Slovenija

Rop upa na podporo

Ljubljana, 16. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik vlade Anton Rop pričakuje, da bo lista ministrskih kandidatov v državnem zboru deležna zadostne podpore.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Ministrski kandidati so na zaslišanjih pred parlamentarnimi delovnimi telesi pokazali ustrezno poznavanje delovnih področij. Ob tem pa je predsednik vlade v izjavi medijem zavrnil možnost, da lista kandidatov zaradi znanega zapleta med zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom in ministrsko kandidatko Zdenko Cerar ne bi dobila zadostne podpore. Rop je ob tem izrazil pričakovanje, da bosta oba ministra sodelovala v okviru njunih nalog in obveznosti, kasneje pa bo po njegovih besedah treba razmisliti o tem, ali je njuno sodelovanje dobro.

Novi ministri po premierovih besedah nikakor ne bodo opravljali zgolj tekočih poslov, temveč bodo skrbeli za številne projekte ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, poleg tega pa se bodo pripravljali tudi na nekatere projekte v novem mandatu. Ministrski kandidati imajo izdelano vizijo njihovega dela, njihov program pa je usmerjen tudi v prihodnje leto. Kandidati so namreč po Ropovih besedah pokazali tudi ambicije za sodelovanje v naslednji vladi.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Tudi Cerarjeva je bila po zaslišanju pred matičnim odborom za notranjo politiko deležna znatne podpore, k čemur so po Ropovih besedah pripomogli tudi njeni odgovori. V njih je zavrnila številne neutemeljene očitke, saj je prav z odgovori okrepila razloge za njeno imenovanje. Prav njena strokovnost lahko po besedah predsednika vlade pripomore k izboljšanju položaja v pravosodju, ki kljub dosedanjim številnim naporom ni najboljši, na podlagi izkušenj pa Cerarjeva ve, kaj je na tem področju še potrebno storiti.

Kar zadeva odločitve glede Rupla kot ministra, Rop še ni sprejel odločitve. "Minister in ministrica bosta znotraj nalog in obveznosti, ki jih imata sodelovala. Ali pa preprosto tega sodelovanja ne bo. To za mene kot mandatarja pomeni, da moram zagotoviti učinkovito delo vlade, je povedal premier.

"Mislim, da si Slovenija v tem trenutku ne more privoščiti neučinkovite vlade. Ta vlada je bila doslej učinkovita, ima rezlultate. Vendar ima ta vlada pred seboj tudi še številne naloge in izzive. Mi bomo te naloge opravili in opravili jih bomo v dobro Slovenije. Pri tem seveda ni toliko pomembno, kateri minister je na kateri poziciji in kakšen vpliv ima v kakšni stranki. Pomembni so interesi Slovenije in jaz bom temu podredil končno odločitev," je še povedal Rop.

Dimitrij Rupel je sinoči zavrnil namige, da je zadnje pismo, v katerem pravi, da ne gre za nezaupnico premieru in stranki, opravičilo. "Nikakor ne, jaz sem tam samo povedal, kaj je bistvo tega pisma. Da je to pismo, ki sem ga napisal osebno vsakemu poslancu posebej, da je to eden od dogodkov v vrsti mojih komunikacij s poslanci in da imam pravico do svojega razmišljanja. Da imam stranko, katere član sem, za odprto, moderno, demokratično stranko, v kateri so različna razmišljanja ne samo dovoljena temveč tudi zaželena."

Na konkretno vprašanje, ali bo torej odločitev glede Rupla posledica testiranja ali lahko s pravosodno ministrico sodelujeta v vladi, je Anton Rop pokazal na zunanjega ministra: "Jaz mislim, da je potreben predvsem razmislek o tem, ali je to sodelovanje možno in menim, da mora ta del razmisleka narediti dr. Dimitrij Rupel."

V zvezi z zapletom med Ruplom in Cerarjevo pri imenovanju slednje na ministrski položaj pa po Ropovih besedah ne gre za vprašanje zunanje politike, temveč za razumevanje načela pravne države. Nihče namreč zaradi svoje funkcije ali položaja ne sme biti izvzet iz načela enakosti pred zakonom, prav razumevanje pravne države pa je ključno za sodelovanje v vladi.