Slovenija

Rop: Prikritje največjega oškodovanja

Ljubljana, 13. 03. 2008 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji premier Rop je pred komisijo dejal, da so v primerjavi s to vlado ravnali gospodarno.

Preiskovalna komisija DZ, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v 83 gospodarskih družbah, je danes zaslišala Antona Ropa, ki je bil pred leti na vodstvenih mestih Kada in Soda. Drugi vabljeni, Milan Cvikl, se je opravičil in ga bodo vnovič povabili 18. marca.

"Obstaja velika verjetnost, da boste prikrili največje oškodovanje državnega premoženja doslej," je pojasnil Rop.
"Obstaja velika verjetnost, da boste prikrili največje oškodovanje državnega premoženja doslej," je pojasnil Rop. FOTO: POP TV

Rop je bil med marcem 1993 in junijem 2000 predsednik upravnega odbora Soda, v začetku leta 1997 pa štiri mesece tudi direktor Kada. V tem času so bili prodani državni deleži v približno 700 podjetjih oz. izmed tistih, ki so predmet preiskave parlamentarne komisije, v 20 podjetjih, je povedal predsednik komisije Branko Marinič (SDS).


Zakaj ne vabijo odgovornih?

"O prodaji deležev pod določeno mejo upravni odbor Soda ni odločal in za to ni bil pristojen, torej je vaše vprašanje brezpredmetno," je Rop odgovoril Mariniču, ki je glede prodaje deležev v 20 podjetjih s seznama preiskovalne komisije dejal, da so bili prodani neposredno in brez konkurenčnih ponudb.

Od Ropa je tako želel izvedeti, ali so v tistem času pri upravljanju Soda, ki je v letu 2004 izkazal 250 milijard tolarjev primanjkljaja, ravnali kot dober gospodar. "Ravnali smo gospodarno in v primerjavi s to vlado neverjetno racionalno," je odvrnil Rop, ki sicer sprva na vprašanja članov komisije ni želel odgovarjati, saj – kot je dejal – "ni prepričan, ali so dovolj kredibilni, da bi jim odgovarjal."

"Obstaja velika verjetnost, da boste prikrili največje oškodovanje državnega premoženja doslej," je pojasnil Rop in vprašal, zakaj na sejo komisije ne vabijo tudi tistih, o katerih je mogoče javno slišati, da so se dogovarjali o prodaji delnic Mercatorja, denimo predsednika vlade Janeza Janšo ali ponovno nekdanjo državno sekretarko Andrijano Starina Kosem. Odgovor na to vprašanje je Rop najprej postavil kot pogoj, da sploh odgovarja na vprašanja članov komisije, po Mariničevem opozorilu, da je po zakonu o parlamentarni preiskavi dolžan odgovarjati, pa povedal, da je bil upravni odbor Soda pristojen odločati o prodaji le deležev v vrednosti nad določenim zneskom.

Rop: Nobenih pogovorov o prodaji

"V moji sobi ni bilo nobenih pogovorov o prodaji," ga je zavrnil Rop ter vnovič opozoril na prodajo Mercatorja, spomnil pa je, da sta sklada Lekove delnice prodala po ceni 105.000 tolarjev, medtem ko so na borzi kotirale pri vrednosti 50.000 do 60.000 tolarjev.

Marinič je med drugim spomnil, da sta sklada v času, ko je bil Rop direktor Kada, prodala deleža v Tovarni sladkorja Ormož. "Na koncu se je izkazalo, da je bila prodaja slaba, od podjetja je ostalo le še ime," je dejal, Rop pa ga je zavrnil, da je vprašanje zlonamerno in sprevrženo. Kot je pojasnil, so svoje deleže najprej prodale zadruge, ki bi morale biti najbolj zainteresirane za ohranitev proizvodnje sladkorja, tako da Kadu in Sodu ni ostalo drugega, kot da tudi sama prodata svoja deleža.

Marinič je Ropa povprašal tudi o prodaji nekaj več kot četrtinskega deleža v Leku, do katere je prišlo v drugi polovici leta 2002, ko je bil že minister za finance. Prodaja je bila izvedena bliskovito v dveh mesecih, je dejal Marinič ter ocenil, da je bila prevzemna premija prenizka.

