Slovenija

Rop obžaluje izstop

Ljubljana/Kranj, 26. 01. 2007 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rop obžaluje Lahovnikov izstop, gorenjski pokrajinski odbor LDS pa pričakuje Lahovnikov mandat.

Anton Rop pravi, da je Lahovnik eden najbolj perspektivnih in sposobnih mladih politikov
Anton Rop pravi, da je Lahovnik eden najbolj perspektivnih in sposobnih mladih politikov FOTO: POP TV

Poslanec Matej Lahovnik, ki je v četrtek zapustil vrste LDS in tudi njeno poslansko skupino, svojega izstopa ne želi komentirati ter pojasnjuje le, da bo delo v DZ nadaljeval kot samostojni poslanec. Vodja poslanske skupine Anton Rop njegov izstop obžaluje, a hkrati pričakuje, da bo prihodnje sodelovanje znotraj poslanske skupine in tudi z Lahovnikom dobro. Gorenjski pokrajinski odbor LDS pa pričakuje, da bo Lahovnik svoj mandat v DZ prepustil naslednjemu kandidatu z gorenjske liste LDS.

Imam občutek, da v zadnjem času prevladujejo mediji, ki želijo sprožiti incidente znotraj stranke in tudi prenagljene poteze posameznikov. Dovolj je časa za razmislek. Politični prostor se odpira. Anton Rop

Bivši podpredsednik LDS Lahovnik je o izstopu predsednika stranke Jelka Kacina in vodjo poslanske skupine Ropa obvestil v četrtek v pismu.

"Spoštovana Jelko Kacin in Tone Rop. Sporočam vama, da izstopam iz stranke LDS in tudi iz poslanske skupine LDS. Kongres stranke, ki bo v soboto, 27. januarja, je za mnoge, kot sami pravijo, pomemben mejnik. Sam ga vidim drugače," je zapisal Lahovnik. Kot je dodal, namen političnih skupin ne sme biti ukvarjanje samih s sabo in zasedanje okopov proti ostalim strankam, ki jih nato branijo z vsemi sredstvi. "Ambicija bi morala biti ponuditi drugačno politično paradigmo, ki bi temeljila na preseganju tradicionalnih, obrabljenih, poenostavljenih delitev, kot sta denimo delitvi na levo in desno ali na socialno in liberalno."

Legitimnost političnega položaja, ki ga je zasedala LDS v preteklosti, je temeljila na sposobnosti vedno znova identificirati prava vprašanja slovenskega družbenega razvoja in zmožnost strpnega in odprtega iskanja odgovorov nanje. Ta sposobnost se je v veliki meri izčrpala tudi ali pa predvsem zato, ker je bilo preveč govora o enotnosti in premalo o vključevanju različnih pogledov in prepričanj. "Vse preveč je bilo prikritega medsebojnega spotikanja in vse premalo odkritega sodelovanja," je še zapisal Lahovnik, ki je pred časom, pred prvim krogom lokalnih volitev, že odstopil s podpredsedniškega mesta v stranki.

Matej Lahovnik se ni več videl v stranki
Matej Lahovnik se ni več videl v stranki FOTO: POP TV


Vodja poslanske skupine Rop Lahovniku želi, da bi našel svoje mesto v slovenskem političnem prostoru. Prepričan je, da gre za enega najbolj perspektivnih in sposobnih mladih politikov, ki je tako v vladi kot v LDS dobro deloval. Rop obžaluje, da Lahovniku ni uspelo najti ustreznega mesta znotraj stranke, saj ga je sam videl tudi na vodstveni funkciji. Za LDS zato njegova odločitev ni dobra, meni Rop, ki sicer ne vidi težav v prihodnjem sodelovanju, saj "imamo podobna stališča, ne glede na to, ali je Lahovnik v stranki".

Gorenjski pokrajinski odbor LDS obžaluje Lahovnikov izstop iz stranke in poslanske skupine. "Z njim smo ves čas korektno sodelovali ter mu nudili vso potrebno podporo za dobro delo poslanske pisarne," so v petek sporočili iz odbora, kjer jih je njegov izstop presenetil in razočaral. Ob tem pričakujejo, da bo Lahovnik svoj mandat v državnem zboru prepustil naslednjemu kandidatu z gorenjske liste LDS.

