Slovenija

Rupel še ostaja minister

Ljubljana, 15. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko je Rupel predčasno zapustil sestanek izvršnega odbora LDS, se je predsednik vlade in LDS Anton Rop znova sestal z zunanjim ministrom.

Minister Rupel in premier Rop se zadnje dni pogosteje pogovarjata (Foto: POP TV)
Minister Rupel in premier Rop se zadnje dni pogosteje pogovarjata (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Podrobnosti o vsebini pogovora niso znane, se pa bosta Rop in Rupel v naslednjih dneh še sestala. Kot je znano, je Rop danes dopoldne po sredinem srečanju z ministrom napovedal še en pogovor z Ruplom glede njegovega nasprotovanja kandidatki za pravosodno ministrico Zdenki Cerar.

Rop in Rupel sta se srečala po seji vlade, ki se je končala okrog 12. ure, z ministrstva za zunanje zadeve pa so zgodaj popoldne poslali Ruplovo pisno izjavo za javnost, v kateri je pojasnil torkovo pismo poslancem, v katerem je kritiziral kandidaturo Zdenke Cerar. Izrazil je obžalovanje, da je pismo "zbudilo nekatere neprijazne in tudi napačne komentarje" ter med drugim poudaril, da izražanja njegovega "osebnega nezadovoljstva" glede kandidature Cerarjeve ne gre razumeti kot nasprotovanje predsedniku vlade in LDS.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Predsednik vlade in LDS Anton Rop je po današnji seji izvršnega odbora LDS potrdil, da sta z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom tudi v sredo opravila daljši pogovor o ministrovem nadaljnjem sodelovanju v vladi. Končna odločitev o tem bo po Ropovih besedah padla po imenovanju novih petih ministrov prihodnji teden. Nesoglasje med ministrom in premierom je posledica Ruplovega pisma poslancem, v katerem je v torek kritiziral odločitev ministrskega predsednika, da za kandidatko za pravosodno ministrico v prenovljeni vladi po odstopu treh ministrov SLS predlaga generalno državno tožilko Zdenko Cerar.

Na novinarsko vprašanje, ali bo sledil mnenjem nekaterih vidnih članov v LDS o nujnosti Ruplove zamenjave, je Rop dejal: "Stališča so različna. Mislim, da je treba predvsem zasledovati interese države in naloge, ki so pred nami, in seveda v tem kontekstu preučiti, kako in na kakšen način učinkovito zagotoviti delovanje vlade."

Rop bo sicer v petek dopoldne v prostorih LDS nastopil na novinarski konferenci, na kateri bo govoril o pismu, ki ga bo v prihodnjih dneh poslal državljanom, so danes sporočili iz LDS. Na državljane bo Rop naslovil serijo vprašanj o prihodnjem razvoju Slovenije.

Ali je Rupel glede na sredine pogovore pripravljen še naprej sodelovati v vladi? Rop je odgovoril, da je to vprašanje za ministra in dodal, da "osnovna pripravljenost je, vendar je treba videti, ali je to možno". In kako si premier predstavlja morebitno Ruplovo sodelovanje s Cerarjevo v vladi? "To je del pogovorov, ki potekajo. V kolikor bomo ugotovili, da je sodelovanje možno in da delovanje vlade ne bi bilo ovirano, potem lahko sodelujemo. Če pa to ne bo možno, bo potrebno najti možne rešitve."

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Zunanji minister Dimitrij Rupel ni želel pojasnjevati svojega torkovega pisma poslancem o neprimernosti kandidatke Zdenke Cerar za pravosodno ministrico. "Nimam nobenega komentarja," je dejal Rupel, od katerega tudi ni bilo mogoče izvedeti, ali se je v sredo sestal s predsednikom vlade in LDS Antonom Ropom.

Premier je v sredo dopoldne napovedal, da se bo z Ruplom sestal. Obenem je Ruplovo pismo obžaloval in menil, da gre za Ruplovo osebno prizadetost, ker je bila Cerarjeva kot generalna državna tožilka vpletena v postopek zoper Rupla v aferi diplomatska akademija.

Glede ugibanj o njegovi zamenjavi z ministrskega položaja je Rupel dejal, da je to vprašanje za premiera. Na vprašanje, kako komentira mnenje LDS, da gre za neodgovorno potezo in osebno zadevo, je dejal: "To morate vprašati tiste, ki to pravijo. Jaz nimam nobenega komentarja."

Rupel: Ne nasprotujem Ropu

Sicer pa je Rupel danes v pisni izjavi za javnost pojasnil torkovo pismo poslancem. Rupel, ki dopoldne po seji izvršnega odbora LDS na novinarska vprašanja o pismu in nadaljnjem sodelovanju v vladi ni odgovarjal, je izrazil obžalovanje, da je pismo "zbudilo nekatere neprijazne in tudi napačne komentarje". Med drugim je poudaril, da izražanja njegovega "osebnega nezadovoljstva" glede kandidature Cerarjeve ne gre razumeti kot nasprotovanje predsedniku vlade in LDS.