Rop ni nič povedal

"Nič od tega, kar smo želeli izvedeti, ni povedal," je v izjavi za javnost po koncu Ropovega zaslišanja komentiral Marinič. Člani komisije so po njegovih besedah od Ropa pričakovali konkretne odgovore glede konkretnih prodaj deležev v omenjenih 20 podjetjih, zdaj pa se bodo morali pač "opreti na dokumentacijo, ki jo imajo na voljo in iz tega sklepati".

Člani komisije so še sklenili, da bodo drugega vabljenega na današnjo sejo, Cvikla, ponovno povabili na zaslišanje prihodnjo sredo. Cvikl se je tokrat opravičil že drugič, kar je Marinič komentiral z besedami, da "se več kot očitno zaslišanju izogiba". Kot je dejal, je Sod v času med decembrom 2000 in oktobrom 2001, ko je njegovemu upravnemu odboru predsedoval Cvikl, prodal državne deleže v 15 podjetjih s seznama komisije. Zato je njegovo zaslišanje še kako pomembno, je dejal ter kot skrajni ukrep napovedal tudi možnost prisilne privedbe.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 03. 2008 20.51
maraton62 Kje imaš jahto???na Rogoznici,v Dugem Ratu,Primoštenu,Lunu pri Rabu---prekrasne uvalčice vseeno bodejo v oči za vas so pravljice ,kako se je prišlo do takih strašnih bogatstev,do 1990.leta vse imetje v vreči nosi---naenkrat pa MULTIMILJARDERJI JAZ NISEM KRIVA ČE NEMRETE SPAT PA ŠE MANJ BOSTE IMELI MIRU--DOLGOPRSTNEŽI SODIJO DOLGOPRSTNEŽEM SAMI,,,TA TA TA ČAUĆI
Tonček Balonček
13. 03. 2008 20.18
Še dobro, da s tem niso imeli nič funkcionarji tiste prve DEMOSOV-e vlade.
maraton62
13. 03. 2008 20.04
pajterblanka; Tebe je pa kar škoda za na tale forum, ker toliko veš in znaš. Lahko bi šla v otroški vrtec, kjer bi si pridobila zveste poslušalce tvojih pravljic.
Buena Vita
13. 03. 2008 19.51
mskerbenc==== naredi kar hočeš,je tvoja volja,vendar pojdi,v najbližnjo knjižnico,tam ti bodo na razpolago vsi podatki kdo je dobil v ROpovi gospodarščini PODJETJA,podatki so kredibilni in moral boš priznati,da janševci niso dobivali z goljufijami NIČESAR. Tako,moj daljni žlahtnik, živel je v Mariboru,moja mama nima velikih šol,je kmečka ženica,in ko je slišala DA JE PRIŠEL V PARLAMENT -da je prišel do bogatstva ,,,ni se prenehala režat,-- kaj je rekla?doslej je kradel kokoši,sedaj pa je v parlamentu,sedaj pa bo kradel z lopatami-----tako po kmečko povedano. In kaj sedaj, ? tistega mojega dal..daljnega žlahtnika ni več,so ga ubili,ROP pa se spreneveda,da neve za podatke kako se je privatizacija pod njegovim direktovanjem grabilo z lopatami,sedaj pa z polno gofljo kretenizira prodajo mercatorja,ja bile so nepravilnosti--BILA JE ENA--kaj pa njegovih 700,pa še več. toliko racionalnih goljufij,(citiram Ropa)njihove goljufije so bile racionalne,kako so razmetavali denar bo povedal jelinčič,pri vsaki goljufiji je opozoril javnost,vendar so novinarji-NOVINARJI takrat delali z roko v roki z vlado levakov,še zmeraj trdijo da je vse prav,ker so to klamastili sami ,,,IN NA HRVAŠKO POJDITE NA POČITNICE,IGRAJTE SE DETEKTIVA,PA VAM BODO HRVATI BRŽ POKAZALI (MOJCE,ŠPELE ,MARINCE....)TO SO JAHTIKE VRLIH RACIONALNIH PLEMENITEŽEV,KI SE BOHOTIJO PO JADRANU.,-v sloveniji pa delavce taisti plemeniteži plačujejo enega rjavega-enega belega-nekaj je pa gotovo---niso janševci klamastijo kako je janša orožje švercal,PA GA NI ON-SAJ JE BILO PODATKOVNO VSE RAZJASNJENO,PA JANŠA JE DELAL ZA DOBRO VSEH SLOVENCEV(ne sicer sam),ropova-cviklova-pahorjeva kljaka je pa šla z levo roko v desni žep. Zakaj robantijo,vrejemite da tudi sama razmišljam o tem,--in vraga----kam pridem?robantijo le zato,ker se zavedajo da bi lahko bili bolj racionalni in več pokradli--pardon--CITIRAM ROPA
