Slovenija

Rupel: Možno je najti rešitve

Mengeš/Zagreb, 25. 08. 2007 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski zunanji minister meni, da je rešitve za vsa vprašanja med Slovenijo in Hrvaško možno najti relativno kmalu.

Zunanji minister Rupel rešitve glede vprašanj s Hrvaško pričakuje relativno kmalu
Zunanji minister Rupel rešitve glede vprašanj s Hrvaško pričakuje relativno kmalu FOTO: POP TV

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na gradu Jable v Loki pri Mengšu ocenil, da "je možno najti rešitve za vsa vprašanja" med Slovenijo in Hrvaško in to "relativno kmalu". Glede vprašanja meje pa je dejal, da se ne bodo pogovarjali o celi meji. ''Nihče nikoli ni mislil, da se bomo pogovarjali o celi meji, kajti cela vrsta problemov je dejansko rešenih,'' je na novinarski konferenci na gradu Jable dejal Rupel.

Po besedah ministra gre sicer pri vprašanju meje med Slovenijo in Hrvaško v nekem širšem kontekstu za 19 spornih točk na kopnem oziroma za šest večjih spornih točk na kopnem in za morsko mejo. Kot je pojasnil, je šest spornih točk objavljenih tudi v beli knjigi o meji med Slovenijo in Hrvaško, medtem ko je 19 točk identificirala komisija, ki je pripravljala sporazum Drnovšek-Račan.

Zunanji minister je optimističen tudi glede rešitve vprašanja varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke in jedrske elektrarne Krško, čeprav ostaja previden, saj "smo bili že zelo velikokrat s hrvaškimi prijatelji dogovorjeni do konca, pa se je potem še vedno kaj sfižilo," je še dejal minister.



"To so odprta vprašanja, to so stvari o katerih se je potrebno pogovarjati in ki jih je treba rešiti,"
je poudaril Rupel. Zato, da bi reševali posebej kopenska in posebej morska vprašanja meje, pa po mnenju Rupla ni nihče, vsaj "v Sloveniji nikakor ne".

Tako se je minister odzval na izjavo hrvaškega premiera Iva Sanaderja, ki je v petek na novinarsko vprašanje, ali bo predmet morebitne arbitraže celotna kopenska in morska meja, odgovoril, da nihče ni predlagal arbitraže o celotni meji ter da ni potrebno urejati tiste meje, ki je že urejena.

Na vprašanje, ali v nedeljo na Bledu pričakuje vsaj dogovor o tretji strani, ki bi reševala odprta vprašanja meje med državama, pa je Rupel optimistično ocenil, da je dogovor mogoč, vendar pa po njegovih besedah "vsako napovedovanje pomeni tveganje, da se zgodi kaj drugače".

Cona za Hrvaško ni sporna


Vse hrvaške parlamentarne stranke se strinjajo, da bo hrvaška zaščitna ekološko-ribolovna cona (ERC) v Jadranskem morju v veljavo stopila 1. januarja 2008, tako kot to predvideva tudi odločitev hrvaškega sabora, v današnji izdaji piše hrvaški časnik Jutarnji list.

Sanader bo stališče vlade in opozicije, da zanje ERC ni sporna,prenesel premierju Janši.
Sanader bo stališče vlade in opozicije, da zanje ERC ni sporna,prenesel premierju Janši. FOTO: POP TV

Na petkovem sestanku premiera Iva Sanaderja s predsedniki hrvaških parlamentarnih strank zato o ERC ni bilo govora. Nekateri udeleženci sestanka so povedali, da je premier samo spomnil na odločitev sabora in dodal, da uveljavitev ERC tako ali tako ne prejudicira meje.

ERC ne bo predmet pogovorov s Slovenijo, za nas ERC ni sporen, je po sestanku dejal predsednik Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josip Friščić. Sanader bo takšno stališče vlade in opozicije v nedeljo prenesel slovenskemu kolegu Janezu Janši na sestanku na Bledu, še piše časnik.

Po njegovih navedbah se je sicer v petek na sestanku premiera Sanaderja s predsedniki hrvaških parlamentarnih strank največ govorilo o reševanju vprašanja meje na morju. Vlada in opozicija sta dosegli konsenz tudi okrog tega vprašanja, pa tudi o ostalih odprtih vprašanjih, ki jih je potrebno rešiti v pogovorih s Slovenijo - o dolgu varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke in jedrski elektrarni Krško.

