Slovenija

Rupel zadržan do Hrvaške

Ljubljana, 09. 10. 2007 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija ima glede odpiranja poglavja o zunanjih odnosih pri pristopnih pogajanjih Zagreba z EU zadržek 'tehnične' narave.

Minister Rupel meni, da lahko Hrvaška 'tehnično okoliščino' kmalu odpravi.
Minister Rupel meni, da lahko Hrvaška 'tehnično okoliščino' kmalu odpravi. FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da ima Slovenija v zvezi s poglavjem o zunanjih odnosih, ki naj bi ga v petek na medvladni konferenci o pristopnih pogajanjih z EU odprla Hrvaška, "zadržek, ki pa je tehnična okoliščina, ki jo lahko kandidatka odpravi v najkrajšem možnem času". Kot je spomnil, se je Hrvaška "pred obličjem EU" obvezala, da ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU ne bo uvedla, da bi lahko napredovala proti EU, pa mora sedaj izpolniti svoje zaveze.

"Kakšna bo usoda pogajanj Hrvaške v zvezi z zunanjimi odnosi, težko napovem, dejstvo pa je, da imamo nekaj pripomb in jih bomo najbrž imeli še nekaj časa. To pa ne pomeni, da zaviramo napredovanje Hrvaške proti EU," je povedal Rupel. Ob tem je izpostavil, da to ni dvostransko vprašanje, ampak "evropsko vprašanje prvega ranga".

Morje
Morje FOTO: POP TV

Hrvaška naj bi po napovedih portugalskega predsedstva EU v petek na medvladni konferenci o pristopnih pogajanjih z EU v Bruslju odprla dve novi poglavji v pogajalskem procesu - poglavje o zaščiti potrošnikov in zdravja ter poglavje o zunanjih odnosih, pri čemer gre sicer predvsem za trgovinske sporazume EU s tretjimi državami.

Slovenija in Italija naj bi po nekaterih napovedih zaradi nedavne napovedi Hrvaške, da bo s 1. januarjem 2008 razširila uresničevanje ERC tudi na članice EU, na omenjeni medvladni konferenci skušali preprečiti odprtje poglavja o zunanjih odnosih in tako ovirati pogajalski proces Hrvaške z unijo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bonsai9@email.si
10. 10. 2007 09.10
Seveda je tiho. Če mu pa še nč ni Condolisa Rice rekla kaj naj nardi. Še dobro da imamo Busha in Ricevo, drugače Slovenija sploh ne vedla kaj počet. Zdej pa samo Bush prdne in se že vsem dvigne.
sdspecy
09. 10. 2007 22.19
Po "insajderskih" informacijah se na ministerstvu za zunanje zadeve glede Hrvaške ne dogaja ČISTO NIČ konkretnega! Kar pa je, če pogledamo malo v zgodovino, pričakovati tudi v prihodnje. En problem je bil v navezi Janša - Rupel, kjer ta ne upa resno sprovocirati hrvaške strani, ker bi potem oni udaril nazaj po Janši in izpostavili velik biznis leta 91, ko so mastno služil s prodajo orožja, kar pa je itak že javno znano. Ti naši bebci pa še vedno skrivajo že razkrito x-P Cajt je, da se kompletna oblast že enkrat zamenja, da se bo dal v prihodnje delat vsaj brez bremen iz zgodovine!
ialidic@gmail.com
09. 10. 2007 21.15
Roadracer, motiš se. Naslov se je verjetno hotel začeti takole: "Rupel zadržan, so Hrvaške trobente tulile v en glas!"
roadracer
09. 10. 2007 21.08
Pri štirih besedah v naslovu se zmotite v eni. Jao jao.