Slovenija

Rotisovi oklepniki za vojsko

Ljubljana, 12. 06. 2006 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrambno ministrstvo je za dobavo pehotnih bojnih vozil za Slovensko vojsko izbralo podjetje Rotis.

Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in obrambni minister Karl Erjavec
Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in obrambni minister Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš
Postopek izbire najboljšega ponudnika je bil zaupne narave, na izbiro pa se ni možno pritožiti.

Z Rotisom, ki zastopa finsko podjetje Patria, se bodo sedaj začela pogajanja, je povedal minister za obrambo Karl Erjavec. Po njegovih besedah bodo prva vozila Patria AMV dobavljena v letu 2007, do leta 2012 pa naj bi SV dobila predvidoma 136 vozil, za katere je skupno predvidenih 63 milijard tolarjev proračunskih sredstev.

Po besedah Erjavca bodo z Rotisom najprej sklenili pogodbo za 64 vozil, ki naj bi bila dobavljena do leta 2010. Preostale oklepnike bodo dobili na podlagi aneksov k pogodbi, možno pa je, da bo skupna številka oklepnikov nižja, odvisno od potreb vojske, je dejal Erjavec. Po njegovih besedah je bila Rotisova ponudba za deset do 18 odstotkov cenejša od ponudbe podjetja Sistemska tehnika. O podrobnostih pogodbe še ni mogel govoriti, ker se pogajanja še niso začela, zagotovil pa je, da bo vsebovala tudi protikorupcijsko klavzulo.

Posredno kar 1920 delovnih mest

Oklepnike za Slovensko vojsko bo naredil Rotis.
Oklepnike za Slovensko vojsko bo naredil Rotis. FOTO: POP TV

Kriteriji za ocenjevanje najugodnejšega ponudnika so bili tehnična učinkovitost, komercialna učinkovitost ter dolgoročna korist za slovensko gospodarstvo v obliki protidobav in sodelovanja domače industrije pri nabavi orožja. Predsednik vladne medresorske delovne skupine za protidobave Peter Stavanja je povedal, da je Rotis poslal boljšo ponudbo s stališča zagotavljanja delovnih mest, saj naj bi jih zagotovil 320, posredno pa kar 1920.

Posel s Sistemsko tehniko naj bi prinesel 180 delovnih mest, posredno pa 92. Rotis je v ponudbi navedel, da naj bi pri poslu skupaj sodelovalo več kot 50 slovenskih podjetij, Sistemska tehnika pa je navedla številko več kot 20. Erjavec je sklenil, da je ponudba Rotisa cenovno boljša, ugodnejši pa so tudi učinki na slovensko gospodarstvo.

V postopek izbire je bilo vključenih več kot 50 ljudi, primerjali pa so 643 različnih podatkov. Vodja strokovnega dela komisije za izbor Branimir Furlan je povedal, da so maja opravili tudi praktični preizkus vozil obeh ponudnikov in med drugim ugotovili, da sta sicer obe vozili izpolnjevali zahteve iz razpisa, vendar je bilo zaradi toplotnega sevanja vozilo ponudnika Sistemska tehnika ponoči bolj vidno in je tako za nasprotnika bolj prepoznaven cilj.

Tudi nove puške

Slovenska vojska bo dobila tudi nove avtomatske puške.
Slovenska vojska bo dobila tudi nove avtomatske puške. FOTO: Dare Čekeliš

Erjavec je še povedal, da je ministrstvo 5. junija s proizvajalcem orožja FN Hersal in njegovim zastopnikom v Sloveniji, podjetjem Arex, sklenilo pogodbo o nakupu 6500 kompletov avtomatske puške P 2000 (zamenjala bo puško kalašnikov) in pripadajoče opreme v skupni vrednosti 3,12 milijarde tolarjev.

Arex je posredoval cenovno ugodnejšo ponudbo od podjetja Perigon, zastopnika podjetja Hechler-Koch. Program protidobav je bil profesionalen in kakovosten ter je temeljil na realnih možnostih glede koristi za slovensko industrijo, na dodatnih pogajanjih pa je ministrstvo doseglo dodatno znižanje cene, je med drugim zapisano v gradivu ministrstva.

