni tako. Izpadel je kot totalno nezrel, da še naprej opravlja to funckijo in naj Janša že neha tiščat tega kozla na tej poziciji. Kar se pa tiče ribolovne cone, lahko povem, da so jo Hrvati uvedli predvsem zaradi Italijanov, ki so izropali svoje morje, sedaj pa silijo še na Hrvaško. Preden kdorkoli pametuje, je potrebno medaljo pogledati iz obeh strani in ne samo nekaj na pamet govoriti. Odnosi s Hrvati so vsaj s strani Hrvaške ok in če bi naši politiki bili res sposobni, bi bila vsa vprašanja že zdavnaj rešena. Slovenija pa ne bo na noben način vplivala na vstop Hrvaške v EU. S politiko, ki jo vodimo sedaj, pa dokazujemo EU samo to, da nismo zreli in kos nalogi, ki nam jo je EU naložila.
xzamiel@hotmail.com
31. 01. 2008 13.48
Poo: Če misliš, da nisem nič konkretnega povedal, potem pač ne razumeš stvari. To je tvoj problem. Če imaš ti težave s punco ali s komerkoli že, jih rešuj sam. Ni treba druge not potegniti, ne ? Ugrica: Bravo. :)
ugrica
31. 01. 2008 13.22
To sranje,ki se sesedaj dogaja v piranskem zalivo,hrvati iskoriščajo Kučanovo izjav 1991,ki je kod predsednik,hrvatom dovol jasno povedel v ime slovenije,da Slovenija nebo zahtevala zgodovinske meje v Istri od hrvaške.Hrvati so pri tej izjavi nazdravili v dobre sosedske odnise z Slovenijo.To je to.In tega stavka še danes nobeden slovenski politik ni preklical,kar pomeni ,da še zmeraj drži.Hrvaška danes ne dela drugega kod to,kar ji je Slovenija prostodušno neodgovorno 1990m leta prepustila.V takratnem slovenskem parlamento je edino Jelemčič z svojo stranko upozarjal na resnične probleme in na posledice neodgovornega ravnanja,do Slovenske meje v Istri.Vsi drugi poslanci parlamenta so bili prave ikone opic,ki niso druga znale kod napadati svojega nasprotnika,nosit banane v parlamen,in vino ,da so ga klokali,hrvati pa so lepo mirno risali mejo na slovenskem ozemlju v Istri.Dane pa slovenski ribič ne sme zapustiti svojega dvorišča v Pirano,ker v nasprotnem je pa po hrvaški interpretaciji že na hrvaškem.Slovenska politika se je žaljivo do slovenskih državljanov obnašala v slovenski Istri.Tudi na volitve ki so bile v tem obdobju jih ni vabila.Prizadeti državljani so protestirali,kod še danes protestirajo v kurji glavi na meji z hrvaško,vendar brez uspeha. Tudi Pirančani in obalne občine nosijo pri tem veliko krivdo in odgovornost.Danes pa imate to kar imate z svojo prijatelsko državo Hrvaško.
politik70
31. 01. 2008 09.31
Zanimivo da z Francozi so pa dobili termin in se tudi že v decembru sestali! Čudno res čudno! Zakaj že?
vladimir_gajsek@yahoo.com
31. 01. 2008 09.28
Diplomacija? Zagreb/Ljubljana | 30.1.2008 Če trdi sosednja še neevropsko unijska država:"Hrvaška je jeseni predlagala sestanek, a ni dobila termina," z gospodom hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem, pa MZZ na take blasfemije odgovarja: "Bilo je ravno obratno." VG
jao117@yahoo.com
31. 01. 2008 09.26
Hrvati su tako dobri, sve znajo. Tud notranja pravila evropska bolje poznajo ko Slovenci. A zakaj ne bi Slovenci najeli Hrvatov, da kao podizvajalci mal pomagajo predsjedovat? To bi lohk bil en skupen cilj, da se ne bi klali med sobom, ampak da bi srd usmerili na EVropce.
politik70
31. 01. 2008 09.04
Popravek Ustanoviti Vsaj 25 Pokrajin da bo SDS lahko zaposlila vse svoje ožje in širše družinske čalane z simpatizerji... Neznanje pač...
