Slovenija

Rupel: Moramo se odločiti

Ljubljana, 06. 10. 2006 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija se mora odločiti, ali bo pri vprašanju meje sprejela hrvaško ponudbo o arbitraži, meni minister Rupel.

Morda bo nazadnje treba sprejeti arbitražo, je dejal Rupel
Morda bo nazadnje treba sprejeti arbitražo, je dejal Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Dimitrij Rupel je na današnjem nadaljevanju 19. redne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko poudaril, da je glede vprašanja meje s Hrvaško naklonjen iskanju rešitve s pogajanji, da pa se bo morala Slovenija odločiti, ali sprejme pobudo Hrvaške za arbitražo ali bo vztrajala pri dvostranskih pogovorih. "Morda bo nenazadnje treba sprejeti arbitražo, a bom vsekakor za to, da se tudi po arbitražni poti do rešitve pride, preden Hrvaška postane članica Evropske unije," je dejal.

Meja je bila na Muri

25. junija 1991 je meja med Slovenijo in Hrvaško potekala po Muri, meni minister Rupel
25. junija 1991 je meja med Slovenijo in Hrvaško potekala po Muri, meni minister Rupel FOTO: Jani Dolinšek

Na poslansko vprašanje poslanke madžarske skupnosti Marie Poszonec je Rupel odgovoril, da je tako kot prebivalci pri Hotizi tudi vlada mnenja, da je meja med državama 25. junija 1991 potekala na Muri.

LDS bi podprl zamenjavo Rupla

Kacin meni, da se vlada spreneveda, ko na tuje pošilja zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je doma popolnoma neverodostojen, in ki ga nobena politična opcija ne jemlje resno. "Vlada še vedno pričakuje, da bo z ministrovim delovanjem na tujem prispevala k ugledu Slovenije ali pa k utrditvi njenega mednarodnega položaja," pravi Kacin in dodaja, da bi v LDS podprli odločitev predsednika vlade Janeza Janše o zamenjavi Rupla.

"Če bi Janša zmogel toliko razuma, hrabrosti, premisleka in usmerjenosti v prihodnost, da bi sam potegnil potezo, o kateri čivkajo že vrabci na strehi, bi ga LDS pri tej kadrovski zamenjavi podprla," pravi Kacin. Zamenjava Rupla se zdi Kacinu edina razumna poteza. Pri odločitvi ali bo LDS vložila interpelacijo proti zunanjemu ministru pa bo imela zadnjo besedo poslanska skupina, je še dejal predsednik LDS.

Kacin je med drugim poudaril, da vlada ni sposobna organizirati enega pogovora o odnosih z našimi sosedi. Še vedno se niso začela dela na obnovi nasipov na Hotizi, še vedno razmere niso vrnjene v stanje na dan 25. junij 1991, ko je Slovenija popolnoma obvladovala levi breg Mure pri Hotizi, poudarja Kacin. Minil je en mesec in po mnenju Kacina so ostale samo besede, dejanj, ki bi potrdila dogovor, pa ni.

Navedbe predsednika LDS naj bi bile "neutemeljene in povsem predvolilno obarvane, saj si LDS z njimi želi pridobiti še kakšen glas volivcev," je v odzivu danes zapisal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Predsednik vlade Janez Janša ne razmišlja o zamenjavi ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, je pojasnil Hajdinjak.

Izgubljena priložnost

Med drugim je moral odgovarjati na vprašanje predsednika odbora Jožefa Jerovška, zakaj slovenski evroposlanci hrvaške zunanje ministrice Kolinde Grabar-Kitarović med njenim nastopom pred podobnim odborom v Bruslju niso izzvali z vprašanji o slovensko-hrvaških odnosih. Te je ministrica predstavila kot "idealne in romantične", odgovorom na konkretna vprašanja pa se je izmikala, je opozoril Jerovšek.

Zunanji minister je nastop označil za uspeh Hrvaške in zamujeno priložnost Slovenije, vendar je prepričan, da se zaradi tega ne gre pretirano razburjati. Obžaloval pa je, ker se seje nista udeležila evropska poslanca iz Slovenije Jelko Kacin in Alojz Peterle.

"Nastop je bil za Hrvaško pomemben, učinkovit in ima ustrezne pozitivne posledice ter utrjuje položaj Hrvaške v pristopnem procesu," je povedal zunanji minister o nastopu hrvaške kolegice v Bruslju.

Je ministrica lagala?

Rupel bi, kot je dejal, Grabar-Kitarevićevo vprašal, kaj pomeni njena izjava na brifingu za diplomatski zbor v Zagrebu sredi septembra, da končni sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško ne obstaja, ker Slovenija od leta 1991 zavrača podpis novega sporazuma. "Ta izjava je povsem neresnična," je dejal Rupel in opozoril, da je "situacija ravno obratna".


KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
07. 10. 2006 20.17
Rupel pri meji z hrvaško ne nastopa jedrnato,preodarno,in kritično do problemov,ki nastopajo ob meji in zaradi meje.Moral bi zagovarjati kategorično zgodovinska ishodišča meje z hrvaško ,ter spremembe,ki so se dogajale na tej meji z hrvaško in nekatere tudi razveljaviti.
vinadap
07. 10. 2006 10.07
Mislim,da bomo Slovenci še kar nekaj časa narod hlapcev. Sosedje z nami delajo kar se jim zahoče (hrvatje),Rupsi pa jih veselo objema in poljublja.Tepejo nam Jorasa,Podobnika (mejni prehod Plovanija),nam delajo agresijo nad ribiči in seveda Hotiza,mislim,da postajamo čedalje manjši in brez avtoritete.Hrvatom bi bilo treba predstaviti Kozlarjev zemljevid,da bi videli,koliko stoletij in do kam je segel slovenski živelj.
stajler
07. 10. 2006 09.21
Eh rupel je ena velka RIT. Pred volitvami bo spet zamenjal stranko in nam bo delal štalo še naslednji mandat (če ga nebo kdo prej s kolom po betic :). Obrača se po vetru, še bolj očitno kot kateri drugi politiki. Osebno me je sram, da tak nesposoben človek zastopa in blati našo državo.
esfflight
07. 10. 2006 05.34
O ti laznjivi kljukec! Rupel je pac namazan z vsemi zavbami, vendar se te hrvatov ne primejo. Z njimi govori lepo saj mu ministrica posebej ugaja. Z njo se je sel pogovarjat v Ameriko. O ti baraba, saj so ja oni nasi sosedje. Tle bi se zmenili. Zakaj ne zahtevamejo mejo po mednarodnih zemljevidih, ki so v Washingtonu? Ja on raje gre sem in tja, mesa zrak in pridno sluzi tolarje. Enkrat se vsaka pesem neha....vremena Kranjcem bodo se zjasnila..............
robinud@volja.net
07. 10. 2006 01.31
Poslanki je ime Marija Pozsonec
krotki@email.si
06. 10. 2006 22.59
A bi lohk kateri od raziskovalnih novinarjev POP TV vprašu Janšo, zakva tolk skriva to noto N-25/05, katero je Rupl poslal hrvatom 25.1.2005. Not je baje napisu, da je naša zemla ob Muri na hrvaškem? Če ga že na nacionalki noben novinar te more to vprašat, bi lohk pa vi na POP TV, ko ste pa neodvisn od politike, a ne? ;-)
krotki@email.si
06. 10. 2006 22.40
A bi lohk že kateri novinar POP TV vprašu Rupla, naj pokaže noto N-25/05, ki jo je 25.1.2005 poslal hrvatom? Baje je v njej napisu, da je mejni prehod Hotiza na hrvaškem, kar pomen, da je ta sporni del zemlje hrvaški! Če že na nacionalki JJ vse kontrolira, bi lohk vsaj POP TV-jevci mal to raziskal, a ne? Sej mate kakga raziskovalnega novinarja? Recmo Slaka bi lohk poslal, da ga to vpraša.
Krbo?
06. 10. 2006 18.22
Najboljse da jim poudarimo vse pri hotizi pa se hotizo zraven... tak vendar rupel razmislja.. ta zunanji minister res ni nic kaj dobrega za nas.. ne podpiram LDSa pa Kacina, ker na taki nacin tudi ne moramo problemov resevat. Zakaj ne obstaja politk vmes med ruplom in kacinom? tisto bi blo idelano
ivanz
06. 10. 2006 16.07
rupla ne bodo zamenjali. preveč mu dolgujejo v vladi. ostal bo, pa čeprav bi prodal pol slovenije tujcem.
Maxsterr
06. 10. 2006 15.57
Zadnji čas da opozicija začne konstruktivno sodelovati z vlado .Drugače lahko zapremo vrata ,nato pa v jok in na drevo. Pa dobro skoraj ste naredili vojno pred 3 tedni,sedaj ko pa bi lahko na lep kulturen način pokazali sosedom,kako se stvari streže pa rep med noge. KACIN !! - Sram naj Vas bo! Samo bla bla bla,ko pa treba reči bobu bob pa ura tema.Nesposobnež nesposobni.Saj LDS je itak naredila več škode kot dobrega.Dajte se že enkrat - za dobro Slovenije in državljanov streznit!! Ne bolje odstopit.
bosuti@yahoo.com
06. 10. 2006 15.12
Ah, spet ugotavlja, kaj bi bilo dobro ipd. neumnosti. Ima sto in sto prilik, da napravi kaj konkretnega, kar bo imelo rezultat, ne da samo govori in govoriči in leporeči.
nalusi
06. 10. 2006 14.30
Nesposobnež, pa zakaj rajši ne daš prostora nekomu, ki bo bolj odločen in neomajen? Eh, sploh škoda mojega časa...