Slovenija

Rupel: Slovenija podpira Hrvaško

München, 09. 02. 2008 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rupel je na srečanju z Jandrokovićem poudaril, da Slovenija že vse od začetka podpira Hrvaško pri pristopnih pogajanjih.

Rupel je poudaril, da Slovenija že od začetka podpira Hrvaško pri pristopnih pogojanjih.
Rupel je poudaril, da Slovenija že od začetka podpira Hrvaško pri pristopnih pogojanjih. FOTO: Reuters

O sporni zaščitni coni na Jadranu sta se na svojem prvem srečanju pogovarjala zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Dimitrij Rupel in Gordan Jandroković. Srečala sta se ob robu mednarodne varnostne konference v Münchnu. Sogovornika sta po pogovoru izrazila prepričanje o možnosti rešitve odprtih vprašanj.

Minister Rupel je po pogovoru povedal, da sta se s hrvaškim kolegom pogovarjala o odprtih vprašanjih, še največ pa o odnosih med Hrvaško in EU. Rupel je še enkrat poudaril, da Slovenija že vse od začetka podpira Hrvaško pri pristopnih pogajanih in da se to stališče ni nikoli spremenilo. Hrvaški minister Jandroković je ob tem izrazil zadovoljstvo in dejal, da je to pokazatelj, da obstaja volja na obeh straneh in da je to dobra popotnica za rešitev odprtih vprašanj med državama.

"Za nas vse skupaj je važno, da se stvari čimprej premaknejo z mrtve točke, da se procesi pospešijo in verjamem, da lahko pridemo do rešitev glede vseh vprašanj. Predvsem pa želimo, da bi Hrvaška tudi v EU dosegla, tisto kar si želi in zasluži," je še dejal Rupel.

Po besedah Jandrokovića sta sogovornika ugotovila, da na obeh straneh obstaja pripravljenost na čimprejšnjo rešitev vprašanja hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu, za kar bodo v prihodnjem obdobju storili potrebne korake.

Volja je. To je dobra popotnica za rešitev odprtih vprašanj med državama, meni Jandroković.
Volja je. To je dobra popotnica za rešitev odprtih vprašanj med državama, meni Jandroković. FOTO: dnevnik.hr

Ministra sta se za srečanje dogovorila, potem ko so se odnosi med državama močno ohladili. Ljubljana in Zagreb sta se obtoževala, da zaradi nepripravljenosti druge strani na pogovore ni bilo mogoče najti rešitve za hrvaško ERC v Jadranu. Obe državi sta svoje videnje problema podrobneje pojasnili članicam EU v neuradnem dokumentu, Slovenija pa je odločno zavrnila hrvaške namige, da že od leta 2006 blokira pogajanja Hrvaške z EU.

Türk: vprašanje ERC je rešljivo

Vprašanje ekološko-ribolovne cone je rešljivo, vendar v Bruslju, je za hrvaški Večernji list ocenil slovenski predsednik Danilo Türk. Ob tem je zavrnil navedbe, da Slovenija blokira napredovanje Hrvaške v EU. Njeno napredovanje je odvisno od izpolnjevanja zahtev, ki jih je EU postavila na vseh področjih, meni Türk.

Zahteve po odpravi cone

Slovenija in Italija zahtevata odpravo cone za članice EU. Slovenija predvsem zaradi možnosti prejudiciranja meje na morju in ker cona predpostavlja, da nima dostopa do odprtega morja. Ne more pa niti pristati na manj, kot je na področju ribolova veljalo v skladu z maloobmejnim sporazumom Sops, je nedavno dejal slovenski premier Janez Janša.

Slovenija in Italija zahtevata razveljavitev ERC, na Hrvaško je začela pritiskati tudi Evropska unija.
Slovenija in Italija zahtevata razveljavitev ERC, na Hrvaško je začela pritiskati tudi Evropska unija. FOTO: Kanal A

Slovenija izpostavlja, da gre glede ERC za problem med Zagrebom in Brusljem. Iz Bruslja, ki zahteva od Hrvaške rešitev, sicer ji grozi zastoj v pristopnih pogajanjih z EU, morda celo zamrznitev več poglavij, je zadnje dni slišati o možnih kompromisnih rešitvah, kot so moratorij ali začasna razveljavitev ERC.