Pri vprašanju meje na morju so neimenovani sogovorniki za Jutarnji list potrdili, da je skupno stališče vlade in opozicije, da se rešitev najde pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, da se spoštuje mednarodno pravo in da je arbitraža možna tudi o nerešenih točkah meje na kopnem, ne pa o celotni meji na kopnem.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mati.hari@email.si
26. 08. 2007 11.09
zupancicff: Ne vem ali si pismen ali ti pa že vid malo peša? Kje pa vidiš kakšno hvalo ? Če že omenjaš podgano potem piši v dvojini ( seveda če jo obvladaš) ? Ker sta oba za v isti koš.
albertinum@excite.com
26. 08. 2007 00.15
Rupel je eno sluzasto bitje iz močvirja. Mi lahko kdo pove, kaj je naredil za Slovenijo v vseh teh letih, ko se afna na državne stroške?
NoriKonj
26. 08. 2007 00.11
Nintendo, jaz hodim po svetu in vidim. Švica je imela med Drudo Svetovno vojno enega takega kot je Rupel. Ime mu je bilo Giuseppe Motta. Danes ima v vsakem kraju svojo ulico, ker je tako krasno lizal rit Hitlerju, da je rešil svojo domovino pred problemi. Verjetno pa ne veš, da Švica še danes drago plačuje to njegovo početje, mnogo dražje, kot je Slovenija plačala takrat. Rupel dela zase in za nikogar drugega, tako kot vsi politiki. O tem kako uspešno Rupel križari, se pa lahko pogovoriva na štiri oči. Boš trdo padel z oblakov. On je zunanji minister in predvsem on je kriv za današnje obupno stanje s Hrvaško. Mi nismo problematični za nikogar, ker se problematičnost v diplomaciji meri s tem, koliko dela povzročaš lenuhom in krvosesom na visokih stolčkih. Žal plačamo mi. Pod Avstro-Ogrsko so bile Furlanija Julijska Krajina, Trst, Koroška in cela Istra z Reko vred naše. Moj ded je bil z Majstrom, oče in dva strica v partizanih, jaz pa na barikadah pri osamosvojitvi. Kje si bil Ti?
nintendo64@email.si
25. 08. 2007 23.26
Rupel je dober minister in uspešno križari med vsemi temi velesilami, ki imajo vsaka svoje finte, in še nenazadnje vedno iztrži nekaj iz tega. Malo pojdite po svetu, pa boste videli o čem govorim. Slovenija je vedno najmanj problematična. Še Norveška je bolj. Pri meji s Hrvaško pa so krivi vsi naši politiki. Imeli so več možnosti, da dobijo Piranski zaliv, zdaj pa ga pač več nikoli ne bomo.
?ri?ek
25. 08. 2007 23.18
Dam pol Piranskega zaliva za Brač in Hvar z ribolovno cono!!!!!
NoriKonj
25. 08. 2007 23.15
Odgovor: ni kreten, prefrigan je. Svojega lastnega šefa ima za norca. Našemu JJ spodkopava vlado, nabira točke pri opoziciji in misli, da bo na prihodnjih volitvah spet preskočil na stran zmagovalca, ker si bo pri njem nabral zasluge. JJ ga pa ne more zabrisat čez prag, ker bi mu vsi skočili za vrat, njegovi in ta drugi.
Torpedo
25. 08. 2007 23.01
pa a niso vedno govoril, da se bomo pogovarjal o celotni meji, zdaj pa pravi, da samo o nerešenih vprašanjih?!?! pa kaj je zdaj to? koga ima ta kreten za norca?
NoriKonj
25. 08. 2007 22.57
Še enkrat: ne pričakujte si ničesar od Dimitrija! Celo Švicarji nas tretirajo kot Sudan ali Iran in on ne stori ničesar. Švicarsko sodišče je pred tremi leti prepovedalo slovenskemu zdomcu, na zahtevo matere, slovenske državljanke, da s svojim slovenskim sinom potuje na dopust v Slovenijo, ker po njihovem mnenju obstoja nevarnost "nezakonite" odločbe slovenskega sodišča ali ugrabitve. Dimitrij Rupel in njegovo MZZ niso bili sposobni urediti ničesar, pa mislite, da bodo proti Zagrebu kaj več ukrepali? Prazne besede in pesek v oči narodu. To je Ruplova "diplomacija". Janša zgublja točke? Seveda. Vsak politik, ki s "pomočjo" svojega Ministra izgublja koščke domovine, bi jih. Manjka odločnost, po domače "jajca". Mi imamo proti temu početju v rokah le eno orožje: volilni listek. Dober dan, Slovenija.
