Slovenija

Rop sporočil imena

Ljubljana, 02. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.R./A.J./P.K./N.V./STA
Komentarji
0

Premier Rop je za novega ministra za evropske zadeve predlagal Milana M. Cvikla, za ministra za gospodarstvo pa Mateja Lahovnika.

Milan M. Cvikl
Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Cvikl bo na položaju nasledil Janeza Potočnika, ki s 1. majem letos odhaja v Bruselj, kjer bo kot prvi evropski komisar iz Slovenije delal na resorju Evropske komisije za širitev, ki ga vodi Günter Verheugen. Kot je pojasnil Rop, je že prejel Cviklovo pisno soglasje h kandidaturi, v najkrajšem možnem času pa naj bi premierov predlog tudi romal v državni zbor, s čimer naj bi po opravljenem postopku omogočili čimprejšnje imenovanje Cvikla na ministrsko mesto.

Cvikl je v pisni izjavi zapisal, da kandidaturo razume kot priznanje dosedanjemu strokovnemu delu. "Imenovanje za kandidata za ministra za evropske zadeve razumem kot priznanje dosedanjemu strokovnemu delu na področju gospodarskega razvoja in strukturnih reform, predvsem na področju javnih financ, in kot možnost, da prispevam k nadaljnjemu razvoju Slovenije kot pomembne regije v razširjeni Evropi," je še zapisal Cvikl.

Za novega ministra za gospodarstvo pa je predsednik vlade predlagal Mateja Lahovnika, ki bo zamenjal dosedanjo ministrico Teo Petrin, ki je na to funkcijo prvič nastopila leta 1999, konec leta 2000 pa je nastopila na drugi mandat, in sicer po nekajmesečnem premoru, ko je vlado vodil prvak NSi Andrej Bajuk.

Kdo je Matej Lahovnik

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: POP TV

Komaj 32-letni Velenjčan Matej Lahovnik je sicer doktor ekonomskih znanosti in docent na ljubljanski Ekonomski fakulteti, v javnosti pa je poznan predvsem kot vsestranski komentator gospodarskih tem.

Lahko bi rekli, da je dr. Matej Lahovnik ambiciozen. Svojo javno kariero je začel, ko je bila tako imenova pivovarska vojna med Interbrewjem in Laškim za Pivovarno Union najbolj razgreta. Takrat so ga mediji našli ali pa je kar on njih. Začel je prevajati, komentirati in povzemati zapletene ekonomske izraze, misli in dognanja v ljudski jezik. Še bolj pa je nase opozoril ob prodaji Leka švicarskemu Novartisu. Imel je dobre informacije, vire - na primer ceno za delnico je izstrelil, še preden so se pogajanja za cene sploh dobro začela - dober občutek ali pomembna poznanstva? Zdaj je že skoraj dve leti na voljo za misli o prevzemih, finančni, davčni in stanovanjski politiki ter sploh za komentarje o vsem, kar se v gospodarstvu dogaja. Gospodarstveniki mu bodo dali priložnost.

"Mislim, da razume probleme gospodarstva in priložnosti, ki jih ima gospodarstvo, in da je prava kombinacija med prakso in teorijo," meni Bine Kordež, predsednik uprave Merkurja.

"Kot strokovnjaka ga cenim, poznam ga tudi kot sokrajana in menim da bo kos temu. Seveda pa bo ključen ta čas, ki ga bo imel odločno premalo. Tudi okolje in razmere v katerih bo nastopil, niso naklonjene temu, da bi lahko pustil ne vem kako dober vtis," meni Borut Meh, predsednik uprave Mure.

"Teoretično je gotovo dobro podkovan, v praksi bomo videli, kako se bo znašel," meni Bruno Korelič, predsednik uprave Luke Koper.

Zdajšnja ministrica za gospodarstvo Tea Petrin o svojem morebitnem nasledniku ni želela govoriti, češ da ga ne pozna. Rop je vsekakor izbral drugačnega naslednika, Lahovnik z mediji rad sodeluje.