politik70
31. 01. 2008 08.57
coctacola Ti gre Lahovnikovo znanje fejst na živce? Praviš da je levica v Konfuznem stanju? No ja potem se pa nimaš česa bati! Janša ponovno zmaga na volitvah in raj na zemlji se bo še izboljšal! Gospodarska rast v višave Inflacijo bomo oziroma smo jo že z Lisbonsko pogodbo podprli... V naslednjem mandatu se pričakuje povečana prodaja slaščic in bureka na vsakem vogalu Na Hrvaško hodit na dopust bo prepovedano z ustavo! Opozicijske stranke in poslance preselit na drugo lokacijo ker v parlament ne pašejo... Ustanoviti Vsaj 25 Pokrajin da bo SD lahko zaposlila vse svoje ožje in širše družinske čalane z simpatizerji... Podjetja katera so še ostala v državni lasti prodati ali šenkati čim prej da nebi slučajno kakšna devidenda v proračun prišla(je že bolje če dobiš na kakšen račun odprt na Kajmanskih otokih) In še odgovor kaj je bili z Slovenijo pred osamosvojitvijo: Živeli smo v barakah! Vozili smo se z skiroji! Zdravstva ni bilo zdravili so nas šarlatani in vrači! Šolstvo (samo kakšna politična šola na bledu 3 dnevni direktorski tečaji) V trgovinah si dobil smo kakšen kos plesnivega kruha ostalo smo dobivali preko pomoči združenih narodov! Telefoni samo preko jogurtovih lončlkov! Televizija imeli smo samo RT Beograd Vrtci? Organizirane babice v barakarskem naselju! Policija? U dobra samo garbal in strelal mučili na nategovalnih napravah Tovarne? Baje so v Gorenju na neke ruske šporgete in pralne stroje nalepke gor limal....
coctacola
31. 01. 2008 08.34
Ob izjavah Frutka sem pomislil, da se seli na Hrvaško. Naša levica je v konfuznem stanju in se ne zna pobrati. Ne razumem čemu lezejo Hrvatom v rit? Frutek pa ti sploh veš, kaj je bilo s Slovenijo pred osamosvojitvijo?
jagoda_fp
31. 01. 2008 08.25
pooo daj se malo pomiri in obnašaj bolj kulturno, s svojim obnašanjem me spominjaš na hrvate!!! Ni čudno da se potem lahko hvališ da si se boril za Slovenijo (se hrvati se še zdaj borijo zanjo). Sram nas je lahko da ne znamo biti konstruktivni, ko se gre za Slovenijo. Upam da bo levica še bolj razpadla, se skregala med sabo (predvsem kdo bo koga) in taotalno pogorela. Tudi sam Janše ne podpriram 100% ampak ko se gre za SLO pa ni izjem. Če si videl včeraj ti dve lutki od LDS in SD ti mora bit jasno da sta govorila to kar jima je bilo naročeno, pa saj ta od SD je kar jeclal od jeze ko ni mora zastopati svojega stališča ampak je moral reč tako kot mu je naročil Potrč. Tak da POOO prosim razmišljaj s svojo glavo in v interesu Slovenije, če si sploh Slovenec, če pa nisi te pa povsem razumem da imaš druge interese.
bonsai9@email.si
31. 01. 2008 07.36
Ma Slovenija poskuša izrabit predsedujoče v EU. Saj je tud Jerovšek dejal včeraj pri odmevih, da je prav zato toliko investirala v EU, da ji bo ona uredila odnose s Hrvaško. Naše MZZ pa je vredno....ha, ha, se točno vidi koliko. Dokler bo Rupel zunanji minister boljše ne more bit.
manjakranjc@hotmail.com
31. 01. 2008 07.20
Čer, Rupel trenutno deluj tako, kot smo do nedavnega hoteli nekateri nagci SD in LDS pa so zamenjali ploščo, pričakovano?; DA! Štete so ure levici, niti enkrat ne deluje v interesu države in njenih državljanov. Na yugu pa vas nestrpno pričakujejo, kot bi lahko razbrali iz stališč Pahorjevih komunistov in Hrvaških; torej pot pod noge! Pozdrav M.K
KLIPAN71
31. 01. 2008 07.20
Slovenija je pred Hrvaško razglasila ERC, tudI druge države so razglasile ERC, v čem je problem?? Se bo pač treba sprijazniti z tem, da to kar smo storili sami, lahko storijo tudi drugi.