Slovenija

Rupel o mejnem sporazumu

Ljubljana, 18. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji minister Dimitrij Rupel je o izjavi hrvaškega zunanjega ministra Tonina Picule o možnosti, da bo hrvaška vlada odstopila od že parafiranega sporazuma o meji, dejal, da bi bilo to nasprotno od tistega, kar je že dogovorjeno med državama.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: 24ur.com

"Če to ne drži več, potem bomo videli, kaj bodo naredili. Za nas so pogajanja končana, sporazum je parafiran in to je sedaj (hrvaška) notranja situacija, iz katere bodo morali najti neko pot," je poudaril Rupel, ki verjame, da takšna odločitev ne bi bila brez posledic za hrvaško vlado. To je zunanji minister dejal danes na Brniku ob vrnitvi iz Združenih držav Amerike, kjer je na delovnem obisku spremljal premiera Janeza Drnovška. "Te trditve so v nasprotju s tem, kar je bilo uradno dogovorjeno med Slovenijo in Hrvaško. Na obisku v Ljubljani mi je Picula zatrdil, da je še vedno zainteresiran za potrditev sporazuma in da vlada samo čaka na pravi trenutek, da ga uresniči," je za 24 ur povedal Rupel.

Picula je v petek v pogovoru za televizijo Koper-Capodistria prvič javno napovedal možnost odstopa Hrvaške od parafiranega sporazuma o meji med državama. O sporazumu in možnostih arbitraže je dejal, da obstajajo različna mnenja, med drugim tudi taka, ki zahtevajo, zamrznitev stanja in da se tisto, kar je parafirano, prizna kot zaključena stvar, a dodal: "S tem se ne strinjamo." Po besedah hrvaškega zunanjega ministra so pri reševanju tega vprašanja odprte še vse možnosti, tudi mednarodna arbitraža.

Picula, ki je doslej veljal za enega od najbolj zagretih zagovornikov sporazuma, ki vse odkar je bil parafiran nima podpore hrvaške javnosti in parlamenta, je še poudaril, da je "parafirani sporazum eden od poskusov za rešitev problema, za njim res stoji hrvaška vlada, vendar pa ima hrvaška vlada kot vsaka druga obveznosti, predvsem do javnega mnenja in do parlamenta, ki mora takšen sporazum potrditi".

"Videti moramo, ali bo hrvaški sabor v naslednjem obdobju morda spremenil negativno stališče do tega sporazuma, ne zavračamo pa možnosti, da bi se mogoče ponovno pogovorili o nekaterih delih, ki bi jih morali spremeniti. Pred kratkim sem na podobna vprašanja že odgovoril, da bomo morali nekaj spremeniti, ali okoliščine ali sporazum," je dodal hrvaški zunanji minister. Odbor sabora za zunanjo politiko se s sporazumom ne strinja med drugim zaradi nezadovoljive rešitve meje na morju.

Rupel ne razmišlja o kandidaturi za predsedika

Rupel je ob vrnitvi iz ZDA na vprašanje o morebitni kandidaturi za predsednika države odgovoril, da o tem ne more povedati nič trdnega. "Sem zunanji minister, s tem imam polno dela in ne razmišljam o kakšni drugi službi," je za 24 ur povedal Rupel.