Kdo je Milan M. Cvikl

Milan Cvikl
Milan Cvikl FOTO: POP TV

Kandidat za ministra za evropske zadeve Milan Cvikl je pomočnik uprave Nove ljubljanske banke in direktor njenega centra za finančno upravljanje. Cvikl sicer letos kandidira že drugič. Januarja ga je predsednik Drnovšek predlagal za predsednika računskega sodišča, vendar ga takrat državni zbor ni podprl.

44-letni magister ekonomije kandidaturo razume kot priznanje svojemu dosedanjemu strokovnemu delu.

Cvikl se že vse od diplome, od sredine 80-ih let, ukvarja z monetarno politiko. Sodeloval je tudi pri oblikovanju osamosvojitvene denarne zakonodaje, v devetdesetih letih pa je bil državni sekretar za proračun na ministrstvu za finance. Morebitni Potočnikov naslednik se je na mesto prvega moža računskega sodišča prijavil sam; Drnovška je prepričala njegova strokovna podkovanost; večine glasov poslancev, ki jo potrebuje tudi ob tokratni kandidaturi, ni dobil.

Prav politična neodvisnost je bila največkrat omenjana prednost sedanjega ministra za evropske zadeve Janeza Potočnika, ki s 1. majem odhaja na komisarsko mesto v Bruselj. Če bo seveda uspešno prestal zaslišanje pred komisijo evropskega parlamenta 14. aprila. Približno takrat naj bi stekli tudi postopki za morebitno Cviklovo imenovanje na ministrsko mesto; med drugim ga čaka še eno glasovanje v državnem zboru.

Stranke o kandidatih

Vodja poslanske skupine LDS Tone Anderlič je dejal, da niti eno niti drugo ime ni presenečenje, pričakuje pa, da bosta v parlamentu oba kandidata dobila podporo za imenovanje.

Vodja poslanske skupine DeSUS Ivan Kebrič je dejal, da se s predlaganima kandidatoma v poslanski skupini strinjajo, ker menijo, da sta po svojih kvalifikacijah ustrezna za ti ministrski mesti. Cvikl je že sodeloval s službo vlade za evropske zadeve ter ima znanje in izkušnje s tega področja, je dejal Kebrič. Glede kandidata za gospodarskega ministra pa je opozoril, da ministrska plača ni vabljiva za morebitne kandidate iz gospodarstva, ki imajo dvakrat višjo plačo, kot pa je plača ministra.

Tudi Andrej Bajuk (NSi) glede predlogov ni bil presenečen. Zatrdil je, da ne dvomi v strokovnost kandidata za gospodarskega ministra Lahovnika, ima pa določena vprašanja glede njegovih doslej objavljenih stališč. V zvezi s predlogom za evropskega ministra pa je dejal, da mu ni znano, da bi bil Milan M. Cvikl doslej dejaven na področju evropskih zadev. Napovedal je, da bodo v stranki natančno preučili, kakšne so njegove kvalifikacije za "takšno odgovorno nalogo" in bodo vsekakor delovali kot konstruktivna opozicija.

V SDS so pojasnili, da danes še ne bodo komentirali premierovih predlogov za nova ministra, pač pa bo prvak SDS Janez Janša oba predloga komentiral na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Tudi v poslanski skupini SMS ocenjujejo, da je za komentiranje Ropovih predlogov za nova ministra še prezgodaj, poslanci namreč še niso imeli časa za pogovor o tem. Sestali naj bi se v začetku prihodnjega tedna in se opredelili do ministrskih kandidatov.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je povedal, da z obema predlogoma soglašajo, saj pomenita "bistveni premik na bolje". Lahovnik je po njegovih besedah "vsaj 50-krat boljša izbira", kot pa je bila Tea Petrin, ki jo je izbral bivši predsednik vlade Janez Drnovšek. Nesporno je, da je Petrinova uničila slovensko gospodarstvo, pravi Jelinčič. Zato v SNS upajo, da bo Lahovnik lahko zadeve vsaj nekoliko popravil, čeprav mu bo čas delal velike preglavice. Glede Cvikla pa jim je v SNS žal, da ga ni že Drnovšek izbral za evropskega ministra. V SNS so namreč prepričani, da bi Cvikl bolje zastopal slovensko državo in izpogajal precej boljše pozicije za Slovenijo, kot pa jih je Potočnik.

SORODNI ČLANKI