Zagreb na drugi strani poziva k štiristranskemu sestanku, da bi "ugotovili razloge, zaradi katerih Rim in Ljubljana nasprotujeta ERC". Hrvaški premier Ivo Sanader je v četrtek dejal, da ima rešitev, "s katero bi odpravili razloge za nezadovoljstvo Italije, Slovenije in Evropske komisije, ne da bi spremenili vsebine in polne uveljavitve ERC". Zagreb je tudi omenjal možnost priprave izjave, da ERC ne prejudicira meje med državama.

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 02. 2008 16.22
Ej......bolje kot komentarji o Ruplu,,je,,ali pa bi bilo treba iskat nova imena.Dejmo vsi pljunit v roke in iskat primerne ljudi,,to je naša pravica.Samo bojim se da bomo težko našli KOGA,.V POLITIKO NE GREDO LJUDJE PRAV RADI, NOTER HITRO PRIDEŠ,TEŽJE JE ZBEŽATI VEN.V nobeni službi ni toliko nizkih udarcev kot v politiki,človek ki bi želel res delati prav,bi moral imeti po svojem telesu vsaj 33 oči-posebej pa če še imaš opravka z juž...sosedi,bi potreboval vsaj 20 glav.SAMA BI NA POGAJANJA S HRVATI PRINESLA SMRDEČE BOMBICE-MILO ZA ŽAJFO
bonsai9@email.si
11. 02. 2008 15.40
Nima kaj Rupel v mojem imenu podpirat Hrvaško. On naj to dela v svojem imenu in v imenu tistih, ki ga podpirajo (15%). Jaz mislim in odločam s svojo glavo, ne pa kot poslanci vladujoče koalicije.
peterb110@gmail.com
11. 02. 2008 13.26
Kaksni sestanki, kaksno lizanje s hrvati.....sram naj te bo Rupel. Celo EU imas za sabo pa si tako nesposoben ene hrvate spraviti na kolena. Pa kaj si bo EU mislila, ko si se sel spet lizat hrvatom. Kje so dejanja, kje prekinitev pogajanj EU s hrvati.... Spet si se posral in vse tece naprej natanko tako kot so si hrvatje od zacetka zeleli. Se vedno ERC stoji oni bi se pa zdaj pogajali. RUPEL SRAMOTA SI SLOVENIJI, SRAMOTA SI EU-ju.
Cukercek Sladki
10. 02. 2008 19.39
politik70 pozdrav tudi tebi ta dejstva ,ki si jih naštel še niso povod, da bi morali dopustiti da bi hrvaška prisvajala večino Jadranskega morja in preverjala osebe tudi izven svojih tereitorijalnih voda to prijatelj moj je ... Sicer pa meja je v pristojnosti našega Dimsija in ,da je še ni lahko pripišem njegovi napaki ŠE ENI izmed mnogih zunanje političnih kiksov. p.s. lepo sem stražil. Predajam ti štafeto pa lp
Ostalo je vse enako kar tudi od Rupla ni bilo kaj drugega za pričakovat saj zgleda da se je spet pred ustašem usral v hlače.Kaj se ima tukaj za čakati ter pogajati glede rešitve erc in drugega kot izjavlja hrvat.Nemudoma naj ukinejo erc ter uredijo vse drogo v nasprotnem pa jim vse skupaj zablokirati saj tako ali tako niso za v Eu.
politik70
10. 02. 2008 18.02
Sladki dober popoldne ti želim! Maš prav da bi morali nasprotovat hrvaški diplomaciji samo s kom in za kaj? Erc? Nimamo ladij za lovit! Meja v piranskem zalivu? Saj se o njej več sploh ne govori! Saj veš da Italija je brez vlade in se jim pol leta ne bo dogajalo nič! Pa le dobro straži še naprej... P.S. Le kje so zdaj vsi nasprotniki Dimsija Rupetine?
Cukercek Sladki
10. 02. 2008 17.35
