Slovenija

Rupel nadaljuje obisk v New Yorku

New York, 14. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji minister Dimitrij Rupel nadaljuje svoj obisk v New Yorku. Danes se bo srečal z nemškim zunanjim ministrom Joschko Fischerjem in z zunanjimi ministroma Kazahstana ter Madžarske.

Rupel bo iz New Yorka odpotoval v Washington
Rupel bo iz New Yorka odpotoval v Washington FOTO: Reuters

Rupel bo v New Yorku ostal do torka, 17. septembra, ko bo odpotoval na obisk v Washington, od tam pa še v Kanado. Rupel bo v nedeljo, 16. septembra, za en dan prekinil obisk New Yorka in odpotoval na srečanje z ameriškimi Slovenci v Clevelandu. Slovenski predsednik Milan Kučan, ki se je skupaj z ministrom Ruplom udeležil 57. Generalne skupščine ZN, se je že vrnil v Slovenijo.

Zunanji minister Rupel pa se je v petek sestal z jugoslovanskim kolegom Goranom Svilanovićem, s predstavniki Ameriškega judovskega odbora ter se udeležil delovne večerje Mreže za človekovo varnost, ki jo je gostila avstrijska zunanja ministrica Benita Ferrero-Waldner, katere država omenjeni pobudi trenutno predseduje. Rupel je v dvorani GS najprej poslušal govor predsednika Milana Kučana, kasneje pa se skupaj s predsednikom udeležil sprejema pri japonskem premierju Džuničiru Koizumiju ter kasneje še sprejema, ki ga je priredil predsednik GS ZN Jan Kavan. S predstavniki Ameriškega judovskega odbora (AJC) se je Rupel tudi tokrat sestal na njihovo pobudo. Razpravljali so o položaju na Bližnjem vzhodu, o palestinsko-izraelskem sporu in položaju v zvezi z Irakom ter boju proti mednarodnemu terorizmu. Rupel je predstavnike odbora povabil na obisk v Slovenijo ter jih seznanil s slovenskimi prizadevanji za članstvo v EU in zvezi Nato. Minister Rupel je na delovni večerji Mreže za človekovo varnost podprl zamisel Avstrije o pripravi priporočila za izobraževanje o človekovih pravicah, govorili pa so tudi o položaju otrok v oboroženih spopadih. Rupel je v zvezi s tem predstavil slovenski Center za psihosocialno dobrobit otrok, prizadetih v oboroženih spopadih predvsem na območju JV Evrope.

Joschka Fischer
Joschka Fischer FOTO: Reuters

Rupel se bo danes srečal z madžarskim zunanjim ministrom Laszlom Kovacsem, kazahstanskim kolegom Kasimžomartom Tokajevim ter sprejemov pri nemškem zunanjem ministru Joschki Fischerju, avstrijski zunanji ministrici Beniti Ferrero-Waldner in zunanjem ministru Bolgarije, ki v septembru predseduje Varnostnemu svetu ZN, Georgiju Parvanovu.