Slovenija

Rupel in da Cruz o Natu in EU

Ljubljana, 05. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na povabilo zunanjega ministra Dimitrija Rupla je na uradni obisk v Slovenijo prispel portugalski minister za zunanje zadeve Antonio Martins da Cruz. Z gostiteljem sta poudarila, da so odnosi med državama dobri ter da so si stališča Ljubljane in Lizbone do nekaterih evropskih tem podobna.

Rupel je menil, da je obisk portugalskega zunanjega ministra dobra priprava na partnerske in zavezniške odnose, ko bo Slovenija enkrat postala članica EU in zveze Nato. Hkrati je opozoril tudi na bogate izkušnje Portugalske - posebej je opozoril na evropsko politiko varovanja okolja - v obeh mednarodnih povezavah, ki bi lahko v marsičem koristile tudi Sloveniji. Gospodarsko sodelovanje med Portugalsko in Slovenijo po Ruplovih besedah že nekaj časa narašča, ministra pa sta podpisala tudi sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Da Cruz je poudaril, da je Portugalska kot članica EU in zveze naredila velik napredek, ki nikakor ne bi bil mogoč brez članstva v teh povezavah. Opozoril je, da je v 17 letih članstva v Uniji Portugalska svoj bruto družbeni proizvod uspela povečati s 53 odstotkov evropskega povprečja na začetku svojega članstva na 74 odstotkov danes. Da Cruz se je zavzel tudi za oblikovanje evropske varnostne identitete, pri tem pa poudaril, da med zvezo Nato in EU ni nasprotja. Še več, izrazil je prepričanje, da se lahko Slovenija za napredek, ki ga je dosegla v 12 letih samostojnosti, v veliki meri zahvali zvezi Nato.

Da Cruza je sprejel tudi premier Anton Rop. V pogovoru sta izmenjala mnenja o članstvu v zvezi Nato in Evropski uniji, kjer sta menila, da lahko državi kot Slovenija in Portugalska najdeta veliko podobnosti v svojih stališčih tako v zvezi Nato kot v EU. Govorila sta tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih in iraški krizi, pri tem pa izrazila prepričanje, da bo rešitev dosežena znotraj Varnostnega sveta. Portugalski zunanji minister je predsedniku vlade tudi prenesel povabilo portugalskega premiera na uradni obisk na Portugalsko in poudaril zanimanje Lizbone za tesnejše sodelovanje na gospodarskem področju.