Dejstvo je, da se na parlamentarnih volitvah predvsem glasuje za stranko, manj pa za konkretno osebo, so prepričani v gorenjskem pokrajinskem odboru stranke. "Na volitvah so volivci volili za program, vizijo in ideje Liberalne demokracije Slovenije, s katero se Matej Lahovnik ne identificira več, zato pričakujemo, da bo prepustil svoj mandat v državnem zboru naslednjemu kandidatu z gorenjske liste LDS," pravi predsednik omenjenega odbora Anton Horvatič, ki bo sprejem takšnega sklepa danes predlagal tudi v potrditev izvršnemu odboru gorenjskega pokrajinskega odbora LDS.

V vodstvu kranjskega odbora so prepričani, da bi Lahovnik z vračilom mandata pokazal spoštovanje do interesov in volje tistih volivk in volivcev, ki so leta 2004 obkrožili listo LDS in s tem poleg njega še vse ostale kandidate na tej listi.

Izstopili tudi člani ljubljanske frakcije LDS

z stranke so že v ponedeljek izstopili člani ljubljanske frakcije LDS
z stranke so že v ponedeljek izstopili člani ljubljanske frakcije LDS FOTO: POP TV


Iz stranke so sicer že v ponedeljek izstopili člani ljubljanske frakcije LDS Jani Moederndorfer, Roman Jakič, Peter Božič, Dunja Piškur Kosmač, Vika Potočnik in Stane Pejovnik. V ozadju vseh teh izstopov naj bi šlo za pripravo terena za ustanovitev nove stranke.

V lanskem letu so odmevali še nekateri izstopi iz stranke. Potem ko je v začetku leta svoje dotedanje zamrznjeno članstvo iz LDS umaknil predsednik republike Janez Drnovšek, sta stranko zapustila svetovalec predsednika Drnovška Ivo Vajgl ter nekdanji izvršni direktor LDS Bogdan Biščak. Konec leta se jim je pridružil tudi nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič.

Največjo opozicijsko stranko v soboto čaka preverjanje volje članstva, na volilnem kongresu bodo namreč delegati med drugim glasovali o zaupnici predsedniku stranke Jelku Kacinu in podpredsednici Zdenki Cerar.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
28. 01. 2007 12.40
Taka je po navadi usoda tistih političnih skupin ali strank,ki skrenejo iz poti,ki služijo ljudstvu.To ni nič novega.Isto se lahko zgodi tudi skupini,ki je na oblasti,če ne bo videla dlje od svojega nosa.Eno je predvolilno leporečje drugo pa praksa.V teh dejanjih so si stranke vse enake.Če smo se namenili na plovbo na točno določen kraj,potem naj barka pluje v pristanišče v katerega je namenjena,ne pa,da ves čas spreminja kurz iz ene skrajnosti v drugo.Potniki na taki barki niso več sigurni,da bodo varno prispeli na cilj,posadka pa je neverodostojna.Potniki zaradi tega izstopijo v prvi luki in iščejo barko,ki jih bo peljala na cilj,ki so si ga izbrali.Škoda je edino,ker že prej niso pogledali na zemljevid.
doki007@email.si
27. 01. 2007 09.02
Janševci tut kradejo, samo vi ne veste , ki ste njihovi simpatizerji in so kradli tut ko so bli v opoziciji ,....pa mam občutek, da bodo spet kmal v vlogi opozicije.......ja
Kristjan020@yahoo.com
27. 01. 2007 07.59
Rop naj bi bil rajši tiho. Pa Kacin. Pa Gaber. Dokler bodo ti trije na vrhu bodo vsakega zadušili.
janez105@gmail.com
26. 01. 2007 18.38
Tako je, stranki so priprli prste, pa ne more več krasti. Bomo videli, ali je tip zraven še jegulja ter nima niti hrbtenice.
jan333
26. 01. 2007 18.26
Oportunisti odhajajo iskat kruh drugam, nič novega.