Slovenija

Rupel in Jukič pod drobnogledom?

Ljubljana, 01. 04. 2008 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./Š.Z./U.Z.
Komentarji
13

Informacijska pooblaščenka je za 24ur.com potrdila, da je dvema zaposlenima na MZZ sporočila, da sta osumljena prekrška.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je za 24ur.com potrdila, da je dvema zaposlenima na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) sporočila, da sta osumljena prekrška. Osebi sta osumljeni nezakonitega zbiranja in obdelave telefonskih izpiskov zaposlenih na ministrstvu, v času interne preiskave zaradi odtekanja zaupnih diplomatskih depeš. "Ker ministrstvo za zunanje zadeve ni opravilo svoje dolžnosti, smo mi sami glede na spis osumili dve osebi. Lahko sta krivi obe, lahko ena, lahko pa nobena od njiju," je povedala Pirc Musarjeva, imen pa ni želela razkriti.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Reuters

Slovenski mediji sicer poročajo, da naj bi bila prekrška osumljena zunanji minister Dimitrij Rupel in vršilec dolžnosti generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Igor Jukič. V primeru, da bo prekršek tudi dokazan, odgovornima osebama grozi najmanj 830 evrov kazni.

Domnevna prekrškarja imata osem dni časa, da odgovorita na navedbe Pirc Musarjeve, lahko pa tega tudi ne storita. Po osmih dneh bo urad informacijske poobčlaščenke začel izpeljavo postopka izreka odločbe o prekršku.

Zunanje ministrstvo vložilo pritožbo na Upravno sodišče

Predstavnik za stike z javnostjo na ministrstvu za zunanje zadeve, Gregor Šuc, je za 24ur.com povedal, da domnevnega kaznovanja ne komentirajo. Je pa potrdil, da je zunanje ministrstvo zoper informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar vložilo pritožbo na Upravno sodišče, ker naj bi nepravilno uporabila materialno pravo.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: POP TV

Ministrstvo za zunanje zadeve je interni nadzor med svojimi uslužbenci uvedlo, potem ko je bil februarja v slovenskem časniku Dnevnik in beograjski Politiki objavljen del pogovora med slovenskimi in ameriškimi diplomati iz decembra 2007. V okviru nadzora so na ministrstvu takoj po objavi opravili vpogled v izpiske klicanih in klicočih številk iz stacionarnega omrežja na ministrstvu, kar pa je Pirc Musarjeva z odločbo označila za nezakonito. Še več - ministrstvo naj bi delovalo tudi protiustavno. Pirc Musarjeva je hkrati ministrstvu naročila uničenje zgoščenke, na kateri so podatki o klicih. Odločba pooblaščenke sicer še ni pravnomočna.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kathy_tro
02. 04. 2008 11.03
Ko vidim komentarje od pajtlerblanke mi gre na bruhanje!
jansa-arms
01. 04. 2008 23.28
pajtlerblanka: pa daj ti že enkrat mir,sej te noben ne razume!
Buena Vita
01. 04. 2008 21.24
povej,povej čakalnica3 če delaš ni pomembno kaj,kar kompromitira delodajalca--letiš seveda pa ne drži ,za komunajzarsko sreno,ti so vedno počeli kar se jim je zahotelo,pravila igerse niso držali nikoliIN KAJ PRIČAKUJETE SEDAJ--LOJALNOST--TUDI POD RAZNO NE VEDO KAJ TO JE
cakalnica3
01. 04. 2008 21.07
Ni pomembno, kako je kdo usmerjen. Problem je, da je treba seveda obdržati neko zasebnost, preprečiti pa je potrebno pretirano zasebnost, kot je bila v tem primeru. To je pač moje mnenje. Drugače lahko na ministrstvih ljudje delajo npr. proti državi, pa jih država za to še plačuje. To pa - po moje - gotovo ni prav!
Buena Vita
01. 04. 2008 20.30
lahko je kriva moja nona,50 let je v grobu
usavko
01. 04. 2008 19.31
Sandi, če si apelirou na mojo izjavo, moram reči, da nisem tega mislu. Je pa res, da imata podobno vlogo, to je kritiziranje vlade. To da Čebašek Travnikova ne kritizira vlade, ne pomeni, da je z vlado vse ok oz. da vse opravlja legalno temveč da je ona nesposobna oz. preveč naklonjena vladi. Darchy... žalostno, da tako razmišlaš! To je tipičen argument desničarja (janševca), ko nekdo blati po državi/vladi. Levo usmerjen oz. komunist. Da bi pa kdaj priznali, da ima vlada resnično težave s človekovimi pravicami, pa nikoli. Človekove pravice so s strani trenutne vlade prevečkrat in preveč očitno kršene! Na žalost ni v interesu večjih politikov kot naprimer EU.
Furija
01. 04. 2008 19.29
darchy2201.04.2008, 18:22pooblaščenka je preveč levo usmerjena RE. A res, S čim pa to kaže?
Boris Ipavec
01. 04. 2008 19.13
kamilica
01. 04. 2008 18.45
Sramota, da so državni uradniki in premoženje države postavljeni pred razkrivanje državnih listin. Torej lahko vsak izkorišča svoj položaj za blatenje države. Si morete misliti, da si to lahko privošči delavec v privatni firmi? Že za mali prekršek je lahko odpuščen, šikaniran itd.
ŠeVednoPlešem
01. 04. 2008 18.32
kaj pa ima zveze varuhinja človekovih pravic s tem, da so Rupsija zalotili pri kršitvi zakona? Smešno je, da se zdaj na MZZ sklicujejo na neke dvomljive pravne podlage, zato da prikrijejo svoje nečednosti. Minister je kršil zakon in ustavo. Kršil jo je tako, da je protipravno posegal v komunikacijsko zasebnost posameznikov. To je to. Priznaj in odstopi, nič drugega se ne pričakuje od politika, ki je grešil.
WhoLetTheDogsOut
01. 04. 2008 18.26
Kakšno sodišče in prekrški?Sej se bo verjetno vse skupaj končalo podobno kot pri primerih Zidarja in ostalih,kateri bodo po možnosti še tožili državo plačali pa bomo davkoplačevalci...Tudi če bi se zgodil čudež in bi večni kameleon Rupel bil obsojen,bi za tako ¨astronomsko¨ vsoto moral vzeti kredit na 20let.Glede na to koliko ima plače,je to verjetno njegov dodatek za malico.
darchy22
01. 04. 2008 18.22
pooblaščenka je preveč levo usmerjena
usavko
01. 04. 2008 17.45
Strah in trepet vlade. Paradoks je ta, da je ona bolj aktivna (oz. aktivna nasploh) od varuhinje človekovih pravic Travnikar. Totalno nesposobna ženska je zamenjala Čanžka, ki je za razliko od te naredil kar je potrebno torej spluvati vlado takrat, ko dela nepravilnosti!