"Liberalno demokracijo Slovenije, ki ji pripadam od začetka, imam za moderno, odprto in sredinsko stranko, v kateri je dopustno izražanj različnih stališč," je v izjavi napisal Rupel.

"Moje pismo ima moralni pomen, predvsem zame. Kakšen bo njegov rezultat, ne vem. Jaz sem svoje povedal, odločati o zadevi ne morem in ne smem," je zapisal Rupel in dodal, da je v pismu "z mislijo na reakcije v tujini" izrazil svojo zadržanost glede odločitve Cerarjeve za kandidaturo. "Res sem poslancem na kratko omenil tudi svojo negativno izkušnjo s tožilko, ki se je pred časom udeležila spodkopavanja mojega dela in mesta v vladi. Kampanjo zoper mene so v tujini razumeli kot napoved drugačne zunanje politike od tiste, ki je Slovenijo od socialistične republike pripeljala v družbo najuglednejših držav sveta," argumentira Rupel, sicer eden najvidnejših članov LDS.

Rupel v današnji izjavi še opozarja, da so bila "sumničenja, ovadbe, diskvalifikacije, pomisleki in obtožbe na moj račun zavrnjene na vseh dosegljivih sodnih instancah". Zunanji minister pojasnjuje, da je v torkovem pismu poslance opozoril na ta in na druge primere v zvezi z generalno državno tožilko. "Ko sem pisal svoje pismo, sem pač sodil, da smem izraziti svoje kritično stališče o tožilki. Glede na to, da ne gre za članico LDS, sem menil, da s kritičnim mnenjem ne nasprotujem svoji stranki. Liberalno demokracijo Slovenije, ki ji pripadam od začetka, imam za moderno, odprto in sredinsko stranko, v kateri je dopustno izražanje različnih stališč," je svoje ravnanje še pojasnil Rupel. Dodal je, da sicer pogosto komunicira s poslanci in jim razlaga svoja stališča ter da je večji del torkovega pisma posvečen pregledu vladnih in parlamentarnih zunanjepolitičnih dosežkov v iztekajočem se mandatu.

Tudi vodja poslanske skupine LDS Tone Anderlič, ki je prav tako predčasno zapustil sestanek, ni želel komentirati "primera Rupel".

Bogdan Biščak
Bogdan Biščak FOTO: POP TV

Izvršni direktor LDS Bogdan Biščak Bogdan v sredo ni mogel z gotovostjo potrditi, ali bo izvršni odbor razpravljal tudi o tej temi, saj je po njegovem mnenju bistven pogovor med Ruplom in Ropom, katerega pristojnost je predlagati ministrske kandidate. Sicer pa Biščak meni, da je Ruplovo pismo koalicijskim poslancem predvsem posledica "starih zamer" ministra do Cerarjeve, ki je bila po profesionalni dolžnosti vpletena v postopek zoper Rupla v aferi diplomatska akademija.

Kot je znano, je zunanji minister Dimitrij Rupel v torek s pismom koalicijske poslance in poslanca narodnosti pozval, naj premislijo o imenovanju Zdenke Cerar za pravosodno ministrico, saj naj ne bi izpolnjevala pogojev za ministrsko mesto, ker je pogosto ravnala v nasprotju s sicer deklarirano neodvisnostjo pravosodja. Po Ruplovem prepričanju pa bi njeno imenovanje na ministrsko mesto celo pomenilo posmeh uresničevanju evropskih standardov na področju pravosodja. Cerarjevi je tudi očital, da so v predalih ostali nekateri najhujši primeri, kot je zadeva SIB.

"Ob tem pripominjam, da nočem poudarjati svoje lastne nedavne negativne izkušnje z generalno državno tožilko, ki je zdaj kandidatka za pravosodno ministrico. Seveda sta kandidatka in njeno tožilstvo v mojem primeru pokazala precej nenavadne politične ambicije. Naj spomnim, da me je generalna državna tožilka javno in vnaprej obtoževala in obsojala, češ da gre za 'resno zadevo'. Da bi dosegli politično likvidacijo zunanjega ministra v trenutku vstopanja v EU in Nato, so zlorabili pravo in pravosodje. Kot razumem, naj bi generalno državno tožilko nagradili za dobro delo z ministrskim položajem," je v pismu še zapisal Rupel, ki še navaja, da je stališče o kandidaturi Cerarjeve izrazil tudi v pogovoru z Ropom.

SORODNI ČLANKI