neti živ žav tudi tebi Moram pa demantirati clementino Zato ker ni res da Slovenija ne bi smela nasprotovati Hrvaški enako pravico imamo kot npr.Italija ali Nemčija a Belgija Zaradi majhnosti se ne rabimo klanjati nobeni državi še posebej ne ljubosumni Hrvaški . In če neka Evropska država , kot je recimo Slovenija nasprotuje neki oločbi ,ki ovira Slovenijo in vse evropske države jo morajo podpirati vsi v EU saj v bistvu tudi jo. In tukaj se Hrvaška diplomacija hudo moti . in Dimsi ne bi smel biti tako liberalno mehak ampak bi moral biti zelo odločno nastrojen kot je nastrojena njegova nova stranka SDS. Zato pa smo se borili za vstop v EU...
neti
10. 02. 2008 16.40
Sladki mmm živ žav .. Kakorkoli, dokler Dimsi govori danes tako, jutri drugače škoda vsake sekerancije .. Še malo pa bo: Dimsi ima vas rad .. Tokrat je Klementa celo prav napisala, samo ni poudarek na majhnosti dežele, teveč majhnosti zunanje in notranje politike (politikov), mersko enoto so pa že določili: jajca .. Klementa Dimsi ima knjižice: ZSMS(J), ZKJ, DEMOS, LDS, SDS, ni kaj kerlc .. naslednja pa kot upokojenec z upokujenci na lokalnem nivoju ..
ajsa.shena
10. 02. 2008 16.20
tukaj se vidi nesposobnost naših politikov z Ruplom na čelu, ki je še večji HINAVC kot hrvati ki so tak največji. Jaz jih nikoli nebi spustil v Evropo ker zdaj izsiljuje nas ko pa bojo v Evropi bodo pa Evropo.Slovenski politiki so vsi za pred zid in ra-ta-ta Rupl pa naj gre dol na jug in naj se da dol s sanaderjem in ga naj pikne v rit ne pa da nas žejne vodi čez vodo DOL Z USTAŠI
Cukercek Sladki
10. 02. 2008 16.09
clementina Ti si začela o tem ,da Slovenija pač ni dorasla nasprotovanju Hrvaški in da smo pač prermajhni, ter prezeleni za konkretne prijeme zunanje politike . Mevže so pač podrejene večji in močnejši diplomaciji in to po zadnji aferi sodeč je pač Ameriška . Sory... samo povzemam tvoja razmišljanja in jih nekako probam povezati v celoto . To je odsev tvojega razmišljanja
big-one@volja.net
10. 02. 2008 13.15
.madona imamo mi sposobne politike, no zdej se vidi da nimajo jajc, vsak ki ima 5 min časa se lahk spomne naj gredo srat na cesto, ...in evo cela vlada letela na cesto srat, nesposobneži, vlado treba sesut
mcgregorslo@hotmail.com
10. 02. 2008 12.30
Rupel ne sanjaj in ne laži. Slovenija ni za pristop Hrvaške pod temi pogoji in izsiljevanji, ki jih uvaja hrvaška...
theykilledKenny
10. 02. 2008 11.47
Dimitrij, zdej se pa že odloči! A si z nami ali si proti nam! Če si proti se pojdi lizat s Sanaderjem in prepusti svoje mesto strokovnjaku!
SEJ BO
10. 02. 2008 11.45
Hrvati bodo šli v EUtakrat ko bo Rupel spravil skupaj en pameten stavek in ne bo toliko aroganten....se pravi nikoli.
doki007@email.si
10. 02. 2008 11.39
ti naši sosedi ,...hrvatarji majo še tolko dela za vstop v EU ,....saj še nobenega poglavja niso zaključili,...sam ta ERC jim gre po glavi,.....!!! ----malo morgen ,...nič ne bo sanaderji ,......!
preprostež
10. 02. 2008 11.28
A zato imam tak glavobol... Vse mi je jasno!
rastafari@email.com
10. 02. 2008 11.03
mihey...tvoja preroška pamet je že prevelika za tvojo glavo.
preprostež
10. 02. 2008 10.20
Omejenost naroda postaja že pregovorna... in s tem ne merim na Rupla. Odtrgajte se no od TV pa se malo ozrite naokrog! Če živite med nadležnimi sosedi, ste sami krivi - samo nadležen človek ima nadležne sosede!
SEJ BO
10. 02. 2008 09.23
Rupla je treba poslat v Srbijo za veleposlanika...HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA.
doki007@email.si
10. 02. 2008 09.19
ja ja treba zamenjat rupla ,....naj gre raje pisat knjige kot jih je včasih ,...!