maraton62
13. 03. 2008 19.38
glavni; Največji bebec pa si ti in tvoji desničarji.
Tonček Balonček
13. 03. 2008 19.04
Tako je, kradejo že več kot šestdeset let in to obilno! Skajni čas je, da jim nekdo stopi na prste in se ta ROP enkrat konča! Še sreča, da se jih je nekaj pravočasno izvleklo iz tega rdečega blata in so sprevideli, da tako ne gre več ter pričeli s čiščenjem. Narod jim bo hvaležen, saj bodo z roko v roki s svežimi silami, neobremenjenimi in brez opranih možganov storili, kar slovenski narod od njih pričakuje, se pravi poiskali inpoimenovali te roparje, jih postavili pred sodišlče in pravično kaznovali! Rdečkarji bodo seveda cvilili (Cvikl npr.), ampak čas je že, da tudi cvikajo pred roko pravice!
GLAVNI
13. 03. 2008 18.50
Tu se pokaže, da veliko ljudi sploh nima pojma o čem govori. Npr. mskerbenc, "kar nekaj jih obtožijo". Zakaj se sploh oglašaš, če ne veš zakaj se gre? Braniš svoje psice, kot volkulja mladiče. Tako je, majo te za norca, vsi rdečjaki. "Obstaja velika verjetnost, da boste prikrili največje oškodovanje državnega premoženja doslej." Le kdo se oglaša. Prikrili vse povojne poboje, kradli kot srake po slovenskih podjetjih, se pa oglašajo, kakšni svetniki so. Najbolj žalostno pa je še to, da takim bedakom, kot so rop, anderlič, cvikl, potrč, potrata in vsej levici, nekateri bebci slepo verjamejo in jim sledijo kot ovčke.
Tonček Balonček
13. 03. 2008 17.59
Saj nihče ne trdi, da ni kradel, ampak tako kot Janši tistega orožja in telefonskih razgovorov, tudi temu tipu ne morejo nič dokazati. Priimek ima odličen, zelo prislovičnega ima tudi vrli minister za šolstvo in šport, ko ga zaslišijo učenci in učitelji, jih spreleti velik strah! Ponavadi apologeti trenutne oblasti na teh straneh ob takih priložnostih vedno cvilijo, naj te razne komisije in stožilci predočijo dokaze, ki jih pa seveda nikoli ni. Med politiki velja, da dokazov ni nikoli, pa naj bodo levi ali desni, politiki namreč. Običajno je višek raziskovanj ta, da človek odstopi s položaja ali celo (to je bilo pri Ruparju prvič) s poslanskega sedeža! Spomnim se še prvih komisij, npr. tiste Pučnikove o povojnih pobojih, ko se je tresla goga... itd. Te komisijo imajo en sam namen, namreč pred javnostjo naštevati (brez konkretnih dokazov seveda) grehe svojih političnih nasprotnikov, da se gredo pač cirkus, kar je njihova profesija! Zdaj je na vsti slučajno Rop, drugo lepo bosta pa kaak Bajuk ali Janša! Upajmo, da se ne bo spet ponovila kakšna dvanajstletna vladavina, ta generator oligarhije. Res pa je, da trenutna ekipa dela precej hitreje kot je prejšnja Drnovšek-Ropova!
tomi.passion@gmail.com
13. 03. 2008 17.28
Nedvomno. Ropu pa narod slepo verjame. Že njegov priimek pove vse.
Šumadinac
13. 03. 2008 17.19
mskerbenc | 13.03.2008 | 15:01 -zakaj pa ne bi pisali o največjih krajah?misliš da zato, ker so glavni mediji v rokah levakov in se nočejo izdati?drugič premisli, preden napišeš post.
Tonček Balonček
13. 03. 2008 15.40
Kosova komisija ni parlamentarna, kjer so člani predstavniki najvišje zakonodajne oblasti, takorekoč cbvet naroda. Ono Kosovo bodo itak ukinili, saj je res brez zveze, nek partijski krepelj, če tako rečem in je skrajni čas da ga prikrajšajo. Zakaj je pa Rop sploh še tu in ne kje na Floridi, magari skupaj s Pahorjem, pa tudi menii ni jasno!