Erjavec je na vprašanje, zakaj je SV edina vojska, ki ima to orožje kot osnovno pehotno oborožitev, odgovoril, da ima takšne puške tudi belgijska vojska in da jo uvajajo še nekatere druge države. Puške bodo dobavljene do začetka prihodnjega leta.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ales@ai-informatika.net
13. 06. 2006 14.12
se opravičujem za 2 objavi brez celotnega linka.. v glavnem za teh 138 oklepnikov bi lahko zgradili in popolnoma opremili 5 pediatričnih klinik.. žalostno
ales@ai-informatika.net
13. 06. 2006 13.54
v razmislek "http://www.rtvslo.si/modload.php?
ales@ai-informatika.net
13. 06. 2006 13.52
v razmislek: http://www.rtvslo.si/modload.php?
valuk@mail386.com
13. 06. 2006 13.08
Prvič patria je res odličen oklepnik, ki ima nnogo inovacij prav tako pa je v osnovni različici najbolj zaščiteno oklepno vozilo v svojem razredu,........ki je zmagala proti pandurju II (krpan) na Poljskem natečaju za kar 650!!!! vozil. Meni je vojakovo življenje veliko pomembnejše, kot pa razne "kravje kupčije sistemske tehnike". Prav tako bodo vozilo izdelovali v sloveniji z slovenskimi poddobavitelji zato ne videm, kaj eni cvilte da se prodajamo tujcem. Saj je tudi krpan narejen po licenci avsriskega Pandurja II !!!!!! in ni proizvod našega znanja!!!!!!!!! Drugič, puška F 2000 je zelo solidno orožje, ki je pa prvenstveno namenjena izurjenemu vojaku. Kalašnikovka je robustno orožje vendar zelo nenatančno ergonomsko neuravnoteženeo.
GSG-9
12. 06. 2006 20.03
Opa, tole sem pa šele sedaj prebral. Zamenjava AK-47 z neko F-2000 je neumna poteza, kalašnikov je odlično orožje. F-2000 se meni osebno zdi preveč zakomplicirana medtem ko je kalašnikov zelo preprosto in učinkovito orožje in z kalibrom 7.62 veliko močnejše od standardnih NATO 5.56.
OldSkul
12. 06. 2006 18.30
Se popolnoma ne strinjam s tistimi, ki pravijo, da bi mogli pa vzet krpana. Če je finsko vozilo cenejše in boljše in kakor sem prebral bo zaposlilo več ljudi in s tem bodo učinki na gospodarstvo bolj ugodni. To je pa res tisto, kar me prepriča, da je odločitev pravilna. Pa p2000 je pištola, verjetno so mislili f2000. P... drugače zgleda zelo zelo dobro :)
kgb@akcija.net
12. 06. 2006 18.01
pri izbiri je bolj pomembno kakšno provizijo bo nekdo spravil v žep kot pa sposobnosti vozila
bakiboo123
12. 06. 2006 17.44
Hja, denar - denar. Kdo pa pravi, da ga je (Krpana namreč) že kdo drug videl, da bi lahko sodil. Vladni glavni cilj je bil verjetno res najcenejše vozilo. Kaj moreš?!! Zdaj ga bodo verjetno res tržili še v tujini.
Biofrutekk
12. 06. 2006 17.37
Ni pomembno močno se strinjam s tabo! Mislim da imajo finci več izkušenj v izdelavi takih in podobnih vozil že zaradi večjega trga, ter glede na predstavljene lastnosti in odlike vozil mislslim da se se naši odločili prav! Razno2005 delno se strinjam tudi s tabo vendar pa mislim da če bi bilo vozilo Krpan resnično dobro bi ga opazili tudi drugje po svetu in ga nebi bil problem prodati tudi na tuje trge!
GSG-9
12. 06. 2006 17.05
Mislim da ni pravično trditi da slovenci raje izberemo tuje ponudnike. Pri vojaški opremi je potrebno preučiti kakšne možnosti ima vozilo v boju in ne kdo vozilo izdeluje, in kakor sem jaz videl po TV se mi zdi vozilo od fincev boljše vsaj kolikor so to predstavili po TV. Tudi oborožitev se mi zdi boljša. In izbrati vozilo, ki bi nas v primeru vojaškega spopada branilo, samo na podlagi ali je izdelovalec slovenski ali ne je totalen nesmisel. Boljši je zmagal, get over it. Vendar pa upam da so na ministrstvu za obrambo sprejeli pametno odločitev in niso gledali samo na denar.
razno2005@yahoo.com
12. 06. 2006 16.40
Saj ne morem verjeti, kakšna je odločitev glede izbire pehotnih bojnih vozil za Slovensko vojsko naših vrlih politikov. Tu se vidi kakšni smo slovenci in kako en drugemu privoščimo uspeh (ki pa je trdo prigaran). Glede na to, da na Ravnah na Koroškem v Sistemski tehniki izdelujejo pehotna bojna vozila, ki popolnoma ustrezajo zahtevam moderne vojske (za kakršno se ima tudi slovenska vojska) naši vrli politiki raje izberejo tuje dobavitelje ... ja seveda potrebno je odvzeti še tisti kruh, ki je na koroškem še kako trdo prigaran. In da ne govorim o znanju in strokovnosti, ki je v tem železarskem kraju že od negdaj bila in vsakič tudi potrjena. Ja seveda ob izbiri slovenskega ponudnika, ki je bil uradno 10% dražji, pač nebi ostalo nekaj denarja, ki bi se lahko porabil za nujne potrebe vojske (beri: izlil v neznano). Seveda se bodo s temi 10% lahko politiki hvalili kako so privarčevali denar, po drugi strani pa odžirajo posle slovenskim podjetjem in možnosti njihovega nadaljnega razvoja. Mislim, da je to popolnoma skregano z načeli vzpodbujanja domačega gospodarstva in politiko v državi, ki naj bi bila naklonjena domačemu gospodarstvu. Zato se ne čudimo, če mladi in obetavni znanstveniki in strokovnjaki odhajajo v tujino, ker tu v naši državi pač ne vidijo prihodnosti. Kje pa piše, da ob izbiri slovenskega ponudnika od tega nebi imela kaj naša država. Mislim, da bi jim ob tem poslu v teh letih dobave bojnih oklepnikov do 2012 država lahko pobrala davke v 100x faktorju teh 10% kolikor so bili pač predragi. ........ A država jim bo raje ponudila državno pomoč v primeru, če posli v podjetju ne bodo več tekli zaradi takšnih ali drugačnih razlogov in bo podjetje začelo propadati. Vendar verjamem, da se to nebo zgodilo, kolikor verjamem v domače znanje in koroško trmo in delavnost. Prav bi bilo, da se bi ob takšnih odločitvah naši politiki malo zamislili in v bodoče izvajali poteze, ki bi vsaj malo koristile državi, nam državljanom in razvoju naše "zelo zelo uspešne" prelepe aplske dežele.