boschko1@yahoo.com
25. 08. 2007 22.50
tega Rupla podpira samo še dom za upokojence Vič. (če sploh obstaja-lol) Sicer pa, če Jelinčič ne gre za predsednika je itak konc s Slovenijo in pol je itak vseeno, morska meja bo pol kmal potekala pred Blejskega jezera!
Felix2
25. 08. 2007 22.46
mati.hari, velika baraba moraš bit, ko omenjaš in hvališ to podgano od človeka!!! Mal premisli, predno tipkaš, !!
mati.hari@email.si
25. 08. 2007 22.42
Mislim da bi Mirko Strojan več napravil kot pa ta Rupl.
minnaema@yahoo.com
25. 08. 2007 21.32
Hrvatje so še vedno do zdaj "vlekli ta DALJŠI konec" tudi zato, ker mi Slovenci smo bolj cinzast in morda NEodločen narod, čeprav smo v"takozvani Evropi"bi morali biti veliko bolj uspešni in pragmatično delovati v abundanco in za konstruktivnost-Slovenije-ker saj je tako, da naši sosedi so uporni ali čakajo &...... čas dela za njih NE za nas!
Jožajoža
25. 08. 2007 21.18
pa saj ni res. to tele od rupla je še vedno zunanji minister?
kriss714@amis.net
25. 08. 2007 21.14
Bi bilo zanimivo videti kakšno anketo, koliko ljudi sploh podpira tega rupla. Po mojem skromnem mnenju bi morali za reševanje problemov s hrvaško angažirati jelinčiča.
peterb110@gmail.com
25. 08. 2007 21.05
Kaksen nesposobnes je ta Rupel, kako da ga ni sram? Se veliko slabsi kot JJ. Cim prej mora s polozaja. V vse kar se vtakne, vedno nastane le kup dreka.... in mi placujemo take nesposobne kretene brez hrbtenice . Se predno se sploh zacnejo pogajanja o meji smo z njim ze kapitulirali...LOL. Vedno in vedno SLO popusca in izgublja in ce bodo taki na vladi se nam res slabo pise. Jasno je da mora iti za celoten potek kopenske in morske meje predvsem v ISTRI, saj Istra nikoli ni bila del Hrvaske. O Piranskem zalivu tukaj sploh ni govora in ne more biti pogajanj saj je vedno bil SLO. Kako se lahko takemu kretenu to dopove...???? ...in prosim ne mi vec o sporazuma Drnovsek-Racan, ker je le ta nova izdaja SLO naroda saj z njim prepustimo del Piranskega zaliva, ki je vedno bil del SLO Hrvaski. Ta sporazum je mrtev inpika! Prav strah me je kaksno izdajo, negativno presenecenje za SLO narod spet pripravljajo nasi nesposobnezi za jutri , kaj nam bodo spet prodali Hrvatom ali speljali na njihov mlin.....
Tonček Balonček
25. 08. 2007 20.28
Ta Rupel je res frajer, minister je že večno (s krajšimi prekinitvam) in se zdaj veseli nekih rešitev, ki sploh niso možne, saj imajo Hrvatje jeseni volitve, mi pa drugo leto, kar pomeni, da se vse ustavi. Nakladajo brez zveze!
gumball
25. 08. 2007 20.24
Če bo pa Rupel kej najdu...
Bostjan Petek
25. 08. 2007 20.23
Eh hinko.murovec ne bit nervozen no sej bodo rešli ta problem. Sicer pa smo vedno bližji zemu da bodo končno rešli to mejo in bo mir. Lp.
hinko.murovec@siol.net
25. 08. 2007 19.26
Ali nismo nekaj podobnega že velikokrat slišali iz iztih ust le da je bil takrat Minister v drugi vladi in je zastopal druge barve. Janši ne verjamem nič temu pa še malo manj. Končno se bo treba zanašai na Hrvaške izjave vsaj ni toliko kameleonov kot mi. LP