Slovenija

Rupel z verbalno noto

Ljubljana/Trst, 22. 05. 2006 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zunanje zadeve od Italije pričakuje, da bo Slovenija vključena v postopke glede plinskih terminalov.

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel pričakuje skupni dogovor na meddržavni ravni
Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel pričakuje skupni dogovor na meddržavni ravni FOTO: Reuters

Ministrstvo za zunanje zadeve je danes z verbalno noto italijanskemu veleposlaništvu v Sloveniji izrazilo pričakovanje, da bo Slovenija v zvezi s predvidenimi načrti Italije za gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, "v skladu z mednarodnim pravom in pravom Evropske unije, vključena v vse postopke ugotavljanja morebitnih čezmejnih vplivov na okolje ter da se bodo vsa vprašanja reševala v skupnem dogovarjanju na meddržavni ravni", so sporočili z MZZ.

Ministrstvo pričakuje, da bo italijanska stran "v najkrajšem možnem času" odgovorila na slovenski predlog za sklenitev protokola med slovensko in italijansko vlado o posvetovanjih glede čezmejnih vplivov izvedbe planov in programov na okolje.

Na podlagi omenjenega protokola bi se obe vladi dogovorili o medsebojnem sodelovanju pri pripravi in presoji načrtov in programov ter v ta namen vzpostavili skupna posvetovanja o presoji morebitnih čezmejnih vplivov izvedbe teh načrtov in programov, povezanih z gradnjo plinskih terminalov.

Illy pohvalil slovensko vlado

Predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine (FJK) Riccardo Illy je na srečanju s slovenskim veleposlanikom v Italiji Andrejem Capudrom pohvalil "odgovorno" zadržanje slovenske vlade v zvezi z vprašanjem načrtovane gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Glede vprašanja plinskih terminalov je Illy opozoril, da je deželna uprava FJK že posredovala slovenskim oblastem vso dokumentacijo in informacije, s katerimi je razpolagala. Pri tem je zagotovila največjo odprtost in soudeležbo predstavnikov Slovenije tudi v okviru servisnih konferenc, ki se bodo morale izreči o oceni vpliva na okolje obeh načrtov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.