baltbaltazar@email.si
13. 03. 2008 15.36
Tončka ne pustijo do besede in ga Pahorček skriva, ker kadarkoli odpre usta, blekne neumnost. S svojo aroganco in držo kot da je nadčlovek še vedno dokazuje, da se v vseh letih skrivanja ni še nič naučil. Pahorček bi ga lahko dal vsaj malo šolat. Sicer bi pa lahko našteli vseh tistih 700 podjetij, kjer je Rop ropal z divjo privatizacijo.
manjakranjc@hotmail.com
13. 03. 2008 15.32
Dober dan, Najbolj pokvarjeno pa je ravno razmišljanje "sarkazem-frikov", saj grajajo in tolmačijo o nekompetentnosti in razsodnosti komisij medtem, ko na drugi strani dajejo polno podporo komisijam tipa Kos, ki naj bi edina opravljala in izvrševala svojo poslanstvo vse tja do izvršne oblasti...in ćez. Malo resnosti ljudje, le spregledati je treba; nekatere/i smo že! Pozdrav M.K
Tonček Balonček
13. 03. 2008 15.15
Komaj čakam, da se pojavi še tisti Cvikel, že vnaprej vem, da bo trosil same nebuloze, če bo prisoten gospod Grims, mu bo natočil čistega vina in mu razložil, da kvasi same neumnosti, kot vedno! Menis o te komisije zelo všeč, še karkoli jih je bilo, so vedno prišle resnici do dna!
pahor?ek
13. 03. 2008 15.03
balonček...bravo. samo ena pripomba. če na račun Ropa pridobiva vlada JJ, se tonček naj samo pojavlja ;)
marjanka99
13. 03. 2008 15.01
Kaj ne vidite, da gre za predvolilno zadevo. SDS nabira točke proti SD. Kar nekaj jih obtožijo, jih kličejo na zaslišanje (ali bodo celo uporabili silo:-) in v medije lansirajo članke z mastnimi naslovi: Prikritje največjega oškodovanja Forget it. O največjem oškodovanju sigurno ne bo nihče pisal. Piše se o brezveznih, najbolj pogosto neutemeljenih predmetih. Al nas majo za norce:-)
pahor?ek
13. 03. 2008 14.57
Vse kaže, da gre za Ropovo in Cviklovo sprenevedanje, saj je najverjetneje, da želita oba Pahorjeva poslanca zavlačevati delo komisije. Ni se zgodilo prvič, da Rop nekaj skuha in tega noče pojesti... Posebna cvetka pa je Cvikl, kajti kar na enkrat on ni odgovoren in mu ni potrebno odgovarjati. Čudno je, da sta oba pri tako resni zadevi samo zamahnila z roko...toliko o njuni resnosti...
Tonček Balonček
13. 03. 2008 14.49
PONOVNO, KOT VEDNO, SE JE IZKAZALO, KAKO SO VLADAJOČI KADRI PAMETNEJŠI, SPOSOBNEJŠI, BOLJ POŠTENI IN MODRI KOT TI BIVŠI OBLASTNIKI! BRAVO, TAKO SE DELA, ZA ROPA JE BOLJE, ČE SE NE KAŽE VEČ, SAJ S SVOJIMI NASTOPI LE PRIDOBIVA TOČKE VLADAJOČIH!
GLAVNI
13. 03. 2008 14.40
Sova. Gantar: "Sova ni prisluškovala niti Janezu Janši, niti drugim politikom!" Že to kaže, kakšen izmeček je Rop. "V primerjavi s to vlado neverjetno racionalno". Tonči, pa ne ga srat no, pa ti si šel iz svoje stranke, zamenjal mislenost. Ko si kradel je bilo vse lepo in prav, ko pa si zgubil mandat in se tako oddaljil od korita, si pa spizdo stran in želiš tam nadaljevat svoje svinjarije. On je tisti, ki bi moral iti sedet skupaj z njegovimi komunajzerskimi kompanjoni, ki so omogičili krajo nekdaj slovenskih podjetjih. Potem pa se spravlajo na Janšo, češ da on omogoča tajkunizacijo. Cvikač se znova opravičil. A še vedno ne najdel kakšnega bolj izvirnega izgovora. A si ne more izmisliti kako zgodbico, ki bi jo natvezil.
endrug
13. 03. 2008 14.24
Sorry, sem mislil, da mi je cezuročrv pojedel sporočilo, ker sem napisal teslo.